7 pápa, akiket imádtunk nézni a Netflixen és az HBO-n

Anthony Hopkins XVI. Benedek pápáját és Jonathan Pryce Ferenc pápáját legalább olyan izgalmas élmény látni, mint Jude Law-t a kitalált XIII. Piusz pápa szerepében, vagy Jeremy Ironst a nagyon is valós konspirátor, VI. Sándor pápa trónusán.

Mint ismeretes, Ferenc pápa 2023. április 28. és 30. között Magyarországra érkezik (a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után immáron második alkalommal). Ittléte első napján a Szent István-bazilikában, a Szent Jobb előtt találkozik a hazai katolikus papsággal, de a diplomáciai testületek tagjaira is szán majd időt, a látogatásának „csúcspontja” pedig kétség kívül az április 30-i Kossuth téri szentmise lesz. A jeles alkalomra összegyűjtöttük egy listába a mozifilmek és tévésorozatok hét legmenőbb pápáját.

 

Jeremy Irons, mint VI. Sándor pápa

Az Oscar-díjas színészlegenda 2011 és 2013 között nem kisebb történelmi személyiséget formált meg igen emlékezetesen, mint „a pápaság intézményének legsötétebb alakja” és „a bűn virtuóza” gúnyneveken is emlegetett Rodrigo Borgiát, azaz VI. Sándor pápát. A kiváló stratégiai érzékkel és szónoki képességekkel megáldott pápa nemcsak a kétes politikai machinációi, valamint a számtalan szeretője és gyermeke miatt volt hírhedt, hanem amiatt is, hogy lényegében „családi hercegséggé” akarta kiszervezni a Vatikánt, hogy azt fia, Cesare Borgia örökölhesse majd meg.

Jeremy Irons tehát ezt a hírhedt, de mindenképpen izgalmas történelmi figurát keltette életre a Magyarországon forgatott Borgiák sorozatban, amely kiváló betekintést nyújt a XV. századi reneszánsz Itália háborúval, ármánnyal, intrikával és erotikával fűszerezett mindennapjaiba (és még Árpa Attilát is megölik benne)

 

Jude Law, mint a kitalált XIII. Piusz pápa

Ki lehetne menőbb, mint egy rocksztár és a pápa? Természetesen egy rocksztárként viselkedő pápa!

Valahogy így gondolhatták az HBO és a Sky Italia fejesei is, amikor úgy döntöttek, Jude Law főszereplésével tévésorozatot forgatnak a képzeletbeli XIII. Piusz pápáról, aki láncdohányos, vagány amerikaiként csöppen bele a tömjénszagú Vatikán hatalmi harcaiba. Az Oscar-díjas olasz filmes, Paolo Sorrentino egy kifejezetten izgalmas világot mutatott be a nézőknek 2016-ban: a pápai trónért és egyéb fontos tisztségekért vetélkedő egyházi méltóságok intrikákkal teli, titokzatos világát, ahol ugyanúgy vannak jó szándékú, tisztességes emberek, mint politikai és gazdasági hatalomra vágyó, minden hájjal megkent gazfickók. A PORT.hu kritikusa nem véletlenül írta anno ezt:

Az ifjú pápa pont olyan ütős, mintha valaki összegyúrta volna a Maffiózók és a Borgiák legjobb jeleneteit.

 

John Malkovich, mint a kitalált III. János pápa

A nagy sikerre való tekintettel az HBO 2019-ben berendelte Az ifjú pápa második évadát is, ami végül egy önálló sorozat lett Az új pápa címmel. Paolo Sorrentino ezúttal egy új főszereplőt dobott be a Vatikán titkos hatalmi harcait vívó, veszedelmes cápák közé: egy mérsékelt és kifinomult angol arisztokratát, Sir John Brannoxot, aki III. János néven lép a pápai trónra, miután elődje, XIII. Piusz kómába esik. A John Malkovich által kiválóan megformált karakter számára igencsak embert próbáló feladat a karizmatikus elődje nyomába lépni, különösen azután, hogy XIII. Pius különös üzeneteket kezd küldözgetni a kórházi ágyából...

Nem véletlen, hogy Sorrentinót a két pápás sorozata után a rajongói már csak úgy emlegetik, mint „a mozgóképművészet Michelangelója”!

