Angel

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm-sorozat, 45 perc, 1999

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

A világszerte nagy sikerrel sugárzott Buffy, a vámpírok réme című sorozatból már jól ismert Angel a sorozat főhőse. Ő is vámpír, ám emberi lélekkel rendelkezik. Arra teszi fel életét, hogy korábbi bűneit jóvátegye és ezzel feloldozást nyerjen. Ezért Los Angelesbe költözik azzal a céllal, hogy a várost megtisztítsa az ott garázdálkodó vámpírok tömegétől.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
cellasto 2021 aug. 30. - 16:41:10 10/10
A Közeljövőben nekiugrok újra ennek a sorinak :)
10/10
cellasto 2017 ápr. 27. - 13:45:21 10/10
hülyeség általánosítani..nekem pl az angel jobban bejött
pedig hetero pasi vagyok

egyedül a szinkronváltogatás ami kikészített, azért nagy kár volt
végig németh kristóf kellett volna..no meg cordelia második szinkronja is..no comment
Kit Fisto 2017 ápr. 27. - 12:15:00
Vajon miért az Angelt adják, és nem a Buffyt? Megmondom: Mert AZ jó. És ezért drágább + a csatornák fõleg a nõket tekintik célközönségnek (milyen meglepõ) és nekik valamiért az Angel jobban bejön. Pedig abban is van Xander, meg Spike, sõt, Angel is.. Különben ezen a csatornán soha nincs semmi jó.
Torolt Felhasználo 2016 szept. 14. - 21:34:24
Ne reménykedj. Maradnak a videoarchívumok, meg a "Zillegális Letõtés".
berto 2016 szept. 14. - 21:24:25
Sziasztok! Jó megint nézni a sorozatot/ középiskolás voltam, mikkor 2001-ben elkezdték vetíteni nálunk / nagyon szerettem, Buffy-val együtt. Anno sajnos nem láttam az ötödik évadot, remélem leadják egyszer csak/ Buffy-t is/:-))))
_nyugiss_ 2016 szept. 07. - 13:03:01
az x-aktákkal ugyanezt csinálják
elég bénabanda
10/10
BDK1997 2016 szept. 07. - 12:27:32 10/10
A viasat6-tal most már tényleg tele a hócipõm!
Nem képesek végig adni egy K!!! sorozatot....... -_-

16án lesz utoljára, utána elölrõl kezdik a déli sávban.
Lett volna még 32 rész, a teljes ötödik évad.. de hát ezek állandóan variálnak,
nem kell csodálkozni utána ha a maradék nézõjük is elpártol tõlük, hisz semmi értelme,
belekezdenek egy szuper sorozatba de csesznek leadni.
Torolt Felhasználo 2016 aug. 09. - 16:59:11
Az 5. évadról:
kb. az 1-4 részek amik arra fókuszálnak hogyan hozzák be a Buffy után Spike-ot. Utána, és mint végig az évadban a színvonal erõs marad végig, azzal az igen jelentõs változtatással hogy vállalati szinten folyik teljes egészében az ügyködés, a "heti mészárlás" inkább "heti ügymegoldás"-sá válik, hiszen nem jó megölni az ügyfeleket.
Így "évados fõgonosz" sincsen, a különbözõ Gonoszok (Lyndsey, Eve, Illyria, pár démonúr, a Figyelõk Szövetsége) visszatérõ elemek lesznek. De az évad nagy erõssége mégis azok az epizódok ahol a komédia kerül elõtérbe, pl.:
- az Ötös a postázóból aki egy luchador (mexikói pankrátor, de itt persze a legendás fajta, afféle modern Zorró, azaz a Nép védelmezõje)
- Harmony (aki embervér-szívási ügybe keveredik)
- egy rakás bábúkat megszállt démon akik Angelt is átváltoztatják.

De egyes karakterek is jelentõsern megváltoznak:
- Gunn menõ ügyvéddé változik másodvonalbeli verõember helyett
- Angellel kapcsolatban felmerül hogy nem is õ a Megjövendõlt Hõs, ami ugye lévén õ a címszereplõ elég fajsúlyos kérdés
- és persze Fredbõl Illyria lesz.

Illyria mondjuk csak a 15. részben jelenik meg, igen késõn, mondhatni õ a Nagy Lezárás a sorozathoz, legalábbis képernyõn (akkor írták bele amikor a stúdió közölte nem lesz több évad). Õ egy démon az Idõk Hajnaláról, amikor még Wolf, Ram és Hart sem létezett. De minden hatalma és grandiózussága ellenére tragikus alak, és bár klisés (a klisék azért lesznek klisék, mert mûködnek), de õ is átmegy azon a változáson amin minden karakter kénytelen a sorozatban. Kivéve talán Harmonyt ;)
Torolt Felhasználo 2016 aug. 04. - 20:48:24
A 4. évad rögtön különbözik abban minden eddigi Buffyverse-résztõl, hogy minden része egy nagy történet lépése, de minden rész megáll a saját lábán is mint egy "monster of the week" epizód, de elkerüli hogy csak simán lemészároljanak részenként egy random szörnyet, sõt, egy részben viccet is csinál abból a koncepcióból, mikor a Legyõzhetetlen Szörnyre szokás szerint megtalálják a Tuti Varázscuccot, amivel ki is iktatják a rész végére nevezett szörnyet - csak hogy kiderüljön az egész csak vágyálom volt (de nem válik fillerré, a történet itt is halad elõre).
Szintén nagy különbség hogy itt nincs lehetõség önfeláldozásra. Itt is áldozatokat kell hozni a Gonosz legyõzésére, de a szükséges rosszat azt tudatosan kell elkövetni - mások kárára. Ez talán a legfõbb különbség a Buffyhoz képest.
Oh, és hogy itt már élesben puskával rohangásznak, nem hegyes botokkal.

A történés (KISEBB SPOILER) címszavakban:
Cordelia visszatér, de ezt a tényt elhomályosítja a tûzesõ ami Los Angeles teljes belvárosára zuhog. Ezt persze fent említett Legyõzhetetlen(nek tûnõ) Szörny okozta, de õ csak szolgája az akutális Mesternek. Ám ezen Mester is csak báb egy még nagyobb hatalom kezében - és a sor még nem is ért véget, sõt, az 5. évad ezt is képes még fokozni!
És épp ez az ami a Buffyverse-t egyedivé teszi: nincsen jó, csak amennyit kiharcolsz magadnak. Az Angel/Buffy testvérsorozatban csakis a gonosz létezik, a "gonosz"-t pedig a hatalom határozza meg. A hatalom amivel rendelkezik. Egyes lények önös céljaik azonnali kielégítésére használják a hatalmukat, mások a világ hatalmukban tartására - és igen, ezt teszi maga a Vadász is, az összes Bajnok - és meglepõ módon a(z önjelölt) Felsõbb Erõk ebben azonosak a WolfRam&Hart-tal.
Érdekes mennyire szabadon interpretálható mi is a Wolf Ram és Hart célja. Elvileg "gonoszak", hiszen a) démonok b) pártfogolják a Gonoszt hogy az szabadon (de legalábbis felelõsségrevonás nélkül) tevékenykedhessen. Viszont emellett inkább tûnik olybá mint egy modern (= post John Nash) nagyvállalat, ami a növekedésben érdekelt úgy, hogy nem csak a saját részesedését kívánja növelni, hanem az egész globális piac nagyságát. Ez ugye szembenáll az általános Évad Fõgonosza "pusztítsunk el mindent és taszítsuk a világot gyilkos káoszba" hozzáállásával - és ezzel értelmezhetõ úgy hogy a Buffverseben a WolfRam&Hart a Jó, meglepõ módon. Mindig is õk voltak a jók - már ha az igazán nagypályás üzletet/nagyobb perspektívát nézzük.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 26. - 11:18:17 Előzmény nyugiss
Ízelítõként hogy mi történik a 4. évad 1. részében:

Spoiler
- Wesley egy pici ketrecben láncon tartja Holtz partnernõjét a szekrényében
- Fred egy elektromos sokkolóval kínozza Connort
- Laila szó szerint lefejezi az elnökséget és õ lesz a vezetõ (közvetlenül a démon-fejesek alatt akiket viszont sose látunk)
- Angel pedig majdnem megõrül (viszont nem tökölnek, még ebben a részben kihúzzák a tengerbõl)

Szóval innen egy "kicsit" keményebb a sori.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 18. - 08:02:56
Az évad maradék része, a Connor-szál 3 alfejezetre bontható:
a) 10-16, baby Connor
b) 17-19 (ezek egészen jó különálló részek)
c) 20-22 felnõtt Connor

Az egész úgy indul hogy azzal a gonosz-fickóval (a szenátor fia) próbálják indokolni Angel&Co passzivitását a Gyermekkel kapcsolatban.
A Boszorkányvadász pedig nagyon elszánt - de igazából semmi különleges. Jó, megölték a családját - de Angelust eddigre annyit láttuk gyilkolni hogy ez már szinte a fantáziátlanabbak közé tartozik. Minimum egy vámpírcsecsemõt vártunk volna. Kicsit késõbb teljesülnek is az elvárásaink, de ez így nem jó szerkesztés.
Nem is szólva arról, hogy rejtély = ellenség = megölendõ - csakhogy így apát állítanak szembe a saját gyerekével, ami nem véletlenül nem népszerû téma. Gyakorlatilag kettõs plot-armor épül ki, ami baromi unalmas, hiába a betervezetlen gyerek-téma és az évad végén a fel/le kettõsség.

A 11. rész a történet szempontjából is fontos, és egyúttal hordozza azt a sötét tónust amit a sorozat kapcsán (majd) emlegetnek.

De Holtz jó hosszú idõre egyszerûen eltûnik. Semmiféle említés nincs róla. És hát egy kisbabát hurcolnak unos-untalan a képernyõre. Hetiszörny se nagyon van. Olyan az egész mint a Buffy két évada ahol a fõsulis sráccal jár - negédes, unalmas melodráma amit csak néha szakít meg minden sorozat nagy átka, a Mindenki Dug Mindenkivel kavarás, amibõl egyébként csak Wesley karaktere fog profitálni.
Plusz a WR&H se csinál ABSZOLÚTE SEMMIT. Õk lennének a Nagy Gonosz Farkas, de itt mintha elpárologtak volna (és az évadban amúgy se nagyon jeleskedtek). A Buffyban évadonként konkrét fõellenségre kellett várni ami itt nem igazán van, ami kifejezetten frusztráló.

A 17. részben tûnik fel elõször a Fehér Szoba, ami az a szintû dolog ami egészében a 4-5. évad.

PS: a Charisma Carpenter-rajongóknak rossz hír hogy ezekben a részekben a színésznõ már gyakorlatilag nem szerepel. Nem mintha a sorozat szempontjából ennek bármi jelentõsége lenne. Verekedni nem tud (az Angel reszortja), nem õ a fegyverspecialista (az Gunn), nem ért a démonokhoz vagy varázsláshoz (Wesley), Fred meg egyszerûen jobban néz ki a modell-skálán és könnyebb a szájába adni bármi random elmondandót a quantumfizikától a csacska csacsogásig Cordelia egykaptafa gazdag pompomlány voltam/sose lettem színésznõ kliséjéhez képest. A látomásokra is addig volt szükség egyáltalán amíg be nem indult az ügynökség, mégse az ügyfelekre kelljen várni. De ezen túl saját struktúrájuk nem volt, nem állt össze belõlük rejtvényként egy Nagyobb Kép. Kész haszon hogy terhes lett és kiírták.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 17. - 13:44:10
A 3/7-9 egyfajta mini-arc Darla ~megváltásáról. A probléma nyilvánvaló: senkit nem érdekelt különösebben Darla, viszont az 1. évad óta bent van a sorozatban, és ahhoz képest nem nyújtott valami sokat.
Utólag nézve ugyan mondhatni elõrevetíti a sorozat végét, meg pár ilyen kapcsolat, de ennyi. És a viszonylag gyenge 2. évad után ez bizony elég harmatos, mondhatni frusztráló lehet.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 17. - 08:51:46
Hát, a 3. évad eddig elég okés "a hét szörnye" cuccokat hozott össze, csakhogy az elsõ story-arc (1-6 részek) nemigen adott semmit. A fickó ottvolt, aztán egy rész alatt meg is halt, pedig milyen nagy ügyet csináltak belõle.

A többi elem is jelentõsen stagnál. Lorne bárját ki sem takarították, Cordi kap 1 víziót azt is csak mert eszükbe jutott hogy most már kéne, Gunn meg hihetetlenül mellékesen van csak jelen, bár elvileg övé a legjobb rész eddig az évadban (A Régi Banda, ami nem csak az évadon belül jó), ami jelentõsen elõre is viszi a karakterét.

