A kétszáz éves ember

Bakancslistához adom
Bicentennial Man
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető amerikai sci-fi, 130 perc, 1999

Értékelés:

432 szavazatból
Szerinted?

A Martin család vásárol egy egyszerű háztartási robotot. Olyat, ami némán behozza a teát, kipucolja a cipőket, és soha nem zavar. Aztán nagyon hamar rájönnek, hogy az ő robotjuk kicsit más, mint a többi: mindenről véleménye van, jó pár dologba beleszól, és ami a legmeglepőbb - van, akit nagyon meg tud szeretni: például a kislányt, akire vigyáznia kell. Csaknem kétszáz évig szolgál Martinéknál, és nem létező szívébe az érkező gyerekek és unokák is belopják magukat. Egyre erősebbé válik benne a vágy, hogy egyszer tényleg jön egy mérnök, aki valóra válthatja a gép vágyait.
Bemutató dátuma: 2000. február 10. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2000
    Legjobb smink és maszk jelölés: Greg Cannom

Hozzászólások

Szerinted?
Vetereranmacska máj. 20. 02:48:34
Ez a film egy remekmű
7/10
cinemad 2023 júl. 08. - 10:26:07 7/10 Előzmény Sz. Péter
Igazad van, ez konkrétan el is hangzik a szájából. De ennek ellenére, számomra felületes volt a kapcsolat kibontakozásanak bemutatása. Az pedig hogy a vonzalom részét én személy szerint nehezen értem az nyilván egyéni dolog. De épp erről szól az egész, hogy mitől ember mitől gép "valaki", mennyire lehet természetes egy ilyen szerelem. Nekem nem az, de biztos mert boomer vagyok... :) Láttunk már filmet arról is, hogy valaki az operációs rendszerbe lesz szerelmes... De sok egyéb nem "szokványos" kapcsolatról is. Nem önmagában ez zavart, a film végén már jó volt köztük a kémia, az ismeretségük elején hiányoltam ennek hihetőbb bemutatását. Nagyanyjával való kötődésük felépítése kidolgozottabb volt számomra.
Sz. Péter 2023 júl. 08. - 06:24:41 Előzmény cinemad
Szerintem elég egyértelmű volt, miért akart vele lenni.
Az elején még utálta, aztán rájött miben más mint azok, akiket addig ismert.
Vele jobban érezte magát mint másokkal.
7/10
cinemad 2023 júl. 07. - 18:33:50 7/10
Nagyon jó mondanivalója van a filmnek, remek kérdéseket feszeget és meg is fogalmaz izgalmas gondolatokat. Kb. 25 évvel később is releváns. Az egyedüli problémám a filmmel, hogy ezt egy ilyen nagyon bugyutácska stílusban prezentálja, mintha valami robotos mesefilm lenne 8-12 éves korosztálynak. (Nekem az Ex Machina mondjuk komolyabban vehető, ez van, nem igénylem a családi mozidélután feelinget ebben a témakörben.) Illetve apróság és persze nem is ez a lényeg, de külsőségekben vannak furcsaságok, például eltelik 62 év a film feléig és az utcán még mindig pont ugyanolyan robotok sétálnak, mint ezt megelőzően (max ilyen zug-, sufni műhelyekben csinálnak egyedi fejlesztéseket ezekhez). Csak gondoljunk bele, hogy mennyire nevetséges számunkra egy 10 évvel ezelőtti mobiltelefon. Akkor ne már, hogy 60 év múlva egy még gyorsabban fejlődő technológiai környezetben ezek semmit nem változnak, fejlődnek... Igen, kötözködés, de szúrja a szemem. Illetve Andrew és Portia szerelme/vonzalma főleg utóbbi irányából nagyon nem hiteles számomra. De nem is derül ki igazán miért akar a nő nagyanyja kedvenc gyerekkori robotjával közelebbi kapcsolatba kerülni, nem fűzi hozzá semmi emlék, stb. Érthetetlen miért egy robottal tölti az idejét ez a nő az elején, ahelyett, hogy emberekkel tenné ezt... (meg lehetne magyarázni meg minden, nagyanyja és Andrew közti viszony érthető is) Nekem ezek (főleg a gyerekfilm hangulat) sokat elvesznek, de az alapsztori, mondanivaló azért kárpótol, ez kifejezetten erős.
7/10
cinemad 2023 júl. 07. - 18:16:37 7/10 Előzmény Kit Fisto
Hm... Én úgy látom, hogy van törvény arra, hogy 50-el vezessünk a városban, van törvény arra, hogy ne lopd el mások tulajdonát, van törvény... Nem sorolom tovább. Nagyon szépek Asimov törvényei. És? Ezek figyelmen kívül hagyása a robotikában (a programozás során) pont annyira fog az emberek számára lelki válságot okozni, mint az élet bármely más területén. Kezdjük azzal, hogy már a film megjelenésekor (1999) is egyértelmű volt, hogy a háztartási felhasználás előtt a hadsereg használ majd "robotokat". Ezeket vajon Asimov törvényeinek megfelelően programozzák mielőtt kiküldik a harctérre? Vagy úgy, hogy valaki eldönti Igort pusztítsd, Richard-ot nem. Szóval bármennyire is jól szerkesztettek és frappánsak ezek a törvények, de naivak. Aki rendelkezik bármilyen új technológiával az először vagy elsősorban a saját használatába (hasznára) állítja ezeket, nem az emberiségébe. Innentől kezdve ez a 3 (vagy 4) törvény csak amolyan etikai iránymutatás maximum. Régen írtad a hozzászólást, de az azóta eltelt 5 évben a mesterséges intelligencia technológiák sokat fejlődtek és ma már populárisnak is számítanak, gyakorlatilag bárki hozzáférhet ezek egy részéhez. Hogy történt mindez? Feljesztjük, csináljuk, mert megtehetjük, mi legyünk az elsők akik..., építsük be, tegyük magunkat függővé tőle, stb. Anélkül, hogy ilyen magasztos törvényeken, stb. gondolkoznánk. Egyértelmű, hogy itt is maximum utólagos kármentés lesz, amikor már bekövetkezett a baj. :)
10/10
Rocco1899 2020 máj. 26. - 12:26:35 10/10 Előzmény Keresztes³ovag
De kár, hogy ilyen sokáig halogattam a megnézését. 10/10
10/10
end33 2019 szept. 14. - 08:58:18 10/10
Robin Williams témaválasztásai tekintetében tévedhetetlen. Ez a film is ezt bizonyítja. + Különleges, igazi felejthetetlen alakítás.
k11zoltan 2019 júl. 24. - 11:38:23
Másodjára nézve is tetszett. RW jól játszott.
Sz. Péter 2019 jún. 08. - 21:36:57 Előzmény Kit Fisto
Az "I, Robot"-ban is betartották az alaptörvényeket. :)
8/10
pihes 2019 jún. 08. - 16:02:30 8/10
A RW filmek többsége elég komoly témájú, elgondolkodtató.
Időtlen klasszikusnak mondható a film.
Nagyon jó alkotás!