 

Anthony Hopkins XVI. Benedek pápája és Jonathan Pryce Ferenc pápája

Fernando Meirelles 2019-ben forgatta le kultikus filmjét A két pápa címmel a Netflixnek hitről, bűnbocsánatról és vezeklésről, valamint arról, hogy a pápa is ember, ő is követhet el hatalmas bűnöket, és még a római katolikus egyház feje is érezheti azt, hogy eltávolodott Istentől... Túlzás nélkül kijelenthető tehát, hogy Sir Anthony Hopkins és Jonathan Price mindketten zseniálisak a konzervatív XVI. Benedek pápa és a helyébe lépő, liberális szemléletű Ferenc pápa szerepében.

Noha nem lehet megkerülni a két pápa homlokegyenest ellentétes politikáját, ez csupán a felszín, mert sokkal egyetemesebb dolgokról esik szó, mint ami az újságok szalagcímeiben szerepel. És a komoly lelki mondanivaló mellett A két pápa kifejezetten vicces:

a két központi karakter úgy oltogatja egymást, hogy azt a Halálos fegyver és a Die Hard 3 párosa is simán megirigyelhetné!

 

Anthony Quinn, mint I. Kirill pápa 

Az ismert sztárok híres filmjei és sorozatai után tekerjük egy kicsit vissza a történelem kerekét, és említsünk meg további kiváló pápás filmeket, csak ezúttal a kevésbé reflektorfényben lévő alkotások közül szemezgetve. A halász cipője például egy 1968-ban bemutatott történelmi dráma volt, amely Morris West ausztrál regényíró 1963-as azonos című regényén alapult. A Rómában forgatott filmet Michael Anderson rendezte, a főszerepet pedig nem kisebb sztár játszotta benne, mint Anthony Quinn: ő alakította Kirill Pavlovics Lakotát, az ukrajnai Lviv érsekét, akit 20 év szibériai kényszermunka után váratlanul szabadon enged a Szovjetunió legfelsőbb vezetése, és egyenesen Rómába küldik, ahol az idős XIII. Piusz pápa bíborossá avatja.

Amikor azonban a pápa hirtelen összeesik és meghal, az utódját hét holtversenyt eredményező szavazás után sem képes megválasztani a bíborosok konklávéja. Kompromisszumos jelöltként Lakota lesz a befutó, és

I. Kirill néven lép a pápai trónra – a hidegháború kellős közepén, amikor a világ  épp az atomháború felé sodródik a kínaiak, a szovjetek és az amerikaiak hatalmi viszálya miatt...

 

Johanna Wokalek, mint Johanna, a női pápa

Ma is élénk vita tárgya a történészek, az irodalmárok és a teológusok körében, hogy vajon tényleg létező személy volt-e Mainzi Ágnes (más források szerint: Gilberta), ismertebb nevén Johanna pápissa, az a legendás női pápa, aki IV. Leó pápa és III. Benedek pápa között

János pápa néven irányította a katolikus egyházat közel három éven át, ám amikor egy lateráni körmenet alatt gyermeket szült, és lepleződött a női mivolta, száműzték a Vatikánból.

A fenti legendának többféle változata is kering. Egyesek szerint „János pápát” egy pápai titkár ejtette teherbe, ezért a nyilvános helyen történő gyermekszülés okozta „lebukás” után „Johanna pápissát” megölték, és ott helyben elföldelték. Más verziók szerint a szülésbe az anya és a gyermek is belehalt, megint mások úgy tudják, „János pápát” kolostorba zárták, a fia viszont később Ostia püspöke lett... A történet legbizarrabb bizonyítékaként a lateráni bazilikában található pápai trónt („Sella stercoraria”) szokás megnevezni, amelynek a közepén van egy lyuk, hogy

alulról felkukucskálva ellenőrizhető legyen a pápa neme, elkerülendő egy Johanna pápissához hasonló, világra szóló skandalumot!

Erről a hihetetlenül izgalmas, mitikus történelmi alakról forgatott filmet Johanna nőpápa címmel 2009-ben Sönke Wortmann, amelyben a buzgón vallásos Ingelheimi Johanna férfinak adja ki magát és beáll a fuldai bencés rendbe, ám ott lelepleződik, és Rómába menekül. Itt egyre magasabbra jut az egyházi hierarchiában, így aztán I. Szergiusz pápa (John Goodman) halála után őt nevezik ki a Vatikán élére, pont amikor újra találkozhat régi szerelmével, Gerold gróffal (David Wenham)...

 

(via Italystart.com)