Anya, lánya, unokája

Bakancslistához adom
Georgia Rule
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 113 perc, 2007

Értékelés:

281 szavazatból
Szerinted?

Rachel (Lindsay Lohan) egy igazi lázadó tinédzser és hisztikirálynő: iszik, bulizik, káromkodik. Amikor a lány autóbalesetet okoz, alkoholista anyja, Lilly (Felicity Huffman) számára végleg betelik a pohár. Mivel nem tudja kihez adni az izgága és lobbanékony lányt, Lilly kénytelen visszatérni arra a helyre, ahova a legkevésbé sem vágyott: édesanyja Idaho-i farmjára. Így kerül Rachel egy csendes mormon faluba nagyanyjához, Georgia-hoz (Jane Fonda), aki nem az a tipikus aranyos nagyi. Ő szigorú szabályok szerint él. Számára Isten az első, ezután következik a munka. Meg is gyűlik a baja nagyszájú unokájával. Rachel egy pillanat alatt felrázza az álmos kisvárost, és ahogy telik az idő, Georgia is kezdi megérteni, honnan ered a fiatal lányban oly erősen munkáló düh. Szörnyű családi titokra derül fény, melynek hatására még Lilly is visszatér a kisvárosba, hogy meggyőződjön róla, igaz-e a dolog. A három generációt képviselő nők számára itt a megfelelő alkalom arra, hogy rendezzék vitás dolgaikat, és hogy megpróbálják megérteni a másikat.
Bemutató dátuma: 2007. szeptember 20. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Xxy92 2017 aug. 25. - 23:45:24 9/10
Értelmes, értékes film. A sziporkázó humoron magasan túlteljesít a film drámai felhangja, ám sokan, köztük a port.hu- készítõi is, csak a felszíneken tudták ezt a filmet megvizsgálni. Javaslom mindenkinek, aki kedveli a széthullott családokról szóló, és/vagy kisvárosi történeteket.
(Jane Fonda a Béke, szerelem, félreértés c. filmben nagyon hasonló szerepkörben mozgott, ám ez a film nagyságrendekkel jobb annál.)
(Az Úton után furcsa volt Garrett Hedlundot hosszú hajjal látni.)

9
sexykex 2017 febr. 13. - 17:21:19
A Törölt úriembernek rendszerint igaza van, lehet hogy most is: de ez szerintem akkor is óriási film, valódi míves munka.
9/10
szepipiktor 2017 jan. 07. - 22:52:00 9/10
Ritka jó film.
Remek szereposztás, ráadásul a színészek külön-külön is nagyot játszanak.
Akinek nem jön be, az valószínûleg az alapokat nem értette meg, vagy nem fogja azt fel. Szerencsés lehet...
Lilko03 2015 nov. 14. - 23:16:22
Nagyon jó film, szuper jó szereplõkkel. Akik fikázzák, azok nagy mázlisták, mert még soha nem érte õket abúzus. Pedig nagyon sok fiatal lánnyal megtörténik, vagy ha nem erõszakolják meg, de zaklatják, molesztálják. Sajnos egy gyereklány (még akár 15-16 éves is) nem tud úgy viselkedni ilyen helyzetben, mivel nincs tapasztalata, hogy hogyan utasítson vissza egy felnõtt férfit, különösen ha az rokon, akitõl a legkevésbé várja. Nagyon ostoba az, aki elbagatellizálja ezt a dolgot. Teljesen normálisan reagált a kislány, így próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy valami nem normális dolog történik vele. Ha pedig végre elmondja pl. a mamájának, csak egy szemét kurva az, aki nem a gyerekének, hanem a szemét pedofilnak hisz.
Gina424 2014 okt. 21. - 22:33:26
Milyen jó neked, hogy halvány fogalmad sincs arról hogyan viselkedik egy szexuálisan bántalmazott kisgyermek.
Gina424 2014 okt. 21. - 22:16:52
Szerintem ez egy nagyon jó film, nekem nagyon tetszett. Az hogy a besorolása nem megfelelõ az egy dolog, de én az ilyesmin nem szoktam kiakadni.
Ami sokkal jobban zavar, hogy a hozzászólásokból az jön le, hogy nagyon sokan nem értették meg a filmet.
SPOILER
A filmben a nevelõapa egyértelmûen megerõszakolta a kislányt, a film végén ezt be is ismeri. Akinek meg ez nem egyértelmû, annak egy kis segítség: Mind testi mind lelki mind jogi szempontból igaz, hogy bármilyen szexuális kapcsolat egy 12 éves kislány és egy felnõtt férfi között az csak nemi erõszak lehet. Még olyan kategória sem létezik, hogy a kislány beleegyezésével, pontosan azért, mert egy 12 éves még nem érett arra, hogy ilyen ügyben döntést hozzon, tehát szexuális kapcsolat létesítése ilyen idõs gyermekkel mindenképpen erõszaknak számít. A film végén elhangzik a nevelõapa szájából az, hogy „õ csábított el”, vagyis egyrészt beismeri, hogy megerõszakolta a kislányt, másrészt azzal próbálja magát menteni, a saját bûnét kisebbíteni, hogy a kislányra testálja saját undorító bûnét. Akinek ez nem volt egyértelmû az nézze meg még egyszer a filmet, aki meg bármilyen szempontból szimpatizál a filmben szereplõ férfival, az igencsak szégyellje el magát.
ethan47at 2014 aug. 02. - 23:00:29
Ez nem vígjáték! Ez egy dráma.
jLKKKKKKKKKKKKK 2014 aug. 02. - 22:11:20
azért ez a film elég messze van a vígjátéktól !!
a port benyalhat rendesen
talán egy film amiben vannak gyengécske poénok,semmi több !
kolja92 2014 jún. 11. - 13:50:30 Előzmény nikato
Szerintem zaklathatatta, mert az anyja azért akadt ki a végén a kocsiban (a mostohaapa egy kocsival le akarta rendezni a dolgot és leesett neki, hogy tényleg zaklatta), én legalábbis valahogy így értettem, és a végén azért ment vissza Idahoba.
vpeti73 2013 jún. 13. - 13:19:37
Tegnap láttam a filmet. (Tegnpelõtt volt, de mediaboxról néztem.) Sajnálom Lindsay Lohant. Tehetséges színésznõ lehetne belõle, ha nem züllene el. Jó lenne IRL elküldeni egy ilyen helyre, abból talán tanulna.
4/10
nikato 2013 jún. 12. - 22:09:50 4/10
SPOILER: Most végül is zaklatta a mostohaapja vagy sem? Nem hallottam mit mondott a nagyijának. SPOILER VÉGE
Én jobbra számítottam. Nem tetszett.
szamarhegy 2013 jún. 12. - 10:17:23
A szexualitás nagyon korán jelen van az életünkben, ez teljesen normális, még ha ez számos bonyodalmat és a hétköznapi rendszerbe nehezen illeszthetõ gondolatatokat is hoz magával. Aligha véletlen, hogy az apa-leány gyerek viszonyok sokszor a filmekben is ábrázolt már-már szerelemre hasonlító, féltékenységgel is járó, vagy az anya-fiú kapcsolat szintén bonyolult jellege.
Ez baromság, hogy egy felnõtt férfi ne tudna kezelni egy csinos fiatal nõvel, mint élettárs, feleség gyerekkel való együttélést, ahogy pl. az együtt felnövõ szomszéd lányokkal, az ilyen kapcsolatban is kialakul egyfajta semleges, rokoni, testvéri kapcsolat, ez is beállítható a maga helyére. A szüleim esetében és nálam is van/volt rá példa, alap természetesen, hogy érzelmileg, szexuálisan az anya felé elkötelezetten lépj be ebbe az anya-lánya viszonyba.
Egyébként én már találkoztam baráti körben olyan 4 éves kislánnyal (sajnos már neki is volt elõélete) aki abszolút ráment nõiessége határainak feszegetésére és friss eset egy ismerõsöm gyerek nevelõként dolgozik egy családban, ahol a férfi a 3 éves kislánnyal játszik nagyon zavaró és nagyon nem ok játékokat.
Nem szeretném, ha a nõk azt gondolnák, hogy nem bízhatnak meg a pasikban, én is sok rossz példát látok, ide is oda is (mert a nõk is játszanak, igaz õk már inkább felnõtt korban és nem is feltétlenül a szex a lényeg...) , de a pasik nagy többsége szerintem igen korrekt szabályok szerint éli az életét.
A film amúgy klassz volt.
reneszansz777 2013 jún. 11. - 18:30:49
Hát ezen a helyzeten már gondolkodtam én is. Mindig gyanakodok az ilyen helyzetben levõ pasikra. Gondolom akkor veszélyes ez, ha a pasinak amúgy nincsen kielégítõ szexuális élete... de az is igaz, a pasik sokszor érzelmileg sérültek, zárkózottak, nem élik az érzelmeiket, ezért is veszélyes, hogy nem érzik, a határok hol vannak. Ezek nem szexuális határok elsõsorban, hanem érzelmiek, mert egy gyerek nem beleegyezik az ilyen dolgokba, hanem azt sem tudja általában, mi történik. szóval olyan, mintha egy öntudatlan emberrel erotikázna valaki..az etikus? nem. megerõszakolás. hát ezért van nagyon durva lelki hatása az ilyen dolgoknak. érzelmi cserbenhagyás. nagyon nehezen gyógyítható. a nõk 10%-a érintett...
reneszansz777 2013 jún. 11. - 18:24:31 Előzmény blowup
Persze, ez mindig egy kellemetlen téma, de a magyar társadalom iszonyatosan le van szakadva a szembenézéssel a nyugati országokhoz képest. Ezért is örülök, hogy pont most adják, mert párhuzamban van a Szepesi botránnyal, és a film is erõteljesen utal rá, milyen károkat okoz egy ilyen bûncselekmény egy gyerek lelkében, személyiségében..
B.B.Gunns 2013 jún. 11. - 03:04:56
Egyik nagy kedvencem, LiLo legjobb filmje.
wrossi 2012 dec. 22. - 01:50:31
Az lett volna abnormális ha a kissrácnak nem ágaskodik föl.Lindsay toppon volt.
csupedly 2012 febr. 20. - 14:49:31
Meg tudja mondani nekem valaki, hogy hol tudom megnézni, vagy letölteni vagy valami? Lemaradtam róla és nagyon szeretném megnézni... Légyszi segítsetek nekem.. :) Segítségeteket elõre is köszönöm.
blowup 2012 febr. 19. - 18:52:09
Na ettõl viszont sokkal rosszabbra számítottam, de az alábbiak nélkül jó kis vígjáték lehetett volna.

Tisztelettel és nem megsértve azokat, akiket negatívan érintett, de ez nem az a mûfaj, amibe a megrontás bûntettét bele kellett volna keverni. Aminek ez készült, az nem teszi lehetõvé a komoly kibontást – ha meg a könnyed hangvétel volt a cél, feltételezem nem örülnek neki az elszenvedõk.
Az imdb comedy/drama/romance-ból csak egyet kellett volna választani.
Gyanítom a magyar fordítás sokat lökött rajta, volt benne pár nyelvi lelemény, ami biztosan nem lehetett az angol szövegben.

Az eleje feltétlenül, a többit meg egy másikban.
magdolna86 2012 febr. 16. - 21:03:36 Előzmény magdolna86
a filmmel semmi gondom,és a színészekkel sem,nagyon jól jätszottak,és örülök nek hogy végre készült egy film az ilyen problémákról!Remélem sokan elgondolkoznak rajta
10/10
diusletoltes 2012 febr. 16. - 19:52:11 10/10 Előzmény magdolna86
Sokan nem szeretik Lindsay-t, pedig egy nagyon jó színésznõ szerintem Ez a filmje pedig kimondottan nagyon jó, Kedvenc filmjeim között van! :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu