Csend

Bakancslistához adom
The Quiet
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 96 perc, 2005

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

Dot egy fiatal és gyönyörű lány, ám az életet mégsem élvezheti felhőtlenül, ugyanis süket-némaként éli mindennapjait. Egy nap ráadásul váratlan fordulatot vesz az élete, amikor is kénytelen odaköltözni a keresztszüleihez, és a korántsem barátságos unokatestvéréhez, Nina-hoz. A beilleszkedés pedig egyáltalán nem megy könnyen Nina számára, s az iskolában is ellenségesen fogadják. De, ami még ennél is rosszabb, az idő múlásával egyre inkább érezhetővé válik, hogy az új családja valamilyen szörnyű és sötét titkot rejteget előle...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
The Cortez jan. 16. 22:46:56 6/10
Beteg és perverz szövegekben-momentumokban tobzódó drámathriller. A sztori 2 gimnazista féltestvért, egy diszfunkcionális családot, na meg mindenféle sötét, elborult titkot állít a középpontba. A süket főszereplő csaj belső monológjai között több bölcselkedés, filozofikus okosság akad. Az alkotók jól elkapták azt a jelenséget, miszerint aki mindig kussban van, az mindent tud mindenkiről. A hangulat a történethez hasonlóan darkos, ami egyébként rengeteget utal Beethovenre, főként zenében, mivel sok szerzeményt lejátszanak tőle. A film legérdekesebb része az utsó kábé 20 perce: a Moonlight Sonatával megspékelt, feszült, a suspense-zel kiválóan játszó jelenet egy hirtelen műfajváltással, pár másodpercre abszurd komédiába csap át, majd a hatásfokozó vörös színt ügyesen használva, egy váratlan fordulattal rendelkező lezáráshoz visz a cselekmény.
3/10
IamTwo 2019 okt. 31. - 23:40:37 3/10
A filmet nem tudom hova tenni.
Ha a 88. percig kibírod, akkor lesz egy csavar és pár mondat, az kb. megmenti a filmet, egyébként egy diszfukcionális család furcsa tagjai sodródnak egymás mellett. Annyira nem történik semmi, hogy várható volt a katasztrófa, de igazából a film nem tart sehonnan sehova. Az egész film arra az egy pillanatra van kihegyezve, de rémesen lassan épül fel.
jeffero 2013 júl. 07. - 18:50:28
Köszi, közben újra rákerestem Google-ben, és a zeneszerzõ hivatalos oldalán megtaláltam online hallgathatóban:
http://jeffrona.com/scores/

Aki ügyes, letöltheti mp3 formátumban is az oldalról.
(18376: Privát üzenetben elküldtem a linket.)

Egyébként közben rájöttem, hasonló zenék nekem egyes Space Night videókból lehetnek ismerõsek (régebben Astra mûholdon asszem az MDR vagy valamely német csatorna adta éjjelente), de vannak ilyen válogatásalbumok is.

Vagy pedig egy régi netes ismerõsöm kapcsán lehet ismerõs, aki gyûjtötte az ilyen ún. "csillagvizsgálós" zenéket, amelyekben csilingelõs hangok, hangszerek vannak, ill. ezek olyan számok, amelyeket szívesen hallgat bárki csillaghullás nézés, csillagvizsgálás közben.
Néhány szám példa (visszakerestem az ismerõsöm honlapjáról): björk: all is full of love - plaid remix, björk: batabid, depeche mode: the great outdoors, depeche mode: oberkorn (it's a small town), aphex twin: z twig, leftfield: melt, plaid: sincetta, u-ziq - iesope, yonderboi - another geometry, zagar - parachute to eternity, tigrics - you have left, rauschfaktor - der sonnensegler, rauschfaktor - funkstille, ünw - blue sky, soehngenetic - terre de tig (ez utóbbi 4 az (Elektrolux - Flowmotion Vol. 1. albumról való).
LexH 2013 júl. 07. - 02:38:58
Kedves olahmiki1959!

A süket szó nem pejoratív, aki azonban valóban siketnéma, arról nem mondjuk, vele kapcsolatban kerüljük a kifejezést.
18376 2013 júl. 06. - 21:58:06 Előzmény jeffero
(The Quiet. Musica: Jeff Rona )-http://www.youtube.com/watch?v=ifpcsbDgU3A gondolom ez az amit keresel.
olahmiki1959 2013 júl. 06. - 17:51:09 Előzmény winniethepooh74
"Tájékoztatásul közölném, hogy süket ember nincs, csak siket!"

Eeeegen...
Akkor biztosan azt szoktad mondani, amikor túl hangos a zene, hogy "vedd már le a hangot, mert mindjárt megsiketülök"...:)))
A "siket" kifejezést - a személyes véleményemet mondom természetesen - én a legálságosabb, feleslegesen finomkodó, a dolgot fel nem vállaló szónak tartom.
Hasonlít ahhoz, mint amikor a vakok tiltakoznak a "világtalan" kifejezés ellen, azzal, hogy de igenis, nekik megvan a saját, nagyon szép, belsõ világuk, holott a "világtalan" kifejezés azt jelenti, hogy világosságtalan, világosság nélküli, fény nélküli.

Nézzünk néhány példát a régi szövegekbõl, amikor az emberek még tudtak magyarul, és értették a szavak valódi jelentését:
"Virágéknál ég a világ,
sütik már a rántott békát" stb.
Remélem, senki nem gondolja komolyan, hogy Virágéknál az egész világ ég...

