Amy - Az Amy Winehouse-sztori

Bakancslistához adom
Amy
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol dokumentumfilm, 127 perc, 2015

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

Asif Kapadia dokumentumfilmje Amy Winehouse tragikus életét korábban nem látott, archív felvételeken keresztül mutatja be. A filmben házi videók, és mobilfelvételek sora mutatja be a kultikus énekesnőt, és kollégák, barátok, családtagok nyilatkoznak róla. Az Amy - Az Amy Winehouse-sztori nem mutat hagyományos interjúhelyzeteket, az archív felvételek mellett az énekesnő világhírű dalait, és fellépéseit mutatja meg a nézőknek koncert- és lemezfelvételeken keresztül. Egészen kivételes előadásban csendül fel többek között a Rehab, a Back to Black, a Love Is a Losing Game és a You Know I'm No Good is. Amy született zenei tehetség volt, aki hangjával teljesen elvarázsolta közönségét. Dalait saját maga írta és adta elő, ám karrierjének hamar véget vetett az állandó rivaldafény és médiafigyelem előtt zajlott botrányos kapcsolata és szenvedélybetegsége. Rajongói ünnepelték tehetségét és teljesen zenéje hatása alatt álltak, személyiségéről azonban csak a médián és a bulvárhíreken keresztül értesültek. Ezen változtat most az Amy - Az Amy Winehouse-sztori, amely első alkalommal mutatja meg a világnak és rajongóknak az igazi Amy Winehouse-t. A hatszoros Grammy-díjas észak-londoni lány 2011 júliusában alkoholmérgezésben halt meg, mindössze 27 évesen.
Bemutató dátuma: 2015. július 9. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2015
    Legjobb dokumentumfilm
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb dokumentumfilm: Asif Kapadia
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb dokumentumfilm: Asif Kapadia
  • BAFTA-díj

    2016
    Legjobb brit film jelölés: Asif Kapadia

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Libamajaskenyer 2023 dec. 29. - 14:57:22 10/10 Előzmény TheClock
Szerintem nem mondasz igazat. Ez volt o. Tonkre tette az eletet. Ezen nincs mit szepiteni.
Ez egy dokumentumfilm.
Freddy Mercury film is ilyen. Attol meg o a vilag legnagyobb enekese. Jackson ugyszinten...
Ez van.
Egyebkent nagyszeruen bemutatja hogy nott fel hogy lett sikeres. Hogyan valasztott rosszul...
1/10
TheClock 2019 júl. 22. - 13:01:28 1/10
Összehányt rossz minőségű amatőr felvételek 127 percben. A rendező semmi szeretetet és tiszteletet nem mutat Amy Winehouse iránt, sem a művészete, sem az ember iránt, ettől a film túl hosszú, unalmas, tele ismétlődő és idegesítő jelenetekkel (pl. vakuk villogása jelenetek). Én rajongok Amyért, ismerem az élete megpróbáltatásait, gyengeségeit, de ha egy kicsit is tudtam volna erről a hideg viszonyulásról, nem nézem meg a filmet. Indulatból mondom, de egy nagy szar! Aki szereti Amy zenéjét, bele tud érezni az életébe, ne nézze meg, inkább olvasson a neten és rakja össze a képet maga! 1/10
10/10
dandelion83 2018 jún. 16. - 16:21:29 10/10
"Lassíts, túl fontos vagy a világnak!"
Zseniális énekesnő volt, különleges, egyedi hanggal, mély érzésekkel.
A film tökéletes érzékenységgel mutatja be, mi vezetett a lassú, fájdalmas halálához, melyek voltak a kiváltó okok, milyen terheket cipelt Amy. Rettenetes, hogy ilyen fiatalon meghalt, tehetetlenségében elpusztította a testét, mert nem tudott szabadulni a fájdalomtól...
Gollam24 2016 jún. 06. - 14:25:52
Megosztó ember volt (ahogy azt õ maga is tudta saját magáról) és bár zenei munkássága nem volt túl tetemes, mégis különleges hangjának, egyedi megjelenésének, igényes pop-jazz zenéjének köszönhetõen igen jelentõs nyomot hagyott maga után a 21. századi könnyûzenei palettán.

Õ is, akárcsak sok más híresség, valójában rendkívül boldogtalannak érezte magát még a siker ellenére is, amit nem is igazán tudott jól feldolgozni, hisz nagyon hirtelen jött, ráadásul a nagy médiafelhajtás sem tett jót neki.

A sors furcsa fintora, hogy pont a "Rehab" címû száma lett a legsikeresebb, legfelkapottabb dala, noha szvsz., voltak ennél sokkal jobb számai is.
8/10
M.Zs.F 2016 jan. 31. - 13:58:51 8/10
Az az igazság hogy ezután a film után máshogyan hallgatja az ember Amy Winehouse zenéjét és elofordulhat hogy könnyek szoknek a szemébe ahogyan hallgatja. Véleményem szerint az õ életében gyakorlatilag szerencsétlen véletlenek találkoztak, egy gyengébb emberi jellem, szeretetehseg, penzehes szülõk s egy ember aki magával rántotta. Persze nem mondom Amy Winehouse egy szent, egészen egyszerûen egy gyenge akaratu ember.

10/8
10/10
MattColors 2016 jan. 08. - 16:22:01 10/10
Az igazán mély érzelemvilággal megáldott mûvészeknél sajnos nem gyakori jelenség, ami Amy-vel történt. Szomorú, mert ez a lány zsigerbõl adott olyan zenét a világnak, amiért mások 20-szor annyit küzdenek és talán a céljukat sem érik el.
Õk így élték meg az életet. Van olyan fájdalom, amire a zenélés is kevés, nem bírták másképp elviselni ezt a fájdalmat, a terheket, tompítani kellett, és ennek eszköze volt a drog, meg az alkohol...
Ez a lány alapból is tett a világra, hogy kinek, mi a véleménye róla, aztán egyszer csak, világhírnév. Lesifotósok mindenhol, nincs egy nyugodt perc, nincs magánélet, privát szféra, még sz*rni sem tud elmenni az ember egyedül. Nem csodálom, hogy a múltját tekintve, nem tudta ezt kezelni. Én sem tudnám, hasonló helyzetben.
Viszont a nevét, mindig emlegetni fogják.

Ez a film bepillantást enged, az énekesnõ életébe, megmutatja, milyen volt ez a lány az életben. Én nem ismertem eddig, csak azt tudtam, ki Õ. Ismertem a zenéit, és kb ennyi. Ebbõl a filmbõl kiderül, hogy egy nagyon mély érzésû, zseniális, elbûvölõ, bolond lány volt, aki imádott élni, de nem tudta cipelni, a vállára nehezedõ fájdalmak súlyát...

Ennél a filmnél, a pontozás sem kérdéses, egyszerûen, gusztustalanul tisztességtelen vele szemben, alul értékelni.

10/10
8/10
elszabó 2015 júl. 12. - 00:51:22 8/10
A 2011. július 23 -n 27 évesen meghalt, különleges hangú énekesnõ Janis Joplin társa a halálban. A jazzbõl indult és rockig jutott, 6-szoros Grammy díjas angol zsidó énekenõ maga írta szomorúan õszinte, önéletrajzi ihletésû dalszövegeit, amig tényleg jók. És jó a zene is. De az alkoholzmus és élete nagy szerelme, vagyis a férje által rászoktatott kábítószer ellen nem volt elég erõs, így pusztulása törvényszerû volt. A film nem csinál belõle mártírt, egyszerûen elmeséli a felemelkedés és és a összeesés útját. Legfeljebb azon gondolkodhatunk el, mennyit ér egy szerelem?
Plutyarinszki_Iván 2015 júl. 07. - 18:13:01
user11 2015 jún. 29. - 21:53:39
Egy részlet a dokumentumfilmbõl: Amy 14 évesen énekel a barátnõjének. Nagyon tud!

https://www.youtube.com/watch?v=wqmwcEtU2Js