Veszélyes lehet a fagyi

Bakancslistához adom
15 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 2022

Értékelés:

76 szavazatból
Szerinted?

Adél (Stork Natasa) radiológusként dolgozik egy magyar közkórházban, egypetéjű ikerpárja, Éva (Stork Natasa) pedig jó anyagi körülmények között neveli pár hónapos kisfiát vállalkozó férje oldalán. Különböző nézőpontból látják egymás életét. Az egyértelmű külső hasonlóságok ellenére máshogyan látják magukat és egymást, mindkettejüknek a másik élete tűnik könnyebbnek és jobbnak.

Ebbe a konfliktusokkal terhelt kapcsolatba Ákos (Patkós Márton) színrelépése hoz váratlan fordulatot. Elsőre úgy tűnik, hogy a férfi mélyíti a távolságot az ikrek között, azonban éppen az ő hatására kezdenek el újra egymásra figyelni.

Szilágyi Fanni korábbi kisfilmjeivel (A kamaszkor vége, A csatárnő bal lába életveszélyes, Minden vonal) már bebizonyította, hogy érzékenyen tudja feltenni a nehéz kérdéseket is. Első nagyjátékfilmje, a humort és varázslatot sem nélkülöző Veszélyes lehet a fagyi a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült.
Bemutató dátuma: 2022. november 17. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Sophie_Western jan. 28. 17:24:18 7/10
Egyáltalán nem új az ötlet, hogy ugyanazon szituációt kétszer is ábrázolnak, más szemszögből. A sorozatokban ez rendszeres módszer. Ugyanakkor jól működik itt is, érdemes megnézni. Érzékeny témához nyúl hozzá eleve, testvérek kapcsolatához. Stork Natasa pedig mindig jó.
1/10
offtopic
Nagyváradi 2023 szept. 22. - 21:07:08 1/10
Borzasztó film. Kár volt pénzt és időt beletenni.
7/10
sexykex 2023 júl. 16. - 12:02:36 7/10
Egészen érdekes próbálkozás egy ikerpár sorsán keresztül kiharapni mai életünkből egy-egy darabkát. Ugyancsak figyelemre méltó, ha több nézőpontból is megvizsgálunk egyes eseményeket. A legnagyobb durranás – és nálam egyértelműen a film csúcspontja – mégis a The Hu zenéje és Stork Natasa „tánca”.
10/10
Ahoj poplacsek 2023 júl. 14. - 15:30:11 10/10
Ja így már értelek. Természetesen a párkapcsolatra utaltam.

Ahogy azt te is megfigyelted, a másfél órás film második (nagyobb) része, valahol már a 40. perctől Évával foglalkozik elsősorban. Mindkét rész végig foglalkozik közben Adél és Éva testvéri kapcsolatával is persze, de ezek minőségének egyértelműen köze van egymáshoz, ugyanaz az Éva van benne mindkettőben, ugyanaz a szocializáció és gyermekkor mozgatja Évát mindkettőben. Én ezt mint Éva csomagját egyben nézem, a férjét ő választotta és ő küzd meg ennek következményeivel, és hogy ez miért így történik, annak a soknál is több köze van ahhoz, ahogy a születési családi kapcsolatait is kezeli, többek között Adéllal.

Hovatovább, ha megengeded, hogy visszatérjek a bántalmazó kapcsolat kifejezéshez: az szokott lenni, hogy a bántalmazó le szokta választani a bántalmazottat a többi kapcsolatáról, és gyakran van, hogy ebben a bántalmazott is asszisztál. A spoiler részben ennek még tulajdonítok jelentőséget.

Ez a hárommal lejjebb lévő hozzászólásod első részéhez a gondolatom. A másodikhoz pedig:

SPOILER ON

Igen, az, hogy fellázad, szerintem egy pozitív feloldás, hiszen ennek fontos aktív lépései vannak: felismerés, szembenézés, cselekvés. Ezen a ponton már nehéz a férjének visszalapátolnia a szart a lóba.

Bár nem kötik az orrunkra, abból lehet eléggé biztosan tudni, hogy sikerült Évának kiszabadulnia, hogy látjuk rendeződni Adéllal a kapcsolatát. A bántalmazó ezt biztosan nem hagyta volna, ha rajta múlik.

SPOILER OFF

Disclaimer:

Eléggé régen volt már március, azóta láttam már legalább száz másik filmet, remélem, viszonylag pontosan sikerült felidéznem a lényeget, igyekeztem visszaemlékezni és elkerülni hogy hülyeségeket írjak, de ha valamire mégis rosszul emlékszem, akkor elnézést kérek.
7/10
InteriorLulu 2023 júl. 14. - 10:59:44 7/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Ez nem alku tárgya. :) De tényleg. Azért nem oké, mert a két nő közti kapcsolat sokminden ugyan, de toxikus nem, és kizárólag az Éva és férje közti kapcsolat toxikus. Viszont ahogy írtam, arról csak kisebb részben szól a film.
10/10
Ahoj poplacsek 2023 júl. 14. - 08:06:59 10/10 Előzmény InteriorLulu
Ha az érzelmileg bántalmazót toxikusra cseréljük, úgy OK?
7/10
InteriorLulu 2023 júl. 14. - 00:51:26 7/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Már bocsi, de elég erős túlzás, hogy érzelmi bántalmazó kapcsolatról szólna a film. Adél életében eleve semmilyen bántalmazó kapcsolat nincs, így a film kvázi fele ezzel ki is esett, és bár Éva bemutatásánál hangsúlyos a dolog, a két nőt bemutató film ennél sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a kettőjük közti viszonyra és általában a kapcsolataikra; arra, hogy nyitniuk kell, nyitniuk muszáj elsősorban egymás felé, de persze mások felé is, ha jutni akarnak egyről a kettőre, ha nem akarnak elveszni a maguk boldogtalanságában...
Szóval persze, erősen kijön egyikőjük házasságának érzelmi bántalmazó jellege, sőt a megmutatott többféle viszonyrendszer közül ez talán a legmarkánsabb és legegyértelműbb, de erről ezzel együtt is csak mintegy mellékesen mesél a film, nem ez a fő mondanivalója.
SPOILER ON
Egyébként pedig az, hogy szerinted a történet - a bántalmazó kapcsolat tekintetében ugye - pozitív feloldást kap, valójában pusztán azt jelenti, hogy Éva végre felismeri, miben él, és ad rá egy dacos, a férjét persze kiborító reakciót (tönkreteszi a méregdrága szőnyeget) - ennyi az, ami történik. A lehetséges kimenetek ránk vannak bízva.

SPOILER OFF
(Ezt már nem rád reagálva írom)
A kortárs magyar film egyik igen tipikus rákfenéje itt is jelen van, bár szerencsére inkább csak egyetlen szereplő esetében, viszont elég durván: a férjet, Tamást játszó színésznek némi túlzással alig van olyan szava, amit érteni lehet. Úgy motyogja a szavait és mondatait, hogy egyúttal hadar. Ahogyan egyébként az életben sokan beszélünk, csak míg ezt fizikai közelségben, face to face általában érti a befogadó, képernyőről/vászonról és hangszóróból már általában nem.
Pont erre való az utószinkron, amit viszont ebből a filmből is kispóroltak. Na, ez utóbbi a tipikus rákfene.
10/10
Ahoj poplacsek 2023 márc. 09. - 22:32:49 10/10 Előzmény Dombeena
Egy érzelmi bántalmazó kapcsolat tárul elénk egyre nyíltabban, miközben azt is látjuk, hogy hogyan maradnak rejtve ezek az esetek, pedig tudjuk, mennyire elterjedt problémáról van szó, csak az áldozat önleértékelése és szégyenérzete miatt óriási a látencia. A történet jelen esetben pozitív feloldást kap, de tudjuk, hogy ez ritkán történik így a való életben. Nagyon fontos témához nyúlt a rendező és forgatókönyvíró, méghozzá azt gondolom, jól. Az is mutatja, hogy mennyire sok feldolgoznivalója van a mi kis magyar társadalmunknak e téren, hogy egyik-másik női hozzászólónak se feltétlenül esett le, hogy miről szólt a film.
2/10
Dombeena 2023 márc. 04. - 11:47:57 2/10
Sajnos nem igazán lehet azonosulni a főhőssel és így nem igazán érdekel hogy mi van vele. Én ilyen filmet rég nem láttam, hogy ennyire érdektelen legyen a főhős és az élete. Semmi súlyos konfliktus sincs a filmben. Bármi, ami miatt izgulni lehetne. Nem értem hogy ilyen történetre miért kaptak állami pénzt.
4/10
pihes 2023 márc. 02. - 14:28:32 4/10
NÉGY/TÍZ
6/10
luci87 2023 febr. 25. - 18:02:47 6/10
A foszereplot sokkal fiatalabbnak gondoltam,mint a valos eletkora...:) Body Magdi anyuka szerepben kicsit fura volt,nincs mas szineszno,pl.Csakanyi Eszter...aki eljatszoetta volna..
Erdekes volt a kettos alakitas,de lattam mar jobb magyar filmet is..
3/10
Candide 2023 febr. 23. - 13:10:40 3/10
Szokásos magyar depi. Borzalom! Ráadásul semmi értelme.
2/10
Katalin93 2023 febr. 22. - 22:11:13 2/10
Akár jó is lehetett volna, de kb. a felétől elszúrták és a végére már azt se tudtam mi akar ez lenni.


Stork Natasa megmutatta mennyire kíváló színész: mikor nekiálltam nem tudtam és nem is gondoltam, hogy mindkét főszereplőt ő játssza. Végig furdalt a kíváncsiság, hogy ki ez a két külsőre hasonló nő. Abszolút megérdemelte az érte kapott díjat.
Az alapötlet teljesen jó, hogy az ikerpár máshogy látja egymás életét jó vezérfonál lehetett volna. Számomra ott szúrták el mikor Éva szemszögéből elkezdték bemutatni a dolgokat, melyek ott egyre nagyobb eltéréssel történtek. Ezt egyáltalán nem tudom hova tenni, mivel más dolog az, ha emberek más szemszögből látják, élik meg az adott pillanatot és megint más ha teljesen más emberektől hangzanak el releváns mondatok, vagy teljesen máshogy történnek a dolgok.
A másik, hogy az elején Adélra helyezik a hangsúlyt, a nézőt érdekelni kezdi mi lesz a sorsa a szerelemmel, de a végére annyira átveszi Éva élete a szerepet, hogy Adélé feledésbe merül.


10/10
@arch 2022 dec. 18. - 10:40:58 10/10
Szerintem pont annyi szálat hagyott elvarratlanul a film, hogy az embernek hazamenve kedve legyen töprengeni rajta, és nem rögtön továbblépjen mikor kijön a mpziból.
Ráadásul pszichológiai szempontból is jól össze van rakva, aki élt bámzalmazó kapcsolatban annak több ponton lehet heuréka élménye a film során, illetve akár a kisgyerekek nevelésével, akár a munkával, akár a családi kapcsolatokkal kapcsolatos saját élmények felszínre hozatalához és feldolgozásához is ajánlom ezt a filmet.
8/10
Böhöm 2022 dec. 11. - 08:25:55 8/10
Egy élet két alternatívája, két nézőpontból. Nekem nagyon tetszett a film. Stork Natasa egyértelműen a vezére a filmnek, nem csak azért, mert ő(k) a főszereplő(k). Annyira jól hoz két teljesen különböző karaktert, hogy szinte nehéz elhinni, hogy ugyan az a színész alakít. Persze, erre lehet az a válasz, hogy ezért színész a színész, nincs itt semmi látnivaló. De szerintem nem egyértelmű, hogy egy színész ilyen szinten tudja ezt, még a világsztárok között sem.
A forgatókönyv is szépen felépített, ügyesek az egymásra utalások a két nézőpont között. Itt azért néha kicsit túl volt tekerve az “elvonatkoztatás-potméter”, szerintem ki lehet helyenként sodródni egy éles kanyarban, és aki így jár, annál sajnos lehet, hogy megbukik a film. Az igazán kiváló filmek olyanok, hogy sokat adnak a fogékony hangulatú nézőknek, de úgy, hogy senki sem marad közben az út szélén. Csak ezért nem tudok erre maximum pontot adni. Egyébként szerintem nagyon érdemes megnézni.
10/10
Geza57 2022 dec. 05. - 20:16:41 10/10 Előzmény Assanta
Köszi!
9/10
Assanta 2022 dec. 05. - 18:03:38 9/10 Előzmény Geza57
The Hu - Wolf Totem + Mongol Empire ᴴᴰ (Mongolian Throat Singing
10/10
Geza57 2022 dec. 04. - 22:39:08 10/10
Ismeri valaki a filmzenéket?
8/10
Ildikó Nóra 2022 dec. 03. - 18:05:33 8/10
A filmet érdemes megnézni, kikapcsolódásnak teljesen jó. Tetszett a történet, a szereposztás, a színészi alakítások, a rendezés, az operatőri munka, filmzene is. Stork Natasának jól állt a szerep és jól is játszott, ahogy Bódy Magdi, Szabó Máté is. A film végére vártam vmi nagy titkot, megdöbbentő befejezést, ez elmaradt, emiatt volt csak hiányérzetem.
9/10
Assanta 2022 dec. 03. - 15:37:29 9/10
Nekem nagyon tetszett! A téma, a képi megvalósítás, meg úgy az egész. Az "extrém gyenge alakítás"t egyébként a legjobb színészi alakítás díjával jutalmazták New York-ban. De ne higgyetek senkinek, nézzétek meg!!
Összes hozzászólás