Vagy egy másik, egy magyarnóta szöveg részlet:
"Sötét van, nem látok,
Gyere babám, gyújtsál világot"
Az illetõ nem arra biztatja a szeretõjét, hogy gyújtsa már fel az egész világot, hanem arra, hogy gyújtsa meg a gyertyát, vagy a petróleumlámpát.

Tehát:
A "siket" kifejezésnek hivatalos szövegekben helye van, - amivel abszolút nem értek egyet, de ez legyen az én problémám, - viszont élõbeszédben, az a szó, hogy "siket", teljesen életszerûtlen, használhatatlan, és groteszk.
pillangókisasszony 2013 máj. 13. - 20:47:58 Előzmény gerrard8
Viszonylag sok filmet nézek, szinte mindenféle válogatás nélkül.Ebbõl kifolyólag elég gyakran futok bele rossz, silány minõségû alkotásokba, és csak szórványosan fordulnak elõ nekem tetszõek.Nem hiszen, hogy baj lenne, hogy kritikus vagyok.
2/10
judit45 2013 máj. 09. - 13:27:17 2/10
Érdekes film volt, csattanóval a végén, meglepõ.
Jó volt, csak kissé az elején bele kellett volna tekerni:-)))
2/10
judit45 2013 máj. 09. - 11:07:49 2/10
nagyon vontatott. Lassan történnek az események.
1/10
tazmanch 2013 máj. 07. - 12:13:18 1/10
Gyengus volt. Hármas alá = 4/10.
Néhányan írjátok, hogy sokkoló, meg gusztustalan. Akkor nem láttátok még az Eden Lake (na az sokkoló), Utolsó ház balra, Mártírok és egyéb 'nyalánkságokat'...
Ez a film kábé beillene a Családi Titkok magyar docureality-be, csak amerikai színészekkel.
Szóval értem én a mondanivalóját (ami valóban rejteget beteg jelleme(k)et) és próbál operálni néhol thriller-i elemekkel, de ez max egy dráma, abból is az uncsibb fajtából.
(magánvélemény)
gerrard8 2013 máj. 07. - 09:16:24 Előzmény pillangókisasszony
Olvasva sok kommentedet felmerül bennem egy kérdés:-Volt már olyan film,ami neked tetszett?Minden 5 pont,miden nézhetetlen,mindent csak 1 óráig bírod...Bocs ha megbántalak vele,csak feltûnt a dolog.
winniethepooh74 2013 máj. 06. - 22:53:11
Port.hu! Tájékoztatásul közölném, hogy süket ember nincs, csak siket!
10/10
EliPoison 2013 ápr. 18. - 03:58:00 10/10
Egyeseknek sokkoló lehet... vannak benne szép számmal beteg és bizarr jelenetek.

***SPOILER*** Csodálkoztam, hogy maradt eddig titokban, hogy az apja a lányával szexuális viszonyt folytat. Nem értem miért akarta megölni az apját...hiszen csak beszélnie kellett volna a történtekrõl, de õ semmit nem tett. Menekülni is akart, meg nem is. Csak fulladozott ettõl a gusztustalan élethelyzettõl. Még be is vallotta mikor Dotnak súgta: "Meg fogom ölni az apámat, mert gyûlölöm õt! Gyûlölöm és szeretem. Gyûlölöm amikor nem enged el a barátaimmal... de szeretem amikor megkúr... és közben gyûlölöm amikor megkúr." ***SPOILER***

Mindenki hazudik és vannak titkaik, nem feltétlen jó mindig igazat mondani. Viszont ebben a filmben nem ártott volna a nyers õszinteség, a lány félt a szégyentõl és a megvetéstõl ezért hallgatott. De az a módszer sem vezetett sehova, hogy homokba dugta a fejét és semmit nem tett a kialakult helyzet ellen. Nagyon tanulságos. 10/10
8/10
gimbiikeeh 2013 márc. 20. - 20:14:10 8/10
Nagyon elvont, de nagyon jó film. Érdemes megnézni. Néhol hátborzongató, hogy miket él meg a lány. De nem szeretnék Spoilerezni.

8/10
pillangókisasszony 2012 nov. 12. - 00:43:15
Nem igazán jött be.Nem szólt semmirõl.5 pont.
7/10
alien1976 2012 aug. 16. - 04:15:28 7/10
Érdekes film volt.Szépen lassan bontakozott ki a drámai szál, s így tette egyre kíváncsibbá az embert.
Nem egy kiszámítható film, de pont így élvezhetõ.
Egyszer - kétszer volt olyan érzésem, hogy a filmben nekem egy kicsit sok a " beteges személyiségû karakterek" , de valjuk be a Földünkön elég sok ilyen rohangálhat, így nem baj, ha néha ilyen dolgokkal is szembesül az ember.
A zene kimondottan szép volt.
AldersbacherFilmYeah 2012 aug. 11. - 00:57:58
Ilyen beteg filmet még nem láttam..
Nagyon álszent,de illik a képbe.
De még egyszer biztos nem nézném meg..Tele van gusztustalan elemekkel,amit leírni is fájdalom..
5/10
offtopic
jeffero 2012 jún. 09. - 05:46:32 Előzmény mtv.94
Valaki esetleg tudja az elõadóját és a címét a film legelején és a stáblista végén a zenének?
Valahonnan ismerõs, de most nem jut eszembe.
Próbálgattam neten keresni a soundtrack listában lévõeket, de egyik sem az.
9/10
mtv.94 2011 jan. 16. - 18:38:01 9/10
A film nagyon jól elõtérbe hozza a a bûn és annak egyes folyamatainak hátterét, ahogyan Dot csak hallgatózik vagy épp a szobájában ül és semmit sem tesz. Tetszett a film, nagyon is, fõleg hogy a vége megható.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu