A dunai hajós

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar kalandfilm, 97 perc, 1977

Értékelés:

123 szavazatból
Szerinted?

Az 1876-os a sigmaringei horgászverseny győztese Borús úr, alias Ladko, a bolgár nemzeti függetlenség harcosa fogadásból végig ladikozik a Dunán, a Fekete-tengerig. Természetesen célja az, hogy eljusson a bolgárokhoz, akiknek fegyvert és pénzt visz. Jager úr, a rendőrnyomozó mellészegődik mert gyanús neki, hisz a Duna mentén több kastélyt kirabolt bizonyos Ladkó és bandája. A valódi Ladkót, Borus urat figyelik, sőt feleségét az igazi rablóbanda vezére Striga hajójára csalja, hogy ott házasságot kössön vele. Mindenki úgy tudja ugyanis, hogy Ladkó már nem él.
Forgalmazó: Mokép

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Borús Demeter/Szergej Ladko
Dragos Károly/Karl Jäger
Ivan Striga
Róna Lázár, vizsgálóbíró
Monsieur Borisz
Hagenau gróf
Kirill Athansz Bogdanov
a horgászverseny rendezője

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
offtopic
Lámai Dala 2022 okt. 29. - 15:44:19 8/10
Milyen nálatok az idő Demeter?
Borús.
Muhaha
9/10
Kit Fisto 2021 aug. 15. - 20:53:22 9/10
Különben nem is rossz, ha már olyan régen láttad, hogy nem emlékeztél rá. A vége pedig jót tesz az idegeknek, ahogy szép lassan, komótosan kúsznak át a képernyőn a feliratok lentről felfelé. Semmi kapkodás, hihetetlen, de ekkor még "a munkatársak voltak" szövegelés sem volt, csak ment az egyébként csodálatos zene, és hagyták, hogy nyugodtan elolvassuk, kik voltak az alkotók.
tamusin 2018 szept. 30. - 09:31:19
Kedves Feleim, talán jó lenne ha frissitenénk: a világ szakiai nevetnek, hogy ilyen különös nép vagyunk: egy régen túlhaladott és politikai okból ránkeröszakolt buta finnugrász dogmát emlegetnek még sokan! A finnek rég betiltották, a külföldi nyelvészek nagy része elismeri, hogy a magyar nyelv az emberiség legrégebbi nyelvei közé tartozik. Tehát a szláv, török stb. népek nem léteztek mikor ez a tökéletes nyelv (a most magyarnak nevezett) a föld nagyrészén megvolt.
kerkovits 2017 ápr. 15. - 16:35:48
Gyanús volt nekem, hogy az ismertetõ szerint a film 1977-ben készült volna. Szerepelt benne ugyanis Latinovits Zoltán is, aki 1976-ban halt meg. Utána néztem, a film 1974-ben készült.
adamnagysweetmovie 2014 jún. 06. - 16:38:21
Lehet hogy hasznos átírni a múlt szombati adás nevét, mert ide (Dunai hajós) mutat a link, ez így elég...kokszos.

A nagy kék jelzés - vagy A hûség jutalma(6) (magyar kalandf., 1977)
csabaga 2014 márc. 17. - 16:34:00 Előzmény orgyen
Köszönöm a kiegészítést.

Az etnikai származás és a nyelvi származás két különbözõ dolog,ebben biztosan egyetértünk.

A magyarságot a nyelve határozta meg,óvta meg a beolvadástól.Rengeteg idegen elem van benne(pl.a hangok,mint a ty,gy,ny,cs,dz,dzs)török és szláv nyelvekbõl.

Rengeteg a nem magyar szó is benne.Szláv és török mellett tele vagyunk latin és német szavakkal.Rengeteg szavunk két változatban is létezik.
Pl.preparál-(ki)készít,és sok száz hasonló példa.

Én magam a finn-ugor nyelvrokonságban hiszek,csak a finnek a perifériás helyzetük miatt megõrizték az eredeti nyelvüket nagyobbrészt,míg mi nem.

Tudtommal a genetikai rokonsága a mai magyar embernek relatíve a lengyelhez és az ukránhoz áll a legközelebb.Mindez persze igen kis százalékot jelent.

Érdekesség,a finnugor nyelvrokonság a Horthy rendszerben lett hivatalos álláspont és az akkori tanulóknak(a nagyapámnak) még kívülrõl fújniuk is kellett a nyelvileg rokon népek nevét."...lapp,finn,észt,mordvin,cseremisz".
orgyen 2014 márc. 17. - 00:31:00 Előzmény csabaga
Az etnikumhoz való ill. a nyelvi rokonság nem minden esetben fedi egymást:
- Bolgárok:
* a "bolgár-török" elnevezés eléggé közismert, valószínûleg a vándorlás során történt keveredésre utal, nem a jóval késõbbi megszállásra. Jóval korábban érkeztek a jelenlegi területükre mint mi.
* az eredetileg "finn-ugor" nyelviségüket bolgároktól hallottam, náluk így tanítják és azt hogy a mai helyükön szlávosodtak el, sokkal jobban mint mi.
- Magyarok:
* a "finn-ugor" nyelvi rokonságunkat a XIX.sz-ban találták ki, egyidõben a Hun rokonsággal. Az utóbbi évtizedekben többen próbálták meg felülbírálni (mint László Gyula), de a finn-ugor vonal nagyon erõs feltehetõen azért mert akik ebbõl élnek féltik a pozíciójukat. A jelek szerint már a honfoglalás elõtt is erõsen keveredtünk nyelvi tekintetben is.
* a Hun, székely, Csaba királyfi vonal is a XIX.sz-ból származik, erre erõsített rá a Trianon utáni politika. Ennek viszont a valósághoz nem sok köze volt, csak aktuál politikai célokat szolgált.
* etnikai eredetünk a legújabb genetikai kutatások szerint leginkább Iráni.

Bocs, nem kötözködni akarok de a hét napjaiból csak a vasárnap nem szláv eredetû, a többi HAT igen:
- Hétfõ = a Panyigyélnyik (a hét fõ napja) tükör fordítása,
- Kedd = sorszámnév, a második, kettedik régi alakja, a Vtornyik tükör fordítása,
- Szerda = a Szreda szó átvétele, a Harmadik sorszámnév ószláv alakjából,
- Csütörtök = a Csetverg (negyedik) sorszámnév átvétele,
- Péntek = a Pjatnyica (ötödik) sorszámnév átvétele,
- Szombat = a Szubbóta szláv szó átvétele, amely a héber Sabbat-ból származik,
- Vasárnap = a magyar elnevezés eredetileg "Vásárnapot" jelentett, ezzel egyedülálló.
Az európai népek többségében a hét napjai a babilóniai eredet miatt a szabad szemmel látható 7 mozgó égitestre (nem állócsillag) utalnak (sorrendben Nap, Hold, Mars, Merkúr, Jupiter, Vénusz, Szaturnusz), az elsõ nap a Nap-nak szentelt vasárnap (a bibliai "lõn világosság"). A Szaturnusznak megfelelõ Szombat azért "pihenõnap", mert Szaturnusz isten napján minden balul üt ki. A szláv nyelvekben viszont sorszámnevek szerepelnek és ITT a kezdõ nap a Hétfõ, az utolsó viszont a Feltámadás napja, vagyis a Vasárnap (oroszul Vaszkriszényie = Feltámadás)

A Héber pihenõnap a fentiek miatt a Szombat, a Kereszténység ezt áttette a szomszédos Vasárnapra, míg az Iszlám a másik szomszédos napra vagyis a Péntekre helyezte át. A három rokon vallás ebben így különbözteti meg egymást.
vino-et-veritas 2014 jan. 01. - 17:36:00
OFF
Ja, valami ilyesmi eredet, keveredve némi szláv népcsoportokkal.
vino-et-veritas 2014 jan. 01. - 17:35:29
OFF
Ja, valami ilyesmi eredet, keveredve némi szláv népcsoportokkal.
csabaga 2014 jan. 01. - 16:06:54 Előzmény vino-et-veritas
Úgy tudom a dunai bolgárok egy török nép volt.A késõbbi oszmán törökökhöz semmi közük.
A nyelvüket elvesztették,mivel kevesen voltak,így az szláv lett.Késõbb a kunokkal is keveredtek.

A cárság több mint 300 éven át létezett.Utána jött 150 év bizánci uralom,majd újabb 150 év függetlenség,majd 500 évnyi török hódoltság.
vino-et-veritas 2013 dec. 29. - 20:10:56
Eszméletlen, hogy az ragadt meg, hogy "csak mindig ruszkit alakít" egy ilyen sokrétû színész... (Igaz, klasszikus komédiákban, vígjátékokban ritkán szerepelt).

OFF

A bolgárokkal csak "óvatosan", mert a történelmük - legalábbis mi még így tanultuk - kissé hasonlatos a "magyarokéhoz" (valószínûleg többféle eredetû népcsoportból származnak /"török", szláv, stb/, "nyelvcsere", stb.).

