A játékos

Bakancslistához adom
The Player
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 124 perc, 1992

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

A hatalomvágytól megszállott Griffin Mill az egyik hollywoodi filmstúdió nagyhatalmú igazgatóhelyettes-producere. Egyszóval élet-halál ura, ő az, aki a benyújtott tartalmi kivonatok alapján a filmek sorsáról dönt. Egyik nap Griffin fenyegető üzenetet talál a postájában, majd a fenyegetés később faxon és telefonon is megismétlődik. Menő producerünk attól való félelmében, hogy az egyik elutasított kliense az életére tör, tévedésből megöl egy embert. Innentől kezdve összeomlik a belső világa, folyamatos lelkiismeret-furdalással küzd, merő rettegés az élete.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Griffin Mill
June Gudmundsdottir
Susan Avery
Joel Levison
David Kahane
Walter Stuckel

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Michael Tolkin
 • Cannes-i fesztivál

  1992
  Legjobb rendező: Robert Altman
 • Cannes-i fesztivál

  1992
  Legjobb férfi alakítás: Tim Robbins
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Tim Robbins
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb rendező: Robert Altman
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb rendező jelölés: Robert Altman
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Michael Tolkin
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb rendező jelölés: Robert Altman
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Michael Tolkin
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb film jelölés: Robert Altman
 • Cannes-i fesztivál

  1992
  Arany Pálma jelölés: Robert Altman
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Tim Robbins
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb vágás jelölés: Geraldine Peroni
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb film jelölés: Michael Tolkin
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb vágás jelölés: Geraldine Peroni

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius 2022 júl. 25. - 00:14:50 8/10 Előzmény viper11
Én e remek film amerikai címadásával semmiképpen nem vitatkoznék. Az azonban egészen biztos, hogy a játék névszóból az -os képzővel képzett névszóként a magyar címe, az eredetinek és a film tartalmának is (!) megfelelően, teljesen rendben van. 👇
Játék:
"...
Vmely gyakorlati célra irányuló merész, kockázatos v. ravaszkodó cselekvés, eljárás.
1. (átvitt értelemben, választékos) Meglepő, merész, gyak. felelőtlen, kockázatos vállalkozás, cselekedet. Politikai játék; veszélyes játékba kezd. Merész játékot űzesz idegen! (Madách Imre)
3. (átvitt értelemben, rosszalló) Félrevezető viselkedés, gonosz fondorlat, mesterkedés. Játékot űz vkivel: megtéveszt, félrevezet vkit."
10/10
Anonym 2021 2021 ápr. 30. - 10:16:51 10/10
Ez egy nagyszerű film, amit valamiért nem ismernek elegen. Pedig érdekes a sztori és kicsit bepillantást nyújt a producerek életébe is. Tim Robbins zseniális benne.
tortura 2020 aug. 22. - 13:11:21 Előzmény emmerssaon
Valahogy így látom én is.
tortura 2020 aug. 22. - 13:09:49 Előzmény viper11
Te hogy fordítanád? (Szerintem rendben van.)
6/10
nick név 2019 szept. 23. - 20:50:41 6/10 Előzmény drkotasz
Kinek mi a butaság... Ennek a filmnek sem a társadalomkritikus éle, sem a fordulatai, sem a dramaturgiája nem működött a - nem ragad be a kápszlok - számomra. Sem kívülnézetből, sem belülnézetből nem volt élvezhető, egyáltalán nem szippantott be az atmoszférája, egy jó filmnek pedig ez a feladata lenne. A játékos - megint nem - nekem elvesztegetett két óra volt és nem több. Szatírának pedig nem nevezném, mert az már egy más műfaj.
6/10
etikett1 2019 febr. 01. - 09:32:21 6/10
Rövid leszek: ahhoz képest, hogy rengeteg nagynevű színészt felvonultat egy nagy katyvasznak éreztem ezt a produkciót. Lehetett volna rövidebb, akkor nagyobb lett volna csattanó is.
emmerssaon 2018 nov. 15. - 18:53:42 Előzmény drkotasz
Ez egy remek film!
Viszont abszolút nem szatíra. Nélkülöz minden elemet, amely szatirikussá tenné!
Ez nyers dráma...ahogyan a filmben nem egyszer utalást is hallunk: Mert az élet ilyen, az ártatlanok szenvednek, nincsen igazság.
emmerssaon 2018 nov. 15. - 18:50:42
A tartalom nem fedi a cselekményt!
drkotasz 2018 júl. 01. - 19:30:59 Előzmény nick név
Sok butaságot hordasz össze egy kommentben.
Ez a film, szatíra vagy másképpen fekete komédia. Kifigurázása a saját ideológiáktól és eredeti érzelmektől mentes Holivúdi életüknek. Ha a helyes szemüvegen keresztül néznéd a filmet, akkor meglátnád benne a zsenialitást.
6/10
nick név 2017 aug. 20. - 02:25:40 6/10
Hát, õszintén megvallva csalódás volt ez a film. Nem mondanám rossznak, a csattanó sem volt rossz benne, de az egész valahogyan lapos volt a számomra. Illetve valami hiányzott belõle. Az tény, hogy ez nem vígjáték - nem is tudom, hogy honnan jöhetett ez a címke a port.hu részérõl -, de igazság szerint drámának sem mondanám. A katarzis - minden spojler nélkül - nem volt katarzis egyáltalán, Griffin Mill-ért pedig nem igazán tudtam izgulni egy röpke pillanatig sem. Thriller-nek mondanám, annak bizonyára jó, de nem több.
Az persze tetszett, hogy a kor ismert, \"nagy\" színészeinek széles palettáját megmutatta a film, ha csak pillanatokra is. Persze ez még nem több, mint érdekes adalék, egyfajta esztétika. Ettõl még a film nem lesz több.
(Egy kis spojler) A meggyilkolt író barátnõjét viszont egyáltalán nem értettem. A barátja halála egyáltalán nem rendítette meg, mintha csak kikapott volna a Real és annyi. Semmit nem érzett az író iránt, de akkor miért volt a barátnõje a történet szerint? A temetésen még tehetségtelennek is nevezte egy olyan férfi elõtt, akivel odáig kb kétszer beszélt életében. Aztán persze valamivel késõbb meglehetõsen gyorsan össze is jöttek. Ez a rész meglehetõsen zavart, ellenszenves volt, de lehet hogy ezzel egyedül vagyok. Az is kifejezetten furcsa volt a számomra, hogy csak egy megvallás kellet szeretkezés közben, hogy én voltam, én öltem meg és utána ennyi? Semmi további bûntudat, minden rendben, semmi átértékelés, mehet minden, mint régen? Én értem, hogy cinikus a film, mert a világ is az, de ezen a ponton ez vajon reális, életszerû? A nõ persze meg sem döbben, nem hogy kiábrándulna, vagy valami. Semmiség, a szerelme csak a volt barátját ölte meg, az a szerelme, akivel a temetés után nemsokára már össze is jöttek. Ha õk a fõszereplõk - fõképp nyilván Griffin -, akkor kivel azonosul a nézõ, kivel érez együtt? Mert tanult pszichopatáékon túl más nincsen akivel akár elméletileg is lehetne. (Egy kis spojler vége)
Szóval nem egy rossz film, 92-ben biztosan nagy durranás lehetett, de... Én maximum csak annak ajánlanám, aki kifejezetten szereti a thriller mûfaját és nem bánja, hogy a dráma szinte teljes mértékben mellõzve van a történetbõl.
littleg11 2016 nov. 29. - 18:19:35
(2016.11.28, H, 21:30) Annyit rögzíthetünk, hogy ez a film bizony nem vígjáték. Legalábbis nem az a fajta vígjáték, amire klasszikus módon a nézõ számítana. Egy feszültségekkel teli thriller / krimi / dráma az, amivel dolgunk van. Megosztó, tehát hatásos, és (miközben az egyébként kitûnõ Hetedik, a Közönsége bûnözõk, stb. már-már túlértékelt "váratlan fordulatait" az elsõ percekben rögtön kitaláltam) a végéig nem tudtam volna megmondani, hogy hogyan alakul a cselekmény. Innentõl kezdve a film nálam már abszolút befutó, és ehhez jön még hozzá a hollywood-i alaptéma, ami valamiért szintén különösen vonz (és nem csak akkor, ha Lynch tálalja).
Olyan ez a film, mint egy jó olvasmány, ami lassan, építkezve fejti ki a hatását, és a befejezését követõen is még ott lapul, "dolgozik". És hogy mirõl szól igazán? Arról, hogy a nagymenõk világa is bármikor egy csapásra veszélybe kerülhet; hogy lehet tévedni (és annak lehetnek következményei).
SPOILER
És miközben egyszerre látjuk a külsõ eseményeket és a belsõ vívódást, kiderül, hogy nem elég, ha a külvilágban "megússza" az, aki tévedett; csak egy vallomást követõen ûzheti el a bûntudatot. Az pedig már ránk van bízva, hogy eldöntsük: a "képeslapos" az egész "forgatókönyvet" szándékosan így építette fel (annak minden mozzanatával), vagy csak sodródott az eseményekkel.
SPOILER VÉGE
CsiróCsiró 2013 márc. 24. - 20:43:25
Én nagyon szeretem ezt a filmet, bár nem az a kategória, amit sûrûn megnézek.

