Az igazi tündérmese

Bakancslistához adom
FairyTale: A True Story
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-amerikai családi film, 94 perc, 1997

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

Megtörtént esetre épül a film, amelynek megfoghatatlan főszereplői mégis a láthatatlan tündérek lennének. Az első világháború idején világszenzációt keltett két kislány esete, akik szárnyas éteri lényeket kaptak lencsevégre. A kislányok természetesnek tartották a tündérek létezését, míg a felnőttek véleménye megoszlott. Sokan örültek, hogy végre bizonyítékként felmutathatók gyermekkori álmaik tündérei, mások csak a technika ördöngösségét látták a dologban. Anno még a híres krimiíró, Sir Arthur Conan Doyle, és a mágus Houdini is meglátogatta a lányokat.

Stáblista:

Szereplők

Elsie Wright
Frances Griffiths
Sir Arthur Conan Doyle
Harry Houdini
James Collins
Arthur Wright
Polly Wright
Edward Gardner

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
nikato 2015 nov. 23. - 09:18:41 8/10
.
8/10
nikato 2015 nov. 23. - 09:17:54 8/10
Engem érdekelnek ennyire a legendás dolgok (pl. tündérek, ufok, Loch-Ness-i szörny, szellemek), de ez mindig megborzongat. Régen nem volt még annyira fejlett a technika és a képek eléggé meg is sérültek az évek alatt. Az egy dolog, hogy modern technikával megcsinálták, úgy ahogy. Most már teljesen látható, hogy mik is voltak azok a tündérek.
SPOILER: Annyira látni, hogy papírból voltak kivágva és oda voltak szögezve a faágakhoz kalaptûvel. Conan Doyle is lehet, hogy rájött a turpisságra, csak jól jött neki ez a mese.) :D SPOILER VÉGE

Szerintem teljesen jó ez a film. Kb. így lehetett a valósában is.
8/10
nikato 2012 okt. 31. - 16:17:13 8/10
Nah, most már megnéztem egészben a filmet. Jó volt.. (: Az igazi képrõl tényleg nem lehet 100%-ig megállapítani, de a többi amit sokszorosítottak fekete-fehérben, azokon annyira látszik, h csak papírból készült tündérek vannak a képeken. Hátborzongató. :D
http://www.weboid.hu/article/a-cottingley-i-tunderek
8/10
nikato 2012 okt. 23. - 21:00:07 8/10
Hihetetlen, hogy igazinak hitték õket a fotón, pedig annyira látni, hogy nem az. Amúgy én hiszek az ilyen mitikus lényekben, csak hát errõl lerí... na mindegy. :D Én errõl olvastam, és a film teljesen visszaadja a történetet. Megnézném megint. :) Azért kár, hogy 60 évvel késõbb beismerték, hogy nem voltak igaziak a képek. Olyan lehangoló. De végül is legalább tiszta lett a lelkiismeretük. (:
Macika5 2012 jan. 24. - 12:25:27 Előzmény hubble
De, lehet...
fordjee 2011 aug. 16. - 09:07:42 Előzmény Rahar
Akkor lehet, hogy ezért került bele:)
6/10
Rahar 2011 júl. 27. - 14:19:42 6/10
Szerintem ez egy aranyos kis film, jó alaptörténet, érdekes cselekményvezetés és kiváló színész játék jellemzi. Az egyetlen probléma, hogy valós eseményeket kellene feldolgozzon. Nos ilyen téren igencsak problémás alkotás. Eleve célszerû lett volna a szerepre a két valós lányhoz hasonló méretû és életkorú lányokat kiválasztani. Valamint boldog befejezést akartak a filmnek, de valóságban életük alkonyán beismerték, hogy a fényképek egy része valótlan. Nagyon kár érte, ez miatt számomra ez csak egy közepes alkotás.
6/10
Rahar 2011 júl. 25. - 13:50:34 6/10
Akkor jól láttam :)
Már a film elején megjelenõ Icon felirat gyanús, mivel tudtommal ez az õ filmkészítõ cége.
fordjee 2011 júl. 25. - 12:46:30
******************
Talán Spoiler!!!!

