A pap gyermekei

Bakancslistához adom
Svecenikova djeca
16 éven aluliak számára nem ajánlott horvát vígjáték, 93 perc, 2013

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

Az önfeledt, hamisítatlanul nyári vígjáték főhőse Don Fabijan, egy kis horvát sziget ifjú és energikus papja. A férfi elkeseredve látja, hogy a helyiek mennyire nem tekintik fontosnak az utódnemzést, ezért sajátos módot talál ki arra, hogy növelje a lakosok és így a hívek számát: gondoskodik róla, hogy a helyi boltokban fellelhető összes óvszeren apró lyuk segítse a gyerekszaporulatot. Egyre bonyolódó akciótervéhez tettestársakra lel Petar, az újságárus és Marin, a gyógyszerész személyében, azonban a bébi boom váratlan következményekkel jár.
Bemutató dátuma: 2014. július 17. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
funfun 2014 okt. 02. - 14:08:04 10/10
Az "önfeledt, hamisítatlanul nyári vígjáték" felütés arra vall, aki ezt az összefoglalót írta, vagy nem nézte meg a filmet (jobbik eset), vagy értelmi képességei igencsak akadályozottak, mégis újságíró.
A film közepes, de szórakoztató vígjátéknak indul, majd a fele környékén, vagy azon túl van egy fergeteges poén: a püspök látogatása. Érkezéstõl távozásig nagyon nagyon humoros és groteszk. Aztán átfordul a film a dráma irányába a nagyon kemény végkifejletig.
Abszolút 10 pontos film nálam.
Egyházi személyeknek, papnövendékeknek erõsen ajánlott - hivatáserõsítés céljából. Nem cinizmusból írtam, lelki tükörnek kiváló.
10/10
bmv 2014 aug. 24. - 18:24:13 10/10
"Bre¹an legújabb dobása egy roppant komplex alkotás, amely sokszor megnevetteti, s meg is lepi nézõjét nyíltságával és keserédes balkáni humorával, miközben vizuális világával a képzõmûvészetek szintjére emeli a filmet. A horvát rendezõre jellemzõ hangnemváltások, azaz a fokalizáció és a történet tér-idõ szerkezetének összekuszálása csak még izgalmasabbá teszik az alkotást, amelyet tovább tetéznek az elbeszélést kiegészítõ fantázia-jelenetek, és maga a reprezentáció líraisága is. Az elhagyatott sziget közvetlen világa, a karakterábrázolás sokszínûsége, a jellegzetes balkáni humor és kelet-európai gondolkodásmód fúziója egy megmosolyogtató, de fanyar portrét eredményezett, tele bibliai kompozícióval és utalással, és számos egyéb vizuális és narratív csemegével.

Bre¹an auteur-mozija tehát mindenképpen megért egy misét, már csak azért is, mert roppant aktuális témákat feszeget, mindezt pedig olyan finom ecsetvonásokkal képes vászonra vinni, hogy az ember lánya teljesen elvarázsolódik."
7/10
kispalissaci 2014 júl. 26. - 13:05:32 7/10
Mennyire lehet balkáni komediát csinálni Kusturica után? Valószinûleg sokan Vinko Bre¹an-nak szegezték a kérdést, mielõtt nekilátott A Pap gyermekei készitéséhez. A film egy kellemes probálkozás, de nem tud igazán újat mutatni. Bár a rendezõ igyekezett bemutatni sajat hangját es stilusát, a karakterek nagyon sztereotipikusak lettek, a poénok pedig sok eseben olcsóak. Kaptunk Borat-bajuszt, a Macskajajbol ismert bugyuta lányt, akinek sorsát csak a szülei képesek irányítani, háború által szétesett félkegyelmût...stb. Kétségkívül a fõhõsünk, Don Fabijan atya alakjának megformálása kevesbé áttetszõ, mint a többieké, és a színészi játéka is meggyõzõ. Volt-e Kusturica íze a filmnek? Volt, "hogyan nevessünk és sírjunk egyszerre" egyedi koncepcióját próbálta követni õ is, azonban míg Kusturicánál az egész filmet végigkíséri ennek a keveréke, addig Bre¹an-nál élesebben elkülönül... A film elsõ 2/3-a könnyed vígjáték, és mintha az utolsó egyharmadban próbalná pótolni a tragikumot... Nem illeszkedik igazán. Talán kevesbé súlyos társadalmi problémákat kellett volna feszegetnie és a film akkor megmarad a maga kissé egyszerû, de nagyon bájos humoránál, és nem probálja horzontálisan kilyukasztani az (óvszeren kivül) a falusi élet zárt és hívõ kisközösségének világát... Mindezek ellenére úgy sejtem, hogy láthatunk még a rendezõtõl jobbat és valamivel éretebb alkotást a jövõben, én legalábbis örülnék neki,ha még próbálkozna!
apollinare 2014 júl. 23. - 13:54:42
Ez nem vígjáték, hanem fekete komédia. Vagy inkább groteszk. Itt egy más szempontú filmkritika:
Sötét komédia - A pap gyermekei http://www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1963:soetet-komedia-a-pap-gyermekei&catid=49:kultura&Itemid=72
Muya 2014 júl. 23. - 08:02:31
Ahhoz képest, hogy a papi pedofíliáról is szól ez a film, aranyos volt :) Csodálom, hogy a Vatikán nem tiltatta be, nem háborgott miatta...
10/10
Elenore 2014 júl. 21. - 11:22:23 10/10
Végre valami nagyon nem hollywoodi! Tetszett, és ahogy a nevetésekbõl hallani lehetett, másoknak is.