500 nap nyár

Bakancslistához adom
(500) Days of Summer
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus vígjáték , 95 perc, 2009

Értékelés:

423 szavazatból
Szerinted?

A bájos Summer (Zooey Dechanel) váratlanul kiadja Tom (Joseph Gordon-Levitt) útját. Ötszáz napot töltöttek együtt, a fiatalember azóta is képtelen felfogni, hogy a felhőtlen boldogságtól hogyan fajulhattak idáig a dolgok. A lány pedig nem érti, hogy a fiú mit nem ért ezen. Végtére is még a legelején megmondta, hogy ő nem vágyik sem házasságra, sem tartós kapcsolatra, számára pusztán csak egy kaland mindez. Tom megpróbálja végiggondolni a múltat, elemezni az együtt töltött időt, hátha megtalálja a szakítás okát, hol követett el hibát. Felidézi találkozásukat, amikor Summer belibbent az irodába, és ő első pillantásra fülig beleszeretett.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2010
    Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória jelölés
  • Golden Globe-díj

    2010
    Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Joseph Gordon-Levitt

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
The Cortez 2023 márc. 26. - 12:37:27 5/10
„A film a képzelet szüleménye, bármely egybeesés élő vagy halott személyek életével csak a véletlen műve. Különösen a tiéddel Jenny Beckman. Te picsa..."

Már a főcímben sikeresen utalnak rá, hogy ez nem 1 szokványos, nyálas romkom lesz, hanem 1 sokkal formabontóbb, egyedibb hangulatú film. Így is lett, de ettől függetlenül a zsáner – részben – továbbra is romantikus.
Az alapszituáció teljesen modern és reális. Érdekesség, hogy itt a női főszereplő veti el az élethazugságokat, illetve ő mondja ki azokat az okosságokat, igazságokat, éles meglátásokat, amelyeket a valóéletben az intelligensebb palik szoktak. Tehát a mozi nemcsak szakít a hiteltelen, életszerűtlen romkomokkal, hanem rávilágít olyan dolgokra, amilyeneket a legtöbb hollywoodi stúdió szándékosan nem mer felvállalni (utoljára az alpári humorral operáló az A spanom csaja próbálkozott ilyesmivel).
Ám sajnos hiába az ütős, egyoldalú párkapcsolat- meg elcseszett szerelem koncepció, az intellektuális, helyenként poénos dialógusok, a mély szenvedéstörténet, a nem lineáris, időben össze-vissza ugráló sztorivezetés, a kreatív képi megoldások, továbbá a kiváló trackek, ha a cselekmény a kelleténél jóval többször fullad unalomba, és ha a végén hozzánk vágnak 1, az addig felépített filmtől teljesen idegen dupla csavart. Kár, hogy így zárták le, mert ez az alkotás simán elbírt volna 1 valóságosabb, vagy ha úgy tetszik, akkor 1 sokkal "woody allenesebb' befejezést.
mihalab 2022 dec. 22. - 22:13:15
Szerintem az alapötlet nem volt rossz, de erre nehéz felhúzni egy épkézláb filmet. Sajnos a főszereplő nagyon ellenszenves volt, idegesító, önző, igazából nem is szerette a lányt, csak nagyon vágyott a szerelemre. És ezt még az utolsó pillanatban sem volt hajlandó belátni, csak
nyígott tovább. Nem tudtam a problémájával azonosulni.
k11zoltan 2022 szept. 22. - 21:09:25
Régen már láttam, de nem maradt meg.
Középszerű.
Nem kell összedőlni egy szakítástól.
Reрtile 2022 szept. 19. - 22:14:18 Előzmény Filmgusztália
Sokan utálják, nem tudom miért. Állandóan fikahadjárat van ellene. xD Pedig a futárban is k. jó bazz!
7/10
sexykex 2022 szept. 19. - 22:10:20 7/10
Öröm és bánat, megnyugvás és izgalom, barátság és szerelem. Aki jobban szeret és jobban félt, az mindig veszélyben van. Lehet, hogy csak játszanak vele, lehet, hogy csalódni fog. Szerencse, hogy zsák a foltját előbb-utóbb megtalálja és még keresni sem nagyon kell, elegendő nyitott szemmel járni. Ebben a szeretlek is meg nem is kategóriában a jobbak közé tartozik a film. (Megnéztem újra, másodszorra jobban tetszett.)
8/10
andretti16 2020 nov. 29. - 14:06:37 8/10
szerintem jó film volt, a filmzene kompozíciot bele értve
artad 2019 ápr. 13. - 18:11:08 Előzmény gladiolus
Ilyen fasziban is van elég sok. És ha az elején megmondja a frankót, akkor a másik fél eldöntheti, hogy szeretné-e így folytatni vagy sem. Ha nem bírja ezt a dolgot, vagy több érzelmet táplál a nő iránt, akkor tudja, hogy sérülni fog. Vannak ilyen emberek...nem akarnak elköteleződni és szabadon akarnak szárnyalni. Én is belefutottam ilyen nőbe. Szerelmes lettem bele, ő meg elhagyott, mert nem akart elköteleződni. Fájt hónapokig. Ha akkor ezt én is lazábban kezelem, akkor lehet, hogy a mai napig megmaradunk egymásnak szabadidőpartnernek. Viszont ugye az érzelmeket nem tudja irányítani az ember. Az már egy másik kérdés, ha nekem azt mondják, hogy "szórakozhatunk, de nem akarok komolyabbat" az az is jelentheti, hogy kapcsolatilag az a nő nem akar engem. Jobb vagyok, mint a semmi, de csak ennyi. Volt egy "barátnőm", aki nagyon jó barát volt, nagyon jó volt a szex vele, de párkapcsolatilag nem akartam felvállani néhány dolog miatt. Tőlem ez a barátság extrákkal mehetett volna évekig. Ő többet akart. Én nem. Ezt meg is mondtam neki. Erre ő azt mondta, hogy akkor így nem megy tovább. Pont. Neki volt hozzá lelki ereje. Szóval ahány ember annyi féle. Nők és férfiak között is van jócskán ilyen is meg olyan is.
gladiolus 2018 aug. 23. - 17:39:11
Ez a film összességében csak arra volt jó, hogy elég világosan bemutatta a legálisan szemét nőt.
Valóban, egy h.p-ahogyan Jenny Beckmanra használták is ezt a kifejezést, aki a női főalakot ihlette. Nem lehet rá mást mondani. Egy érzéketlen, legálisan szemét h. p..csa.
És sajnálatosnak tartom, hogy a világ tényleg tele van ilyen nőkkel, akik a jó külsejük miatt érvényesülnek, és közben mellékes, hogy mekkora szemetek.Minden téren. Érzéketlenül vigyorog másnak a gyötrelmén, és fel sem merül benne, hogy esetleg nem kéne, mert annyira elégedett önmagával és a tetteivel. Erre épül a 21. század.
Egyébként elég gyengécske, klisés film.
7/10
dandelion83 2018 jún. 30. - 07:08:24 7/10
Többet vártam, nem fogott meg a film. Néhány jó villanás volt benne csupán, egyébként unalmas, sokszor semmitmondó a történet.
7/10
sexykex 2018 febr. 13. - 14:18:23 7/10
kétnemûek = különbözõ nemûek
(Sokszor és sok helyen akad baki az írásaimban, de csak ritkán javítom ki. Miért is tenném? Úgy is kijavítják mások.)
7/10
sexykex 2018 febr. 13. - 12:37:47 7/10
Le kell szögeznem, hogy nem vagyok romantikus alkat, de nem ezért nem tetszik a film. Kezdeném ott, hogy nem illik Tom magyar hangja Gordon-Levitthoz. Folytatnám azzal, hogy a kétnemûek szexszel fûszerezett barátsága kissé elcsépelt téma. A legtöbb filmbeli karaktert láttuk már valahol: legtöbbször egy másik filmben. A lekoppintott szerelmes nyûglõdése, a karaoke bárokban elvonyított fájdalom se nem ismeretlen se nem hiteles. Legtöbbször a túlzott alkoholfogyasztás vezet akut/idült önsajnálathoz - ennyi a realitás. Viszont az élet szerepei felcserélõdnek a filmben, hiszen többnyire a férfi vágyik laza párkapcsolatra, a nõ inkább hosszú távra birtokolna. Szóval Summer sincs sem elengedhetetlenül kívánatosra, se igazán hús-vérre megformázva. Jobb is, ha elfelejtjük az egészet.
perry 2018 febr. 12. - 20:55:10 Előzmény Filmgusztália
Nem baj gusztália nem kell mindent szeretni.
Filmgusztália 2018 jan. 28. - 14:20:44
Valamiért utáltam ezt a filmet...elsõ ránézésre olyannak tûnik, amit szeretni szoktam, de még sem valahogy szar az egész és ezen a vacak helyzeten még az is sokat ront, h kiráz a hideg Joseph Gordon-Levitt-tõl, nagyon utálom szegénykét.

1/10
offtopic
_goldie_ 2017 okt. 28. - 20:27:48
köszönöm :)
_goldie_ 2017 okt. 23. - 18:28:33
bizony régi motoros vagy :)
ezt a filmet meg kell néznem!
filoszemitabéluska 2017 okt. 21. - 13:48:00
Gondolom régi nickneveid titkosak és így sajnos nem tudom, ki voltál korábban? Na nem a valóságban (engem sem hívnak Filiszteusnak, Tyrannosaurus (velo)rexnek, vénasszonyoknyarának stb. már nem is emlékszem mindre) , csak itt a Fórumon. Tényleg lenyûgözött, hogy milyen tökéletesen értékelted és elemezted ezt a meglepõen jó filmet. Én csak véletlenül ragadtam elõtte, mert mint már írtam, nagyon rühellem ezt a mûfajt (általánosságban az amerikai vígjátékokat) Igaz, hogy ez nagyon messze van a vígjátéktól.
hanguktaekwondoo 2017 okt. 21. - 11:49:26
aztamarha...... :-))))))
filoszemitabéluska 2017 okt. 21. - 09:51:20
A film mellett élmény volt a hozzászólásodat olvasni. Nem tudom férfi vagy e, vagy nõ, de, hogy nagyon értékes ember lehetsz, az minden sorodból tükrözõdik. Kicsit haragszom is Rád, mert a véleményed után gyakorlatilag nem maradt semmi, amit írhatnék. Talán annyi, hogy õszintén rühellem ezt a filmkategóriát, az amerikai romantikus vígjátékot, de megint fel kellett adnom egyik elõítéletemet. Ez a film mentes a sablonoktól, kitûnõek a karakterek és annyi érzékenység van benne, mint egy filmdrámában. Tulajdonképpen nyugodtan nevezhetnénk annak is. Kár, hogy törölted magad a Fórumról!
Alfi1 2017 márc. 15. - 19:35:46
Ajánlom azoknak is akik annyira nem szeretik a romantikus filmeket, valóban a mûfajon belül az egyik legjobb. És Joseph Gordon-Levittal van egy másik hasonlóan jó is, a Fifti-fifti azt is érdemes megnézni.
10/10
RockerMartin 2016 aug. 19. - 17:38:04 10/10
Az egyik legjobb romantikus film, amit valaha láttam. Nem csak egy bugyuta limonádé, mint a legtöbb, hanem ennek tényleg van mélyebb mondanivalója is. Egy percig nem unatkoztam rajta. 10/10
Összes hozzászólás