Cléo 5-től 7-ig

Bakancslistához adom
Cléo de 5 á 7
francia filmdráma, 90 perc, 1962

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

"Varda mindvégig finoman érezteti a látszat és a valóság egymást kiegészítő ellentétét. Az Élet és Halál nagy ellentéte mögött e finomabb, árnyaltabb ellentétpárok pókhálószövete a film. Cléo barátnője modell: 'nem engem látnak meztelenül, valami mást' - magyarázza. A főiskolások vidámságukat rémisztő maszkokkal fejezik ki. Cléo modell barátnőjével egy gépházból néz egy vetítést: némafilmburleszkeket látnak. Cléo állandóan saját számát hallja lemezen, rádióban. A megörökített hang halott hang, nem is tetszik neki... Egy mutatványos békát nyel - a látvány mögött Cléo félelme lappang, hogy valószínűleg gyomorrákja van... Apró mozaikok utalnak egymásra mindvégig (a némafilmjelenetben egyébként Anna Karina és Godard fedezhető fel, a Dome kávéház hangzavarában jól kivehető egy magyar nyelvű párbeszéd). Az élet pár perce, a véletlenül ellesett világ felszíne mögött van valami fenyegetőbb és mélyebb tartalom, melyet talán az 'objektív létre' kárhoztatott semleges kamera tud igazán éreztetni." (Bikácsy Gergely)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
fourdogs 2016 máj. 06. - 01:11:09 9/10
Ha valaki esetleg hiányolná a katonában a férfias vonásokat (kívül-belül), azt gondolom, a karakter megformálása nem véletlen. Varda mindvégig kerüli a nemiség hangsúlyozását, a két potenciális "halálraítélt" lelki egymásra találásához végképp szükségtelen.
9/10
fourdogs 2016 máj. 06. - 01:00:17 9/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Nagy hiba, pedig fontossági sorrendben a második szereplõrõl van szó.
Coleman 2012 máj. 10. - 21:26:05 Előzmény adamnagysweetmovie
Hasonlóképpen. Csak több részletben sikerült megnéznem. Nem rossz, de többet vártam, valóban sokszor didaktikus, ami akkoriban friss volt, ma már nem truváj (szemben Godard filmjeivel, amik szerintem nem öregszenek). A katona figurája kifejezetten irritált, megmondom õszintén, én elküldtem volna a jó fenébe. Mindezzel együtt szép és hasznos film, de vannak sokkal jobbak, pl. az említett Antonioni köröket ver rá.
8/10
adamnagysweetmovie 2011 márc. 11. - 10:20:14 8/10
Nincs a stáblistán a katonát játszó Antoine Bourseiller, pedig õ a film második fõszereplõje. Stáblista tekintetében mindig ajánlom az IMDB-t, fõleg kevésbé hájpolt filmeknél...
8/10
adamnagysweetmovie 2011 márc. 11. - 09:06:05 8/10 Előzmény Layale
Nagy türelem kellett hozzá, hogy végignézzem, pedig sok elemében még tetszett is.
Inkább amolyan performatív, színészközpontú film, a központi dilemma (élet/halál, látszat/valóság) szerintem végletesen, néha már didaktikusan túlragozott.
Talán inkább az érdekelt a filmben, amikor szereplõi eltérnek a tipikustól: fõleg a megrémült popdíva magányos bolyongásai tetszettek, ahogy (akár a kamera) külsõ nézõpontból kezdi szemlélni a körülötte, nélküle kavargó világot. Az anekdotagyáros Algériába induló katona sem tipikus (de nekem erõltetettnek tûnt).
Antonioni Nagyítását tudnám rokonítani ezzel a filmmel: a halállal való találkozásban, a film bolyongó hangulatában és hõsének a saját élete ürességével való szembesülésében.
Layale 2010 ápr. 28. - 13:18:06
Nekem nagyon tetszett!! Érdekessége természetesen az idõkezelésében rejlik. Említésre méltó mozzanat még, hogy Cléot végül egy olyan férfi vígasztalja meg aki (talán) a halálba igyekezik... Nem semmi.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu