Berlin, egy nagyváros szimfóniája

Bakancslistához adom
Berlin: Die synfonie einer Großstadt
német dokumentumfilm, 55 perc, 1927

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A klasszikus film a város életének egy napját állítja elénk, annak szépségével és szokásos konfliktusaival együtt. Az operatőrök nagyon érzékeny filmanyagot használtak, hogy mesterséges világítás nélkül dolgozhassanak. A kamerát gyakran elrejtették, hogy észrevétlenül filmezhessenek. Ruttmann - Eizenstein és Vertov mozgáselméletét alkalmazva és továbbfejlesztve - a gondosan szerkesztett mozgásfolyamatokat zenei, szimfonikus formákba rendezte. A szimfónia ritmikus és strukturális törvényszerűségei fontosabbak számára, mint a tartalom, a társadalomkritika. Ennek következtében a film már nem a város ritmusát tükrözi, hanem ellenkezőleg, a várost kényszeríti a saját ritmusába. Bár láthatóak a szociális körülmények, mégis úgy hatnak, mint formális eszközök és nem mint a tiltakozás kifejeződése. Ezért ez a film kevésbé dokumentumfilm, inkább kísérlet az "abszolút" vagy "absztrakt" film továbbfejlesztése, amelyben a valóság megjelenési formái absztrakt és formákkal önálló műben egyesülnek. (rororo filmlexikon)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Sadenal 2013 jún. 11. - 23:51:11 6/10
Az Ember a felvevõgéppel jobban tetszett. Az után ezt már inkább untam.


6/10
8/10
Beyond silence 2010 aug. 11. - 03:28:35 8/10
Hihetetlen modern és profin elkészített - fényképezett, vágott még ma is. Meglepõ mód egyáltalán nem unalmas. Pedig valóban lemond sokról a gondolatiság terén, inkább az impressziót, a hatást célozva, a filmnyelviségre koncentrálva, így igen erõsen közelítve az un. "abszolút filmhez".

Én Timothy Brock által szerzett zenével láttam, ami kifejezetten jól sikerült. Fellelhetõ több változat is a youtubeon, sõt az egyik egyenesen hang nélkül hirdeti.
offtopic
sushi 2009 nov. 23. - 14:42:25