A nemzet aranya

Bakancslistához adom
National Treasure
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, 126 perc, 2004

Értékelés:

537 szavazatból
Szerinted?

Benjamin Franklin Gates (Cage) archeológus - családja hét korábbi generációjához hasonlóan - egy különös kincs megtalálására szenteli életét. A Gates család titkos legendája úgy tartja, hogy George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin Amerika Függetlenségi háborúja idején egy jelentős arany-tartalékot rejtett el "szűkösebb napokra", és az arany rejtekhelyéhez az Alkotmány, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányaiban található titkos utalások vezetnek el. Gates-nek nincs semmilyen kézzelfogható bizonyítéka arra, hogy a legendának bármilyen valóságalapja lenne, mégis teljes erőbedobással fog hozzá a titkos kód feltöréséhez és a kincs megtalálásához. Hamarosan azonban mások is értesülnek a kincsről, és megindul a hajtóvadászat.

A film rejtélyei és kalandjai mögött történelmi tények és legendák húzódnak meg. Rengeteg szóbeszéd kering a templomos lovagok kincséről, valóban léteztek titkos kódok, melyeket az Alapító Atyák, az amerikai alkotmány létrehozói használtak, és a szabadkőműveseknek is voltak misztikus szimbólumai. Természetesen azt a filmesek sem tudják, hogy az Alapító Atyáknak volt-e tudomásuk a templomosok kincséről, de azt igen, hogy voltak híres kutatások egész Észak-Amerikában, és ezekben olyanok is részt vettek, mint a fiatal Franklin Delano Roosevelt. Sőt, nemcsak voltak, hanem vannak is, hiszen ezek a kincskereső akciók a mai napig nem értek véget.
Bemutató dátuma: 2005. január 6. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
nick név 2022 febr. 13. - 11:22:22 4/10
Tizenévesen láttam és már akkor is kifejezetten unalmas volt. Egy közhelyes, középszerű kalandfilm, ami már Cage úr lejtmenete előtt sem képviselt semmit a bevételt generálni szándékozó, minden kreativitást mellőző iparosmunkán kívül. Amelyben megjelennek az akkor még büszkén dívó USA-önimádat gesztusai (ma már a másik oldala a trend, úgy tűnik arrafelé az ilyen szélsőségeket kedvelik).
Persze a rendező nem ő volt, de ezt a szerepet a forgatókönyv ismeretében mégis elvállalta, ahogy a későbbi hullámvölgyében is a rosszabbnál rosszabbakat.
9/10
fradicube82 2021 nov. 05. - 21:57:29 9/10 Előzmény orgyen
A mai térdelősök így sorrendben 🤣🤣🤣 nyolc év távlatából
KeNorbi 2021 jún. 06. - 14:57:14 Előzmény Ádámi Sándor
:-) Há´ jóvanmá´, Sanyi! Egy sima-kis nyelvbotlásféle volt. Nemértem, most minek kell beleokoskodni mindenbe?
6/10
offtopic
Nótárius 2020 aug. 26. - 15:32:14 6/10 Előzmény Ádámi Sándor


A SZÓ szavunk (!) ugor, vogul, osztják, ótörök, türk, ujgur és oszmán-török történeti eredeztetése is jellemzően a "szav" formára vezethető vissza.

A magyar nyelv Czuczor–Fogarasi féle szótára (1862) szerint:
"SZÓ, (1), fn. (főnév) tt. (tárgyeset) szót, és szavat, többes szám szók, és szavak."
... többes szám és tárgyeset: szókat, szavakat.
"Egyszerűen a tárgyeseti és többesszámú ragokat mindkét alakban fölveheti, de mégis tárgyesetben szokottabb a szót, többesben a szavak" ...

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének internetes helyesírás-ellenőrző programja jelenleg is ✅ helyes-ként igazolja vissza a "szavat" szót.

Tehát a "szavat" nem hibás, csak rendkívül ritka használatú tárgyragos alak, ezért szokatlan a "fülünknek".
KeNorbi 2020 aug. 24. - 14:08:44 Előzmény Ádámi Sándor
Balga fejjel mertem remélni, hogy neked is feltűnik tisztelt közlegény a hiba szándékos elkövetésének ténye, dehát nem lett igazam; namindegy, előfordul . . .
Ádámi Sándor 2020 aug. 23. - 14:05:27 Előzmény KeNorbi
nem szavat, hanem szót, kedves dr. prof!
KeNorbi 2020 ápr. 18. - 16:49:40 Előzmény Realtruth
Hátszóval, Realtruth! Igazából értékelésed olvasta után kizárólagosan elismerésemet óhajtom kifejezni, nemcsak "annak" terjedelme-, hanem értelmi színvonala alapján is. Egyes egyedül ama hibát véltem felfedezni benne elvégre, mikor az "úgynevezett" szavat te nem a szokásos >ún.< formátumban, hanem >ú.n.<-nek rövidítetted . . . Deazér´ mindenesetre még akkor is fejet hajtok előtted, ha nemigen fogom megtekinteni a konkrét alkotást . . .
5/10
offtopic
Oooo 2020 ápr. 15. - 00:14:11 5/10 Előzmény Realtruth
Inkább kétszer, mint háromszor? ;-)
De a két, észt osztó, egyforma bejegyzésed előtt egy pillanatra legalább elgondolkodhattál volna a SPOILER fogalmán!
Ádámi Sándor 2020 márc. 07. - 19:28:50 Előzmény Realtruth
Rengeteg igazság van benne, de egy kicsit túlokoskodás%
10/10
surildi 2018 febr. 05. - 15:18:56 10/10
Nagyon jo film Nicolas Cage foszereplesevel meg 5Imadom az ilyen temaju filmeket!
Megara00 2015 ápr. 08. - 21:52:19
Jó film, a csajnak elég rosszul választották meg a szinkronhangot. A második részben már jobb.
Viszont szerintem ebben a filmben van a legszebb csókjelenet... :)
L.András 2014 nov. 23. - 08:43:42 Előzmény Realtruth
Örülök, hogy ezt valaki azaz Ön leírta ide, mert hátha 1 embernél több is minimum elgondplkozik ezen! De remélem meg is érti és innentõl ilyen szemmel nézi az un.amerikai történelemmel foglalkozó filmeket, ill. ide értem a katonai akár a II.világháborús vagy a vietnami háborús, stb. filmeket is amik kiadása elõtt a honvédség cenzúrázza keményen nehogy olyan termék kerüljön a nézõk a világ elé ami nem "illik" bele az eddig felállított amerikai nagysággal és identitással!
Charlie Sheen 2014 szept. 06. - 23:17:41
Ajánlom a 2. részt! http://www.imdb.com/title/tt0465234/
7/10
breeder 2014 szept. 06. - 22:02:26 7/10
Ez egy jó kis kincskeresõs film.
És külön öröm, hogy az M1 reklámmentesen adja! :)

