A ménesgazda

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 96 perc, 1978

Értékelés:

56 szavazatból
Szerinted?

A szegényparaszt származású Busó Janit nevezték ki ménesgazdának. A méneskari tisztek elutasítják az iskolázatlan "főnököt". Busó hiába próbál meg mindent, hiszen a ménes összetartása érdekében együtt kellene működniük, nem sikerül sem felmentetnie magát, sem a rábízott feladatot ellátnia. Mindez az ötvenes évek elején történik Magyarországon…
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Kristóf Máté, párttitkár
Muran Mihály, altiszt
Busó Mátyás
Kati, kocsmárosnő
Braun, agronómus

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1979
    Arany Medve jelölés: Kovács András

Hozzászólások

Szerinted?
gurdi tomi 2021 dec. 03. - 02:16:26
Nope, Répáspuszta. Itt lakok én is, ma már a közelében sincs semennyire a filmben is láthatóhoz. Több mint 10 éve, hogy megszűnt a lovarda.
Kritikus13 2021 nov. 28. - 15:02:04
Helyszine nem lehet hogy dunakeszi alagi lotelep?
frakeca 2021 jún. 28. - 08:36:58
Jó film, bár nem tudom, az állatvédők mennyire díjaznák a lovak "kakasviadalát", vagy a kutyák lepuffantását.
offtopic
vino-et-veritas 2021 jan. 02. - 15:26:22
Ó, azért a "pártfegyelem" erősen felülírta a hozzáértést, ami gyakran csak az "imperialisták trükkje" volt (v.ö.: kommiszárok)... Csak egy másik közismert példa Virág et. esete, aki vélhetően szabó lehetett "előző életében". De - a ma nem túl "kedvelt" - Moldova is megírja valahol "A szent tehén"-ben , hogy valamelyik kötöttárugyár vezetője sem éppen "szakmabéli" volt, de pártfeladatot kapott. A privát emlékezet meg ennél is többet ismer mindenhonnan. (Persze ezek egy része "sajnálatos" módon áthallásos ma is. Pl. nekünk is van olyan távoli ismerősünk, aki jópár vezető posztot megjárt már az elmúlt kb. 25 évben, úgy, hogy egy részéhez nem nagyon "érthetett"...)
vino-et-veritas 2021 jan. 02. - 11:12:50
Ahová a "PÁRT" állít, ott kell helytállni. DE ennek is voltak szintjei, árnyalatai. Aki hozzá nemértő és közben nagyon "tudatos" is volt, vélhetően a lehető legnagyobb rombolást csinálta. A másik véglet pedig igyekezett minden hozzáértőt úgy irányítani, hogy ne legyen sok konfliktus, a munka is haladjon. Ráadásul ez "időben" is valamelyest alakult ("államosítástól" a Kádár-kor végéig már a szakértelem is nőtt).
Busó Jani - minden konfliktus ellenére, aminek egy része pont Bazsiék ellenállásából származik (akik a történet megírásakor eleve nem lehettek "pozitív" hősök - ahogyan tulajdonképpen Busó sem) - még így is a "jobb" kategóriába esik. Bár a drámai kifejlet egyértelműen kódolva van a történetben.
Ajánlatos a könyvet is elolvasni , elektronikusan is elérhető...
stampo 2011 szept. 20. - 20:21:04 Előzmény efes
"Magyarországon a vasfüggöny megépítését a minisztertanács 1948 májusában rendelte el. Abban az évben még csak magas figyelõket létesítettek, de 1949-ben megkezdõdött a drótakadály kiépítése. 1950 végére az osztrák és a JUGOSZLÁV HATÁR mentén 1000 km hosszan egy- és kétsoros drótakadályt feszítettek ki." (Kiemelés tõlem. Forrás: az általam amúgy nem különösebben kedvelt Terror Háza honlapja) Szóval: tévedtél.
offtopic
efes 2011 szept. 20. - 08:30:28 Előzmény kulup
A könyv az könyv, a film az film. Lásd alább.
efes 2011 szept. 20. - 08:29:50 Előzmény stampo
Hát, ahogy csak a magadét hajtogatod, akkor azt gondolom. A déli határon NEM VOLT vasfüggöny, "csak" homoksáv. (A filmrõl beszélek.)
offtopic
_Enzooka_ 2011 szept. 19. - 21:20:05 Előzmény feketevipera
Örülök, hogy kiemelted a dramaturgiát. Sajnos, nagyon fiatalon, pályája elején ,autóbalesetben elhunyt Varga Vera, ennek a filmnek dramaturgja. Nyugodj békében Drága Vera!
Diablo72 2011 szept. 19. - 20:44:22
Látom nem sokaknak van kedve a hasát fogva nevetni, pedig ez a film is azokról az idõkrõl szól.
9/10
jupiter-8 2011 jún. 21. - 12:22:52 9/10
Most szereztem meg könyvben. A film helyenként nyilván eltér a regénytõl, de mind a kettõt jó alkotásnak tartom. Valóban nyomasztó hangulatú a film.
feketevipera 2010 júl. 30. - 21:52:28
Nagyon keserû film a mindent megnyomorító hatalomról, amely az erõszakos dogmatizmusával megnyomorítja az emberek testét és lelkét, az önállóságnak, a gondolkodásnak semmiféle teret sem biztosít. A lényeg az, hogy az emberek végrehajtsák a terveket, azaz hogy jó elvtársak legyenek, akik nem gondolkodnak. Sajnos Busó Jani felettesei igazi pártkatonák, akiknek csak a parancsok teljesítése lebeg a szemük elõtt. (Egyébként hátborzongató volt, amikor "Rákosi elvtárs" megjelent. Jájj, beleborzongtam, amikor megláttam a golyófejût.) Fõhõsünk a sokat ígérõ kezdet után kénytelen belátni, hogy lényegében szélmalomharcot vív, és ez nem sok jót ígér. Ami gyomorforgató volt a filmben, az a kutyák lelövése. Dramaturgiai szempontból viszont szerintem fontos, mert a befejezéssel összekapcsolva - úgy gondolom - ez szimbolikus jelentõségû. Emberek vagy kutyák, a hatalom számára édesmindegy. Ugyanúgy pusztulnak el, ugyanannyit ér az emberek élete, mint a kutyáké.

SPOILER

Egyébként szerintem a befejezés azt sugallja, hogy a helyzet teljesen reménytelen, mindenkinek pusztulnia kell. Akár a hatalom kvázi ellenségérõl van szó (Busó Jani), akár annak támogatójáról (a tisztek). Ebben az iszonyú helyzetben a hóhér és az áldozat szerepe felcserélhetõ, bárkibõl lehet áldozat, mindenki leváltható/megölhetõ, nincs pótolhatatlan ember. Nyomasztó és paranoid légkör ez, ahol csak egyvalami biztos: az, hogy szinte minden bizonytalan. Bizony kellett a bátorság egy ilyen film elkészítéséhez, hiszen a tekintélyelvû rendszereket veszi vizsgálat alá. Nem könnyû darab, az tény, de szerintem felejthetetlen.
stampo 2010 júl. 01. - 00:15:44 Előzmény kulup
Köszönöm a megerõsítést, de a válaszod inkább "efes"-nek szól, õ állította azt a furcsaságot(hüm-hüm), hogy "a filmben egyértelmûen nyugati határszélen van a lótelep". OFF Láttam, igen, hogy az elektronikus könyvtárban megvan A ménesgazda, csak az a baj, hogy - sokakkal ellentétben - képtelen vagyok a neten regényt olvasni, és valahogy házilag nyomtatva sem az igazi. Mit tegyek? Nálam a könyv, az könyv.
10/10
kulup 2010 jún. 30. - 15:44:34 10/10 Előzmény stampo
A mek-en is megtaláljátok...
1 fejezet kb a 20. bekezdés: "A méntelep helyén azelõtt uradalom volt, ahonnan Mohorra gazdasági kisvasút jár"..."Ezt a déli határon fekvõ megyét a külfölddel a háború elõtt (mikor még nem volt drótakadállyal és aknamezõvel lezárva a határ) a MÁV vonalai kötötték össze..."

és a másik: a hortysta tiszteket az ország keleti részébe "szállásolták" el.
stampo 2010 jún. 26. - 01:23:53 Előzmény efes
Még csak annyit: ha valamit mûparasztinak mondok, akkor komolyan azt gondolod, hogy a muskátlit hiányolom az ablakból?!
stampo 2010 jún. 26. - 01:05:45 Előzmény efes
Igazad van, a Rákosi-korszak arról volt híres, hogy a horthysta tiszteket a nyugati határsávba telepítették... Határõrség, barátom, mindenhol volt, a jugóknál pláne. Próbáltam finoman jelezni, hogy tévedsz, úgy látszik, nem érzékelted.
offtopic
fredi60 2010 jún. 24. - 17:25:02
" A déli határokon nem volt vasfüggöny, csak homoksáv."

Abban az idõben ugyancsak kemény határzár volt Titó ("a láncos kutya") irányában is!
offtopic
efes 2010 jún. 24. - 17:05:26
Amúgy, valójában két helyen lehetett a ménes: Bábolnán, illetve Mezõhegyesen, e két helyen gyûjtötték össze a háború után a kószáló hadilovakat. Ezekbõl lett az Állami Ménes, pl.
efes 2010 jún. 24. - 17:02:36 Előzmény stampo
A filmben egyértelmûen nyugati határszélen van a lótelep, erre utalnak többször is a párbeszédekben, valamint a többször is látható szögesdrót+magas õrtorony, amit közkeletû kifejezéssel vasfüggönynek is emlegettek annak idején. A déli határokon nem volt vasfüggöny, csak homoksáv. Továbbá így volt értelme a filmvégi szökésnek is. Erre nem tennék esküt, de mintha Csorna neve is elhangzik, ami ugye Kisalföld. Kiváncsi vagyok, neked mi akkor a reálisan paraszti környezet. Pántlikás muskátlis, makulátlan fehér házak, díszmagyarba öltözött férfiakkal és matyóbabáknak látszó jányokkal? Mert akkor javasolnám, hogy dugd már ki a fejed egyszer tanyára és nézz körül, lécci.
darthwolf84 2010 jún. 21. - 22:17:42
TV tunerrel kétszer próbáltam felvenni. Az m1-rõl azért nem sikerült, mert betelt a merevlemez (ez az én figyelmetlenségem volt), az m2 pedig másnap este nálunk valamiért nem volt fogható... Többen írták, hogy felvették, ha valaki tudna segíteni a film megszerzésében, kérem írjon a tamas.farkas84@gmail.com címre. Elõre is köszönöm!
Összes hozzászólás