Amerika hőskora

Bakancslistához adom
The Birth of a Nation
amerikai filmdráma, 107 perc, 1915

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A film művészetté alakításában kulcsszerepet játszott ez a rendkívüli közönségsikernek bizonyuló korai szuperprodukció, amely Észak és Dél polgárháborújának történetébe szőve mutatja be két amerikai család - az északi Stoneman és a déli Cameron família - szerelmi és történelmi megpróbáltatásokban gazdag sorsát. A filmet hamis politikai tendenciája - a déli születésű Griffith néger-ábrázolásában megmutatkozó primitív rasszizmus - miatt sok támadás érte. Ugyanakkor a két család egymásra találását, melyben - az eredeti cím tanúsága szerint - az amerikai nemzet igazi megszületését látja, rendkívül árnyaltan mutatja be a filmjével egy csapásra világhíressé váló rendező.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
zsegon 2013 febr. 27. - 12:40:44 7/10
A történelmi filmmûvészet egyik elsõ igazi filmje, mely rendkívüli operatõri munkával, képi megjelenítéssel rendelkezik. Történetét mindenesetre kritikával kell kezelni! Látványosan mutat be jeleneteket pl.: Abaraham Lincoln meggyilkolása és egyfajta családi dráma is kibontakozik. Negatívumként a hossza vethetõ fel, ugyanis egy némafilm estén, mai szemmel, a két és fél órás hossz elég fárasztó, de nekem legalábbis ez az utolsó szempont. Nagyobb probléma a zene használata, ugyanis kb. ugyanaz a 3 dallamot váltogatja mely elég lehangoló, bár ezt Griffith következõ évi alkotásában (Türelmetlenség, 1916) kijavította és végre egy kis hegedûszót is hallhatunk a moton zongoraszólam mellett is.
Mindenképpen elemzendõ és korszakalkotó mû, mely nagyban hozzájárult a popcorn mozi kifejlõdésében és ha nem is vasárnap esti szórakozásként , de történelmi forrásként mindenképp jelentõs.
Kakaduka 2010 okt. 21. - 00:42:05
Az ANNO filmklub 2010. október 13-án elsõként ezt a filmet tûzte mûsorára. A meghívott vendég dr. Murai András filmesztéta volt.

http://www.kabalasziget.hu/index.php?rovat=kultura&id=653