7/10
Realtruth 2014 aug. 19. - 02:32:32 Előzmény Fa-FeO
Ezt a filmet mindenkinek tudom ajánlani, hülyéknek és okosoknak, tapasztalatlanoknak és tapasztaltaknak egyaránt.
Huszonévesen nézni jópofa kalandfilmnek tûnik, 30-on túl gyanús, 40-en túl röhejes.
Egy újabb önigazoló film amerikától (bocs a kis "a" betûért)lebutult átlag amerikaiaknak. (Sajnos más országokban is megkajálhatják a lelkesítõ sztorit, de a gyártók ezen egyáltalán nem bánkódnak.)
Amerikai jelképeket mutogatnak a filmben: Washington DC, Függetlenségi nyilatkozat, Szabadság szobor, stb. miközben a pozitív hõs küzd a rosszal és végül minõ szerencse gyõz is.
Egy mindössze néhány száz éves történelmi múlttal rendelkezõ országnak szüksége van az ehhez hasonló propagandafilmekre, hogy erõsítsék a nemzeti öntudatot az átlag bábpolgárokaban, ugyanezen okból adják le a tanulóknak minden egyes nap az amerikai himnuszt a tanítás kezdete elõtt.
Ez csak egy film az ún. amerikai nemzeti öntudatot erõsítõ filmek közül, de mivel már 10 éve gyártották mai szemmel nézve túlságosan egyértelmûek és átlátszóak a film elkészítésének indokai, cselekményének motivációi.
Kalandfilmbe csomagolt propaganda és néphülyítés egyvelege.
Tájékozatlanul és tapasztalatlanul nézve szórakoztató, de aki így nézi az gyakorlatilag egy finom agymosást kap.
Sok ilyen film van még, és sok kicsi sokra megy...
Az ehhez hasonló filmek többsége Hollywood-ban készül. Megrendelik, kifizetik, elkészítik, a kért szempontoknak megfelelõen.
Természetesen Amerikában is vannak értelmes emberek, erre pl. apró bizonyíték a TEAM AMERICA cimû alkotás, ahol amerikai rendezõ gyakorol önkritikát, és ciánozza a saját országát.
A filmre visszatérve, a teljesség igénye nélkül csak 2 db. példát hoznék fel a dilettáns rendezésre a film elejérõl és a végérõl.
Eleje: 20cm-t ás a hóban Nicolas Cage és máris megtalálja az elveszett hajót több száz év után. Következõ kép: a hajó teteje láthatóan 2m-re van a havas táj fölött. Vajon a havas tájat gyalulták le közben pár négyzetkilométeren vagy a hajót emelték meg 2m-rel a hó szintje fölé? A lõpor sem vár 3 percet mielõtt felrobban mellesleg...
Vége: Nõi fõhõs felkiált a temetõ alatti csarnokban: -Az alexandriai könyvtár tekercsei!
Ránézés alapján mondja ezt egy összetekert tekercsrõl, amire nagy valószínûséggel nem írták rá kívülrõl - ALEXEANDRIAI TEKERCS VAGYOK!
Láthatunk a csarnokban még számtalan egyiptomi mûkincset, majd a film végén Cage tárgyal egy
FBI ügynökkel, és javasolja hogy az ellopott mûkincseket adják vissza az egyiptomiaknak / f*sza gyerekek vagyunk!
A valóság azonban az, hogy Amerikában, Franciaországban és Angliában is az ország saját leghíresebb múzeumai a mai napig tele vannak ellopott és jogtalanul bitorolt egyiptomi mûkincsekkel, és eszük agában sincs visszaadni az eredeti tulajdonosnak. A szomorú valóság az, hogy az egész világ korrupt, és a pénz/tõke és annak tulajdonosai mozgatják a szálakat. Konklúzió: Élvezd az életet, ha nem vagy túl okos ez könnyen sikerülhet, ha mégsem nem baj, ha tele vagy az is O.K. Nagyon keveseknek még pénz nélkül is sikerülhet boldogan élni, ha megtalálják az arany középutat, bár ez az üvöltõ reklámoktól hemzsegõ ú.n. civilizációban szinte lehetetlen. De legyen Happy End!
Minden jó ha jó a vége, az ember soha nem adhatja fel: Ember küzdj és bízva bízzál! A kérdés csak az hogy miben?
Realtruth 2014 aug. 19. - 02:04:52
Ezt a filmet mindenkinek tudom ajánlani, hülyéknek és okosoknak, tapasztalatlanoknak és tapasztaltaknak egyaránt.
Huszonévesen nézni jópofa kalandfilmnek tûnik, 30-on túl gyanús, 40-en túl röhejes.
Egy újabb önigazoló film amerikától (bocs a kis "a" betûért)lebutult átlag amerikaiaknak. (Sajnos más országokban is megkajálhatják a lelkesítõ sztorit, de a gyártók ezen egyáltalán nem bánkódnak.)
Amerikai jelképeket mutogatnak a filmben: Washington DC, Függetlenségi nyilatkozat, Szabadság szobor, stb. miközben a pozitív hõs küzd a rosszal és végül minõ szerencse gyõz is.
Egy mindössze néhány száz éves történelmi múlttal rendelkezõ országnak szüksége van az ehhez hasonló propagandafilmekre, hogy erõsítsék a nemzeti öntudatot az átlag bábpolgárokaban, ugyanezen okból adják le a tanulóknak minden egyes nap az amerikai himnuszt a tanítás kezdete elõtt.
Ez csak egy film az ún. amerikai nemzeti öntudatot erõsítõ filmek közül, de mivel már 10 éve gyártották mai szemmel nézve túlságosan egyértelmûek és átlátszóak a film elkészítésének indokai, cselekményének motivációi.
Kalandfilmbe csomagolt propaganda és néphülyítés egyvelege.
Tájékozatlanul és tapasztalatlanul nézve szórakoztató, de aki így nézi az gyakorlatilag egy finom agymosást kap.
Sok ilyen film van még, és sok kicsi sokra megy...
Az ehhez hasonló filmek többsége Hollywood-ban készül. Megrendelik, kifizetik, elkészítik, a kért szempontoknak megfelelõen.
Természetesen Amerikában is vannak értelmes emberek, erre pl. apró bizonyíték a TEAM AMERICA cimû alkotás, ahol amerikai rendezõ gyakorol önkritikát, és ciánozza a saját országát.
A filmre visszatérve, a teljesség igénye nélkül csak 2 db. példát hoznék fel a dilettáns rendezésre a film elejérõl és a végérõl.
Eleje: 20cm-t ás a hóban Nicolas Cage és máris megtalálja az elveszett hajót több száz év után. Következõ kép: a hajó teteje láthatóan 2m-re van a havas táj fölött. Vajon a havas tájat gyalulták le közben pár négyzetkilométeren vagy a hajót emelték meg 2m-rel a hó szintje fölé? A lõpor sem vár 3 percet mielõtt felrobban mellesleg...
Vége: Nõi fõhõs felkiált a temetõ alatti csarnokban: -Az alexandriai könyvtár tekercsei!
Ránézés alapján mondja ezt egy összetekert tekercsrõl, amire nagy valószínûséggel nem írták rá kívülrõl - ALEXEANDRIAI TEKERCS VAGYOK!
Láthatunk a csarnokban még számtalan egyiptomi mûkincset, majd a film végén Cage tárgyal egy
FBI ügynökkel, és javasolja hogy az ellopott mûkincseket adják vissza az egyiptomiaknak / fasza gyerekek vagyunk!
A valóság azonban az, hogy Amerikában, Franciaországban és Angliában is az ország saját leghíresebb múzeumai a mai napig tele vannak ellopott és jogtalanul bitorolt egyiptomi mûkincsekkel, és eszük agában sincs visszaadni az eredeti tulajdonosnak. A szomorú valóság az, hogy az egész világ korrupt, és a pénz/tõke és annak tulajdonosai mozgatják a szálakat. Konklúzió: Élvezd az életet, ha nem vagy túl okos ez könnyen sikerülhet, ha mégsem nem baj, ha tele vagy az is O.K. Nagyon keveseknek még pénz nélkül is sikerülhet boldogan élni, ha megtalálják az arany középutat, bár ez az üvöltõ reklámoktól hemzsegõ ú.n. civilizációban szinte lehetetlen. De legyen Happy End!
Minden jó ha jó a vége, az ember soha nem adhatja fel: Ember küzdj és bízva bízzál! A kérdés csak az hogy miben?
4/10
5i 2013 dec. 14. - 11:48:49 4/10 Előzmény Fa-FeO
Így van!
kissasszony 2013 máj. 27. - 22:00:22
Nekem tetszett,szeretem az ilyen összeesküvés elmélet sztorikat.
gladiolus 2013 ápr. 22. - 21:58:14
Na ez tetszett. Szeretem, ha az ellenség fejében is világos van, és nem egy agyagagyú kropadékot kell legyõzni. Itt most nagyon intelligens volt az úgynevezett rosszfiú, egyébként meg úgyis õrá fókuszáltam, ki a fenét érdekel Nicolas Cage.
orgyen 2013 márc. 09. - 21:49:39
"Vicces, hogy "nemzet" aranya, közben meg mindenhonnan összelopkodott kincsekrõl van szó."

Természetesen, hiszen amit összelopkodnak másoktól az már az övék!
EZ logikus és minden gyarmattaróra igaz. Sorrendben: spanyolok, hollandok, franciák, angolok, amerikaiak.
Összes hozzászólás