Csavargások Afrikában dr. Livingstone ürügyén

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar ismeretterjesztő műsor, 30 perc, 2011

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Dr. David Livingstone skót misszionárius orvos, a Londoni Misszionárius Társaság tagja, Közép-Afrika kutató volt. Gyermekkorától erősen élt benne a természet iránti érdeklődés és az állatok szeretete. Livingstone volt az első európai, aki megpillantotta a brit uralkodónő tiszteletére elnevezett Viktória-vízesést. Átszelte Afrikát az Atlanti-óceántól az Indiai-óceánig. Ez óriási teljesítmény volt, mivel az európai ember általában nem viselte el a kontinens belsejében előforduló járványokat. Livingstone szót értett a helyi törzsek vezetőivel. A szokások, hiedelmek megértése, elfogadása sokat segített neki a kapcsolatfelvételben. Kalandokban és megpróbáltatásokban gazdag útjai egyes állomáshelyeit keresi fel a filmsorozat stábja. A mai epizódban Livingstone fiatalkorát, tanulmányait, és a Kurumani Misszióba vezető afrikai utazását ismerhetjük meg. A híres Afrika-kutató nyomába Fokvárosból indulunk, majd Port Elizabeth után az Addo Nemzeti Parkon keresztül a Karru-fennsíkra vezet utunk, Colesbergbe és Kimberley-be, a világ legelső gyémántvárosába ahol a legnagyobb felszíni művelésű, ma már nem működő gyémántbányában, a Big Hole-ban, a turisták maguk is kipróbálhatják a gyémántbányászatot. Utunk mai végállomása a Kurumani Misszió a Kalahári-sivatagban.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
safi5055 2016 máj. 18. - 00:08:26 Előzmény feketevipera
Nem valakinek a valakije, hanem én kértem föl rá, hogy legyen a narrátor, mert õ belsõs és a fizetéséért csinálja. A filmnek 0 Ft volt a költségvetése, a saját pénzembõl csináltam, mert érdekelt. 10 éven keresztül forgattam, évenként egy hónap Afrikára volt pénzem. Ha láttál már filmet tõlem, akkor tudhatod, hogy ki szokott lenni a "magyar hangom". Kértem a Cégtõl 50 ezer forintot, hogy a színészt kifizethessem, de azt mondták, hogy nincs. Ez a helye és szerepe a köztévében az ismeretterjesztésnek, ha saját ötlettel jössz és nem megrendelésre dolgozol.
SJ
olahmiki1959 2012 nov. 09. - 11:55:32
Stanleynek, aki végül megtalálta Livingstone-t, az 1800-as évek végén megjelent néhány nagyon szép útleírása magyarul is, ezek fametszetekkel rendkívül gazdagon illusztrált könyvek, és ma már sajnos nagyon nehezen hozzáférhetõek, még antikváriumokban sem találhatóak meg, könyvárveréseken szoktak idõnként elõfordulni, ahol általában horribilis összegekért cserélnek gazdát.
offtopic
feketevipera 2011 nov. 08. - 22:27:48
Gondolom, valakinek a valakije, hogy képtelenség lekoptatni a királyi tévé képernyõjérõl. Mondjuk én mûsorvezetõként nem látom, nem nagyon nézek ilyen mûsorokat, de sokszor az sem jobb, ha felolvas (olyankor elõfordul, hogy erõltetetten humorizálni akaró szövegeket kap mondjuk természetfilmeknél).
9/10
Hidetoshi Nakata 2011 nov. 08. - 14:44:55 9/10 Előzmény feketevipera
adok egy 9-est.
mondjuk gaskó már mindent vezet,narrátorkodik..no mind1-még mindig jobb,ha felolvas,mintha a saját esze szerint mûsort vezet,
mert olyankor megõrülõk tõle.
esze semmi,humora nudli,hátszeles kis majom.
adamnagysweetmovie 2011 okt. 04. - 22:08:31 Előzmény feketevipera
Igen, gazdag az anyag, fotó, grafika, a kettõs narráció (Livingstone naplóidézetei és Sáfrány útinaplója). Mégis, nekem a magyar tájak bejárása valahol érdekesebb, olcsóbb is, meg a wáo-élmény helyett jobban tudatosítja, mit veszítünk el azzal, hogy nem ismertjük/becsüljük meg a környezetünket.
Ahogy írod, itthon lehet leszoktak a hazai természetfilmekrõl a nézõk, de a tematikus csatornákon idehaza is népszerû a mûfaj, Nyugat-Európáról nem is beszélve (a hazai természetfilm azért is maradhatott erõs, mert a külföldi adókra tudnak gyártani.) Nem csak sejtem, biztos vagyok benne, hogy fõmûsoridõben is kellõ nézettséget tudna generálni ezek helyett a borzalmas új showmûsorok helyett, és még akkora hájp sem kellene köré.
Sajnos a kultúra csak lózungszinten és ideologiával terhelten van jelen, egy teszemazt borzcsalád meg ugye se nem sikeres, se nem politizál:)
feketevipera 2011 okt. 04. - 14:49:29
Kár, hogy ezt a sorozatot is "eldugták" a mûsorban, bár nyilvánvalóan olyasmit pakolnak be fõmûsoridõbe, aminek nagyobb lehet a nézettsége. Az a nagy baj, hogy a természetfilmekrõl és hasonló programokról szépen leszoktatták az emberek többségét. Pedig ez is jó kis sorozat, bemutatja az emberek életmódját, az esetleg ritkán látható növény- és állatfajokat, látványos felvételekkel, korabeli metszetekkel és Livingstone írásaiból vett részletekkel gazdagítva az elmondottakat.