A hét nyolcadik napja

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 102 perc, 2006

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Szendrőy Hanna, elvirágzott primadonna, aki férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, hajléktalanként a Keleti Pályaudvarra vetődik. Aztán visszatér a lakásába, ahova átmenetileg hajléktalanokat telepített a maffia, és egy véletlen kapcsolat hoz újra reményt az életébe. A tragikomédia a Maja Komorowska alakította főszereplő sorsán keresztül meséli el, hogy néha a legsötétebb megpróbáltatások között sejlik fel egy tisztább és igazabb élet lehetősége, s hogy a szerelem csodája kortalan.
Bemutató dátuma: 2007. március 22. Forgalmazó: Hungaricom

Stáblista:

Szereplők

Szendrőy Hanna
Szendrőy Hanna magyar hangja
Jeromos magyar hangja
Gizike, Ernő felesége
Csibike, ügyvédnő
Józsi bácsi
István, Hanna fia
Laura, István felesége
harmonikázó hajléktalan

Alkotók

Díjak és jelölések

  • 38. Magyar Filmszemle

    2007
    Legjobb forgatókönyvíró: Elek Judit

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Andrea4378638467587 2021 márc. 09. - 12:09:36 1/10
Idegesítő és logikátlan jelenetek sora ez a film. Egy percig sem tudtam együttérezni ezzel az ostoba nővel.

*********spoiler*********

Az ügyvédként dolgozó férj nem tudott annyi megtakarítást összegyűjteni, hogy a feleségének a halála után se legyenek anyagi gondjai (miközben dolgozik, és nyugdíjat is kap)? Valamint nem tudott olyan házat vásárolni, aminek nincs közös kertje egy szomszéddal?
A nő miért nem nézette át a szerződést a férje valamelyik ügyvéd barátjával, mielőtt aláírta? Nincsenek olyan barátai, akiknél lakhatott volna addig, amíg nem költözhet be a sajátjába (amikor még úgy gondolta, hogy van hova), és utána?
Nem fordul bírósághoz, hanem belenyugszik, és jöhet a hajléktalan love-story?
Jó reklám az Astoria szállónak, hogy az ablak alatt van a főút, és hogy több mint 100 ezer forintra húzzák le a vendéget a pluszban a "fodrász, masszázs, szauna stb" miatt. Bár kétlem, hogy a szaunázásért külön kell fizetni.
Mallorcát "majorkának" kell ejteni.
adamnagysweetmovie 2012 jan. 24. - 15:19:09 Előzmény ma ma ma
Azért az ingatlanmaffia nem újkeletû probléma, csak a magam tapasztalataiból kiindulva a 2000s évek elején már biztosan virágzott, de szerintem még régebbre nyúlik vissza.
katica52 2011 dec. 12. - 09:33:28
Nagyszerû film. Mintha egy titkos kamerával vették volna fel az életben.
Ugyanakkor nagyon szomorú. Köszönöm, hogy Elek Judit megcsinálta ezt a filmet és hogy most láthattam.
ma ma ma 2011 dec. 12. - 01:15:18
Nekem úgy tûnik, hogy az idõ múlásával érik a film. Vagy mi értünk meg nézõk, a film befogadására. Döbbenetes, hogy mennyire régen jelzik az alkotók a problémát. Ráadásul a bûnösöket, hibákat is megmutatja, és nem történik semmi. Számomra ijesztõ az a közöny, ahogyan a bûnözés e típusa, és a bûnözõk áldozatai mellett is-legyen gyerek, felnõtt, öreg, beteg- ennyire könnyedén megy el ez az ország. Köszönöm, hogy láthattam a filmet.
adamnagysweetmovie 2011 dec. 12. - 00:25:38
Nekem a kivitelezés módja volt kissé steril, de a humánuma kárpótolt. És az ilyen szerencsétlenekkel keménykedik a jelenlegi kormányunk, ez a felháborító számomra...
adamnagysweetmovie 2011 dec. 12. - 00:22:58
Egy férje árnyékában élõ öreg nõ? Akit a gyereke is magára hagyott? Szerintem életszerû, hogy nála kevésbé dörzsölteket is jégre visznek.
Susanne 2011 dec. 11. - 23:54:37
Miért kellett ide egy lengyel színésznõ és színész? Nem értem. A story nekem nem életszerû. Hogy lehet valaki ennyire hülye, mint a fõszereplõ?
far vik 2011 dec. 11. - 13:12:47
Jó film, de annyira idegesítõ a helyzet, amit feldolgoz, hogy ma nem hiszem, hogy bevállalom, pedig vagy 6-8 éve láttam... Kivál alakítások, Pogány Judit zseniális a SPOILER negatív szerepben.
9/10
osvath38 2010 ápr. 15. - 10:33:44 9/10 Előzmény oszizambo
Ami a fõszereplõ sorsát, karakterét, a legálisan végrehajtott bûncslekményt illeti, horrorisztikusan pontos. Úgy, ahogy egy igazi horror után az ember fél a sötétben hazamenni, én utána hetekig féltem bármilyen papirost aláírni. Pogány Judit kitûnõ volt, mint újabban mindig, a nõi fõszereplõ dettó. Emlékezetes a bosszúszomjas szomszéd nagyon hiteles figurája. Ami szerintem lerontja kissé, az a rokonszenves, de nem meggyõzõ végkifejlet.
Ha valaki jópofi filmen akar kikapcsolódni, azt persze beszéljük csak le!
Persze már eléggé régi film, csak alkalmilag fogják talán bemutatni.
1/10
oszizambo 2009 jan. 31. - 21:21:39 1/10 Előzmény tulupulu
Hát nagyon gyenge.
tulupulu 2009 jan. 27. - 23:42:30
Bár az elsõ kb. 20-30 perc lemaradt, abszolút élvezhetõ volt a film, ha az ilyen jellegû témákat lehet élvezhetõnek nevezni. :)
Szerintem a rendezõ biztos nem ok nélkül választotta ki a fõszereplõ hölgyet, és azt is gyanítom, hogy vajmi kevés szerepet játszott, hogy magyar-e, vagy sem.
Szerintem a történet hihetõ, miért ne fordulhatna elõ ilyen manapság Magyarországon?
Egyébként végig szívbemarkoló érzés kísért, csak szépen csendesen, nem kavart és háborított fel.
Érdekes lenne, hogy 70 évesen, hasonló helyzetben mihez kezdenék. Lehet, hogy megoldanám, de lehet hogy nem.....
Ki tudja?
Sajnálom a mai öregeket, sokan közülük nagyon elhagyatottan, magányosan élnek. Biztos nem erre számítottak, mikor elkezdték újraépíteni Magyarországot.
Na sokat dumálok már.
Egyszer érdemes megnézni, lehet rajta egy kicsit agyalni.
direne 2009 jan. 27. - 22:32:16
Nos, megnéztem...a színésznõ szerintem szép - öregen is...a film is szép, csak rettenetesen megviselt.
Örülök, hogy láttam, de egyelõre nem szeretném újra meg újra megnézni.
kgyuri0 2009 jan. 27. - 21:59:17
Kedves mackóné!

Mért vagy ílyen indulatos?
Dühöngõ õrült?!
Még jó, hogy nemm jut a közeledbe a lengyel színésznõ, képes lennél megtépni!
Épületes ahogy az arca rondaságán kéjelegsz!

Te viszont biztos nagyon szép leszel, ha megöregszel!
ondok 2009 jan. 27. - 20:38:24
Nem láttam ,de ahogy a sztorit olvasom,a történet nem tipikus.Valószínû ,hogy csak egy habókos filmrendezõ gondolhat ki ilyesmit ,a valóság nem egészen így néz ki.akár Jancsó film is lehetne mondjuk Hernádi Gyulus sztorija alapján.
euTanázia 2009 jan. 27. - 11:08:59
Elek Juditnak ez a filmje történetesen nem a dokumentarista kategóriába tartozik. Már a film címe is -A hét nyolcadik napja- arra utal, hogy a történet túllép a tényszerû határokon, egyébként is az alkotó sajátos látásmódja szerint alakítja a cselekményeket.
Nincs jogunk megkérdõjelezni egy sûrítmény életszerûségét, mert amennyiben figyelõ szemekkel járunk-kelünk, bizony számtalan olyan esettel találkozunk, ami csupán más elbeszélésében hihetetlennek tûnik. Ennek ellenére létezik, az emberi tulajdonságok végletesek, legyen az naívság, jóság, rosszindulat, butaság és így tovább, ezekbõl ki-ki annyit fogad be amennyit tud, ez persze nem jelenti egyben az azonosulást is.
Meg kellene tanulni végre, hogy a bölcsesség kövét nem mi szorongatjuk a markunkban, egyéni véleményünk van a dolgokról, de ítélkezésre senki nem hatalmazott fel bennünket, csak egyek vagyunk a sokból. Az én így látom, én úgy gondolom módszerével kellene élni...
Nekem a film tetszett, olykor erõs indulat hullámzásokkal kisérve. Egyébként Maja Komorowska játékát szeretem és egy percig nem éreztem úgy, hogy érdemtelenül bármelyik magyar színésznõt kitúrta volna.
direne 2009 jan. 27. - 08:43:59
Jót szórakoztam a hozzászólásaitokon: amelyik méltatja, azon éppúgy, mint amelyik lehúzza.
Egészen felizgattatok, biztos megnézem!!! :-)
perry 2008 okt. 09. - 09:15:41
Írásod zaklatottsága bizonyára majd elmúlik.
Neked hiteltelen, nekem tetszik, ilyen könnyen megy ez.
mskozlov 2008 okt. 08. - 23:38:42 Előzmény perry
mivel a hiteltelen nem egyenlõ a hihetetlennel, ezért írtam le külön-külön mindet. Itt anem a szociális érzékenységemrõl van szó. Arról vajmi keveste tudtok. Itt egy filmrõl beszélek, ami hiteltelenül jelenít meg valóban létezõ társadalmi problémákat. Úgyhogy ahelyett hogy moralizálásba csapnátok át, nézzétek a filmet úgy,mint egy mûalkotás.
9/10
trashman 2008 szept. 19. - 23:33:51 9/10
jellemzo, a nezheto filmeket mindig ilyen kesore teszik, de ha valaki nem tud aludni feltetlenul nezze meg. nehany hete lattam egy masik csatornan, nekem tetszett.
Humpy 2008 aug. 23. - 20:31:44
Aztán mért volt olyan nehéz Hernádi Judit szinkronhangját megszokni? Lehet, h túl sok Heti Hetes-t nézel?! Hernádi most tényleg remekelt! Látod, én nem vagyok olyan elfogult, ha mûvészetrõl van szó.

OFF: Latinovits-ról sem mondtam sehol, h mindig hibátlan teljesítményt nyújtott, meg h kötelezõ õt midenkinek szeretni (ha már ilyen figyelemre méltatod szerény hsz-aimat. Ha valaki a legnagyobb ripacsnak tartja LZ-t, akkor csak flúgosnak tartom, semmi többnek. Sajnos, Te sem veszed észre, h rá sokkal súlyosabb vádat aggagtak. Ez ügyben Te is csak hallgatsz, pedig mint tudjuk, 'vétkesek közt cinkos aki néma'.
Összes hozzászólás