Persze a török "vonlalat" egy bolgárnak nem ajánlatos emlegetni, mert igencsak csúnyán néz az emberre...
filoszemitabélus 2013 dec. 29. - 19:08:54
Úgy tudom, csak a nyelvük szláv. Õk tényleg inkább török eredetûek, meg keveredtek is velük a sok évszázados megszállás alatt.
csabaga 2013 dec. 29. - 15:38:03
A bolgárok nem inkább "török" eredetû nép?

Aki még tanult oroszul,az jól tudja,hét napjaiból 4 is szláv eredetû.:)

De még a király és az ispán szavunk is.Általában a letelepedett életmódhoz tartozó szavaink nagy része.
orgyen 2013 dec. 29. - 15:32:10 Előzmény Ford Mustang
Idézet FordMusztang-tól:
"Ja, csak mindig ruszkit alakít a filmekben, a Vörös zsaruban egy ruszki ipse volt, itt is. :D
Egyébként a film '75-ös, nem '74-es."

Koncz Gábor alakításai:
- a Vörös zsaruban valóban ruszkit alakít, de ezenkívül csaknem 100 filmje van még,
- alakít még bécsi diákot (kõszívû ember fiai), magyar csendõrtisztet (Bors), magyar színészt (Gyula vitéz télen-nyáron), török vitézt (Török fejes kopja), magyar bányászt (Fekete gyémántok), francia arisztokratát (Névtelen vár), magyar cigányt (A falu jegyzõje), Géza fejedelmet (Az a szép fényes nap), csak néhány példa Koncz Gábor gazdag életmûvébõl,
- szerinted EZEK is mind "ruszkik" voltak? Géza fejedelmünk is?

"ruszkik":
- a kifejezés "rusz" viking eredetû, ugyanis õk keveredtek a térségben élõ különbözõ szláv népekkel és egyesítették azokat állammá. Elsõ fejedelmük Rurik volt, a Rurik dinasztia utolsó tagja IV. Iván volt, az elsõ "minden oroszok cárja".

Bolgárok:
- finn-ugor eredetûek, késõbb elszlávosodtak,

A magyar nyelvben is rengeteg szláv elem van, a ma is használatos "õsi magyar" szavaink nagy részérõl nem is tudjuk hogy szláv eredetûek (pld. a földmûveléssel kapcsolatos szavaink és a hét- a hónapok nevei),

Egyébként történelmünk során (más nemzetekhez hasonlóan) keveredtünk rendesen szláv, török, tatár, germán, szemita etnikumokkal (már a Honfoglalás elõtt is). Ennyit a "fajtiszta" magyarságunkról.
EZ a világtól földrajzilag elzárt népek kivételével mindenkire igaz, de ez szerencse, mert a "beltenyészet" lerontja a génállományt: emberek esetében is!

Koncz Gábor színészi tehetsége abból is látszik hogy MINDEN szerepében emlékezetes alakítást nyújtott.
Palacsintás 2013 dec. 28. - 23:00:52 Előzmény Ford Mustang
Nem mindig ruszkit alakít. Én utánanéztem az életrajzában. Mindig így teszek, ha nem tudok valamit. Üdvözlöm fordmusztángot.
oregdiak 2012 dec. 10. - 09:27:42 Előzmény Ford Mustang
1975-ben könyvben jelenik meg a második kiadás Magyarországon!
oregdiak 2012 dec. 10. - 09:25:04 Előzmény Ford Mustang
1974-ben Markos Miklós rendezésében magyar film készült a regény alapján
10/10
offtopic
szingh 2012 jan. 03. - 22:06:09 10/10 Előzmény Ford Mustang
Amit a közelebb határozóval mondasz, azzal egyetértek. Az egyáltalán viszont túlzás. Persze nem a nyelvtanra, sokkal inkább a történelemre gondolva. Nemzeteink hajói többször összekoccantak már a történelem tajtékzó tengerén.
offtopic
Ford Mustang 2012 jan. 01. - 18:22:19
A bolgárok nem ruszkik, de közelebb állnak a ruszkikhoz történelmileg és nyelvtani szempontból is. A magyarok viszont egyáltalán nem.
10/10
offtopic
szingh 2012 jan. 01. - 13:01:39 10/10 Előzmény Ford Mustang
Ruszkit? Szergej Ladko bolgár. A bolgárok ruszkik?
Segítek: nem. Már csak azért sem, mert akkor akár mi is lehetnénk ruszkik.
Összes hozzászólás