8/10
Kit Fisto 2018 júl. 28. - 15:51:19
Amikor Andrew keresi a hozzá hasonló robotokat, mutatnak egy jól ismert New-Yorki képet, az egyik leggyakoribb képeslap témát. Előtérben a Brooklyn Bridge, a háttérben Manhattan, a World Trade Center tornyaival. Mindössze annyit tettek, hogy függőlegesen megnyújtották a képet. Ezáltal a tornyok vékonyabbnak, és magasabbnak látszanak, mint ahogy minden. Kész a jövő városa :)

Talán, ha eléggé komplex egy struktúra, pl. egy android pozitronagya, generálódhatnak benne érzelem-szerű információk. De minden példányban ott lesz a négy alaptörvény, és ezek garantálni fogják a tökéletesen biztonságos működést. Minden addiginál nagyobb szintű titkosítás lesz az agyak gyártásában, illetve azok körülményeire, paramétereire. A pénzgyártás, vagy a nukleáris kutatások semmiségek lesznek ahhoz képest, amilyen biztonsági procedúrákat fognak bevezetni. Biztos vagyok benne, hogy mire idáig jutunk, elég fejlett lesz ehhez is az emberiség.
Mint ismeretes, Isaac Asimov, egy kiváló biokémikus, és sci-fi író volt az, aki megalkotta a robotika három alaptörvényét, majd később kiegészítette agy nulladikkal, azaz négy alaptörvény van, ami garantálja, hogy még a legfejlettebb "robotokkal" se történhessen semmilyen biztonsági probléma:

0. A robotnak nem szabad kárt okoznia az emberiségben, vagy tétlenül tűrnie, hogy az emberiség bármilyen kárt szenvedjen.
1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.
Láthatjuk, hogy ezek betartásával nem kell félnünk tőlük, és a világtól, amelyet majd benépesítenek az ember szolgálatára.
Az akváriumban úszkáló robot-halacskáktól az emberi megjelenést megkívánó funkciókat betöltőkig.
hatodik lenin 2018 júl. 28. - 10:19:24
idióta.mondtam már,h ne szarj ide..az idézeteidet a faladra írogasd..hogy lehet valaki ennyire ostoba? direkt csinálod? mert privátba sem tudok írni..
elemes 2017 márc. 15. - 18:09:21
...arról van szó, hogy az emberi intelligenciát néhány tízezer, párhuzamosan mûködõ "asszociatív számítógép" alkotja. Ezek a számítógépek úgy mûködnek, hogy a tudati szint alapvetõen észre sem veszi, mit csinálnak: feldolgozzák az érzékszervek jeleit és ha valami "ismerõsre" bukkannak, akkor izgalomba jönnek. Más "asszociatív számítógépek" pedig az érzékszervek jelei illetve a többi "asszociatív számítógép" izgalmi állapotára reagálnak, és ha ismerõs helyzetre bukkannak, õk is izgalomba jönnek. A tudati szint pedig ezeknek a háttérben dolgozó asszociatív számítógépeknek bizonyos izgalmi állapotaira reagál.

Na most jön amiért ezt leírtam: ezeknek az asszociatív számítógépeknek az izgalmi állapotát ÉRZELMEK közvetítik. Ugyanazok az érzelmek, amelyeket külsõ ingerek hatására megtapasztalunk, ezeknek az asszociatív számítógépek egymás közötti kommunikációjában is szerepet játszanak.

Szóval ha a számítógépkutatók egyszer készítenek erõs mesterséges intelligenciát, valószínûleg az emberi intelligencia mûködését fogják lemásolni: asszociatív számítógépek (amit az agykutatók egyébként kognitív sémának neveznek), amelyek érzelmeken keresztül üzennek egymásnak és a tudati szintnek.
elemes 2017 márc. 15. - 12:57:57
"a probléma ott van, hogy az érzelmeink biológiai lény voltunk miatt van azaz különbözõ vegyi anyagok kergetõzése bennünk okozza"

hát, ezt manapság már összetettebb kérdésnek tartják az agykutatók :)
csicso82 2017 márc. 15. - 12:06:26
Szép film, ez nem kérdés, mondanivalója is van. Ami számomra probléma hogy SPOILER : röviden - a gépnek érzelmei lesznek és testileg is ember akar lenni a probléma ott van, hogy az érzelmeink biológiai lény voltunk miatt van azaz különbözõ vegyi anyagok kergetõzése bennünk okozza. Ezért egy gépnek akárhogy csûrjük csavarjuk nem lehetnek érzelmei - szimulálni tudja - vagy ha ismer egy viccet és meghallja akkor ha belé van programozva akkor nevetést szimulál de mivel nincsenek benne HORMONOK stb. ezért ennél több nem lesz
Keresztes³ovag 2016 aug. 21. - 19:32:44
csak a Robin Williams iránti tiszteletbõl nem pontozom le, de amúgy megérdemelné, mert az egyik legnagyobb baromság amit valaha láttam
Macika5 2016 júl. 31. - 16:29:55
Abszolút egyetértek!
Macika5 2016 júl. 31. - 16:28:47
Nagyon aranyos és megható film és van mondanivalója, ami nem hátrány a mai zavaros világban...
10/10
stenimore 2015 máj. 06. - 00:10:32 10/10
természetesen, ezért nem tudtad felfogni ezt a filmet sem:)
10/10
stenimore 2015 ápr. 30. - 11:38:39 10/10
neked már az oviban is csak sikerélményeid voltak:),míg én viszont meg tudom különböztetni a lényeget a lényegtelentõl ,ezért képzeeed el ,nem is szoktam javítani itt az elütéseimet pl így aztán nyugodtan lehet villogni hogy milyen "kultúra van betáplálva" egyeseknél,ha már gondolat nemigen van láthatólag.
Összes hozzászólás