Legutóbb olyan 2007 magasságában láttam, és most megnéztem újra.

Mindig van benne valami érdekes.

Most például azon filóztam el, hogy vajon a képen látható képen Sandra Bullock fiatalkori képe szerepel-e? :-)
crackjack 2011 jún. 29. - 03:34:51
Abban a jelenetben amikor egy japán bárban van Tim Robbins és az író, akkor a háttérben megy két karaoke szám. A második szám dallama nagyon ismerõs de nem tudom melyik együttes produkciója. Valaki tudja mi a címe?

Köszönöm.
lipjud 2010 ápr. 25. - 18:51:39
Ez az ötödik Altman film, aminek esélyt adtam: láttam a Gosford parkot, a Cuki hagyatékát, a Divatdiktátorokat, a Játékost és a Rövidre vágva címû filmet. Na mármost az elsõ hármat végigszenvedtem, mert be kell hogy valljam, egyik sem ütött szíven. Viszont az utolsó kettõt egy óra után kikapcsoltam. Mert az olyan film, ami 60 perc után sem kelti fel a figyelmemet, azt nem tartom arra érdemesnek, hogy tovább nézzem. Szóval nekem Altman valamiért nagyon nem jön be, de nem azért, mert nem bírnám a lassú filmeket, mert pl. a Kubrick féle Ûrodüsszeia nagyon tetszett. Nem tudom, most beteszem egy fiókba Altmant, majd lehet, hogy egyszer még elõveszem...
virag71 2009 nov. 12. - 16:42:00 Előzmény nusrath
Szia! láttam, h keresed a Játékos címû filmet, torrent oldalakról meg lehet szerezni.
üdv. virag
nusrath 2009 nov. 03. - 20:26:27 Előzmény roceskori
EZT MIÉRT NEM ADJÁK MÁR KI DVD-N????????
FELTÉTLEN BE KELLENE SZEREZNEM!! NEM TUD VALAKI SEGÍTENI????MEGKÖSZÖNNÉM
nusrath 2009 nov. 03. - 20:24:10 Előzmény roceskori
na csak megtaláltam:):)
NAH MÉG EZ IS EGY HATALMAS FILM!!!!
roceskori 2009 szept. 29. - 21:45:21
Én imádom ezt a filmet!
efes 2008 jan. 20. - 14:24:45
én viszont továbbra sem érzem ezt olyan rettentõ nagy problémának. sõt, én már hallottam ilyet: nagy játékos az illetõ. konkrétan egy sikeres fiatal magyar üzletemberrõl volt szó. mint amilyet tim robbins játszik, amerikaiban.
viper11 2008 jan. 20. - 14:00:55
Attól, hogy vannak rosszabb címek, attól ez még nem lesz jobb.
A spíler az rendben van, de a játékost én még nem hallottam magyar ember szájából. Azt, hogy miért egy hip-hop szleng a cím, ne rajtam kérd számon, nem én adtam a címet. Viszont nem kellene egy tükörfordítással elintézni a dolgot. Mert így egy sportolóra vagy kártyajátékosra gondol az ember, közben q*vára nem arról szól a film.
Összes hozzászólás