Édenkert a sikátorban

Bakancslistához adom
Paradise Alley
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 107 perc, 1978

Értékelés:

33 szavazatból
Szerinted?

Cosmo, a külvárosi csavargó (Sylvester Stallone) minden alkalmat megragad, hogy pénzhez jusson, méghozzá, ha lehet, munka nélkül. Rendszeresen köt fogadásokat bivalyerős öccsére, Victorra (Lee Canalito), aki rengeteg pénzt keres a ringben. Bátyja, a frontról hazaérkező Lenny (Armand Assante) elvállalja Victor menedzselését, miközben kiveti hálóját Cosmo szerelmére, Annie-re (Anne Archer). A három testvér hamar a csúcsra jut, ám hatalmas árat kell fizetniük érte...

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sflkjs 2020 jan. 18. - 23:09:30 7/10
Stallone az egyik legkedvesebb színészem, akinek nagyon keményen meg kellett küzdenie a karrierjéért, ezt a filmet is rendezte, írta, nem ingyen adták a lehetőséget. A film nem igazán tetszik, de miatta megvettem dvd-n, és időről-időre megnézem. Assante is jó benne.
9/10
olahmiki1959 2019 febr. 03. - 18:38:56 9/10
Én ezt még külföldön láttam, nagyon sok évvel ezelőtt, és, ha jól emlékszem, Magyarországon még nem adta le a tv.
Nagyon jó, komoly, jó színészi alakításokkal teli film, mindenkinek csak ajánlani tudom.
EMSz 2016 márc. 28. - 18:43:05
A film szinkronrendezõje, Csík Csaba Krisztián elmondja miért Kõszegi Ákosra osztotta Sylvester Stallone-t:
https://youtu.be/7EodDY2zszg?t=9m39s
SteelDog 2012 ápr. 01. - 09:37:58
Már nem is tudom, mióta vettem meg DVD-n. Azelõtt én sem hallottam róla, de mindig is ezért szerettem Stallonét: sosem csak bárgyú akcióhõsként akart jelen lenni a filmiparban, hanem tényleg alkotni akart valamit. Bár ez az egy nem akció jellegû film, amit láttam tõle, tudom, hogy több különféle szerepben megfordult már. Még azt sem tudom egyértelmûen eldönteni, jó vagy rossz színész-e, de mindenképpen kedvelem, ezért sosem várok el tõle sokat és néha ennyi is elég. Szóval már nagyon régóta állt a lemez a polcomon, biztos voltam benne, hogy egyszer megnézem, bár mit tagadjam, kicsit húztam a számat. Nem Stallone miatt, a borító és a fülszöveg alapján sem benne, sem a történetben nem csalódtam volna akkor sem, ha végül nem tetszett volna a film, de tetszett.

Igen, végre egy talán csak szûk körben ismert film egy késõbb világsztárrá vált színésztõl, aki ráadásul íróként, és fõleg rendezõként is jegyzi - bár nem tudom, Sylvester karrierje mikor indult pontosan, azért ez nem semmi. Szóval adott egy kis "hátsó utca"-jellegû film, ahol rögtön három fõszereplõért is izgulhatunk - mert én igenis izgultam miattuk -, ahol az idõszak nem azért a '40-es évek, hogy bármi történelmi hátteret adjon a filmnek - ennyi erõvel játszódhatott volna nyugodtan a készítés idején, 1978-ban vagy késõbb is -, hacsak nem azért, mert a fõszereplõk le sem tagadják, hogy olaszok, akik akkoriban sokan tódulhattak az Újvilágba. Nincs ebben az egészben semmi különleges, hacsak nem a néhány lámpával vagy a komor kikötõi utcák borult fellegeivel takart nappali szürkeség által átvilágított sötétség. Többször szemet szúrt, de egyszer sem zavart, mint néhány más filmben. Ugyanis közben a dramaturgia, a történet felépítése, hogy mikor mi történik és ki kivel lép interakcióba, teljesen rendben van és én már az elejétõl kezdtem megszeretni minden figurát. Egyre inkább rájövök, hogy amint egy hétköznapi ember jellemrajzát is fel lehet skiccelni néhány perc után (ha nem akarunk biztos eredményt), úgy egy filmben is rögtön lerí a figurák jellemrajza. Ami ebben a filmben nem is szokásos. Az ellenséges banda is olyan, mint egy család (talán tényleg az, ez nem derül ki), a kezdetben antipatikus Kemény Ököl igazi drámai hõssé válik a végére, s meg sem lepõdünk, hogy Cosmo (Stallone) ezt megdöbbenéssel nézi végig, a bivalytermetû Lee Canalito és kis kínai barátnõje párosa szívmelengetõen aranyos. Külön élmény, hogy Armand Assante ebben a filmben mutatkozott be (mint a kezdeti stáblista nevét megelõzõ "introducing" tétele mutatja), és nem csalódtam benne, ahogy arra is végleg rájöttem, hogy Anne Archer a különlegessége mellett gyönyörû nõ, sõt, ebben a filmben szimplán vadító jó nõ a vörös frizurájával és ruhájával.

Szóval adva van egy jó kis hátsó utcai mozi egy összeszokott külvárosi közeg néhány figurájával és jellegzetesen sötét környezetével, ahol keverednek az etnikai viszonyok (egy olasz magyarázza Amerikában, hogy a japánok bombázták le Pearl Harbort, miközben a valójában kínai lány egy másik olasznak tanítja az angol nyelvet), ahol mindenki nagyra tör, ha nem is a saját erejébõl, amint ezt Cosmo folytonos dumájának nem csak általa ismételt frázisai mutatják, és mindenekfelett hosszú ideje elõször nem idegesítõen van lefordítva a az egyébként eredetileg nem így hangzó cím sem, mert a magyar változat jól rámutat az egész kontrasztjára.
10/10
pip33 2009 nov. 15. - 13:15:50 10/10
Tényleg nagyon jó film!
xzibit2009 2009 aug. 03. - 08:25:01
én hallottam róla és meg is van DVD_n, s szerintem nagyon is jó!
10/10
johnyf1 2009 aug. 03. - 08:23:42 10/10
Sajnos nem túl ismert film, 10-bõl 9 ember soha nem hallott róla pedig, ha nem is egy korszakalkotó film minden tekintben megállja a helyét mind a történet mind a szerplõk, mind a szinészek játéka miatt.
Stallone az egyik legjobb alakítását nyújtja, gyönyörûen eljátsza az egyszerû álmodozó néha már egy kicsit tapló Cosmot.
A többi szereplõ is a maximumot nyújtja, a film képi világa is hûen tükrözi az akkori helyzetet, a filmzene is nagyon eltalált merengõs vagy épp vidám szaxofon dallamok.

Egyszóval érdemes megnézni akár többször is, de legalább egyszer Stallone játéka miatt, kellemes csalódást nyújt mindenkinek, annyira eredetin adja elõ ezt a szerepet.