A bolond lány

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 85 perc, 1980

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Sévigné vizsgálóbíró, főleg felesége unszolására, karriert akar csinálni Párizsban. Egy gyilkossági ügy kivizsgálásával bízzák meg, az áldozat egy inas volt, a vádlott a szobalány. A vizsgálóbíró, a felsőbb utasítás ellenére, hisz a lány ártatlanságában és alapos vizsgálatba kezd. A kihallgatások során kiderül ki az igazi gyilkos.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
ABG 2020 nov. 24. - 09:24:18
bsand 2020 okt. 15. - 14:12:39
Nagyon jó szereplők, Darvas Iván, Psota Irén remekelt!
Már csak arra lennék kíváncsi, hogy Igó Éván volt-e bugyi?
napraforgó 2017 dec. 23. - 04:05:32
Én anno láttam színházban. Márkus és Domján zseniálisak voltak!
Nem is nagyon vették elõ ezt a darabot azóta sem, annyira felülmúlhatatlanok voltak.
zinajda 2017 dec. 22. - 20:08:01
Julien Morestan törvényszéki írnok - Gyenge Árpád. Én legalább is így tudom.
10/10
SENECIO 2017 okt. 22. - 16:55:42 10/10
Szeretném újra látni!

A Márkus László, Domján Edit, Garas Dezsõ verziót is...

\"A bolond lány Madách Kamaraszínház 1964

Camille Sévigné: Márkus László
Benjamin Beaurevers: Garas Dezsõ
Morestan: Szénási Ernõ
Lablache: Basilides Zoltán
Cardinal: Cs. Németh Lajos
Josefa Lantenay: Domján Edit
Dominique Beaurevers: Ilosvay Katalin
Antoinette Sévigné: Csûrös Karola
Mario: Garas Dezsõ
Rendezõ : Egri István m.v.
Madách Kamaraszínház 1964

1960-ban a párizsi színházi élet egyik legnagyobb szenzációja Marcel Achard:Bolond lány címû bûnügyi vígjátéka az Antoine Színházban.A darab maga nem egy színháztörténeti remekmû, igazi bulvár,jól játszható,hálás szerepekkel!A címszereplõt,a"bolond lányt",egyenesen Annie Girardot részére írta a szerzõ,és a nagyszerû színésznõ be is váltotta a hozzáfûzött reményeket,hatalmas sikert aratva. Magyarországon elõször 1962.októberében mutatták be a darabot(akkor még "Az ostoba lány" címmel) Szegeden,Nagy György rendezésében,minden különösebb visszhang nélkül.Egy kritika jelent meg mindössze az elõadásról a Film,Színház Muzsika október 26.-i számában,legjobban a címszerepet alakító Földi Terit dícsérve.Aztán két évig semmi. Az igazi, nagy,mindent elsöprõ siker a pesti közönség elõtt zajlott le,hiszen 1964.szeptember 18.-án a Madách Kamaraszínházban is felment végre a függöny Jozefa történetére. Egri István a címszerepet, az akkor odaszerzõdõ Domján Editre bízta, Sévigné vizsgálóbírót Márkus Lászlóra,míg Garas Dezsõre,sokak megrökönyödésére,a jóképû és vonzó Beaurevers bankár és egy fegyõr kettõs szerepét!Az elõadás többi szereplõje Gombos Katalin/Ilosvay Katalin,Csûrös Karola,Gyenge Árpád,Basilides Zoltán és Cs.Németh Lajos volt. Óriási ,szinte hisztérikus siker született. A darab egyébként bejárta a világ különbözõ országának színpadait, és amikor híre megy Párizsban a magyar bemutatónak, egy elõadás erejéig maga szerzõ is Pestre érkezik, 1964 októberében. Elismerõen nyilatkozik az elõadásról, majd közli, hogy Annie Girardot-on kívül Domján Edit Jozefája a legjobb, pedig nagyon sok elõadást nézett meg. \"Csodálatos találkozásnak voltam tanúja Domján Edit és a szerep között\" - nyilatkozza Achard. A premier után 6 évvel már az 500.elõadásnál tart a színház,amikor Achard ismét Budapestre látogat, és megnyugvással konstatálja, hogy az elõadás továbbra is kitûnõ, és el van ragadtatva Domjántól, Márkustól és Garas Dezsõtõl.
Az 1964-es budapesti premier után sorra tûzik mûsorukra vidéki színházaink is a darabot,így Békéscsabán Szabó Éva,Debrecenben Béres Ilona,Pécsett Pécsi Ildikó,Miskolcon Soós Edit brillírozik Jozefa kitûnõ szerepében! Az 500.elõadás után Domján "leadja" a szerepet,s helyette Szilvássy Annamária és Schütz Ila játsza még(felváltva) több mint százszor! Achard nagyon kemény üzletember volt.Csak a Magyar Rádiónak engedte meg,hogy rögzítse az elõadást,a televíziós felvétel engedélyét kereken és keményen elutasította!Milyen kár!!De így is hálásak lehetünk a Magyar Rádiónak,hogy kiváló minõségben rögzítette az elõadást,s legalább hangban felidézhetõ a magyar színházmûvészet egyik legnagyobb sikerû elõadása!

\"..ebbõl készítették Peter Sellers fõszereplésével az A Shot in the Dark (Rózsaszín párduc) c. filmet 1964-ben. \"

https://www.youtube.com/watch?v=dqTiq4430QI

Köszöntem!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu