A bajnok

Bakancslistához adom
The Champ
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 118 perc, 1979

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Billy állandóan úton van fiával T.J.-vel, és bokszolással keresi a kenyerét. Ám egyszer csak feltűnik a színen volt felesége, Annie, aki közli vele, hogy vissza akarja szerezni a fiát. Annie újra férjhez ment és társadalmi helyzete jelentősen megváltozott. Azt szeretné, ha T.J. is jobb körülmények között élhetne. Billy viszont ragaszkodik a fiához és ezért úgy dönt, jó útra tér, kemény edzésbe kezd, hogy homokzsák helyett, minél sikeresebb sportoló váljon belőle.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Tiberio 2023 nov. 12. - 00:07:58 10/10
Úristen, mekkora film, micsoda filmdráma! Örülök, hogy láthattam.
10/10
olahmiki1959 2023 márc. 02. - 18:56:07 10/10 Előzmény modano
Szia!
A véleményedre . engedelmeddel - most, szinte napra pontosan 10 évvel később reagálok, de ezzel nincs baj, nekem is volt olyan hozzászólásom, amelyre majdnem 12 évvel később érkezett válasz.
Szóval...
Sok mindenben egyetértek Veled, néhány dologban azonban árnyaltabb a kép - legalábbis szerintem.

"A bajnokot abszolút a kis srác (Rick Schroder) vitte a hátán. Nagyon érzékin, korának megfelelõ naivitással és hitelesen játszotta a rá írt szerepet." - írod.
Szerintem itt vélhetően elgépeltél valamit, a kis srác nem "érzékin", hanem "érzékenyen" játszott.
Egyébként hihetetlenül jól!

Jon Voight és Dustin Hoffman színészi kvalitásait - megint csak szerintem - felesleges egymáshoz hasonlítgatni. Megnéztem őket a Wikipédián, mindketten szekérderéknyi díjat szedtek össze pályafutásuk során, más-más karakterek, de mindkettő nagyon nagy szinész.

Meryl Streep valóban sokkal jobb színésznő, mint Faye Dunaway, bár pont a "Kramer"-ben nem voltam elájulva az alakításától.
Neki egy nagy pillanata volt a filmben, amikor a bírósági jelenetben elindult a könny a szeme sarkából, és nagyjából ennyi...
A családdal együtt néztük a filmet, és mindannyiunknak egyszerre jutott eszébe a kérdés: Erre kapott Oscart??? Hááát...

A sors fintora, hogy Jon Voight és Dustin Hoffman - szerintem - legjobb, legdrámaibb., leghatalmasabb filmje az "Éjféli cowboy", amit akárhányszor megnézek, minden alkalommal ugyanakkora, torokszorító élmény, szerintem minden idők egyik legjobb amerikai filmje, mellesleg pedig az én nagy kedvencem is, nem mintha ez számítana valamit...:)
Na, abban mindketten zseniális színészi teljesítményt nyújtottak.

Üdv!
modano 2013 febr. 25. - 18:12:40
Mielõtt megnéztem a filmet, elolvastam mirõl is szól és rögtön a Kramer kontra Kramer jutott eszembe. Kísérteties hasonlóság van ugyanis a kettõ között. Középpontban a gyermek, elszakadt szülök és nem utolsó sorban az apa szerepe, aki egyben anya is. Látva mindkét filmet, mondhatnám hogy egyik ihlette a másikat, a szépséghiba csak annyi, hogy mindkettõt 79-ben forgatták.

A film nem rossz, de sajnos én az elejétõl kezdve elfogult voltam a Kramer felé. Sõt, utólag nagyon is örülök hogy mindkettõt láttam, mert ez is csak megerõsíti bennem hogy igazi klasszikus a Kramer&Kramer és hogy csak silány "társa" A bajnok. Utóbbiban szerintem túl sok volt az üresjárat és a dialógusok is olykor elnagyoltak voltak. Nem beszélve a színészi teljesítmények jelentõségérõl, ami szintén visszaigazolás lehet egy mûvész nagyságára(!) : A bajnokot abszolút a kis srác (Rick Schroder) vitte a hátán. Nagyon érzékin, korának megfelelõ naivitással és hitelesen játszotta a rá írt szerepet. Sugárzott róla az önzetlen gyermeki szeretet és drámaiság, egyszerûen ennivaló volt.Az apa (Jon Voight) szintén nagyon igyekezett és nálam egy elfogadható/jó alakítást mutatott be, de Dustin Hoffmanhoz méricskélni azt hiszem...szóval nem egy súlycsoport. És hogy fokozzam a hatást, szerintem Faye Dunaway alakítása volt a legfeledhetõbb. Kifejezetten rossz jelenetei is voltak. Ami még pikánsabbá teszi az összevetést számomra a másik fõhõsnõvel (Meryl Streep), hogy küllemre is nagyon hasonlítanak egymásra,de a kvalitás összevetése szintén zenész.

Mindezektõl függetlenül, örülök hogy láttam (már csak a fentiek miatt is) és jó filmélmény A bajnok. Kiváltképp annak, aki rajong a 70-80 évek mozijáért.

Összegezve, aki teheti, nézze meg mindkét filmet és hasonlóan izgalmas értékelés alakulhat ki benne.
10/10
Von Schwartz 2011 nov. 16. - 20:28:27 10/10
Azt elfelejti megemlíteni a Port.hu, hogy a kis sráchoz hozzávágtak egy Golden Globot, bár ez lehet, hogy nem lényeges.
lszl139 2011 márc. 20. - 17:02:06
Nekem megvan a filmgyûjteményemben.
cinemakai 2008 máj. 26. - 20:05:20 Előzmény Brambilla
Én biztos kiosztottam volna egy két sallert a kölyöknek. Szegény apja miatta gürcöl. Fölnõ úgy is iszik.
Brambilla 2007 jún. 20. - 01:15:15
Maga a történet megfelelne egy átlag drámának, de Zefiralli igazi remekmûvet alkotott: megrázó, megható, szinte tökéletes.
judephil 2007 jan. 05. - 23:32:39
nagyon aranyos a kisfiú a filmben!!!