Édesek és mostohák

Bakancslistához adom
Stepmom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 124 perc, 1998

Értékelés:

434 szavazatból
Szerinted?

Két asszony harcol egy családért. Az egyik szép, fiatal és öntudatos (Julia Roberts), a másik is öntudatos de kicsit már megkopott a hosszú minta anya szerepben (Susan Sarandon). Kettejük között a hadszintér a szeretett férfi (Ed Harris), aki elvált az egyiktől, és feleségül akarja venni a másikat, valamint a felbomlott házasság gyümölcsei, két rosszcsont lurkó. Isabel próbál szerelme gyerekeinek jó anyja lenni, de képtelen fölvenni a versenyt a férfi exfeleségével, a gyerekek édesanyjával. Jackie jól ki is használja ezt a helyzetet, s amikor csak teheti, gyerekeit a csinos mostoha ellen uszítja. És ez így menne az idők végezetéig, ha a sors közbe nem szólna.
Bemutató dátuma: 1999. április 8. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1999
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Susan Sarandon

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Ferenc Nith jan. 05. 20:58:31 8/10
Ha a meglehetősen kifordított érzékenyítő üzenetet elfelejtjük, szerethető, kedves, helyenként megható filmet kapunk. Kb minden szereplő jól alakít. A kissrác különösen bejövős, eredeti laza virgonc. Meglepő, hogy későbbiekben kb. eltűnt a vászonról. Szóval jó film lenne, ha nem lenne ez a sunyi modern liberális érzékenyítés benne, miszerint milyen természetes dolog otthagyni az asszonyt és lecserélni egy fiatalabb kiadásra, és hogy ennek ellenére el lehet játszani, hogy mindenki szeret mindenkit. Ez a része kb. nettó átverés, mert nem sok való ember futkározik a való világban, aki meg is valósítja az ábrázolt önmegtartóztató szeretetet. A mondandó ellenére igenis JOGOS, igazságos és természetes reakció az akaratgyenge , hűtlen fater szívébe beférkőző mostoha kiutálása, és büntetése. Házasságtörés, megvan? Aki ezzel indít, attól hiteltelen és hazug, hogy utána viszont már tökéletes szeretettel lesz mindenki felé. A gyerekek nagyon jókat kérdezgetnek, hogy mi a biztosíték, hogy ők nem lesznek lecserélve ugyanúgy, mint a mami.
Spoiler: ha a nő halála után jönne be a képbe a fiatal, akkor legális lenne ez a sztori, vagy ha nagymama lenne Sarandon, nem pedig anya. Persze akkor nem lenne extrém a sztori, de ez a művilág az ilyen. Szóval nagyon haragszom erre a sunyiságra, főleg mert a sorok között bújik meg, és az ördögnek készít helyet.
7/10
sexykex 2022 szept. 19. - 21:58:57 7/10

Sokkal izgalmasabb lett volna, ha a gyerekek érdekében jön meg az esze az anyák gyöngyének, miután megpróbálja objektíven értékelni Isabel erőfeszítéseit. Gigi az írónő azonban kikényszeríti a váltást a betegséggel és giccs irányba tolja el a filmet.
seberla 2021 jan. 17. - 14:03:06 Előzmény ControlAlt
pontosan! ezért szívem szerint megnézném, de nincs lelkierőm!
10/10
ControlAlt 2020 szept. 14. - 13:27:31 10/10
Könnyfakasztó film.
csabaga 2019 jan. 25. - 19:31:02 Előzmény tortura
Igazad van, alkalmankent vannak az apjuknal, de miert akkor, mikor az nem er ra? Vagyis, a gyerekek vagy az anyjuknal vannak, vagy az apa baratnojenel, aki pesztonka, gyerekfuvarozo, alkalmi mosono es ennek ellenere kapja a megjegyzeseket...Mi lenne, ha az apa is egyedul elne?
tortura 2019 jan. 25. - 15:55:29 Előzmény csabaga
"Ahogy nézem a gyerekek eleve az apjuknál élnek, mintha szóba kerülne, az anyjuk miatt ment tönkre a házasság..."
Nem, nem jól emlékszel. A gyerekek ab ovo az anyjuknál éltek. Csak megtéveszt az, hogy a film nyitányánál valóban a pasinál voltak - nyilván láthatáson.
Szerintem arról nem volt szó, hogy ki miatt ment tönkre a házasság. Sokszor nem kell hozzá senkinek hibásnak lenni, és harmadik sem kell hozzá. Egyszerűen csak változnak az emberek, változnak az érzelmek. Van, hogy ezek a változások túlélik a kapcsolatot, és van, amikor nem.
csabaga 2019 jan. 13. - 19:46:27
Vagyis, ha Jackynek olyan fontosak a gyerekei, akkor nem lett volna szabad a masik no ellen hangolni oket, folyamatosan fikazni, ezzel csak rosszat tett. Roberts esendo, de joszandeku karaktere szimpatikus volt, sokat nyelt...
csabaga 2019 jan. 13. - 17:28:33
Két film, az első 40 percig tart és a rendező más munkáihoz hasonlóan hol vicces, hol meg komolyabb.Ekkor még tényleg vígjáték.
A második fele sajnos átcsúszik giccse.

