A kísérlet

Bakancslistához adom
The Experiment
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 96 perc, 2010

Értékelés:

147 szavazatból
Szerinted?

Egy kutatócsoport pszichológiai kísérletet folytat. Önként jelentkezőkből választják ki azt a huszonhat embert, akik részt vesznek a börtönben zajló kéthetes kísérletben. Ennek során a részvevőket két csoportra osztják: a rabokra és az őrségre. Az őröknek nincs más dolguk, mint betartatni a szabályokat, ám erőszakhoz sem ők, sem a rabok nem folyamodhatnak, különben vége a kísérletnek. Az emberek idővel egyre jobban beleélik magukat a szerepükbe, és a börtönben szép lassan elszabadul a pokol. Valós történet, a Stanford Egyetemen végrehajtott hírhedt kísérlet alapján.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
marisál 2021 jún. 09. - 01:16:14 1/10
Egyetértek az előttem szólóval, ez egy baromság, még csak be sem fejezték, borzasztó volt nézni, ahogy kivetkőztek az őrök magukból, ezt valahogy le kellett volna zárni, nem egyszerűen elbuszozni. És ebben az a szomorú, hogy ezt a kísérletet valóban végrehajtották. Az őröket jól meg kellett volna büntetni, és a tudósokat is. Így se füle, se farka az egésznek.
6/10
buncow 2021 jan. 24. - 23:50:02 6/10
a némethez képest tényleg sehol sincs... a vége is baromság. ha nem lenne viszonyítási alapom azt mondanám egy hatost megér, így, hogy van, kb. 3-4

SPOILER
a végén küldenek egy buszt a semmiből aztán jónapot, doki sehol, senki sehol, sérülteket, halottakat leszarják? a németben legalább meg volt magyarázva doki részről is, sokkal jobban ki volt dolgozva minden.
3/10
Rocco1899 2018 nov. 21. - 19:23:22 3/10
Ez egy nulla a némethez képest.Aki teheti,azt nézze meg.
6/10
Midnight67 2018 szept. 01. - 16:09:40 6/10
Nem volt rossz film, de igazán jó sem. Azért néztem meg, mert érdekel a pszichológia, ismerem a patkányok összezárásos esetét, a kísérletről is olvastam már. Így maga a történet jó lett volna, de osztom a többiek véleményét, hogy ebből jobbat is ki lehetett volna hozni. A korábbi verziót nem láttam. Ez max. 6/10.
6/10
lacikoru 2016 szept. 10. - 22:29:10 6/10
Láttam a német verziót, annak tudatában már sok volt a tömény erõszak, amit ábrázolt a film (kiszámítható is volt így). Teljesen érthetõ, hogy nem kapott jó kritikát, legalábbis ezen az oldalon. Adrian Brody játéka azért tetszett.

SPOILER
Tényleg jó lett volna, ha a kísérletvégzõket is mutatják, ez a német verzióban jobban sikerült, bár ott is akadtak hibák rendesen. :) Ami viszont visszatetszõ, hogy a film alapvetõen a kereszténységet húzza le, úgy beállítva, hogy aki hívõ, az csak aberrált lehet, és vallással fedi el sérelmeit. A nyugati kultúra által pedig kellõképp jónak tartott divatos keleti misztikát pedig a járható útnak tartja, mely az igazaké. Aki e szerint él, nem követ el semmit. Persze... Pedig, ha jobban utánanézünk ez nem ilyen fekete és fehér. Indiában sem minden fenékig tejfel. Mindkét irányzatnak megvan a maga árnyoldala, ennek utána lehet nézni, nem mennék jobban bele.
Most már csak a nem rég kijött harmadik adaptációt kell végignéznem, mely végre hûbben tükrözi az Zimbardo kísérletét, és nem járt ekkora erõszakkal, és halállal sem.
5i 2015 febr. 14. - 20:56:00
A német verzió(az eredeti) nagyon jó.
Most amúgy ez az új trend amcsiéknál, hogy remakelnek orrba-szájba, aztán vagy jó lesz, vagy nem.
Általában sajna nem...
4/10
csineva-xx 2014 ápr. 25. - 18:27:37 4/10
Oké, ez a film vett egy valós sztorit, mégpedig egy elég izgalmas, igen sokrétûen kidolgozható témát, egy pszichológiai kísérletet. Attól tartok, hogy a forgatókönyvírók azzal követték el a legnagyobb mulasztást, hogy elfelejtettek egy hozzáértõt a részletekbe bevonni – ha viselkedést kutatnak, illetve azt modellezik, nem ártana arra és a mögöttesekre több figyelmet szánni. Az eredmény egy pszichológiailag meglehetõsen hiteltelen, borzasztóan elnagyolt, úgy sejtem (bár nem ismerem a valós részleteket), jócskán elferdített mozi. Van pár ütõs mozzanata, de az egész nagyon sekélyes és zagyva...! Leginkább azért, mert lehetett volna ebbõl tök jó thriller, felõlem még akciófilm is, vagy egy igen alapos lélektani dráma, még valami egészen kreatív és eredeti változatot is el tudnék képzelni, de így zagyva lett... Kár érte! (Tudom, van egy német változat, kíváncsi vagyok, úgyhogy egyszer majd meg fogom nézni, de ezek után túl sokat attól sem várok el.. És A hullám c. német film csak és kizárólag azért jut eszembe, mert az fényévekkel hitelesebben kísérletezget...)
offtopic
SZOTYl 2014 ápr. 10. - 10:20:40 Előzmény denise2
ÉS ezt miért nekem írod?
Csonger 2013 okt. 28. - 22:43:01
Nem olyan rossz ez a film, de a német változat tényleg veri ezt, ahogy többen itt írtátok is.
Ebbõl én hiányoltam a kísérletet felügyelõ személyzetet és azt, hogy próbált a fõszereplõ információt kijuttatni. Az sem ártott volna, ha itt is lecsukják a fõgeci õrt.
Viszont az újságírós, rejtett kamerás vonalat nem hiányoltam, az szerintem felesleges volt a német filmben. Ahogy a csaj szerepeltetése is.
Ebbe viszont nem kellett volna a szexmániás õr buzulását erõltetni, az zavart engem.

Összességében továbbra is azt mondom, hogy a német változat ezerszer jobb, durvább, keményebb. Itt meg hiába káromkodnak többet, nem érnek el vele semmit a filmkészítõk. Nem ettõl lesz hatásos egy film.
8/10
szega020471 2013 márc. 25. - 11:03:38 8/10
Szerintem csak akkor érdemes megcsinálni egy filmet újra ha hozzá tudunk tenni valamit ami által jobb lesz.Sajnos ez ebben az esetben sem sikerült.Hiába a jó színészek a sok pénz ,az eredeti sokkal jobb.
sz.david 2013 márc. 17. - 17:54:25
rég láttam ennél borzalmasabb filmet...
AKG87 2013 febr. 25. - 21:43:52
Eléggé kidolgozatlanok a karakterek ahhoz képest, hogy lényegében pont errõl szólna az egész. Másrészrõl kicsit érthetetlen, hogy az emberi viselkedéssel foglalkozó szakemberek, hogy választhatnak börtönõrnek egyértelmûen defektes embereket. Nem igazán tudjuk meg, hogy végül is mi volt a kísérlet célja.

SPOILER:
Ami viszont nagyon jól átjön és sajnos az életben is gyakori embertípus az az elnyomott, kezeletlen lelkisérült figura, aki hatAlmat kap a kezébe és erre áll a dákója. Nagyon tipikus. Ilyen ember kezébe nem szabad hatalmat adni, mert elszabadul a pokol.
suckyourmum 2013 febr. 24. - 12:13:04 Előzmény Sadenal
Na ez nem válasz csak nem tudtam másképp véleményt írni.
SPOILER
Szóval nem értem miért kell minden filmbe belevonni a nácikat. Nem lehet egy filmet készíteni hogy ne lenne valakin horogkereszt vagy valami hasonló? ez is arról szól, hogy az emberek el ne felejtsék a fehér ember milyen gyarló, a zsidó pedig az igazság bajnoka aki még a "nácit " is felemeli. , a buzikat meg meghurcolják. Érdekes hogy 2 legjobban meghurcolt ember is zsidó. A ferdeorrú aki az igazság bajnoka,meg akit megölnek a Puttermann. Levágják a haját mint annó a lágerekben a biboldóknak, késõbb Whitaker is leborotválja a sajátját szimbolizálva a skinhead mivoltát.Meg amikor szónokol az is Hitlerre utalna, ahogyan a ferdeorrú fejében torzítva visszhangzik a beszéd.Azt sem értem miért kapják meg a 14ezer dollárt. Whitaker miatt 9 pontot adnék de amúgy 10/2
5/10
Sadenal 2013 febr. 18. - 13:12:58 5/10
A német verzió egyértelmûen sokkal jobb mint ez az amerikai remake. Ez nagyon gyenge film volt és abszolút nem jött át a színészeknél is hogy hogyan változtak volna át emberbõl állatba. Szóval el is felejtem gyorsan ezt a filmet. :)


