A halál és a lányka

Bakancslistához adom
Death and the Maiden
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai-francia thriller, 99 perc, 1994

Értékelés:

92 szavazatból
Szerinted?

A film egy dél-amerikai országban játszódik, egy véres diktatúra leverését követően. Paulina ebéddel várja férjét, Gerardo Escobart, aki a rezsim ellenes mozgalom vezetője volt. Gerardo egy ismeretlen férfival tér haza, aki segített neki, amikor defektet kapott az úton. A nő lassan rádöbben, hogy az idegen egyike volt azoknak, akik korábban kihallgatták, megkínozták és megerőszakolták. Nem ismeri a férfi külsejét, ugyanis be volt kötve a szeme, de az illata, a hangja és a zenei ízlése alapján felismerte őt. Bár nem biztos a férfi kilétében, a feltörő emlékek hatására váratlanul felébred benne a bosszúvágy. A szerepek ezúttal felcserélődnek: kínzóból áldozat, áldozatból pedig kínzó lesz.
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Paulina Escobar
Dr. Roberto Miranda
Gerardo Escobar
Dr. Miranda felesége

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
The Cortez 2023 nov. 16. - 00:21:47 7/10
Színdarabból készült, 3 szereplős színpadias kamaradarab. Kissé hasonlít a Kés a vízbenre, de sokkal inkább a Zsákutcára. A bosszúsztori feszült, végig bizonytalanságban tartja a nézőt, a diktatúrát és a demokráciát helyezi szembe egymással, valamint sűrűn változik benne a kínzó vs. áldozat szerepkör. Akadnak kisebb-nagyobb fordulatok, a finálé pedig egy ponton paródiába hajlik. A színészi játék acélos, még Weaver is jól hozza a kattant nőszemélyt. A lélektani thriller címét egy Schubert track adta, ami persze felcsendül párszor a filmben.
9/10
vargama 2021 febr. 15. - 10:52:07 9/10 Előzmény tikkkes
A diktatúrákban elkövetett bűnök nem megbocsáthatók.
Az áldozatoknak a rajtuk esett sérelmeken túl kell lépni, mert élni kell, de el nem felejtik. Megbocsátani nem lehet, mert ezzel a bűn súlyosságát bagatellizálnák.
9/10
vargama 2021 febr. 13. - 21:13:26 9/10
Leírom még egyszer.
Erős film, tetszett. A bűn és a jóvátétel kérdéskörét boncolgatja. Az érzelmek, amiket kelt, egyre feszítőbbek.
Paulina a bűnöst szeretné szembesíteni a bűnével (15 évvel ezelőtt kínozta meg), illetve annak bevallására kényszeríti. De az őszinte vallomás csak a film végén következik be. Megdöbbentő volt látni, hogy a diktatúra olyan lelki torzulásokat alakít ki az elkövetőben, hogy a viselkedése borzalmát fel se fogja, természetesnek veszi.
A férj ledöbben (eddig is tudta, de felülről kezelte), erősen felindul a hallottak hatására. És megváltoznak az érzései a bűn megítélésében. Közelebb került a házaspár egymáshoz.
A film üzenete: A bűnös a megbocsátás irgalmát nem nyeri el, de ez őt nem zavarja. (ez látszik az utolsó jelenetben, a koncerten)
Mi jut az áldozatnak? Legfeljebb az erkölcsi fölény... Ez a film dilemmája.
9/10
vargama 2021 febr. 13. - 20:39:26 9/10
Nem értem. írtam egy hozzászólást ma délelőtt, elküldtem, és most nem látom.
9/10
vargama 2021 febr. 13. - 15:24:52 9/10 Előzmény tikkkes
Nagyon jó a hozzászólás, csak annyiban vitatkoznék, hogy szerintem a beismerést sem követi megbocsájtás.
8/10
Edmond Dantes 2014 okt. 09. - 09:01:21 8/10 Előzmény olahmiki1959
Még portos korszakom :) elõtt láttam, de csak most h vki hszt, jutott ismét eszembe ez a film. Anno tetszett, megindított, valszeg a címe ill a "címadó" dal miatt is, ami a Schubert-oeuvre egyik kimagasló opusza és hangulata átsugárzik a filmre is. 10/8, ennyi idõ után többet nem illik adni.
webulon 2014 okt. 08. - 23:08:14
Ma 65-éves

Reggel láttam , - sok filmjét láttam de ez elkerülte eddig a figyelmemet

,- Hát Polanski olyat de olyat rendezett - Weaver olyat de olyat játszott ,hogy nagyon
nálam ez nagyon 10 pontos

Oké nem kerek egész ,- mert azért van a film végén olyan lyukas érzés
- de meg kell -e bocsájtani meg lehet bocsájtani ,- vagy bosszú kel állni ( ha nincs a kezedben a kulcs akkor remélni kel -e a bosszút ,- annak aki bántott - mástól másként )
Ezt boncolgatja a film

A filmben az egyik szál végigfut

De azért nézzen magába mindenki ,hogy számára mi lenne a helyeshttps://www.youtube.com/watch?v=RKc_PDChJkI
9/10
tikkkes 2013 okt. 05. - 00:20:40 9/10
***SPOILER***

Valahol Dél-Amerikában. Az elnyomó rezsim megbukott, helyén demokrácia, és az azt megélõk. Túlélõk, vádlók, vádlottak. Paulina Escobar egyike a túlélõ vádlóknak. A diktatúra alatt letartóztatták, vallatták, kínozták. A hozzá beküldött orvos pedig rendszeresen megerõszakolta.

Aztán egy nap, 15 évvel a szabadulása után a véletlen úgy hozza, hogy ez az orvos bekopog Paulináék otthonába. A doktor nem ismeri fel egykori áldozatát, és Paula sem lehetne teljesen biztos Dr. Miranda valódi kilétében (szeme a tortúra alatt végig be volt kötve), mégis az. Ráismer a hangjáról, szagáról, szófordulatairól. Autójában megtalálja Schubert; A halál és a lányka címû darabját. Miranda mindig ezt hallgattatta miközben meggyalázta áldozatait.

Tehát úgy esik, hogy a halál végül a lányka karjaiba sétál. Paulina foglyul ejti és a vallomását akarja. Csak ennyit. Ha nem kapja meg, akkor megöli. A film ezt a vallatást festi le, aminek végén aztán a doktor, persze tényleg csak az utolsó pillanatban beismeri múltját.

Roman Polanski mesterien nyúl a megbocsájtás témájához. Megbocsájtásról viszont csak beismerés után beszélhetünk. Ez az a valami, ami egyes volt diktatúrák utódállamaiban a mai napig nem történt meg. Ismerõs? Hol vagyunk mi még attól, ahogy a németek a rendszerváltás után szabadon hozzáférhetõvé tették a lehallgatásokról, besúgásokról készült aktáikat? Ezzel kapcsolatban ajánlom A mások élete c. remek filmet.

De elkanyarodtam. Vajon mi a megfelelõ büntetés egy ilyen halálosztónak? Paulina és ügyvéd férje a film végén futni hagyja Mirandát. Úgy gondolom, a doktor mindenképpen bele kell, hogy nyomorodjon ebbe. Látni milyen roncsolt életet hagyott maga után. Ezzel élni tovább büntetlenül. Különös mód ez a roncs viszont nem épülhetne újra Miranda nyomora nélkül. Mert továbblépni, megbocsájtani nem lehet addig, amíg szembe nem nézünk a múltunkkal.

***SPOILER VÉGE***

Ez a 99 perc errõl a szembenézésrõl szól.

Ma este ez pedig 10/9-et adott.

Az alábbi link kicsiny filmes közösségünkre mutat, ahol e film értékelése mellett még rengeteg más mozi élményeit is elolvashatjátok. A csoport nyitott, de a belépéshez engedélyem kell. Minden arra kíváncsi megkapja persze ezt az engedélyt, de megvan az oka, hogy miért csoportoldal, és miért nem hagyományos, ,,kedvelhetõ" oldal formájában fut. Teljesen reklámmentes, ha van kedvetek, gyertek beszélgetni filmekrõl, ajánlani azokat egymásnak.

https://www.facebook.com/groups/456891034364358/
k11zoltan 2013 jan. 03. - 10:38:37
Spoiler.

Kár, hogy a végén nyitva hagyták.
Próbakõ 2013 jan. 03. - 01:12:13 Előzmény southwind
Nem tom. VV-ba nem szok lenni. De aszongyák, valami Szigurni Víver.

Más kérdést nem ébresztett benned a film?
southwind 2013 jan. 02. - 21:19:19
ki ez a vézna löttyedt mellû boszorka?
olahmiki1959 2013 jan. 02. - 13:52:14
Jó film, de nem annyira, mint amennyire felpontozták. A színészek nagyon jók, - elsõsorban Kingsley, akinek rossz filmjét már láttam, rossz alakítását még nem, - de a történet a végére veszít a drámaiságából, ellaposodik, a várva-várt katarzis pedig elmarad.
*** SPOILER
Kérdés persze, - és ez már morális szempontokat is felvet, - hogy ha valaki hosszú évek múlva találkozik egykori kínzójával, megerõszakolójával, aki egyébként emberek haláláért is felelõs, akkor olyan könnyedén meg tud-e bocsájtani neki, mint a Sigourney Weaver által alakított nõ.
Nemhogy nem öli meg, vagy nem kínozza nyomorékká Kingsley-t, de még bíróság elé sem akarja állíttatni.
*** SPOILER VÉGE.

Emiatt éreztem kissé életszerûtlennek, erõtlennek a filmet, és ezért nálam egy erõs 7-es a pontszám, ami persze még így is magasabb a mostanában látott filmek átlagánál.
nagi 2012 dec. 05. - 13:31:35 Előzmény lucalibra
Ejnye, ez "majdnem" csúnya hsz volt. De szerencsére nem mondtad ki :).
8/10
Sadenal 2012 okt. 23. - 18:24:47 8/10
Csatlakozom az elõttem szólókhoz. Tényleg óriási film volt...Kingsley-tõl a végén jól kirázott a hideg. :O


8/10
10/10
lucalibra 2012 júl. 17. - 19:02:14 10/10 Előzmény Rahar
A történet érzelmi része számodra (ezek szerint) "nem ment át".
Mondanám, hogy érzéketlen tuskók ne nézzenek ilyen filmet, de nem mondom...

Ez a film az egyik legragyogóbb, amit valaha láttam!!! 10/10
6/10
Rahar 2012 júl. 05. - 12:37:38 6/10
Elolvastam a hozzáírásokat a film megtekintése elõtt, nagy hiba volt. Így tudtam, hogy a végén mire nem kell számítsak. Mivel igencsak magas a film átlagpontszáma arra számítottam, hogy egy kiváló filmet fogok látni. A színészek valóban kiválóan játszanak, a karakterek is jók. A képi megvalósítás megfelelõ, de semmi különleges. Az alaptörténet nem keltett fel az érdeklõdésemet, a cselekményvezetés már sokkal jobb.
***SPOILER***
Nekem a történettel az a bajom, hogy úgy gondoltam már az elején, hogy a fickó valóban bûnõs. Bennem nem volt kétely. Azért gondolom így, mert ha én láttam egy arcot, hallottam egy hangot, akkor azt már felismerem (lehetséges, hogy nem mondom meg, hogy hol láttam, hallottam, de abban biztos vagyok, hogy nem elõször érzékelem) tehát, hogy a nõ szagról és hangról felismer valakit az számomra teljesen normális. Akkor miért tévedne a nõ? Mert másnak is lehet hasonló hangja? Valóban, de a szaga is ugyanolyan? Rendben, de ez a fickó is orvos és a kínzó is az. Ez már túl sok egybeesés. Ráadásul a fickó egy adott zenét szeretett hallgatni, a kazetta az autójában volt és még a film végén is egy ilyen elõadáson vett részt. Valamint ha engem ártatlanul ennyire meggyötörtek volna, mint az orvost, akkor én biztos többet nem akarnám hallgatni a kínzás közbeni zenét. Tehát a rendezõ nem tudta a kételyt kialakítani és fenntartani, legalábbis én így állok a filmhez. Ennek ellenére egyszer jó volt megnézni, bár többször nem akarom.
***SPOILER VÉGE***
10/10
greece13 2010 nov. 17. - 16:07:16 10/10
Csak az a baj, hogy a végén sem biztos, hogy az orvos valóban elkövette-e a dolgokat, amiket bevallott a kínzás/vallatás hatására. Ettõl óriási a film, mert az utolsó pillanatig teljesen nyitott mindkét interpretációra.
eucrow 2010 júl. 26. - 09:50:14
A dvd hátulján még a port.hu-s ajánlónál is részletesebb cselekményleírás van, azért erre odafigyelhetnének, már nem elõször futok bele ilyenbe. Szerencsére a végkifejletet nem írták le, így végigizgulhattam a kamarathrillert.

SPOILER
Mire meggyõztem magam, hogy a nõ csak elvakult bosszúálló, kiderült, hogy neki van igaza... zseniális. Az utolsó, koncerttermi jelenet pedig iszonyúan erõs lezárás, áldozat és kínzója visszakerül a mindennapi életbe, a doktor nem nyeri el a büntetését. Tetszik ez a befejezés, reálisabb, ugyanakkor szomorúbb, mintha teljesülne a bosszú.
c p 2010 jan. 30. - 00:11:33 Előzmény Heathcliff
klasszikusokkal szólva: hacsak úgy nem... (pedig milyen kézenfekvõ meglátás)
6/10
jencuska 2010 jan. 11. - 04:23:30 6/10
sziasztok
hát megnéztem én is e remeknek ígérkezõ filmet, mert olyan sok jót írtatok róla.
Én személy szerint annyira nem voltam elragadtatva. Kicsit uncsi volt és a vége is nyitott maradt számomra, mert vagy azért beszélt élethûen, hogy megmeneküljön, vagy azért, mert tényleg bûnös.......hmm
szóval 6 pontot adtam egy tizes skálán. Polanskinak sokkal mélyrehatóbb filmjei vannak.Kis csalódás volt ez nekem.
akinek kell a film, írjon
jencuska@gmail.com
Összes hozzászólás