Mintha a forgatókönyvíró a becéző szavak és a Kramer kontra Kramer c. filmekre gondolt volna.

Elhalálozó édesanya, akinek rá kell bíznia valakire a gyerekét, ebem a témában az első jobb.
A hogyan neveljünk tapasztalat nélkül gyereket meg a második.

Ahogy nézem a gyerekek eleve az apjuknál élnek, mintha szóba kerülne, az anyjuk miatt ment tönkre a házasság...
Az is meggondolandó,a mintaanyuka is dolgozott a kislánya három éves koráig és gondolom, a gyerekei születése előtt ő sem tudott többet a gyereknevelésről, minta "mostoha".

Nekem Julia Roberts karaktere életszerűbb volt, jobban tetszett.
Zerg 2018 ápr. 24. - 20:21:50 Előzmény Zerg
És megvan, a nyitány.
Zerg 2018 ápr. 03. - 19:56:22 Előzmény badikne.andi@freemail.hu
Köszi szépen, rákeresek :)
9/10
badikne.andi@freemail.hu 2018 ápr. 02. - 15:12:47 9/10 Előzmény Zerg
Talán egy részlet Rossini: Bruschino úr című egyfelvonásos operájából...
Zerg 2018 ápr. 02. - 13:08:15
Az elején viszi a gyerekeket kocsival az anyjuk és szól egy komolyzene a rádióban. Tudja valaki, mi az?
bujdosxo 2018 jan. 15. - 08:28:30
csinált filmnek jó, mûvészfilmnek szóba sem kerülhet
10/10
andru1@freestart.hu 2017 nov. 18. - 23:24:06 10/10 Előzmény Tarot
Pedig az élet ilyen, sõt még ennél cifrább. Pont azért kellett volna megnézned végig a filmet, hogy lásd minden élethelyzetre van megoldás, csak kellõ intelligencia kell hozzá.
gladiolus 2016 dec. 06. - 15:08:59
Én viszont maximálisan osztom a véleményedet. Igen, személyre szabott, hogy ki hogyan akar élni, és miben tudja megtalálni önmagát. Nagyon sok kellemetlenség és betegség származik abból, hogy mindenkire kötelezõ érvénnyel rá akarják húzni az átlagos családmodellt. Ez sokszor sem az egyénnek, sem a gyerekeknek nem jó.
Én azon nõi kategóriába tartozom, aki nem érzi jól magát egyedül, ha mást nem is veszünk alapul, de még a Bibliában is benne foglaltatik, hogy az ember nem arra hivatott, hogy egyedül éljen.
Van egyfajta nõi sztereotípia, ami a nõi jellegbõl alakult ki, és a nõi lélekre hangolt életformát hangsúlyozza, mely szerint a nõ csak ebben teljesedhet ki. Azt viszont hülyeségnek tartom, hogy egy nõ megszerez egy komoly diplomát, aztán otthon a férje az úr, akinek a nõ szül három négy gyereket, és ezért él., otthon, nincs hivatása, és vezeti a háztartást. Itt a személyes önmegvalósítás azért csorbul szerintem. De csorbul akkor is, amikor egy nõtõl ugyanakkora teljesítményt várnak el a munkahelyen, mint egy férfitól, viszont amikor hazaér, hatványozottan több a feladata, mint a férfinak.

A legjobb mindig az arany középút, minden téren, a szélsõségektõl jó távol maradni, hogy a lényeget, ami igazán fontos, meg tudjuk õrizni. Hogy nõk legyünk, és ne csak anyák, vagy férfiak.
gladiolus 2016 dec. 01. - 18:39:48
Nemrég vetítették, és véletlenül ott ragadtam, valami könnyedebb dologra emlékeztem, aztán a kezdetleges közönyöm rácsodálkozássá mélyült, és aztán már nem tudtam nem végignézni, mert csak most jöttem rá, hogy mennyire nagyon is drámai, mennyire igaz, és mennyire valóságos.
A két nõ harca, párbeszédei szerintem tananyag lehetne minden nõ számára, mert minden mondat az élet törvényszerûségeirõl szól.
Igen, ez maga a kõkemény élet., és valóban így történik.

SPOILER******

A feleség megpróbálta a tökéletes nõ szerepét, férjhez ment, szerette a férjét, és megpróbált neki mindenben megfelelni. Szült két gyereket, szerette õket, és megpróbált nekik mindenben megfelelni. Gyakorolta a hivatását is, szerette, és ott is maximálisan próbált megfelelni.

És ennek ellenére egyszercsak lesújt a bárd: elment az idõ, itt-ott ráncok, a bõr már nem annyira selymes, az arc már nem annyira fiatal, a tekintet törékeny, a testalkat is megereszkedik-és a szeretett férj már nem szeret többé. És akkor jön a sokk.
Mert az általános forgatókönyv szerint egy fiatalabbat szeret, és a mi megkopott fényünk nem ragyog többé, akkor sem, ha mindent megtettünk, hogy jó feleség, jó anya, és jó munkaerõ legyünk, akkor sem kellünk többé.
Na igen, és ennek hatására olyan önmegsemmisítõ csalódást és feleslegesség érzést, olyan elemi magányt élünk meg, hogy jön a rák. Igen, szinte törvényszerû. Mert minden adott hozzá.

És marad az életerõs, a fiatalabb, és lassan mindenki elfogadja, és megszereti õt, mert a mi elveink már elavultabbak, és mindenki szereti az újat, az ismeretlent-és ránk már nincs szükség többé, nincs több feladatunk. És ebbe belehalunk, mi nõk. Van aki csak lélekben, de van aki teljes valójában.

SPOILER vége********

A film mindezt hihetetlenül szemléletesen és tökéletesen mutatja be, egyetlen részlet sem hiányzik a kirakós játékból. Minden a helyén van.
Olyannyira, hogy a szemem néha elhomályosul, mert mélyen legbelül nagyon is megráz ez a történet.

10/10
10/10
Xxy92 2016 júl. 13. - 00:00:44 10/10
Anyák napja délutánján vetítette a TV2, és bár meglepõdtem, hálás vagyok érte! Nagyon szép és elgondolkoztató filmrõl van szó, amely sokat tud adni a család minden tagjának. A két fõszereplõnõ fantasztikusan és hitelesen játszik, nemhiába tartanak ott, ahol, még most is. Javaslom mindenkinek, aki szereti az értelemmel-üzenettel rendelkezõ filmeket.

A filmélményen kívül egy kedves dalt is kaptam, ugyanis nagyon megszerettem az iskolai elõadáson szóló This land is your land c. muzsikát.

Csak azt nem értem, hogy a 90-es években Szalay Csongoron kívül miért nem létezett más kisfiú-szinkronhang? -.-
christine97 2015 dec. 26. - 21:24:09
Éppen most vetíti a FEM3.. Emlékszem, még annak idején, 2004-ben karácsonykor is vetítette a TV, felvettük VHS-re.. Nagyon megindító film, bármikor meg tudnám nézni..

SPOILER
Tetszik, ahogy a két nõ átértékeli a kapcsolatukat.. Eleinte vívódnak egymással, ám Jackie halálos betegsége, a rák közelebb hozza õket egymáshoz.. Amikor az utolsó percekben az anyuka elköszön a gyerekeitõl, aztán pedig készítenek egy pár fotót együtt.. :'( Nagyon megható, sosem úszom meg könnyek nélkül..

Egyszóval 10 pontra értékelem ezt a filmet..
kisbogáncs 2015 jún. 17. - 13:35:22
ezt biztos nekem akartad címezni?:)
Helga Pataki 2015 máj. 23. - 10:21:19 Előzmény sixpack1989
A világ nem fekete fehér, ha valakinek nem tetszik egy igényesebb film, még nem jelenti azt, hogy celebekrõl szóló szennymûsorokat fog nézni.
Egyébként ez a film nagyon szép, a benne lévõ kisfiú pedig tündér! :)
Összes hozzászólás