A Nagyúr - gróf Bánffy Miklós

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentum játékfilm, 159 perc, 2001

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Kevés olyan színes, tehetséges, hasznos, tisztességes alakja volt a múlt század magyar kultúrtörténetének - és történetének -, mint gróf Bánffy Miklós. Az Operaház intendánsaként megújította az intézményt. Kiharcolta Bartók műveinek színrevitelét. Mint díszlet- és jelmeztervező új stílust hozott az elaggott színházba. Külügyminiszterként oroszlánrésze volt abban, hogy Sopron magyar maradt. Megszervezte és népszerűsítette a két világháború közti erdélyi magyar irodalmat. Nagyszerű drámákat írt, és egy felejthetetlen nagy regényt, az Erdélyi történetet. Hatvanezer holdas nábobként született, és koldusszegényen halt meg. Bonchidai kastélyát, amit Erdély "Verszáliája"-ként emlegettek, a németek felgyújtották. Egész életén át mindig csak használni akart, akivel csak lehetett, jót tett - nem is őrizte emlékét a "hálás" utókor. Alig tudnak ma róla, mert egyetlen klikkhez sem tartozott, se szekértáborhoz, se generációs véd- és dacszövetséghez.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vadimari 2012 febr. 19. - 08:21:56
Unalmas? Még bele sem bóbiskoltam, annyira érdekes volt!
Nincs mûvészi vénájuk??? Szinetár rendezte, Huszti Péter volt a fõszereplõ és mivel a szöveg szemezgetése Bánffy Miklós írásaiból történt, teljesen helye volt a narrátor szöveg mellett a játékfilm-szerûségnek is.

Bánffy Miklós valóban megérdemelné, hogy végre ismertséget kapjon és mivel rendkívül tehetséges IS volt, ez nem is lenne olyan nehéz, csak a mûveinek kellene egy kis hírverés. Aztán a mûvein keresztül már simán hatni fog az utókorra, tanulhatunk tõle emberséget, hazaszeretetet, önzetlenséget, rendíthetetlenséget és egy csomó nagyszerû dolgot, amirõl az ember azt hiszi, hogy kiment a divatból.

Aki nem látta: az MTV videótárából meg lehet nézni, érdemes!
stampo 2012 febr. 19. - 03:40:47
Véletlenül kapcsoltam ide (2012. febr. 19., m2), nagyon örülök, hogy láttam!
vadimari 2012 febr. 18. - 18:35:07
Vajon miért nem lehet normális adásidõben közvetíteni?
1/10
oncogito 2012 febr. 18. - 13:01:29 1/10
Abszurdum, hogy nincs mûvészi vénája ma az íróknak, színészeknek.
Vagy dokumentumfilm valami, vagy játékfilm.
De mi nem tudunk egyiket sem csinálni.
Játékfilmnek unalmas, tananyagnak unalmas és felejthetõ.
pvandor 2010 nov. 15. - 11:41:02
Szüleim könyvtárában meg volt gr. Bánffy Miklós : Megszámláltattál,- Hijjával találtattál,- Darabokra szaggattattál c. 3 kötetes könyve, melyet most Erdély története cimmel adtak ki. Elsõ alkalommal 16 évesen olvastam, majd 23 évesen, majd 4o évvel késõbb. Trianonnal kapcsolatban is sokmindent megért az olvasó, ha érdekli a történelmi környezet a könyvben.Egy átfogó korrajz, szivesen veszem kézbe újra és újra. Örültem, hogy film készült az iró és polihisztor életérõl,valamint láttam a beszélgetést leányával.Szivesen megvenném a filmet DVD-n, az unokáim miatt is.