Chaplin

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol filmdráma, 145 perc, 1992

Értékelés:

127 szavazatból
Szerinted?

A huszadik század kezdetén született egy fiú Angliában, egy nagyon szegény családban. A kisfiúra azonban nagy jövő vár, hiszen mint Charlie Chaplin, a világ egyik legnagyobb szórakoztató komikusává válik.
Richard Attenborough, az életrajzi tablók nagymestere, ezúttal a filmtörténet talán legnagyobb figuráját tűzte kameravégre. Charlie Chaplin, századunk zseniális nevettetője kalandregénybe illő életet élt. A nagy komikus pályáját feldolgozó film persze vígjátéki elemekben sem szűkölködik, de nem hiányoznak a tragikus sorsfordulók, sőt a krimibe illő hajszák sem. A címszerepben Robert Downey Jr., parádés alakítása látható, de méltó társa Dan Aykroyd, Anthony Hopkins és Geraldine Chaplin is.

Stáblista:

Szereplők

Charlie Chaplin
Hannah Chaplin
Sydney Chaplin
Fred Karno
Mack Sennett
Edna Purviance
Mildred Harris
Paulette Goddard
George Hayden
Douglas Fairbanks
Rollie Totheroh

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb férfi alakítás: Robert Downey Jr.
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: John Mollo
 • BAFTA-díj

  1993
  Legjobb látványtervezés jelölés: Stuart Craig
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb filmzene jelölés: John Barry
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Robert Downey Jr.
 • Golden Globe-díj

  1993
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Geraldine Chaplin
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb látványtervezés jelölés: Stuart Craig
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb filmzene jelölés: John Barry
 • Oscar-díj

  1993
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Robert Downey Jr.

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ildikó Nóra 2023 jan. 29. - 16:15:28 9/10
A filmet érdemes megnézni, érdekes, szép film Charlie C-ről. Tetszett a szereposztás, a színészi alakítások, a helyszínek, ruhák, kiegészítők, sminkek, a szinkron is. Robert D. Jr-nak jól állt a szerep és jól is játszott, ahogy Geraldine C., Dan A., Kevin K. és Sir Anthony H. is.
8/10
gerhajdu 2021 ápr. 26. - 21:36:29 8/10
Nem tudom, hogy találtam meg ezt a filmet, de szerintem nagyon jó. Főleg a színészek jók. A történetet nem tudnám visszamondani, nyilván Chaplin élete, de azért volt jó, mert lekötött és érdekes volt. A vége is nagyon jó, nagyon érzelmes. Nekem legjobban a hangulata tetszett, amit nem tudom hogyan értek el, folyton úgy éreztem, hogy ez egy élő lélegző világ és a karakterek igazi emberek, nem érzödött, hogy színészek játszák el a szerepüket, hanem csak..igazi emberek.
Sajnos nagyon kevesen ismerik. Nem tökéletes, de szerintem jó.
10/10
Filmfanatic 2014 júl. 25. - 21:31:22 10/10
Nekem is az a kedvenc jelenetem:)

Érdekes, feltûnt már nektek, valójában milyen kevéssé hasonlít külsõre Chaplin és Downey?
Még a szemszínük sem azonos. Mégis, azonnal elhisszük neki,hogy õ Chaplin.Miért?
Szerintem elsõsorban azért, mert õ is nagyon karizmatikus, és mély beleélõképessége van.
10/10
GreenBay 2011 okt. 25. - 01:49:15 10/10
Sziasztok!Nagyon örülök hogy sokan pozitívan értékelik ezt a filmet!Véleményem szerint ez egy kitûnõ alkotás!Az a probléma viszont hogy nagyon kevesen értékelik az ilyesmi életrajzi filmeket.Sokan inkább a tini horrorokat vagy a transformers-hez hasonló marhaságokat részesítik elõnyben,B vagy C kategóriás színészekkel.Én szerintem Robert Downey Jr.,remek színész.Meg kell hagyni hogy az eredeti Chaplin filmek is óriásiak.Kedvenceim közé tartozik az Aranyláz,a Modern Idõk és A Boxbajnok.
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 25. - 17:48:20 10/10 Előzmény MrsMaverick
Általában azt mondom én is, hogy az ember saját felelõssége, hogy ezt az utat választja-e vagy sem. Downey viszont egy olyan környezetben nõtt fel, ahol szerintem nem volt választása. Pici kora óta azt látta, hogy az apja egy drogos hippi (persze a hippik sem feltétlenül drogosok, de õ az volt), és már gyerekként szerepelt a filmjeiben, ahol kb. mindenki drogozott, és õt is megkínálták, és szerintem ha egy apa, akire a gyerek alapvetõen felnéz, és akirõl azt gondolja, hogy nem akar neki rosszat, és akinek az lenne a feladata, hogy megvédje a gyerekét, és rendes embert neveljen belõle kínálja meg droggal, akkor a gyereknek nincs igazán választása. "Ezt apa adja nekem, akkor biztos jó, mert õ nem akar nekem rosszat, mert szeret". Egy 7-8 éves gyerek nem fogja magától kitalálni, hogy a kábítószer rossz, ha egész addigi életében azt látta, hogy a családja meg az ismerõsök használják. Ezért én azt gondolom, hogy õ áldozat volt.
Abban persze hibás, hogy felnõttként nem hallgatott azokra, akik jót akartak neki (mert biztos volt ilyen is), de egy függõ ritkán fogadja el, hogy õ az, és hogy segítségre szorul. Szóval biztos nehéz a barátoknak is. Aztán végül egy bíró elvonóra és börtönbe küldte, amirõl késõbb Downey úgy nyilatkozott, hogy kb. megmentette az életét, és nem bánja, hogy börtönbe került, mert ha akkor nem viszik be és nem kerül elvonóra, akkor valószínûleg ma már nem élne. (Most olvasom az életrajzi könyvét, utána okosabb leszek :) )
Tudomásom szerint a Less Than Zero következtében lett heroinista, és õ a filmet hibáztatta, de szerintem ha egészséges családi környezetben nõ fel, akkor nem tudja ennyire beszippantani ez a "drogos világ". És a testvérét sem. Szóval én úgy gondolom, hogy a felelõsség elsõsorban az apjáé, mert kettejük közül neki lett volna választása.
9/10
MrsMaverick 2011 szept. 25. - 13:12:29 9/10 Előzmény Képkockaördög
Érdekes dolog a szenvedélybetegség megítélése... Annak a tábornak is igaza van aki azt mondja, hogy mindenkinek a saját döntése, él-e ezekkel a szerekkel vagy nem, és viselje döntései következményét, viszont az is igaz,hogy nem ismerjük a hátteret, ami rávisz valakit erre, ezért egyértelmûen nem is ítélhetjük el a tettéért.
A leszokáshoz viszont mások segítségére szorul. Pont azokéra, akiknek a szavát meg sem hallgatta volna korábban...
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 16:32:21 10/10
Valóban beszéltek :) De pl. amit a filmben is elõadnak (a részeges jelenet) ott sem beszélnek, ha jól emlékszem :P
Az biztos, hogy a némafilmnél nagyon sok múlik a mimikán, hogy azzal tudjanak kifejezni érzelmeket (a színházban a színészek ugye messze vannak ahhoz, hogy jól lássuk az arcukat), viszont ezek a teátrális, széles mozdulatok, eltúlzott gesztusok meg a színházból jöttek, és a némafilm idején jók is voltak :) Sokkal inkább kellett új nyelvet kitalálniuk a hangosfilm megjelenésekor, mert akkor már a beszéd helyettesítette a széles, eltúlzott mozdulatokat, természetesebbnek kellett lenniük, meg az arcukkal játszaniuk, és a színházi színészek ezért nem is voltak igazán jók a filmekben, komikusnak hatottak :)

Tudom, hogy drogozott, börtönben volt stb (8 éves korában az apja adta neki az elsõ füves cigit...), de igazán jó filmekben sem a Chaplin elõtt, sem utána nem játszott. Persze játszott pár blockbusterben meg szerethetõ filmekben (meg volt azért egy-két jobb pl. Zodiac, Natural Born Killers, de azokban apró szerepe volt csak), de majdnem minden filmjénél (amit eddig láttam, még nem láttam mindet) az volt az érzésem, hogy õ sokkal jobb, mint a film. Ha csak egyetlen jelenete volt, lejátszotta a vászonról a fõszereplõt (pl. Lucky You), úgyhogy tényleg "elkótyavetyélte" a tehetségét, de nagyon remélem, hogy fog még ehhez hasonlóan értékes filmekben játszani.
Nem is ez szúrt igazán szemet, mert egyetértek, csak a "tockos" azért kicsit erõs szerintem. Én pl. nem tudom õt hibáztatni a drog, alkohol, börtön miatt, inkább áldozatként tekintek rá, persze nem ismerem annyira a körülményeket, de szerintem a családjától nem kapott valami sok segítséget, a barátnõi/felesége is elhagyták ahelyett, hogy segítettek volna neki, szóval szerintem inkább az õ felelõsségük a dolog, ha már valakinek "pofont" akarunk adni, mert neki nem nagyon volt választása...
10/10
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 00:17:15 10/10 Előzmény Rahar
A könyvben is évek maradnak ki, a filmet pedig szinte egy-az-egyben az alapján készítették.
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 00:15:17 10/10
Ha valamit, akkor ezt aztán neki találták ki ;)
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 00:14:05 10/10
"olyan filmnyelvet kellett kidolgozni, olyan jelrendszerrel kellett kommunikálni, amit a nézõnek is meg kellett tanulnia" - különösebben nem kellett, hiszen a színházból/cirkuszból már ismerték ;)
"meg egy jó nagy tockos az ezek után következõ tévelygéseiért" - ????
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 00:13:25 10/10
Egyáltalán nem szégyen, szerintem nagyon jó film, rengetegszer láttam, óriásiak a szövegek, Downey meg... elképesztõ (már megint). Nem véletlenül jelölték érte Oscarra is ;)
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 00:12:22 10/10
Egy ideje? :D Tinédzser kora óta zömmel ilyenekben játszik ;)
10/10
offtopic
Képkockaördög 2011 szept. 23. - 00:09:57 10/10 Előzmény MrsMaverick
Nagyon jó ez a kép :)

Vicces, hogy pont ehhez a filmhez nem írtam egy szót sem :)
Egy iskolai filmklubban botlottam bele Charles Chaplinbe. Az "A Dog's Life"-ot vetítették elõször. (4-5-6 évesen is láttam már tõle filmeket, de azt nem tudnám már megmondani, miket.) Akkoriban kellett nekünk egy esszét írni, és Chaplinrõl (ill. az egyik filmjérõl) írtam. Mondanom sem kell talán, hogy õ lett a legnagyobb példaképem. Mindent elolvastam és megnéztem, amit csak vele kapcsolatban találtam, kutattam a filmarchívumban, jártam antikváriumokban, eredeti DVD-ket vettem, hogy a lehetõ legjobbat hozzam ki a feladatból.
És így találtam rá Robert Downey Jr-ra :) Aztán mint kiderült, õ is elolvasott Chaplinrõl mindent és megnézte az összes filmjét... én meg csak ámultam és bámultam, mert nem tudtam, "ki ez a fiú", de valami elképesztõ élmény volt! Tényleg maga volt Chaplin! Elõtte már olvastam Chaplin önéletrajzi könyvét, és szinte teljesen úgy elevenedtek meg a leírtak, ahogyan én azt elképzeltem. Nem tudok már nagyon szavakat Downey-ra, annyira zseniális, de méltatták már elõttem elegen. (Számtalanszor láttam már, és igyekszem mindenkivel megnézetni, mert ha valamit, hát ezt érdemes!)
Azóta persze haladok az õ filmjeivel is :) Amiket a nyolcvanas években csinált... egytõl egyig felejthetetlen alakítások. The Pick-Up Artist, Firstborn, Tuff Turf, Back to School, Johnny Be Good, Weird Science, Less Than Zero... és sorolhatnám. És majd' minden akkori filmjében (az Air America-ban is, bár az már nem nyolcvanasévek) van valami apróság, amit késõbb elõadott ugyanúgy a Chaplinben :) Az orosz akcentus, amikor a balett-táncosról és a "Csavargó haláláról" magyaráz, továbbá rengeteg gesztus, mozdulat... nem is tudok rá igazán jó szót, hogy milyen érzés ezeket a 18-24 éves Roberttõl látni, egészen lenyûgözõ :)

Szinkronnal nem ajánlom, fantasztikus az akcentusa, ezt nem lehet "magyarítani".
Na jó, nem áradozok többet, nézze meg, aki még nem látta! Nagyon jó az Iron Man-ekben is meg a Sherlock Holmes-ban is, meg a Due Date-ben meg minden másban, és azok a karakterek, amiket az újabb filmjeiben játszik egyáltalán nem állnak távol azoktól, amikkel õ a pályafutását kezdte. Weirdo volt már akkor is, és véleményem szerint már az is marad :)
9/10
MrsMaverick 2011 szept. 08. - 20:35:03 9/10
Igazad van! Végül is nem baj, ha visszafelé haladva ismerkednek meg valaki munkásságával, hiszen ha megkedvelik, úgyis kíváncsiak lesznek a korábbi filmjeire is. Szerencsés dolog az, ha egy kiugró sikerrel valaki ezt eléri.
7/10
Rahar 2011 júl. 18. - 13:50:09 7/10
Alapvetõen tetszik a film, kiváló színészi munka jellemzi és nemcsak a fõszereplõt alakító színész részérõl. A történet és a cselekményvezetés ugye adott. Mivel életrajzi filmrõl van szó számomra kicsit zavaró, hogy az élete több szakaszáról semmilyen szinten nem történik említés a filmben, hirtelen ugrik 5-6 éveket. Valamint engem érdekeltek a fõszereplõ mozgatórugói, errõl azért nem olyan sok dolog szól a filmben, különösen a lányokkal való viszonyaiban. Eme hiányosságai miatt nálam ez 7 pontot ér.
Ford Mustang 2011 júl. 15. - 14:23:57
Pontosan.
9/10
MrsMaverick 2011 júl. 15. - 14:06:54 9/10
...vagy a Lelkük rajta, az Only you - imádom, annyira aranyos film! De ne is soroljuk tovább, mert mindig kiváló alakítást nyújt. Õ pont az, aki a filmvászonra termett, soha mással nem szabad foglalkoznia, ott van, ahol lennie kell.
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 15. - 13:56:06
Igen, vagy még az Air Americát, ott is jól alakított (csak hogy a korai filmjeinél maradjunk).
De ott van még a Született gyilkosok, Változások kora, III. Richard, Egyéjszakás kaland, Fekete-fehér, és a többi és a többi. :)
9/10
MrsMaverick 2011 júl. 15. - 13:40:38 9/10
"A Chaplint megszemélyesítõ mûvész Robert Downey Jr., felejthetetlen alakítást nyújt a filmben. Mimikája, mozdulatai, csetlõ-botló járása, lelkesedése és elkeseredettsége, mókázása vagy megrendültsége feleleveníti Charlie-t, a filmvászon életre kel, megtelik mûvészettel és nem utolsó sorban olyan magas fokú színészi alakítással, amire mai napig szomjazik az ember. A karakter minden tekintetben az övé, még huncut mosolya is Charlie-t idézi."
"Az akkor huszonhét éves Robert Downey Jr. játéka csak egy Oscar-jelölésre volt elegendõ, de messze a legjobb filmtörténeti alakítás, amiben színész színészt alakított."

Ezt az idézetet korábban egy másik filmfórumra tettem be. Áthoztam ide is, hadd szaporodjon a hozzászólás ehhez a filmhez:)

Kár, hogy Downey-t a fiatalok (egy része) szinte csak Tony Starkként és Sherlock Holmesként ismerik. A Chaplint is meg kellene nézniük, hogy lássák, milyen sokoldalú színész õ.
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 15. - 12:43:46
Filmakadémia így döntött. Mondjuk én Pacinotól sem sajnálom. Ma este lesz egy másik zseniális filmje, A Sebhelyesarcú, eszméletlen jó benne.
Összes hozzászólás