*****************

Extraként érdemes megnézni, hogy ki a gyerekek apja, kb. 5-10 másodpercet szerepel, egyenesen Mel Gibson.
hubble 2011 júl. 23. - 11:51:27 Előzmény Macika5
Macika5:
Te mit akarsz hinni?
"elgondolkodtató, hogy gyermekként mire vagyunk képesek, ha erõsen hiszünk vagy hinni akarunk valamiben.."
Gondolod, h felnõttként nem?...
offtopic
ceia 2011 márc. 14. - 19:58:39 Előzmény Agnesmagnes
A filmben szereplõ lányok nagyjából egyidõsek lehettek, ha jól emlékszem, míg a valóságban a lányok között jelentõs korbeli és magasságbeli különbség volt! A barnás árnyalatú képen nem látszik ez annyira (talán nem azonos idõben készült róluk), de a linkelt Wikipedia oldalon láthatók az eredeti tündéres fotók, lejjebb pedig van ez a kép, amin egymás mellett állnak 1917-ben, amikor a tündéres képek készültek. Tehát ilyen volt a történetben szereplõ két lány. Látható, hogy Elsie mennyivel nagyobb volt - tulajdonképpen neki köszönhetõ az egész, unokahúga csak partnere volt a tréfában.
A második hozzászólásomnál levõ képen, amin a Beck pataknál láthatók, Frances már majdnem akkora, mint Elsie, hiszen a kép négy évvel a történet után, 1921-ben készült.
10/10
Agnesmagnes 2011 febr. 27. - 19:14:16 10/10
Gyönyörûszép,szívmelengetõ film,én is csodálkoztam,hogy adhatnak le egy ilyen jó filmet szombat este,mert hogy sajnos nem szokás ez manapság..
Meseszép környezetben játszódik,csodálatos lehet az a táj Yorkshire-ban,remélem egyszer személyesen is láthatom (én amúgy is nagyon szeretem az angolokat és iszonyodom a hangoskodó,harsány,szenvedélyes latinoktól és a filmjeiktõl is).
Nagyon tetszett a két kedves kislány játéka és az aranyos kis állatok is(nyuszi,róka,õzike és a két kopó kutyus,ha jól emlékszem Lancelot és Gabin névre hallgattak:).
A film vezérgondolata számomra az õszinte hit.."Én miért nem látom õket?".."Mert nem hiszel benne"..A gyerekek mindig egyszerûen,õszintén fogalmazzák meg a lényeget.(Ezért is szeretem õket.)Nem befolyásolja õket semmi a hitükben és nyitottak..például Frances õszintén hitt édesapja hazatérésében is..
Az erdõt ellepõ népség igen ellenszenves volt,mert szó sincs õszinte hitrõl,csak szenzációhajhászásról. :(
Van egy könyvem,amiben megmagyarázhatatlan esetek találhatók,köztük ez is.Ott is leírták,hogy a képekrõl késõbb kiderültek,hogy hamisítványok voltak (de ez a filmben is megjelenik..Houdini-vel párhuzamba állítva).Ez természetesen nem jelenti azt,hogy a két kislány nem látta a tündéreket.
Nekem tetszett a szereposztás is (egyébként a gyerekek és az anyuka is megszólalásig hasonlítanak a valós személyekre!),jó volt látni Peter O'Toole-t és Harvey Keitel-t egy inkább gyerekeknek készült filmben. (Érdekelne,hogy Houdini milyen trükkel oldotta meg a krétás varázslatát..:)
Billy Nighy-t egybõl felismertem és jól állt neki ez a szerep is (õ volt az "õrült" énekes az Igazából szerelemben,ami egy igazán jó kis romantikus film :).

Megérte megnézni a filmet egy tál kakaós tejbegrízzel felszerelkezve a meleg ágyikómban és újra gyereknek lenni.Régen volt ilyen szép,nyugodt estém.Remélem nemsokára újra leadják!

Szeretettel ajánlom mindenkinek.

10/10
10/10
£@£@ 2011 febr. 27. - 10:41:04 10/10
Nem gondoltam volna hogy ilyen szép filmet leadnak szombat este.:)Lenyûgözött az egész,a történet a kislányok,tündérek.A cím alapján elég jónak találtam ezt a filmet.Mikor megláttam hogy elég jó pontokat is kapott akkor rávettem magam hogy megnézzem és nem bántam meg.:)Remélem máskor is leadják.
Macika5 2011 febr. 27. - 08:49:50
Nem semmi... Most akkor mit higgyünk...? Mindenesetre izgalmas és elgondolkodtató, hogy gyermekként mire vagyunk képesek, ha erõsen hiszünk vagy hinni akarunk valamiben...! Megteremtjük, valósággá változtatjuk a mesét. De még felnõttként is igényeljük ezt a fajta álom- és tündérvilágot! Számomra ezért volt az Avatar c. film frenetikus élmény! Pedig már rég kinõttem a gyermekkorból...
10/10
Borella 2011 febr. 27. - 02:38:32 10/10
Ceia, köszönöm, ez nagyon érdekes és vártam volna a filmismertetõtõl némi tájékoztatást erre vonatkozólag, persze nem volt, de Te pótoltad.
Nekem nagy szívügyem a tündérkérdés :-), gyerekkoromban nagyon hittem a létezésükben, olyannyira, hogy apám írt is nekem egy mesét ami egy kislányról és a manókról szólt, ma is megvan.
A film elbûvölõ volt, sajna nem az elejétõl láttam, de rémlik, hogy vetítették ezt már korábban is. Még leadhatnák sokszor!
offtopic
ceia 2011 febr. 27. - 01:29:19
Bocs, offtopicban kellett volna..

http://en.wikipedia.org/wiki/Cottingley_Fairies
(Frances a szõke)
ceia 2011 febr. 27. - 01:20:54
1917 júniusában két lány, akik unokatestvérek - Elsie Wright(16) és Frances Griffiths(10) azzal állt elõ, hogy tündéreket fényképeztek le. A kamerát Elsie lopta el apjától, és a képek Elsieék kertjének hátsó részében készültek, ahol egy patak is volt. Elsie apja nem vette komolyan a dolgot, míg anyja hitt abban, hogy a képek valódiak. Nem volt vele egyedül, hosszú évekig hitték sokan ugyanezt, mert nem gondolták, hogy a lányok képesek lettek volna ilyen trükk elõállítására. Míg végül, 1983-ban Frances és Elsie beismerte, hogy a képek hamisítványok, a tündérek csupán papír kivágások voltak, amiket egy mesekönyvbõl másoltak, és hajtûkkel támasztottak ki fotózásukkor. Viszont továbbra is állították, hogy tényleg láttak ott tündéreket.
Az utolsó, 5. képpel kapcsolatban azonban nem értettek egyet: Frances szerint az az egy valódi, és õ készítette egy esõ utáni szombat délután, amikor sétálgattak kameráikkal a kertben. (késõbb mindketten kaptak egy-egy kamerát Sir Arthur Conan Doyle-tól, aki haláláig hitt a képek valódiságában)
A képek és a két kamera a bradfordi National Media Museumban ma is megtekinthetõk.
Macika5 2011 febr. 26. - 23:21:52
Csatlakozom az elõttem szólóhoz. Valóban nagyon szép film volt, gyönyörû helyszínekkel és én sem értem, hogy miért a 12-es karika és miért vetítették ilyen késõn...?
10/10
yoz007 2011 febr. 26. - 23:00:57 10/10
Csak azt tudnám, hogy miért volt korhatáros
és miért éjszaka vetítették ezt a kedves, aranyos filmet?

Csak nem azért, mert tényleg vannak tündérek??
Nyakiglábkampó 2011 febr. 26. - 22:43:10
Most ért véget.Egy igazi kellemes, cuki,finom tündérmese,nem csodálkoznék ha év végi,karácsonyi,újévi kötelezõvé lépne elõ a tévéknél:-)itt nem a kertévékre gondolok!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu