Az új pápa

Bakancslistához adom
The New Pope
15 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia-spanyol-amerikai-angol drámasorozat, 60 perc, 2019

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Két esztendei kihagyás után, új cím alatt és új szereplőkkel folytatódik Paolo Sorrentino meghökkentő sorozata, Az ifjú pápa. XIII. Pius kómában van. Egy rejtélyes közjáték után Voiellónak sikerül elérnie, hogy egy mérsékelt és kifinomult angol arisztokratát válasszanak meg az utódjának. Sir John Brannox III. János néven lép a pápai trónra. Brannox számára nehéz feladat a karizmatikus elődje nyomába lépni, különösen azután, hogy XIII. Pius különös üzeneteket kezd küldözgetni a kórházi ágyából.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Noire 2020 jún. 17. - 07:45:50 Előzmény nick név
Egyetértek :-)
5/10
yaka 2020 máj. 27. - 18:30:34 5/10
Nagy csalódás volt az Ifjú Pápa után. Nem méltó folytatásnak nevezni. Az Ifjú Pápa inspirált volt, igazi művészet. Az Új Pápa csak iparosmunka, amiért pénzt fizettek.
9/10
doktormacko1 2020 ápr. 17. - 09:11:12 9/10
Kicsit másra számítottam , néha meglepődtem , de örülök hogy végig néztem.
Zahire 2020 ápr. 12. - 10:19:51 Előzmény nick név
Igen, egyetértünk, a rendező valamiféle perverziója okán szerepelnek itt a rovarok osztályához tartozó csótányok, és az ízeltlábúak törzséhez tartozó ezerlábúak ( ezt nem is (al)rendszerezem tovább ).
3/10
offtopic
nick név 2020 ápr. 11. - 17:33:43 3/10 Előzmény Zahire
Jogos az észrevételed, valóban nem a bogár a helyes gyűjtőfogalom - az egy rend (al-alcsoport) és nem egy osztály, vagy törzs. Mivel nem ápolok közeli kapcsolatot az ízeltlábúakkal, számomra minden ilyen szerzet egy bogár, de helyesen valóban nem így kell kifejezni.
Zahire 2020 ápr. 11. - 10:05:43 Előzmény nick név
Nagyon jó összefoglaló.Annyi kiigazítást teszek, de nem akarok szőrszálhasogató lenni, hogy rovarok - ezerlábú ( amit a filmben százlábúnak fordítanak ) , óriáscsótány, stb. - nem bogarak, jelképezik a sötétség erejét.
6/10
tdammit 2020 márc. 12. - 18:16:50 6/10
Sajnos az első évadhoz képest nagy jóindulattal is csak közepes. De legalább az remek volt.
3/10
nick név 2020 febr. 26. - 11:45:47 3/10
Jaj, de művésziek lettünk, de úgy nagyon... Értem én, hogy újítás, újszerűség-licit, új elemek és új stílus, de nem. John Malkovich, Marilyn Manson, modernische zenék, meg fények, és?
-- spojleres helyenként --
A korábbi gyóntató papból gyorsan - Ferenc névvel - királyt csinálnak, majd az elején elteszik láb alól, Malkovics János karakterét maratoni időn keresztül győzködik, a meggyőzés aktusa mégis banális - felépítetlen -, ahogy a fiatalkori tragédia sincs jól felvezetve és bemutatva, a nőknek idéntől nyilván a modernség jegyében kötelező mellet mutatniuk, nem mintha ez az állandóság hiányzott volna Az ifjú pápából, a zeneiség pedig valami förtelem. Nem értem, hogy a főcímnél, a karácsonyi színekben/diszkó fényekben pompázó neonkereszt körül táncikáló hálóinges nővérek alá - mikor éppen nem bikiniben feszít az egész női egylet egy tengerparton - miért valami jellegtelen és pocsék elektronikus zenét raktak be, mondjuk a kép és a hang legalább adekvát, de több pozitívumot nem tudok ezzel kapcsolatban elmondani. Meglehet egy dívány is kapcsolódik ehhez a remek muzsikához, jobb ötletem nincsen. De tényleg máshol sem brillírozik a sorozat a dalokat tekintve, egyszerűen ég és föld a két évad közötti különbség e tekintetben is, össze se lehet nagyon hasonlítani. A bogárszimbolika-mánia meg valaki fétise biztosan, kedves egészségére váljék, az alkotó nem szándékozik másképpen ábrázolni a sötétség jelenlétét, következetesen csak a bogarak. A zsigeri undornak és a nyomasztó, baljós hangulatnak meglátásom szerint élesen eltérő határvonalai vannak.
Az anya, Mary nővér sehol, a mentor, Spencer testvér/bíboros sehol, még csak mutatóban sem, a korábban állandóan, elkötelezetten mosolygó, köpcös Aguirre-ből egy komor, teljesen másvalakit csináltak. Szegény Esther-rel egyébként mi történt? Kellett a tragikum és ennek oltárán a sárba kellett tiporni a korábban jobb sorsú nőt? A színésznőnek nagyon szép teste van, de megint csak nem hiányzott a sorozatból ez a fajta ábrázolás. Többet mond egy karakter a tetteivel, vagy a gesztusaival, mint a tetszetős pucérságával, már ha nonverbalitás. A kezdetben pénzért vállalt munka egyszer muszáj és rettenetes, nemsokára rá meg szerelem és máris szinte halál a mammára, mert a lamúr mindenek felett? Ha az emberek tudnák, hogy egy kis figyelem mire képes... A Megváltó szex című filmmel való párhuzam - érintőleges - megvonása után a tehetős anya egyébként kifejti Esther-nek, hogy a különbség egy szent és egy kurva között a semmi? Hát ez igen... Apró különbségek mondjuk a motivációban, a pénz per önzetlenség tengelyen azért lehetnek. És ezután a keresztény-fundamentalista szektásság és terrorizmus? A kölök meg majd ellesz valahol/gy, igaz eddig ő lett volna az origó. Ez lenne az ív? Micsoda eredetiség. Egyébiránt az - USA eredetű - uniszex nevek szellemisége mióta része a sorozat Vatikánának?
--spojleres rész vége --
Ennek az egész folytatásnak mi értelme volt? Már azon túl, hogy szinte teljesen szembemegy az első évaddal? De legalább helyenként következetlen is. Mint szinte mindent, ezt is lehet jónak és pocséknak tekinteni, egy izgalmas továbbgondolásnak, vagy egy öncélú zsákutcának, viszont hogy indokolt nem volt, az teljesen biztos. Fú basszus, ez aztán a művészet... Vagy a már valahol ízléstelen sznobizmus.
10/10
bogdandy 2020 febr. 15. - 11:36:20 10/10
Zseniális, mint az előző sorozat. Ez persze más jellegű, de így másképp is zseniális. Nyilván a képi világ rendkívül meghatározó. Szinte minden 20 másodpercben van egy festői kép, mert a beállítások, a megvilágítás annyira ikonikussá teszi a látványt, hogy olyan lesz, mint egy festmény. Ehhez jön a mindent átölelő a klasszkus instrumentális zenétől kezdve a modern elektronikus scifi zenén át a zenei háttér. A szövegek életszerű, egyházban realisztikusnak ható problémafelvetései, emberi cinizmussal, szarkazmussal megspékelve. A szimbólikus jelenetek, történések, képváltások, helyszínek elképesztő burjánzása. A pazar gazdagság, a nyomor, a szorongás, magány, hatalomvágy, szeretetvágy, útkeresés; hit, ego, ember, Isten, gyarlóság, szentség, föld, ég: mint egy rokokó freskó. A színészek természetesen egy ilyen igényű filmben mind profik. Hatalmas vizuális és szellemi élvezet.
10/10
Nemes Anita 2020 febr. 04. - 12:47:09 10/10 Előzmény eastherke
Hasonlóképp gondolom, nekem is a Twin Peaks után a kedvenc sorozatom, sőt! :)
10/10
eastherke 2020 jan. 31. - 19:57:01 10/10
Azt hittem, hogy nem lehet überelni a Young Pope-ot, féltem is, hogy ez is a tipikus “kár volt folytatni” érzést kelti majd, de hatalmasat tévedtem. Az előző évadnál is letaglózóbb, elvontabb. Én a “pörgősséget” sem hiányolom, azt hiszem, ez nem az a műfaj, majd minden párbeszéd elgondolkodtat.
Malkovich is szuper választás volt, Silvio Orlando pedig ismét hozza a remek Voiello alakítást és a többiek is szuperek, nem tudok belekötni egyik karakterbe sem.
A zenék, a helyszínek, a párbeszédek is mind remekül el vannak találva.
Nálam hozza a Twin Peaks-es elvontságot, őrületet, de mégis ”hétköznapibb” módon.
Elszomorít, hogy alig 3 rész maradt csak hátra...
Sorrentino egy zseni, és pont.
9/10
SzaViki 2020 jan. 29. - 05:11:09 9/10
Az új évad valóban kissé vontatottan indul, de a 4-5. résznél már megkapjuk azt, amit az első évadban szerettük. Sőt talán erőteljesebben is.
2/10
kiskiss 2020 jan. 25. - 11:19:54 2/10
Óriási csalódás! ???????????? Amennyire izgalmas, pörgős, ropogós, figyelmet megragadó és fenntartó volt az első széria, ez a második annyira unalmas, vontatott, idegesítő. A zenék is bénák benne, és az új szereplőket se bírtam megszeretni, meg Malkovichot sem. Két részt láttam eddig, az elsőt még megbocsátottam de a másodikat már nem tudtam.... Meg fogom nézni a többit is mert most már érdekel, h mi lesz, lesz-e jobb esetleg, de egyáltalán nincs bennem sürgető várakozás.
Edmond Dantes 2020 jan. 20. - 08:40:25
Az ifjú pápa-széria folytatása, a 2. évad a fenti címen fut. Első rész ölég gyengére sikerült. Olyan mintha Az ifjú pápa és/vagy A két pápa (rossz) paródiája lenne. Az új konklávé jelenete(i) kínosan elnyújtva, a frissen választott pápa egy idétlen szerencsétlenkedő, akinek a film készítői nem túl ízlésesen a II. Ferenc nevet adták. Személyében, sorsában, bár csak nyomokban, nem nehéz felismerni a néhai, rövid ideig regnáló I. János Pált, de ez sem menti a készítőket. Legyünk nagylelkűek és vegyük úgy, hogy az új évad "nulladik" epizódját láttuk, a sorszámnak megfelelő színvonalon. Úgyhogy jöhet a kezdés-folytatás Malkovich-csal...