A Nibelung-lakópark

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 100 perc, 2009

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Térey János A Nibelung-lakópark című drámája igazi korrajz: katasztrófajáték, olyan átfogó és rétegzett mű, mely a wagneri hagyományt felelevenítve, egy mítosz kereteiben ad hírt a máról, a mai Magyarországról. A világ, amelyet egy lakópark jelképez, bajban van. A két tőkés család sarjaiból, ügyvédekből, modellnőkből, rendőrökből, tűzoltókból és rádiósokból álló társadalom az összeomlás szélén billeg.
Hagen, aki félisten csak az istenek között, bosszút esküszik a hatalomra jutottak ellen, akik nélkülözni merték őt birodalmuk vezetésében. Cinkostársaival úgy döntenek, hogy a világ megérett a pusztulásra. Terve ördögi, és mint minden ördögi terv: tökéletes. Szellemes terrortámadásokkal tartja félelemben az elkényelmesedett polgárokat. Titáni küzdelmükben azonban természetesen nem csak a világ, de ők maguk is bukásra vannak ítélve.
A Krétakör színészeivel készült előadást a rendező Mundruczó Kornél vette filmre a Lipót néven ismert intézmény (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) elhagyott falai között. Egy kísérteties térben bolyongva követhetjük nyomon, hogy miként mélyül egyre a fenyegetettség és a káosz.
Bemutató dátuma: 2010. január 14. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Stáblista:

Szereplők

Siegfried
Brünnhilde
Alberich/Dankwart
Truchs/Fafner/Konferanszié
Frei/Fényképész/Homeless/Bárénekes
Heimdall/Volker
Voglinde/Flosshilde
Homeless/Giseler/Paparazzo/Wulf
Gerenot/Fasolt/Wolfart/Gelfrat

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
kistejes23 2014 máj. 07. - 18:29:01 1/10
Péterfy Bori???????????????????MIÉRT???????????????? Sírok!!!!! Én érzem kellemetlenül magam emiatt!! Ez kb minden elmond a filmrõl! :,,,,,,,((((
7/10
pankalin 2010 jan. 30. - 20:27:19 7/10
én sajnos nem láttam a sziklakórházi elõadást, és a filmet nézve egyre inkább erõsödött bennem ez a sajnos
nem annyira filmnek, mint inkább az elõadás dokumentációjának tekintem, bár tudom, hogy a szándéka nem ez, az is kétségtelen, h kihasznált minden olyan hatást, amivel a film élhetett
örülök annak, h ezáltal megõrzõdött a Krétakörbõl egy igazi majdnem 2 órás eszencia
rengeteg kép fog megmaradni, Rába Roland és Tilo Werner mindvégig lehengerlõen zseniálisak voltak
izgalmas minden olyan kérdésfelvetés és párbeszéd kezdeményezés, ami a színház és film egybemosódásának problematikájára fókuszált
balazs0729 2010 jan. 21. - 23:13:09 Előzmény Dius
hát ez kemény volt.színészileg csillagos hatos,rendezésileg,operatõrileg is.és szerintem fantasztikus.bár sztoriban elvesztettem a fonalat, azért néhány árnykép megmaradt és össze tudtam rakni.de nem is a sztori volt a lényeg.elég kemények voltak a képek,és jó volt az atmoszféra.

nálam mûködött filmen.

de akkor is kemény volt.ilyet még nem láttam.és volt benne egy kis Pasolini is.meg még ki tudja mi.
5/10
varvolgyi 2010 jan. 20. - 18:17:05 5/10
Hát ezt jól megszívtuk, bementünk Mudruckóra mert õt eddig szerettük.A narrátornak-aki egyébként talán az egyedüli szimpatikus és szellemes figurája ennek a "filmnek"- abszolut igaza van,hogy a színházból nem lehet jó filmet csinálni.Bevallom,hogy nem ismerem a Niebelung mitoszt de talán ez itt nem is érdekes.Minden esetre van ebben szinte minden, ami globális meg aktuális: hatalom és sex, sex és hatalom, sex és sex, hetero és bisex, terrorizmus, cigányozás és zsidózás.Csak az a kár, hogy néhány jó ötletet kivéve az egész egy zürzavar és végül is az ismétlõdõ akciók-és aktusok miatt unalmas.Ezen a héten láttuk még a Haláltangót is ( ami viszont tetszett ) . Így aztán ebbõl a kettõbõl kaptunk annyi trágárságot, hogy az egész évre elég lesz.
Az egésznek viszont annyi haszna lehet, hogy bemutatja a Lipótot a maga iszonyú lepusztultságában így talán néhányan ( mert sokan ezt a filmet ugyan nem fogják megnézni:összesen 5-en voltunk a 6 órás elõadáson-)abbahagyhatják a zokogást ezen borzadály mûintézet megszüntetése miatt.A Krétakört egyébként kedveltem,sajnálom,hogy megszünt. Ez viszont nem volt egy méltó hattyúdal.Ezt a Niebelung -lakóparkot meg felfoghatjuk egy kísérletezésnek, ami sajnos nem sikerült. De van ilyen!
efes 2010 jan. 20. - 14:20:55 Előzmény Dius
Úgy gondolom, hogy a darab lényege éppen abban a négy órában képes átjönni teljes szélességében, gazdagságában, ez másfél óra, elég gyenge képminõségû videóváltozatban egész egyszerûen nem mûködik. Arról nem is szólva, hogy a darabbal és alkotóival való fizikai kapcsolat sem létezik, ami szintén egy nagyon fontos dolog. Ez a film egyértelmûen kudarc.
Dius 2010 jan. 18. - 10:14:44
Örülök, hogy neked tetszett! :)
Ha tényleg jó és bejön, akkor már megérte megfilmesíteni.
anemedi 2010 jan. 17. - 22:23:22 Előzmény Dius
Minden kritika lehúzza, mondván, hogy a színház nem mûködik színházban. Számomra mûködött. Érdemes megnézni. Döbbenet, sok áthallás, és visító nevetés garantált.
Dius 2010 jan. 14. - 10:59:51
Ezt a mûvet színházi elõadásban volt szerencsém látni a Lipót-mezei (mára sajnos már bezárt) elmegyógyintézetben. Több órás volt a darab (kb. 4), kb. 1,5 óráig bírtam.
Számomra kissé kesze-kusza, megfoghatatlan, túlságosan elvont elõadásra sikeredett - eleve a helyszín is morbid volt.
Kíváncsi lennék a véleményekre, akik látták a filmet, hogy milyennek találták!
Köszi!