Ilyen karakterfejlõdés-egy-rész-alatt dolog történik Winnifreddel is a 6. részben, amit a ruhaváltása is szemléltet. Tényleg agyas részlet, de a nagy egészet nézve súlyosan fragmentált.
Akinek valamiféle folytonosság van a szerepében és nem csak a semmiben lebeg, az Wesley, de õ meg annyira a háttérbe szorul, hogy még démon-loret sem magyaráz mint Giles a Buffyban.
Buffy feltámadásának említése is tökéletesen semmilyen. Benyögik hogy megtörtént, de amúgy nincs hatása az Angelre, egyetlen (egyébként vicces) gag megírásától eltekintve.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 07. - 21:28:27
A 3. évad 3. részét (A Régi Banda) vegye majd fel vki légyszi, mert jelenleg csak hanghibával áll rendelkezésre.
10/10
nyugiss 2016 júl. 07. - 18:07:32 10/10
majd egyszer..

most totál kiábrándultam belõle..konkrétan felidegesített
Torolt Felhasználo 2016 júl. 07. - 17:56:03
Hogy lásd mennyire különbözik a 4-5 évad az 1-3-tól kis

SPOILER

- Angel& Co már nem látomásokkal sunnyog egy kis cégben. Õk lesznek a WolfRam & Hart vezérigazgatói
- ennek megfelelõen már nem a "heti egy szörny" szinten merül ki az akció-része a sorozatnak
- Spike
- Fred, és késõbb Illyria (nem láttál semmit ha nem láttad Illyriát)
- kiderül MI a WolfRam & Hart (nem hogy milyen démon, hanem hogy milyen funkciót lát el a szervezetük. Az ügyvédi iroda egészen találó hasonlat)
- Leslie Winden Price többé nem egy "comic relief" karakter, hanem komoly érzelmeket kap
- Spike és Harmony lesznek a "comic relief, de Spike komoly szerepet is kap a történetben
- nagyobb démonok (sõt: egyedi entitások!), nagyobb költségvetés
- Lindsay karaktere a végéig megmarad, õ kb. végig a tragkus hõszerelmest hozza, de ez jól is áll neki
- nem holmi "évad fõgonoszán" vana hangsúly, hanem az 5 évadon átívelõ két szálon: MI a WR&H, és a prófécia a Világ Végérõl És A Vámpírról Aki Emberré Válik.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 07. - 17:19:44
Õszintén bevallom nem emlékszem mi van a 3. évadban (azon kívül hogy a három faarc és a lúzer könyvtáros mellé bejön "Fred" izgõ-mozgó karaktere amitõl máris jobb mint a 2.), de fenntartom hogy a 4-5. évadokkal érdemes próbálkozni, pláne ha eleddig nem jutottál el odáig. Olyannyira hogy az 1-3 évadokat szó szerint ki is lehet hagyni az újranézésnél ha nagyjából tisztában vagy a fõszereplõk kilétével (és ha nem, akkor a sorozat wikia-ján lehet gyorsan átpörgetni az infókat).

A 2. évadból csak az alábbi részek hordoznak a történet szempontjából értéket: 10 (Wolfram & Hart), 15 (a sorozat egésze), 22 (szezonzáró mint történeti folytonosság)

2. évad önmagukban jó részei:
13, 17 (Harmony nagy kedvencem lett ebben a változatban. A Buffyban lapos volt, de itt jól mûködik.)
10/10
nyugiss 2016 júl. 07. - 16:32:33 10/10
én feladtam, a harmadik évad már annyira szánalmas..
maradok az elsõ évadnál, kizárt, hogy végignézem :/

amilyen jó az elsõ évad, olyan rossz ami utána jön
Torolt Felhasználo 2016 júl. 07. - 16:22:45
Hehe, a 3. évad kamu-számításai meggyõzõbben kvantummechannikusak mint a Szellemírtók 3 logaritmusai, heheh.
Torolt Felhasználo 2016 júl. 04. - 17:51:53
Azért a 2. évadban van pl. ez:
https://www.youtube.com/watch?v=Tn7GdfV0oPM
Összes hozzászólás