Az idő határai

Bakancslistához adom
Time Limits
ismeretterjesztő film

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az időt nem látjuk, és nem tudjuk megfogni. Ennek ellenére mindenki tisztában van a múlásával. Az időről alkotott elképzelésünk alakítja a világot. Mi lenne, ha az elképzelést megváltoztatnánk az idő manipulálásával? Milyen a világ, ha felgyorsítjuk az időt? és milyen, ha lelassítjuk? Kipróbálhatjuk és egészen különleges helyzetekben láthatjuk magunkat. Lépjünk be egy egészen furcsa helyre, az érzékelésünk határain túl. Vannak dolgok, amik úgy tűnik, mintha nem változnának, mert annyira lassúak és vannak, amik egy szempillantás alatt el is múlnak. Az évek során az embereket mindig érdekelte az idő mérése. A Nap vagy Hold útja az égen a természet órája. Őseink észrevették, hogy a nap adott úton közlekedik az égen és az árnyékok állásából lehet következtetni az idő múlására. Azok a mechanikus időmérő eszközök, melyek az időjárástól függetlenül és precízen mutatták az időt azt az érzetet keltették, hogy az időnek saját realitása van. Mi emberek pedig annyira biztosak vagyunk az időben, hogy az óra köré rendezzük be egész életünket. De az idő egy meghatározhatatlan jelenség. Einstein egy évszázaddal ezelőtt bebizonyította, hogy az idő relatív. A belső metronómunk az agyunkban minden másodpercben kétszer érzékel. Éppen ezért az emberi agy nagyon jól meg tudja különböztetni a ritmusokat és a külső mintákat. A belső ritmusunk a legfontosabb az időérzékeléshez. Vajon a belső metronómunk van annyira alkalmazkodó, hogy megnyújthassuk a napokat?

Hozzászólások

Szerinted?
fourdogs 2018 febr. 08. - 22:45:23
Nem éreztem a koncepciót és a felépítés folyamatát (aminek a megléte egy ismeretterjesztõ filmnél nem hátrány, mindazonáltal lekötött.
Sajnálom, hogy durva tárgyi tévedéseket (vagy félrefordításokat) megengedtek a magyar szerkesztõk.
Einstein speciális relativitáselmélete nem a pszichológiai idõérzékelésrõl szól.
Minden csodálatom a sáskaráké, de vízben mint közegben a 23 km/mp-es sebesség fizikai képtelenség (egyébként levegõben is, ez a szökési sebesség kétszerese a Föld esetében).
Egyébiránt a sorozat másik \"eleme\", A fény határai korrekt és koncepciózus film, feltétlen ajánlom megnézni.