A márványember

Bakancslistához adom
Czlowiek z marmuru
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott lengyel filmdráma, 155 perc, 1977

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Birkut, a sztahanovista munkás tragédiája, hogy sok más társával együtt elhitte: "szebb jövőt" épít. Hitét felhasználták, meggyalázták, s mikor már nem volt szükség rá, félreállították. 20 év múltán Agnieszka, a tényeket, igazságot kereső filmrendezőnő Birkut sorsát kutatja. Filmjét a rendszerhű hivatalnokok megpróbálják leállítani.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Choose Spice 2018 febr. 01. - 00:19:40 10/10
Szerintem a GONDOLKODÓ embernek ez még ma is egy remek film. Persze ez egy szûk kör.
Én annó többször néztem meg, mert akkor (és ma is) úgy érzem, hogy ez egy nagyon alapvetõ, általános igazságot fejt ki, függetlenül a konkrét kortól, rendszertõl.
Gina424 2014 jan. 24. - 21:09:02
Nekem nem tetszett ez a film. Valószínûleg azért, mert nem sokkal elõtte láttam a Legbelsõbb körök címû filmet, és abban a filmben sokkal hihetõbb a fõszereplõ naivitása, és számomra a tragédiája is életszerûbb.
Ráadásul a fõszereplõnõ nagyon unszimpatikus volt, komolyan egy füstölõ gyárkémény, enyhe lesbi beütéssel. Ráadásul arrogáns és erõszakos.
Továbbá valahogy idejét múltnak éreztem a témát, de mondjuk tudom, hogy egy bizonyos szempontból ez a téma soha nem veszti aktualitását.
7/10
trudy 2013 dec. 14. - 01:35:31 7/10
A film teljesen rendben van, elég hosszú volt, ezért csak több darabban sikerült megtekintenem, de azért megérte. Nem vagyok az ábrázolt korok szülötte, ezért talán annyira nem jött át minden, de maga a retró hangulat miatt is érdemes volt megtekinteni, illetve elég jól van ábrázolva a fõszereplõ naivitása és aztán a feszültség, amikor fordulatot vesz a sorsa. Egyedül a párhuzamos szálon futó történet nõi fõszereplõje kicsit erõltetett, ráadásul a színésznõ nagyon túljátssza a szerepét. Az is kár, hogy Birkut további sorsáról végül nem tudunk meg semmit.
A vasember c. filmet sajnos elõbb láttam, mint ezt, A márványember tényleg jobb, de a hangulata nagyon hasonló a két filmnek.
10/10
feketevipera 2008 dec. 08. - 21:36:49 10/10
Az egyik legjobb film (és az egyik legjobb lengyel film), amit valaha láttam. Külön dicséret illeti Wajdát amiatt, mert két szálat vesz fel, és ahogyan haladunk elõre az idõben, mindkét szál egymással párhuzamosan fut. De az is az egyik fõ erénye a filmnek, hogy a két idõsíkon egyszerre tudja bírálni az 50-es éveket és a 70-es éveket. Habár benne van a kötelezõ hódolat a szocialista iparosításnak, azért a bírálat elég jól megfogható mindkét idõsíkon. A fõ mondanivaló az, hogy az ember az 50-es években is a párt kegyétõl függött, s nem volt ez másképpen a 70-es években sem. Bárkibõl lehetett hõs, de egyetlen hibával el is bukhatott - ahogyan a párt érdekének megfelelt.

Azért azt meglehetõsen furcsának tartottam a filmben, hogy a szereplõk az eltelt kb. 20 év alatt szinte semmit sem öregedtek. Szóval azért erre a maszkmester talán kissé jobban ügyelhetett volna, de összességében jó film volt.
KittyFrank 2007 nov. 03. - 19:38:15
Egyetértek abban, hogy valóban nagy film, ám sajnálatos módon sokan nem ismerik. A két fõszereplõ legjobb filmje.

matyej: Nem tudom, hogy melyik jelenetre gondolsz, arra-e amiben Agnieszka keresi Birkut sírját, de nem találja; vagy arra, amikor a halott Birkutot viszik a társai. Wajda önéletrajzi könyvében (Film és más hívságok) benne van, hogy ezeket a cenzúra kivágatta, és azért kerültek bele a Vasemberbe, mert akkor ugye, szabadabb volt a légkör.

Azt is hallottam, hogy tervezte, hogy trilógiát csinál belõle, a folytatásnak Szabad ember/A szabadság embere címet adta volna, de úgy látszik mégsem lett belõle semmi ...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu