A szent és a farkas

Bakancslistához adom
Lazzaro felice
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz dráma, 125 perc, 2018

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Lazzaro, a fiatal parasztfiú olyan jámbor és jóságos, hogy sokan együgyűnek hiszik. Gyönyörű vidéken, egy isten háta mögötti kis olasz faluban él, ahol egész családja és a többi falubeli mind a rettenetes Alfonsina de Luna márkinő alávetettjeként robotol. A sötét gondolatai miatt gyötrődő Tancredi, a fiatal nemesember megkéri Lazzarót, hogy segítsen megrendezni a saját elrablását. Furcsa szövetségük barátsággá alakul, és mikor Tancredi eltűnik, Lazzaro keresésére indul. Útja során misztikus kalandok várják…

A cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját nyerte.
Bemutató dátuma: 2018. november 1. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
sexykex ápr. 08. 21:53:06 5/10 Előzmény Romhányi Miklós
Nézze Miklós! Szeretném azt mondani, hogy legyünk barátok, de ebben megakadályoz az Ön viselkedése. Még most sem tűnt fel magának, hogy Kend kezdte az acsarkodást? Felvette a nagy mellényt és egyszerűen lehülyézett. Viszont gratulálok különleges műveltségéhez: rendkívüli örömmel tölt el, hogy Ön tisztában van a helyesírással. Sajnálatos módon azonban a számítógépét összekeveri egy kutyával. Azt hiszi, mivel Ausztriában vette csak németül ért. (És egy keveset angolul, mert a művelt osztrák komputerek ismerik az angolt, csak a magyart nem.) Kedves Miklós, Ön halmozza a butaságokat. Saját érdekében figyelmeztetném, hogy soha többé ne beszéljen számítógépekről. A sajátjáról se.

Ugyanakkor kedves nevének nívótlan emlegetése nem tekinthető szójátéknak. Tulajdonképpen, még az sem lett volna igazi szójáték, ha tegyük fel azt mondom: esze ugyan picsányi, büszke rá, mert romhányi. Na, de én ilyet nem mondok. Viszont, ha elsütöttem volna a következő versikét, akkor annak az első két sora már valódi szójáték lett volna:
Ruina hány, fáj a bele
Romhányi tette ezt vele.
Tele van a gyomra fele
Sovány tokány sem fér bele.

Azonban nem sütöttem el. Eddig! Mivel még most sem lehet tudni, hogy okoskodok, vagy hülyéskedek megírtam A szomszédos falvak dalát, ami szerintem vitathatatlanul nívósra sikeredett, nem tekinthető szimpla bökversnek. Íme:
Kétbodonyi Kisecset
Szente Szátok Becske
Romhányi nem szeretett
Le lettem így Csesztve.

Most, hogy ilyen szellemesen és szívélyesen elbeszélgettünk, de Ön ennek ellenére sem hajlandó elnézést kérni, komolyan figyelmeztetnem kell. Mivel: nincsen kedvem ma hányni, távozz innen Romhányi. Ez utóbbi durvaságot természetesen azonnal visszaszívom, ha a bocsánatkérés megérkezik. Addig is, ha megengedi kedves Miklós békejobbot, békepipát és békegalambot küldök Önnek. (Kitörheti a galamb nyakát és füstölgés közben megégetheti a kezemet, hogy máskor ne irkáljon zöldségeket.)
10/10
Romhányi Miklós ápr. 08. 11:02:19 10/10 Előzmény sexykex
Kedves Zsenikém, egy gond van, hogy én Ausztriában élek és itt vettem a komputerem, ahol nincs lehetöségem hosszú ü-t és ö-t írni. Nem a gépemet hoztam szóba, hanem azt akartam jelezni, hogy tisztában vagyok a helyesírással. Mondjuk az is igaz, hogy nem foglalkozom sokat a komputerrel.
Ahogy olvasom a más kritikáját, nem csak nekem vagy egyszerü ( tudatosan nem használom a latin szót, nehogy nagyon megsértödj ).
Nagy nívót képviselsz amikor a nevemböl szójátékot csinálsz. Remélem nem elvetendö, hogy én a nevemmel jelenek meg. Szóval valami mással próbálkozzál mint ahogy itt teszed.
Nem mindegy, hogy a hülye okoskodik vagy az okos hülyéskedik.
5/10
offtopic
sexykex ápr. 06. 09:44:06 5/10 Előzmény sexykex
Nemrég szóltak sexykém, hogy zöldségeket irkálsz és ebben sajnos van is valami. Például Alice Rohrwachert, ezt a német apától született olasz nőt férfinek tituláltad. Tudom, tudom! Valóban 100 férfi rendezőre jut 1-2 nő, de akkor is. Alice, az Alice, te barom.
Persze, persze! Meg akartad mondani a nagyérdeműnek, hogy ez nem közönségfilm. Akkor miért nem mondtad meg egyértelműen? Emberek, ez egy tipikus fesztivál-művészfilm. Azért barkácsolták, hogy legyen miről nyáladzani, szakérteni, áradozni. Mondhassanak róla ilyeneket: „Olyan ez, mint a hullámzás: a történetek mindig a valóságból indulnak a képzelet felé, de néha, amikor már elveszünk a fantáziában, vissza kell térni a valóságba, aztán ha a valóságban veszünk el, megint a képzelőerőnkre van szükség.” (Hú kislány, de még mekkorára!) Vagy: „Tudatlanságban tartják az embereket, és a tudatlanság ketrec.” Igen, a megállapítás helyes, de ki tartja tudatlanságban az embereket? Egy márkinő? És a valóságban? (Az emberek maguk választják a tudatlanságot kislány.)
Kop-kop! Te is tudod, hogy ezeket az író-rendező mondta. „A szent és a farkas, akárcsak egy Gilliam-film, végig homályban hagyja, hogy mi a valóság, és ha valami nem valós, arra mi a magyarázat.” – nos, ez már tiszta beszéd egy kritikustól. (Pont így éreztem én is.)
Így éreztem, így éreztem! Ha ekkora benned a homály öregem, akkor miért nem kérdezel? Itt lihegnek a nyakadba a szakértők, majd ők elmagyarázzák. Kérdezz bátran tesó: Ezekből a végtelenül tudatlan, szegény, ámde derűs parasztokból – felszabadításuk után – miért lesz bűnöző a nagyvárosban? Miért nem maradnak kiokosított derűs parasztok, akik egy másik vidéken immár pénzért dolgoznak?
Valami komolyabbat tesó. Ne legyél már ennyire primitív! Csak nehogy azt kérdezd, hogy a szentéletű bolond miért nem halhat meg és miért nem öregszik. Csak, bammeg! A katolikus egyház szentjei is örökké élnek, örökké köztünk vannak, örökké példát mutatnak és a jó még egy MARVEL filmben sem döglik meg, hiszen a Jó Mindig Győz. Ökölszabály te barom! Ej, menj a píbe!
5/10
sexykex ápr. 06. 09:42:33 5/10 Előzmény Romhányi Miklós
