Az Enron-botrány

Bakancslistához adom
The Crooked E: The Unshredded Truth About Enron
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 90 perc, 2003

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Az Enron cég tündöklésének és bukásának igaz története az egyik dolgozó, Brian Cruver szemszögéből elevenedik meg, aki 2001 elején kezdett el a cégnél dolgozni és végig nyomon követte az óriásvállalat hatalmas bukását. A század egyik legnagyobb botrányának története mélyrehatóan mutatja be az ismert és kevésbé köztudott tényeket. Brian Dennehy látható az Enron egyik igazgatójának szerepében, aki Cruver apjának régi, jó barátja volt és akit Cruver gyerekkora óta ismert és példaképének tekintett.
Bár Cruvert zavarja, hogy nem is igazán ismeri azt a terméket, melyet értékesítenie kell majd, figyelmét elterelik az ilyen "apróságokról" a vállalat jól csengő szlogenjei, melyekkel dolgozóikat lelkesítik. Miután belejön munkájába és sikerül kivívnia kollégái elismerését, Cruver hamar a csapat tagjává válik, ütött-kopott autóját egy BMW-re cseréli. A szolid, meghitt esküvő helyét, melyet menyasszonyával terveztek, pedig hamarosan egy nagyszabású, gazdag lakodalomról szóló álmok váltják fel.
A vég kezdete akkor jön el, amikor a sajtóban megszellőztetnek néhány hírt hiányzó könyvelésekről és nem tiszta átutalásokról. Amint a tőzsdei árak is esni kezdenek, az Enron elnökének megnyugtató beszéde egy darabig lecsillapítja a cégen belüli aggodalmaskodókat. Nem telik azonban sok időbe, hogy Cruver rádöbbenjen, valójában mi történik - aki a színfalak mögött az eseményeket mozgatja, pedig nem más, mint gyerekkori példaképe. Cruver és kollégái napok leforgása alatt kénytelenek tehetetlenül végignézni, ahogy a nyugdíjról, szép házakról, új kocsikról, a gyerekeik taníttatásáról és izgalmas utazásokról szőtt álmaik, melyekért megdolgoztak, szertefoszlanak.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2014 aug. 24. - 21:44:27
Az "A" kategóriás Krízispont "B" kategóriás (és valós ügyön alapuló) kisöccse. A kettõ között meg volt egy gazd. világválság.
521478963 2012 dec. 15. - 23:26:45 Előzmény szpsz911
2012 októberében megtörtént.
Más jóslataid is vannak? Érdekelnének.
adamnagysweetmovie 2012 aug. 10. - 18:37:39
Akit érdekel:

Az Enron-Andersen-történet fõbb állomásai: * 2001. december 2. Súlyos pénzügyi helyzetére, tetemes adósságára hivatkozva az Enron csõdeljárást kér maga ellen. * 2001. december 13. Az Arthur Andersen könyvvizsgáló cég vezetõi azt állítják, hogy az Enron bizonyos információkat elhallgatott elõlük a cég pénzügyi helyzetére vonatkozóan. * 2001. december 18. Az Enron alkalmazottai és befektetõi könnyek között számolnak be az amerikai kongresszusban arról, hogy az Enron összeomlása miatt elvesztették egész életük munkáját. * 2002. január 9. Az amerikai igazságügyi minisztérium bûnügyi vizsgálatot indít az Enron csõdje kapcsán. * 2002. január 10. Az Andersen elismeri, hogy munkatársai az Enron auditálása során fontos dokumentumokat semmisítettek meg. * 2002. január 17. Az Enron felmondja az együttmûködést az Andersennel, mert az megsemmisített bizonyos dokumentumokat. * 2002. január 23. Lemond Kenneth Lay, az Enron elnök-vezérigazgatója, mondván: a vizsgálatok közepette nem tud a társaság átalakítására koncentrálni. * 2002. január 24. Az Andersen vezetõi elismerik, hogy a cég egyik vezetõ partnere a felelõs azért, hogy az Enron auditálása során komoly mennyiségû dokumentumot semmisítettek meg. * 2002. január 25. Öngyilkosságot követ el a cég volt alelnöke, Clifford Baxter, aki ellenezte az adósságeltüntetõ könyvelési machinációkat. * 2002. február 4. Elõzetes szakértõi vélemények szerint az Enron szisztematikusan meghamisította a vállalat eredményeit, becsapta a részvényeseket, miközben a csúcsvezetõk dollármilliókat vettek ki a cégbõl. * 2002. február 21. Az Egyesült Államok egyik csõdbírósága pénzügyi ellenõrzést rendel el az Enron legnagyobb divíziójánál, az Enron North Americánál. * 2002. március 2. Lemond az Arthur Andersen vezérigazgatója. * 2002. március 19. Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emel az Andersen ellen az igazságszolgáltatás akadályoztatása címén. * 2002. április 10. Bûnösnek vallja magát az Arthur Andersen partnere az Enron több ezer dokumentumának megsemmisítésében. David Duncan kijelenti, tettéért hajlandó vállalni a felelõsséget
offtopic
picipc 2011 okt. 15. - 02:30:48
Kapcsolódó filmajánló: Enron - The Smartest Guys In The Room (2005)
Web: http://en.wikipedia.org/wiki/Enron:_The_Smartest_Guys_in_the_Room

Az Enron-sztori - az évszázad fehérgalléros bûnténye címmel fordítható film (a "corporate crime of the century" kifejezés 75% felé hangzik el Philip Hilder szájából) érdekes és hasznos is egyben.
Az archív video- és hanganyagok mellett dramatizált eseményekkel és interjúkkal építkezõ filmben bemutatott manipulációk és összeomlás a világméretû gazdasági- és energiaválság elõképeként is tekinthetõ.
A filmbõl többek között megismerhetjük a történelmi kaliforniai áramkimaradás okát, a politikai összefonódásokat, az esetleges ellenzõk pénzelését, a vezetés profitmenekítését, az utcára kerüléseket és a befektetõk veszteségeit.

Miért nagyon fontos ez a film? Mert ugyanez zajlott - és zajlik ma is - világméretben, miközben a vigyázókat (könyvvizsgálók, politikusok, véleményformálók) lefizetik és õk szemüket behunyják.
Folyamatos növekedésrõl álmodó egyének és országok tántorognak a csõd szélén. A tartozások rendszere átláthatatlan és a számokból hazugságokat olvasnak ki.

Néhány egyén és csoport most is felteszi a jogos kérdéseket, de a hangjuk még gyenge, mert a hatalmasok mellett az egzisztenciáját és biztonságát féltõ tömeg áramlatával is szembe kell mennie. A jövõ pedig nem rózsaszín. További vagyonok és egzisztenciák fognak elúszni. Emberek tömegei és további országok jutnak csõdbe, miközben egy véköny réteg tovább gazdagszik és a pár kijelölt balek meg nagykutya viszi el a balhét. A 2005-ös film Magyarországon hivatalosan nem került forgalmazásra, de a http://t1115felirat.neobase.hu/content/enron-smartest-guys-room oldalról felirattal letölthetõ.
csa-csa 2009 szept. 12. - 12:58:25 Előzmény ELog
Elog!
nem is akárhogy!!!
szpsz911 2009 máj. 16. - 20:07:12 Előzmény nannov
Lelki szemeim elõtt az álomszerû nostradamusi jóslat, mikor majd a Brokernet jár hasonlóan :)
nannov 2008 nov. 01. - 22:48:03
A Lexus mióta BMW? :)
10/10
Bhelga 2008 okt. 29. - 20:57:01 10/10 Előzmény ELog
Szerintem nagyon jó kis film!
ELog 2008 jún. 10. - 11:09:32
A tartalmat olvasva nem vagyok biztos abban, hogy ez a film csak azt a 4,5 pontot éri meg, amit két szavazó átlagaként kapott. Elvégre egy nagyvállalat helyzetének alakulása emberi sorsokat befolyásol.