Alibi test

Bakancslistához adom
Body Double
amerikai thriller, 114 perc, 1984

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Egy gyönyörű fiatal nő rendszeresen csábító sztriptízt ad elő mesés hollywoodi otthonában, melyet a szomszédos házból egy kezdő színész figyel. A kukkolás a fiatalembernek már-már a mániájává válik, amikor tehetetlen szemtanúja lesz a nő brutális meggyilkolásának. Ahelyett, hogy értesítené a rendőrséget, követni kezdi a pszichopata gyilkost. A nyomok a pornómozik kemény, perverz világába vezetnek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2023 márc. 11. - 22:39:05
Nekem összességében tetszett, de ez a vámpíros színészi rész nem kellett volna bele.
Mármint lehet színész a főszereplő, de egy normál filmben. Nem egy, az alapfilm történetétől gyökeresen etérőben.
Ez így csak bezavart. (Már az elején megijedtem, hogy vámpíros film lesz)
8/10
KKornél 2023 márc. 07. - 11:00:39 8/10
Nagyon lepontozták itt porton, imdb-n sem áll olyan magasan, pedig szerintem De Palma egyik legszórakoztatóbb filmje. Persze, erősen érezhető Hithcock Hátsó ablakjának hatása, de De Palma sokkal jobban él az eszközeivel (nem vagyok Hihcock fan). Nem mindenkinek való De Palma, de akinek bejön ez a kicsit rejélyes, álomszerű, és eléggé GTA-s világ, az szerintem magtalálja benne a számításait.
7/10
Dolly17 2022 szept. 27. - 20:01:25 7/10
Valószínüleg ehhez a fimhez az ihletet Hitchcock Szédülés című filmje adta . A párhuzam egyértelműen látszik. A zenéje , hangulata tetszett. Nézhető.
radovan71 2022 ápr. 20. - 21:00:07
Abszolút élvezhető mozi ,de helyére kell tenni a dolgokat.Nyilvánvalóan a sztori egy blőd marhaság ,de ha belegondolunk hogy el van túlozva minden ,méghozzá nem kicsit ,akkor egészen jó szórakozás.És a korai 80as évek tökéletesen tetten érhetőek.
10/10
redskins 2019 márc. 10. - 16:18:54 10/10
Bár még nem láttam, nagyon teccett!
2/10
stupek2 2016 máj. 14. - 09:01:46 2/10
Borzalmas film, fõleg hogy maga a cselekmény a film közepén kezdõdik, addig csak hablaty az egész. A közepétõl viszont kétségbeesett küzdelem folyik a rendezõben, hogy szeretne valami izgalmasat alkotni, de nem sikerül. A párbeszédek gagyik, a zene túlnyomja a párbeszédet-már ahol van-Hát ez az utolsó sírásós jelenet a legrosszabb, amit eddig láttam.
dralizs78 2014 máj. 03. - 10:48:38
Szerintem kimondottan izgalmas film a maga kategóriájában.Bár a közepétõl olyan érzésem volt,mintha egy másik film kezdõdött volna.A Gloriát alakító színésznõ szerepelt a Dallas sorozatba(ott is jól nézett ki és itt is).
2/10
Kathalin 2013 aug. 18. - 01:29:08 2/10
Én 20 perce nézem de még most sem értem miért kapott 6 pontot. Ez borzalmas.
1/10
bahamen8007 2012 ápr. 08. - 02:38:38 1/10
Ez a film nagyon gáz.
littleg11 2012 jan. 29. - 22:11:51
(2012.01.28, SZO ejjel 00:45 ujra) Brian De Palma egyik alapfilmje. Otletes, vegig lekoti a figyelmet - persze a nyolcvanas evek stilusaban :)

*** SPOILER ***
A rendezo egyszerre szorakoztat es egy kicsit 'szorakozik' is velunk, de persze csak viccel :)
*** SPOILER VEGE ***