Imádlak öcsém! Imádlak Miklóskám Romhányból! Írsz egy bődületes baromságot, amihez jogod van. Kiválasztod a „művészlélek, filmesztéta és sznob” készletből magadnak a sznobot, amihez szintén jogod van. Ha egyszer így érzed, biztosan így is van és elmeséled, hogy megpróbálsz „kicsit felnőni a filmművészethez”. Nem nagyon, csak egy kicsit – ehhez is jogod van. Utána viszont engem minősítgetsz, szintezel, együgyűnek és ostobának nevezel, amihez már nincs jogod. Én nem játszom a filmben Öcsi! Nekem is jogom van a véleményemhez és ahhoz is, hogy elvárjak egy bocsánatkérést.
(Tudomásom szerint a mai Linux, Mac OS X és Windows operációs rendszerek alapértelmezett Unicode támogatással rendelkeznek. Bal Alt + 139=ő; 138=Ő; 251=ű; 235=Ű. Egyébként a Google Playen is van Magyar Ékezetes Billentyűzet Androidra is – ha már a gépedet is szóba hoztad.)
10/10
Romhányi Miklós ápr. 05. 10:30:15 10/10 Előzmény sexykex
Ez annyit jelent, hogy aki megpróbál egy kicsit felnöni a filmmüvészethez az sznob. Tehát az etalon te vagy, mert akinek más a gondolata az nincs a helyén. Csodálatosak a gondolataid amikor a filmet kritizálod, hogy a faluban az emberek ostobák és Lazzaro együgyü. Igen így van, de ez miért kritikája a filmnek ??? A farkas csak egy kutya...Szenzációs a megállapításod, de mit szimbolizál az már nem érdekes. Tehát, az a film amelyikben nem értelmes emberek a szereplök az nem film. Az már gond, ha az együgyü szelleme tiszta, hogy mer az lenni együgyü létére. A te szintedre együgyüségre nem tud süllyedni.
Nem az a baj, hogy ostoba vagy, hanem még büszke is vagy rá.
A gépemmel nem lehet hosszú ö-t és ü-t írni.
5/10
sexykex márc. 31. 15:11:30 5/10
A rendező bácsit már ismerték és elismerték Cannesban, ezért úgy gondoltam ideje nekem is megismerkedni vele. Elhatározásomban persze közrejátszott, hogy az IMDb-n 15 ezer ember hét és felesre pontozta. Úgy véltem csak nem volt ennyi művészlélek, filmesztéta és sznob a film közelében, aki előbb elalélt a gyönyörtől, majd pontozott. De volt! Bevallom én is néztem Antonionit és Fellinit a mozikban – az előbbi kevésbé, az utóbbi jobban tetszett – mielőtt akkora paraszt lett belőlem, hogy az Amarcord már csak részegen tetszett, de akkor legalább nagyon.
Szóval értem én, hogy a Cannesban díjazott filmek zöme nem nekem készült, de becsülettel végigültem ezt a két órát és próbáltam elhinni, hogy a film egyre jobb lesz. De, nem lett! A falucska ronda, az emberek szegények és végtelenül ostobák, és Lazzarot nem véletlenül nézik együgyűnek. Felszabadításuk nyomán valamicskét javul a helyzet és a film. Igazán sajnálatos, hogy Lazzaro ezt már nem érhette meg. (Mivel a farkas – ami csak kutya – és a hegyek a távolban valóban szépek, legyen ez ötös. Legalább látják mások is, hogy egy árnyalatnyi sznobság mégiscsak szorult belém.)
10/10
Romhányi Miklós febr. 03. 23:00:28 10/10

Ide írd a spoileres tartalmat


Fantasztikus. Antonioni Fellinivel ölelkezve sirnának, ha látták volna. Sokkolva ülök és sokáig tart a kimorzsolás.
5/10
itsme1 2020 márc. 28. - 09:32:22 5/10
A szűrrealitást csak egy hajszál választja el a szarrealitástól.
tóthlászló 2020 jan. 11. - 08:44:44
Pazar, bár egyértelműen az elesettekkel foglalkozó olasz filmes hagyomány filytatója (Visconti, stb.)
10/10
Gollam24 2019 nov. 22. - 15:45:33 10/10
Ez az új kedvenc filmem, méltán kapta a legjobb forgatókönyv díját, oktatni kéne.
Ezek az olaszok nagyon tudnak filmeket csinálni........is.

10/10.
10/10
Szombat Éva 2019 okt. 05. - 21:04:01 10/10
Csodálatos költemény. 10 pont.
10/10
funfun 2018 nov. 18. - 20:21:08 10/10
10 pontos film nálam. Misztikus, szép.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu