Alvó szépség

Bakancslistához adom
Sleeping Beauty
18 éven aluliak számára nem ajánlott ausztrál dráma, 101 perc, 2011

Értékelés:

88 szavazatból
Szerinted?

Az egyetemista Lucy csendes nemtörődömségben éli mindennapjait. Egyetlen célja, hogy kifizesse a lakása bérleti díját, szexuális kapcsolatai semmit sem jelentenek számára. Ezért is vállalja a hétköznapinak semmiképpen sem mondható lehetőséget: hogy Csipkerózsikaként idős férfiak szexuális játékszereként, önmagáról órákon át mit sem tudva létezzen. A kábítószer hatása alatt töltött órák lassan mindennapjai részévé válnak. Ahogy egyre gyakrabban fekszik bele luxuslakosztályának gyönyörű ágyába, úgy válik egyre erősebbé benne a vágy, hogy megtudja, mi történik vele, mialatt alszik.
Bemutató dátuma: 2012. július 5. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    2011
    Arany Pálma jelölés: Julia Leigh

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
The Cortez 2023 okt. 21. - 12:27:46 4/10
Beteg, elvont, meditatív erotikus dráma Ausztráliából. Már az alapszitu is elég bizarr: egy züllött, életunt, elmebetegként viselkedő diákcsaj, harmadállásban kurválkodással foglalkozik (miközben ugyanúgy csóró marad), méghozzá úgy, hogy altatószerektől kiütve hagyja, hogy mindenféle vénember baszás nélkül élvezkedjen rajta. Ezt a koncepciót mindenféle groteszk, elborult és undorító jelenettel fejeli meg a rendezőnő. A sztorivezetés komótosan, halál unalmasan csordogál, a rendezés vontatott, ezek mellett hosszan kitartott néma snittekkel, valamint lassú kameramozgásokkal operál az iszonyatosan csendes alkotás, tehát nemcsak a hivatásos ribanc, hanem szerencsétlen néző is alvó üzemmódba kapcsol. A filmnek egyébként a címével ellentétben, az égvilágon semmi köze nincsen az eredeti Sleeping Beautyhoz.
manao 2023 ápr. 16. - 04:51:35
kettős hatással állunk szemben van egy rendezőnő aki vmi elvont képi világgal akar vmit kifejezni, és van egy fordító aki szintén nem ért az egész filmből egy szót se
"Lucy in the sky" és bmeg lefordította.., jó mondjuk 40 alatt így se úgy se érti senki az utalást
szóval van egy érzésem hogy a magyar szinkronnal vmi még nagyobb borzalmat sikerült belőle kihozni
8/10
Ildikó Nóra 2022 márc. 18. - 20:56:36 8/10
Különleges hangulatú, témájú film, érdemes megnézni. A Fiatal és gyönyörű c. francia film (Marine Vacth) jutott az eszembe, azt is érdemes megnézni. Emily B-nak jól állt a szerep és jól is játszott, tetszettek a ruhák, a sminkek. Más befejezésre számítottam.
8/10
KatnissEverdeen 2022 márc. 13. - 07:42:05 8/10 Előzmény tesz-vesz
Szerintem az, h fel kell ébredni a magunk v mások (/társadalom) által életformává lett passzivitásból, mert ez az állapot nem simán csak szomorú, örömnélküli, stb, hanem egyéni és kollektív nézőpontból is veszélyes, destruktív. Avagy: az életet tudatos/abb/an kell élni (a mindennapokat nem túlélni kell, hanem megélni). (Vö.: Mátrix.) De persze nem szívesen skatulyáznék be egy adott értelmezésbe semmilyen művészet (ezért nem írtam direkt korábban)..
tesz-vesz 2022 márc. 13. - 02:35:03 Előzmény KatnissEverdeen
Es mi a mondanivalo? Marmint szerinted?
8/10
KatnissEverdeen 2022 jan. 19. - 09:46:30 8/10
Hm, hangulatilag valóban nem egy felemelő alkotás, de az alkotók sem ígértek ilyet, úh pénztártól való távozás után please, emiatt ne panaszkodjon senki.. Inkább kezdjen el gondolkodni az üzenetén, mert ilyen szempontból nekem üdítő volt, tetszett, hogy gondolkodásra késztetett (tehát, hogy nem volt rögtön evidens minden a filmben); és nagyon tetszett maga a mondanivaló is, ahogy az is (avagy pont az), amilyen köntösbe úm. öltöztették.
1/10
öregvidra 2021 dec. 26. - 12:57:32 1/10
...nehéz szavakat találni, mert még mindig hatása alatt vagyok...inni nem akarok, ezért lakodalmas nótát kell hallgatnom, hogy kiheverjem...borzasztó...olyan rossz, hogy rossz....persze, nő író és rendező, az ember nem vár poénözönt, na de mégis...esküszöm, bárki, de bárki különb filmet csinált volna a témából...ne nézd meg!!!...ha lopod az áramot, akkor se!!! ...10/-10
1/10
SzVanda 2016 márc. 24. - 11:59:52 1/10
Szerintem mindenkinek szíve joga annyi pontot adni, és olyan véleményt írni, amennyit és amit szeretne. Ezért van a fórum. Miért lenne ettõl "szemét"? Ez nagyon gáz.

Szerintem is mûvészfilm inkább, amit ha tudok - mivel nem szeretem õket - biztos nem nézem meg. Még akkor sem, ha a fõszereplõ színésznõt kedvelem. (Nagyon szép és érdekes arcú, jó színésznõ.)
A film valóban unalmas, vontatott, és számomra tényleg kissé undorító és lehangoló volt. Sajnálom, de én ezt éreztem közben.
Pontot azért adtam rá, mert a színészek nagyon jók és profik voltak, pl.: természetesen játszották a meztelenséget, ami nagyon nehéz lehet és a mai napig kevés színész/nõ meri bevállalni.

Aki szereti a mûvészfilmeket (mondanivaló nélkül is) , annak ajánlom. És pasiknak talán jobban bejön, mert sok benne a meztelen nõ.
10/10
Giokute 2015 szept. 13. - 13:27:21 10/10
Végre egy értelmes film, ami nem olyan, mint a többi tucat és így lepontoztátok??
szemetek vagytok
Csonger 2015 febr. 18. - 21:49:41
Borzasztóan lassú, unalmas, vontatott film, nagyjából párbeszédek nélkül. Ha néha valaki megszólal, akkor az is dögunalmas. A vén fickó meséje az ágyon ülve, hogy milyen novellát olvasott 30 évesen.. Kíváncsian vártam, hogy ez hova fog kifutni. Hát nem futott ki sehova.
Zenei aláfestés nincs. Az egyetlen zene-szerû hangzás 1 óra 24 perc elteltével hallatszott, mikor a báros kollégájával ment éjszakázni.
A történetet egyáltalán nem értem. Ki az a furcsa szereplõ, aki meghal? Milyen szál köti hozzá a csajt? Miért sikítozik a lány a film végén, ha egyszer (az elõzmények után) nagyon is jól tudhatta, mi történik vele álmában?

Na mindegy. Mondhatnám, hogy a film egyetlen erénye a szép nõi testek mutogatása, de még csak nem is volt különösebben szép egyik sem. Kapunk viszont nem egy idõsödõ pucér férfit...
6/10
Sadenal 2014 dec. 23. - 00:04:30 6/10
Unalmas volt és nem nagyon jött át a mondanivalója, katarzis, csattanó elmaradt. Nem ajánlom megtekintése. Valaki itt írta a Shame-et...na az sokkal erõsebb film ha a kiüresedett emberekrõl van szó.


6/10
yokkoa 2013 júl. 24. - 23:41:44 Előzmény loma06
ABSZOLÚT igazat adok.
a fõszereplõ csaj simán elmebajos az unalomtól és a végére már én is majdnem az lettem.
Rémes egy film, egy percét sem nézném újra!
A Hálószobában-hoz tudnám hasonlítani.
Büntetésnek jó!
9/10
rosa.love 2013 júl. 08. - 14:52:22 9/10
Anno írtam egy normális hangvételû hozzászólást közvetlen azelõtt, mielõtt megnéztem volna a filmet, de valami kedves primitív megjegyezte, hogy fogjam be a pofámat, mielõtt megnéztem volna.
Azóta volt alkalmam megtekinteni, úgyhogy adós vagyok a "before" után egy "after watching it" véleménnyel, íme:
A film hozta az általam várt képvilágot és hangulatot. Melankolikus atmoszféra és festményszerû képek.
Izgalmas? Nem! Ez egy ablak egy másik ember életére, aki hozzánk hasonlóan jár-kel, hoz döntéseket és keveredik bizonyos szituációkba. A hatásos háttérzene hiánya, és hogy nem történik minden percben valami izgalmas, csak reálisabbá teszi a filmet. Az ehhez hasonló filmek élvezeti értéke abban keresendõ, hogy betekintést nyújtanak egy ember életébe, aki másképp él, mint mi,és aki adott esetben bizarr vagy különleges helyzetbe kerül. Ennek a lánynak a története pedig pont ilyen. És bizony, léteznek ilyen közegek és ilyen pénzkereseti módok, amit õ talált (manapság egyre több könyv jelenik meg hasonló témakörben).
Ennek fényében a meztelenség, szex és bizarr dolgok nem a nézõ megbotránkoztatására lettek kitalálva, hanem a lány életének a részei. Megjegyzem, egy valóságshowban néha sokkal undorítóbb jelenetek vannak, mint pl ebben bármelyik.
Összegezve, örültem, hogy megnéztem, érdekes volt. Tanulsága pont annyi, mint amit egy másik ember tapasztalataiból leszûrünk magunknak. Néha nem kell mindenben mély metaforákat és hasonlatokat keresni. Egy mûvészmoziban lejátszott film élvezetéhez nem kell a bölcsek kövét birtokolni. Élvezzük azt, hogy belekukucskálhatunk olyan sorsokba, amelyek eltérnek a mienktõl. Akinek tetszett ez a film, ezeket is ajánlom: Dombokon túl, Paradise:love.
1/10
Snyd_21 2013 febr. 03. - 14:14:32 1/10
Ez a film egy borzalom... vontatott, unalmas és nem szól semmirõl! Ha valaki meg akarja nekem magyarázni ennek az ellenkezõjét, akkor csak annyit tudok mondani, hogy nézzen sok ilyet! Ez még mûvészfilmnek is botrányosan gyenge, a rendezõt börtönbe küldeném!!! Aki megnézi, magára vessen a végén: ezt a 100 percet soha nem kapjátok vissza! 10/0 és ez is jóindulattal (meg mert nincs lejjebb)
Kaktuszné 2013 jan. 17. - 14:39:54
Én azt nem értem, ha sivár a csaj, már pedig sivár, akkor miért jár ahhoz az alkoholistához..???
offtopic
Kaktuszné 2013 jan. 17. - 14:36:10 Előzmény Magonc
Igen ez valahogy így...
Kaktuszné 2013 jan. 17. - 14:35:51 Előzmény EliPoison
Köszi a hozzászólást.
viszont nem kéne általánosítani, illetve el lehetne gondolkozni azon, kinek a hibája is, ha ez így van!
6/10
Vadrenalin 2012 nov. 18. - 21:40:18 6/10 Előzmény kaloz14
Na, akkor elmondom, hogy mire jó ez a film, és mi adja a létjogosultságát. Persze nem tudom, hányan használnak elalvós filmeket, de szerintem ez a film mintha pontosan erre készült volna (még a cím is erre utal), és ebben mûfajban egészen kiváló.

Szóval az elalvós film lényeges mûfaji elemei:
- Ne legyenek benne erõs hanghatások, különösen változó dinamika.
- Ne legyenek benne gyors vágások.
- Ne kavarjon fel, ne mozgasson meg mély érzelmeket.
- Ne legyen túl izgalmas.
- Ne legyen túl csavaros történet, sõt, legjobb, ha a film egyáltalán nem tart sehova, hogy ha az ember belealudt, másnap gond nélkül folytathassa, anélkül, hogy különösebben zavaró lenne az elõzõ este látottak félálomban elhomályosodott emléke.
- Mindezek mellett azonban legyen kellemes, olyan, amit érdemes álomban kedvünkre folytatni.

Ez a film pedig eddig talán a legtökéletesebb elalvós filmem volt. Legalább 6-8 kellemes elszundítást köszönhetek neki, amiben eddig talán csak A Pityergõ teve története címû, Mongóliában játszódó dokumentum-játékfilm verte magasan, ott azonban a képek kellemessége messze elmaradt jelen alkotástól. :-)
kaloz14 2012 nov. 11. - 13:29:30 Előzmény SpencerBarnes
Kegyetlen sz@r, elvont film.
A legjobb, legpontosabb hozzászólás ez volt, amivel maximálisan egyetértek:
"Két dolgot nem értek
Az egyik, hogy kinek készülnek az ilyen filmek, fõleg a mai világban?
Régen mikor nem volt ennyi porno, persze megtette élvezkedni egy Emmanuele is, na de most?
Annyi porno van a neten, mi az ilyen filmek célja.Ha meztelen csöcsöket akar valaki nézni, akkor talál hardcore
anyagot annyit a neten ingyen, amennyit meg se tud nézni. Magyarán még "morzsizni" se jó ez a kategória
A másik, az világos hogy egyeseknek annyi pénze van, hogy bármit megengedhet magának
De ha meg akar alázni egy nõt, mert erre támad kedve, azt ezernyi más módon is megteheti, miért pont így tenné?
Megnéztem, mert elvileg mindenevõ vagyok, de nem látom létjogosultságát egy ilyen alkotásnak...
Csak annak ajánlom akinek rengeteg az ideje."
Magonc 2012 nov. 10. - 13:26:05
Max. szülõknek ajánlanám, hogy lássák, milyen a világ, milyen könnyen az ilyen könnyû pénzkereset markába kerülhetnek azok a fiatalok, akik belsõtartás, szabályok nélkül nõnek fel, és a szex és pénzmániás világ hogyan zabálja fel õket, majd köpi ki összerágva...
Összes hozzászólás