A leiras viszont megteveszto; a nyomok szerintem nem vezetnek az itt leirt vilagba - bar teny, hogy van egy 'szakmabeli' a filmben, de ennek se a tortenet, se a mondanivalo lenyegehez semmi koze

Egyszeruen es nagyszeruen Brian De Palma; 10/10
Pierre de Craon 2011 okt. 19. - 11:08:34
...vagy esetleg a nyilvánvalóan rossz jelenetek azért nyilvánvalóan nagyon rosszak, túljátszottak vagy bénák, mert a filmnek az a rész sohasem történt meg. Még a leginkább kommerszfilmeken edzõdött nézõ is talán elgondolkodik, hogy nem minden az, aminek látszik.
Sohasem az...

;-)
vitkovits 2011 szept. 30. - 21:13:55
Kösz, kedvet csináltál hozzá. A nyolcadik utasnak addigra már vége, de az Eastwood-filmmel valóban egybeeseik, ráadásul egyiket sem adják újra mostanában, legalábbis a Port.hu szerint... Én ennél maradok, mert "Véres munkát" már láttam, igen-igen jó...
greghouse 2011 szept. 30. - 19:38:08
Szerintem nagyon jó kis film, az elején, mikor elõször néztem frászt kaptam, aztán végig izgalmas, dehát nem mindenki szereti Brian de Palmat, ez nagyon az õ stílusa. Kár, hogy olyan filmekkel kell versenyeznie ma este, mint a Nyolcadik utas...vagy az Eastwood film.
majorlacko 2011 márc. 07. - 14:03:49
Azért annyira sok olasz származású rendezõ nincs benne a pikszisben, két nagyság, Scorsese és Di Palma nem mz oszi gálák kedvence, ki ezést, ki azért.
Scorsese is csak azért kapott gagyiszobrot, mert a The Departed-ben elfelejtett etnikázni, illetve nem pontosan azt az etnikumot célozta meg, amit nem illik arrafelé és seholsem..
Ezzel együtt ez a film remekbeszabott és semmiképpen sem elszabott.
10/10
Tenebra Mors 2010 márc. 27. - 16:41:07 10/10 Előzmény seressandor
Egyetértek, ez egy eszeveszettül jó film! Engem már az elsõ 2 perc nagyon megfogott. Tökéletesen elborult film, végig kiválóan egyensúlyoz a valóság és a fikció határán.
De nem is maga a sztori volt az, ami megfogott, hanem a filmtörténeti referenciák. Hitchcock Vertigoja és a Rear Window továbbgondolva, felturbózva amolyan posztmodern módon. Én nagy rajongója vagyok a mesternek, így rögtön ráismerten az utalásokra, szituációk hasonlóságára, s már alapból ezt is ötletesnek, örömtelinek tartottam.
A filmes önreflexió pedig egy nonpluszultra. Tulajdonképpen a történet "megoldása" az, ami velünk is a moziban történik: azonosulunk a filmben látott szereplõkkel, s ha jó a film, akkor elfelejtjük minden külvilági bajunkat, félelmünket és átadjuk magunkat a cselekményvilágnak, hagyjuk, hogy az illúzió magával ragadjon.
SPOILER: Tulajdonképpen Jake-nek is ez kellett, nem más. A film elején nem tudott elvonatkoztatni, "kritikailag" viszonyult a filmhez. Õ csak egy szereplõ, aki vámpírt játszik, s egy horrorfilmben bohóckodik. Klausztrofóbiája jól szemlélteti ezt. Aztán a végén pedig már teljes mértékben azonosul a szerepével, a film cselekményvilágának részese lesz, így képes lesz eljátszani a vámpírt - õ maga is azzá vált tulajdonképpen. SPOILER

Az Alibi test szvsz gyönyörû tisztelgés az egész filmkultúr, filmmûvészet, és legfõképp a mozi mítosza elõtt. Ha ez az érzés magával ragad, akkor fog igazán bejönni a film.
Én a Sebhelyes arcú és az Al Capone bandája után ezt tartom De Palma egyik legjobb filmjének. (A Megszállottságot még sajnos nem láttam.)
Nálam simán 10/10.
10/10
seressandor 2008 nov. 06. - 21:23:15 10/10
Végig feszes film, sehol nem ül le, mint pl. a Femme Fatale. Többet kell gondolkodni alatta, mint izzadni, ugyanakkor feledhetetlen felvételekkel ajándékoz meg bennünket. Társadalomkritikája jóval találóbb, mint De Palma bármelyik filmjében. A komikum és az izgalom mesteri keverése - pl. a filmtörténeti jelentõségû fúrós jelenetben - nagyban segíti ebben. A röhögés és a megrõkönyödés egyidejû jelenléte a posztmodern jellemzõje lesz, miként a giccsbõl készült mélymûvészet is. 84-ben ez a film még úttörõ, pl. a beépített videoklip akkor merész újítás volt, de a FGtH minõsíthetetlenül primitív dala kiválóan illeszkedik a szórakoztató- élmény- és bevásárlócentrumok világába. Pl. a Kék bársony is sokat köszönhet a Body Double-nak, de Tarantino is jól megnézte a Body Double-t annak idején.
Rengeteg szimbólumot és utalást használ a film, s mindezt kiváló egyensúlyérzékkel.
Ha valaki éppen a nagyobb zsigeri félelemérzeteket hiányolja, akkor magán érezheti a rendezõ szigorú tekintetét: Hollywood a mindent direktben megmutatás a fogvacogtatós, rutinszerûen sokkoló, zajgenerátoros, villámkocsizásos, apróra vágásos, üresfejjel rohanós pornográf film hazája lett és ehhez méltó nézõket talált és talál ma is. Holly did Hollywood. Holly did the whole world...
pozsizsuzsi 2008 márc. 10. - 11:12:15 Előzmény CDK
Akármelyik évtizedbõl nézve ez egy elbaltázott film. De Palma miatt néztem, nem kellett volna.
CDK 2007 márc. 12. - 19:16:21 Előzmény csipi5
Sajnos igazad van, a film mentsége talán csak az lehet h majd' negyedszázada másként-másra izgultak az emberek.
Lehet h ez akkor körömrágós volt :)
csipi5 2007 febr. 05. - 09:11:07
Az ilyenre szokták mondani, hogy rossz film, de persze ennél árnyaltabb a helyzet.
Szerintem, Hitchcock hagyományait nemhogy nem követi, de még a nyomát sem találja.
Az elsõ kb. 10 perc után felkeltette az érdeklõdésemet a film, de utána túlzottan elnyújtották a leskelõdõs, megfigyelõs jeleneteket. Azt vártam, hogy történjen már valami végre.
Az indiánnak nevezett alak (szerintem egyáltalán nem nézett ki indiánnak) maszkja rögtön észrevehetõ volt, jobban is megcsinálhatták volna.
A brutális gyilkolási jelenetrõl, meg csak annyit, hogy inklább hasonlított a "csupasz pisztoly" egyes jeleneteire, mint egy komoly borzongós, kegyetlen gyilkosságra. Fájdalmasan végig mulattam ezen a jeleneten, miközben arra gondoltam, "micsoda? ezt komolyan gondolják? most ez paródia vagy komoly? ki is rendezte?"
A fõhõs szerepére meg egy ütõdött arckifejezésû szinészt választotak. A film elejénél, amikor az alagútban üldözi az "indiánt" és klausztrofóbiás roham jön rá. Egy kissé eltúlozták, biztosan vannak súlyosan "bezártsági érzéses" emberek, de fölösleges volt így erõltetetten ábrázolni.

A nagy rendezõk is hibázhatnak.
hedike 2007 jan. 22. - 20:41:16
hát igen...léteznek jobb filmek is..de számomra nem volt annyira rossz...érdekesnek találtam.csak az a brutális gyilkolás nemhiányzott oda...valahogy tulságosan is morbiddá tette,vagy nem is tudom,de...
Összes hozzászólás