5/10
5/10
technokrata 2012 dec. 23. - 13:04:46 5/10 Előzmény sello13
http://hu.wikipedia.org/wiki/Stanfordi_b%C3%B6rt%C3%B6nk%C3%ADs%C3%A9rlet
Ha nem is volt olyan a német verzió, mint az eredeti eset, mégis érdemes ezt elolvasni. A túlzások inkább arra szolgáltak, hogy olyan film legyen belõle, ami érdekesebb a megtörtént esetnél. Mint írtam, a megtörtént esetet oktatják, de a NÉMET filmet pedig kifejezetten ajánlják megnézésre. Ezt az egyik egyetemista ismerõsömtõl tudom.
Az amerikai verzió egyébként értelmetlen, mert semmire sem ad magyarázatot. Lényegébe aki nem látta az eredetit, az nem is érti.
Amúgy saját példát is tudok az ember megváltozására, ha hatalmat kap. Még ha nem is nagyot.
Pár éve történt a munkahelyemen, hogy egy nõt a jó munkája miatt, na meg azért, mert emberileg is szimpatikus volt, az én javaslatomra kiemeltek közénk, középvezetõnek. Életemben nem tévedtem ekkorát... A kolléganõm már az elsõ nap, mikor betanítottam, lecseszett egy beosztottat egy apróságért. AZ ELSÕ NAP! Amikor még azt sem tudhatta, hogy vezetõ maradhat, avagy sem. Végülis az maradt, de szerintem hiba volt. Azóta szerencsére már nincs a cégnél.
10/10
sello13 2012 dec. 16. - 01:17:40 10/10
zseniális film, sajnos, 10/10
Brody és Whitaker elképesztõen jó, nekem jobban tetszett mint az eredeti, méghozzá azért, mert
spoiler!!
mert az igazi kísérletben nem fajultak odáig a dolgok. itt realisztikusabb
7/10
patyo 2012 nov. 29. - 21:24:44 7/10
A megnézése elõtt gondolkodtam rajta, hogy ezt, vagy az eredeti verziót nézzem-e meg, végül ez mellett döntöttem. Így utólag, anélkül hogy láttam volna az eredetit, szerintem rosszul választottam, nem volt rendesen kifejtve a történet, sok jelenet el volt túlozva és a színészi játék is sok esetben gyenge volt. Ennek ellenére a filmnek sikerült átadni az üzenetét, hogy az emberek mennyire meg tudnak változni, ha körülöttük a körülmények is megváltoznak.
timolnar 2012 szept. 30. - 21:52:15 Előzmény fenrir
Pár éve láttam az eredetit, a remake változatot nem láttam. Emlékeim szerint az eredetiben is volt baki, mert az eredeti történet idején nem volt mobiltelefon, a filmben viszont volt. Azért jó film volt :-)
Keló Scofield 2012 szept. 30. - 18:56:53 Előzmény Rutra
Nézd meg a német verziót, az elõbb készült, mint ez, és sokkal jobb!
denise2 2012 szept. 30. - 18:47:14 Előzmény SZOTYl
Kedves PORT.HU! A film történetét egy eredetileg egyetemi kísérlet adta, mint ahogy Stanford sem börtön, hanem épp az az egyetem, ahol a kísérletet lefolytatták. Szarvashiba!....Ciki
Összes hozzászólás