Az alapító

Bakancslistához adom
The Founder
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2016

Értékelés:

91 szavazatból
Szerinted?

Az illinois-i üzletember, Ray Kroc megismerkedik a Kalifornia déli részén hamburgerezőt üzemeltető McDonald fivérekkel az 1950-es években. Krocot lenyűgözi az étterem gyors kiszolgálási rendszere, s ügyesen manőverezve átveszi az irányítást a vállalkozás felett; hamarosan milliárdos birodalommá és a világ egyik legismertebb márkanevévé fejleszti a McDonald'sot.
Bemutató dátuma: 2017. február 2. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Dick McDonald
Rollie Smith
Ethel Kroc
Harry Sonneborn

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
csicso82 jan. 11. 23:52:09 7/10 Előzmény Fodor István83

A végére tényleg úgy mutatták be, hogy mennyire kegyetlen lett, de ha jobban belegondolunk ennél árnyaltabb a dolog. A McDonalds testvérek életük végéig azt az egy üzletet igazgatták volna ha nem jön Krok, így lett fejenként 1 millió dollárjuk kb. 1960-ban ez QVA sok pénz. Többször is meg akarta győzni őket hogy fejlesszenek bővítsenek változtassanak stb. gyakorlatilag a teljes vagyona volt a fedezet - háza - és majdnem bukott mindent.


7/10
ResidentEvil 2018 szept. 27. - 20:52:07 7/10
Jó film,unalmasabbnak hittem de nem az.Keaton jól hozza a könyörtelen rafkós üzletembert.7 pont.
drrightaway 2018 jan. 26. - 09:41:43
7/10
Atis88 2018 jan. 17. - 14:45:52 7/10
Jó film lett. Nem mindig sikerülnek jól az ilyen igaz történeten meg életrajzokon alapuló filmek, de itt szerencsére jól megcsinálták a forgatókönyvet és nem fulladt unalomba meg érdektelenségbe az egész. Ráadásul még van mondanivalója is. Keaton alakítása is teljesen rendben volt.
Egyszer érdemes megnézni. 7/10.
9/10
Fodor István83 2018 jan. 01. - 22:22:03 9/10

Jó film. A legnagyobb mondanivalója a kitartás, ami rendbe is van. Viszont nem tetszett az alapító vállalkozási verseny filozófiája. Igazából ez a gázolj át a másikon és tipord el a versenytársad dönti romba a világot :-(
Építõbb volt az a hozzáállás, amivel meghallgatott másokat. Javaslataikat beépítette a rendszerébe. (fagyipor, ingatlan üzlet). Az ilyenfajta fejlesztés viszi elõre az embert és nem a bezárkózás, elutasítás.
10/10
Gollam247 2017 dec. 28. - 14:59:48 10/10
Remek film, elsõsorban Michael Keaton alakítása zseniális benne, legalább Oscar-jelölést ért volna nálam egy-két érthetelen jelölés helyett.
10/10.
7/10
pihes 2017 dec. 10. - 15:18:53 7/10
Jó film, jó reklám a márkának...

7/10
idõjós1010 2017 aug. 12. - 17:43:25
Sajnos az üzleti részérõl, és a teljes eltulajdonításról, többet tudtunk meg, mint amennyit láttatott a film, az igazi jó retro mekibõl. Social Network - A közösségi háló c film esetében ugyanez történt, bár ott nem is nagyon bántam, mert igazából a facebookról többet elmondani nem lehetett. Meki esetén viszont szerettem volna picit többet megtudni a kezdeti menüsorról is, meg a késõbbi bõvülésérõl, no meg hát a logó ma is ismert megjelenésének körülményeirõl, és hát a kabala bohócról, meg arról, hogyan nõtte túl a parkolókat, és vállt hétköznapi értelemben vett étteremmé. Bár lehet hogy ez tényleg csak az én perverzióm.nem tudom.... SPOILER
Am kifejezett csalódás számomra, hogy emberünk csak a szerencséjét csinálta meg belõle. Nem az alapító tagok, nem McDonald-ék terjesztették ki egyetlen üzletüket 50 állam szerte. Tudom jól, hogy ez történelem, és hogy ezen nyilván nem lehetett változtatni, és rendezési szempontból is ezt a filmet itt kellett kezdeni, ahol bekapcsolódtunk. Azt is tudom, hogy azért volt egy visszatekintés az alapítóatyáktól egészen a kõkorig, ahol is elindult minden, de ez ettõl még csalódás. Ezen felül pedig egy rakatnyi dolgot nem értek, mert nem magyarázta meg a film. Nem értem például, hogy Mac McDonaldék mért maradtak egészen végig a háttérben, ráadásul olyan szinten, hogy még a sajtó sem érdeklõdött felõlük ? Ezt olyan szinten nem értem, hogy tulajdonképpen el sem hiszem, hogy így történhetett. Ennek a két testvérnek álma volt a terjeszkedés. Meg is próbálták már egyszer, és szomorúak voltak miatta, hogy nem sikerült. Amikor viszont végre mégis, akkor meg nem kérnek belõle ? Csendben lefölözik a hasznot, és kész ? Emberünk egy idõ után már szálka a szemükben, és mégis lemondanak az õ javára a liszenszrõl (lincenc) !? :-O Nemhogy lemondaniuk nem kellett volna, de gyakorlatilag mondhatták volna az újdonsült ingatlanosnak, hogy barátom, akkor innentõl kezdve nem kívánjuk igénybe venni a létesítményeidet. nem üzemeltetünk több éttermet bennük. maradunk annál az egynél, melyet eddig is vittünk. Az ötlet, és a menü le van védve. nem lophatod el, mint ahogyan a nevünket sem. Azt csinálsz az épületeddel, amit akarsz, de azt a logót szedd le a tetejérõl, és készíts magadnak új menüsort.
Tudom jól, anyagilag így jobban jártak, de nekik egészen addig önérzetük volt, és elveik. nem a pénzért csinálták. Szóval nem értem a döntésüket.
10/10
kobax 2017 máj. 28. - 18:56:51 10/10
Nagyon jó kis film - érdekesen, és nagyjából hitelesen mutatja be a sztorit.
Michael Keaton remekül játszik, szinte rá szabták a szerepet!
Erõsen ajánlott!
10/10
caomilla4 2017 febr. 04. - 20:09:28 10/10
Nagyon meghökkentõ a film, teljesen máshogy képzeltük el a Mc Donalds történetét. A film fordulatos, történésekben gazdag és nagyon jól vázolja a kitartó, mindenre elszánt, cseles ember sikerének titkát. Megdöbbentõ a fivérek szerepe, a végén hova jutnak. 10/10
kybuck 2016 nov. 06. - 07:06:12
Mindig is érdekelt hogy is történt ez, hát most itt az alkalom.
somersby 2016 máj. 01. - 13:03:47
A két Oscarra jelölt A pankrátort is író Robert D. Siegel és a többek között A szív bajnokai és a Banks úr megmentése címû alkotásokat levezénylõ John Lee Hancock rendezésében készül Az alapító (The Founder) címû életrajzi dráma, amelyben a Birdman-ben nyújtott alakításáért Arany Glóbusszal kitüntetett és Oscarra is jelölt Michael Keaton játssza Ray Krocot, a McDonald’s legendás alapítóját.

A produkció Kroc felemelkedésérõl és a McDonald’s sikeréért vívott küzdelmeirõl fog szólni, miután az eredetileg a McDonald fivérek: Richard és Maurice által 1940-ben létrehozott kis étteremláncot Kroc, az ambiciózus üzletember 1955-ben megvásárolta, majd egy az egész világot meghódító gyorsétterem-birodalommá futtatta fel.

Michael Keaton alakítja Croc-ot, Nick Offerman és John Caroll Lynch játsszák a testvérpárt, továbbá Laura Dern, Patrick Wilson, B.J. Novak és Linda Cardellini neveivel is találkozhatunk a szereplõgárdában.

Official Trailer #1 - http://www.youtube.com/watch?v=AX2uz2XYkbo

Bemutató dátuma: 2016. augusztus 5.
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás