Az idők végezetéig

Bakancslistához adom
World Without End
kanadai-német-angol dráma minisorozat, 2012

Értékelés:

46 szavazatból
Szerinted?

A Katedrális cselekménye után 200 évvel később játszódik Kingsbridge-ben a Ken Follett regényéből készült sorozat. Anglia királya, II. Edward a véres polgárháború után titokzatos módon meghal. Özvegye, Izabella királyné fiát, Edwardot ülteti a trónra. Mindez persze egész Angliára hatással van. Kingsbridge-ben is hatalmi harcok indulnak, közben kibontakozik előttünk a szereplők sorsa. Caris, a gyapjúkereskedő lánya nem szeretne férfiakra hagyatkozni, önállóan boldogulna. Caris szerelme Merthin, kinek apját, a grófot kivégezték, földjeit elkobozták, így szolgasorba kerül. Merthin öccse Ralph fegyvernök lesz az új gróf szolgálatában. Kegyetlenséggel és céltudatossággal jut egyre feljebb. A szász Gwenda lelketlen apja a királyné zsoldosa volt. A harcok végeztével földönfutóvá váltak, a lány pedig kiutat keres nyomorult életéből, benne lel társra Wulfric, aki egy tragédia következtében mindenét elvesztette. Godwyn Caris nagyravágyó és könyörtelen unokafivére az apátság élére vágyik, anyja, Petranilla támogatására mindig számíthat. Thomas Langley lovag sérülten érkezik a Kingsbridge-i apátságba, ahol a királyné támogatásával befogadják, de vajon milyen titkot rejteget?

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
proklima@freemail.hu jan. 15. 13:41:41
Szerintem ez sokkal gyengébb, mint A katedrális. A történelemhez nem sok köze van. Inkább amolyan az akkori "hétköznapokról" szóló film. Könyörtelen, gátlástalan, törtető emberek, elvetemült papok, akiknek semmi köze a valláshz, s még sorolhatnám.
Fridrich 2018 júl. 06. - 11:32:28
Bár nekem a könyv sem volt a kedvencem, de a film megnézése után felértékelődött. Ken Follett bár nagyon népszerű és sok mindennek utánaolvasó történelmi regényíró, de hiányzik az alapvető érzéke más korok gondolkodásmódjának megértésére. Főhősei 21. század eleji karakterek más és más időszakokba helyezve, történetének azonban van íve, de közel sem kiszámítható (főgonoszok halnak meg a történet közepén és újak lépnek elő), karakterei árnyaltak, cselekedeteik levezethetőek motivációikból. A filmben ezek az erények alig jönnek elő, főleg miután a filmbeli történetnek részről részre kevesebb köze van a könyvben olvashatókhoz. Az utolsó rész pedig sem történelmi, sem dramaturgiai szempontból nem állja meg a helyét, hozzá sem mérhető más korántsem hibátlan középkorban játszódó sorozatokhoz. Nem tudom milyen lehet a könyv ismerete nélkül végignézni, de szerintem a történetvezetés kaotikussága úgy is fel kellett, hogy tűnjön. Az eltérést a könyvbéli cselekménytől amúgy megérteném, hiszen nem feltétlenül lehet mindent úgy vászonra vinni, de itt nem értettem mi szükség volt cselekményrészeket kihagyni és másokkal, gyengébbekkel helyettesíteni mint pl. SPOILER Carist összeházasítani a pallérral, Gwenda és Wulfric közé egy vitás házasságot kreálni, zavaros történetet kreálni Ralph származásáról, a rejtőzködő királyról nem is beszélve. Az utolsó rész értelmetlensége természetesen mindent felülmúlt SPOILER vége. A katedrálisban játszódó részeket egyébként a kassai Szent Erzsébet székesegyházban forgatták. A film egyetlen szívmelengető részei azok voltak, mikor felismertem egy-egy ismerős részletet a háttérben.
10/10
hangyald@yahoo.com 2016 febr. 29. - 12:03:32 10/10
Ken Follett története szokás szerint nagyon jó, a film is nagyon jól meg van csinálva.
10/10
jólenne 2015 júl. 13. - 21:00:01 10/10 Előzmény LilyDawnson
Szuper film a középkorról, becsvágyról, hitrõl, szeretetrõl. Csodálkozom, hogy bealudtál, mert nagyon sok szálon futó, és mindet szépen kibontó sorozat.
offtopic
catrina 2015 júl. 07. - 21:27:28
meg van a neten is? szeretném megnézni de lecsúsztam róla ha valaki segitene megadná a linket ha lehet

köszi elõre is
5/10
LilyDawnson 2015 ápr. 18. - 21:54:59 5/10
Szerintem nem véletlen, hogy a TV2 nem vásárolta meg a "sugárzási jogot". Meg sem közelíti a Katedrális (mármint a sorozat) szintjét. A látvány nagyon sikerült, de a többi nagyon nem. Elkezdtem nézni, a második rész után félbehagytam.
10/5
mulao 2013 márc. 02. - 22:40:51 Előzmény Hippiusz
Sajna a mai napig nem láttam az utolsó két részt, mert nem tudom megszerezni, de addig szerintem sokkal hitelesebb volt a könyvhöz, mint a Katedrális volt. Amúgy meg mivel nagyon sok idõt karol át a történet és a fõszereplõk még gyerekek a könyv elején, így megértem, hogy nehéz filmre vinni teljes történet hitelességgel.
Hippiusz 2013 febr. 28. - 19:53:35 Előzmény mulao
10/7 nálam, abszolut nézhetõ, de nem üti meg a Katedrális szintjét.
Jelentõs eltérések vannak a könyvhöz képest, az utolsó részek konkrétan köszönõ viszonyban sincsenek a könyvvel, de még úgy kb-ra sem. Nem rossz így sem, csak ne nemvezzék el a sorozatot Ken Follett regényérõl..
mulao 2012 dec. 10. - 05:50:52
A katedrális folytatása, én ezt is zabáltam. Azt hiszem ez sokkal hitelesebb a könyv történetéhez, mint A katedrális volt. Nem most olvastam a könyvet, persze annyira azért emlékszem még rá, hogy tudjam azért változtatások is akadnak a filmben. Alakításban mindenki jó, csak valahogy a könyvbéli mélyebben megírt karaktereket nem tudják visszaadni, kivéve Charlotte R-t. Mondjuk Caris a fõszereplõ, így rajta értelemszerûen nagyobb a hangsúly. Követelek Emmy és Golden Globe- jelölést ennek a minisorozatnak, legjobb tv-film kategóriában! :)