Egy különc srác feljegyzései

Bakancslistához adom
The Perks of Being a Wallflower
amerikai romantikus dráma, 2012

Értékelés:

272 szavazatból
Szerinted?

A Stephen Chbosky hatalmas sikerű regénye nyomán készült Egy különc srác feljegyzései főszereplője az elsős gimnazista Charlie (Logan Lerman), aki mindig a partvonalról szemléli az eseményeket - egészen addig, amíg szárnya alá nem veszi két belevaló felsőbb éves. A szép és szabad szellemű Sam (Emma Watson) és vakmerő mostohabátyja, Patrick (Ezra Miller) révén Charlie új barátokat szerez, megismeri az első szerelmet, az ébredező szexualitást, féktelen bulikra és a Rocky Horror Picture Show éjféli vetítéseire jár, és közben a tökéletes dalt is keresi.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Fecni007 2018 nov. 25. - 20:10:02
Untam. Keményen.
10/10
babo0410 2018 nov. 25. - 00:11:24 10/10
Nekem a film nagyon tetszett. Már a könyvet is örömmel olvastam el, és már az nagyon sokat adott nekem. Nagyon együtt tudok érezni a főszereplővel, hiszen én is kissé visszahúzódó, félénk srác vagyok. Nekem nagyon sokat adott a film. Egyik nagy kedvencem. Nagyon mély gondolatokat tudok meríteni belőle. Másik ilyen könyv, ami sokat adott nekem, amit ha magányosnak érzem magam, honvágyam támad, vagy bármi szomorúság ér, akkor erőt tud nekem adni, ami feltölt, ami segít, támaszt nyújt, az Tamási Áron Ábel trilógiája. Vagy még ott van Per Christian Jersild Gyermekek szigete című könyve. Ezek azok a könyvek, amik nagyon nagyon sokat jelentenek nekem. Úgyhogy számomra a Különc srác feljegyzései egy alapmű.
sexykex 2018 febr. 06. - 11:40:13
Nem hatott meg, nem dobott fel, de nem lettem rosszkedvû sem. Egy fiatal próbálja túlélni a gimit, ami barátok nélkül nem egyszerû feladat. Lökött fazon viszont többnyire lökött barátokat talál.
Szerintem túl sok irányba markolászik az író-rendezõ, (homo- és transzszexualitás, barátság vs. szerelem, megrontás és bûntudat, stb.) de egy-két alapigazságot kimond közben. Számomra a legfontosabb: ha azt nem választhatjuk meg, hogy honnan jövünk, azt eldönthetjük, hogy hová tartunk.
10/10
Xxy92 2016 júl. 12. - 23:47:33 10/10
Fantasztikus film! Valójában azért tetszett nagyon, mert én is barátok nélkül élek, pont ugyanúgy, mint ahogyan a fõszereplõ élt, és baromi jól át tudom érezni, mekkora örömöt okozhatott neki az, hogy talált barátokat, még ha az egyikük iránt kicsit többet is érzett. És a mellékszereplõk is nagyon jól el vannak találva: nem szerepelnek túl sokat, de mikor igen, akkor annak valós értelme van.
Tetszik, hogy másik szálon ott fut Charlie magánéleti válsága, a nagynénjével kapcsolatos trauma.

SPOILER
Sokaknak biztosan az a kedvenc jelenete, mikor õ maga is feláll az autón, nekem viszont inkább az, ahogyan az utolsó percekben, telefonálás közben a testvére int a barátnõjének, hogy küldje a rendõrt.

Emma Watson elbûvölõ, mint mindig. Paul Rudd pedig csak hab a tortán.
10/10
babo410 2016 márc. 18. - 13:22:13 10/10
Nekem a film nagyon tetszett. Sokakkal ellentétben én Emma Watsont is jónak találtam benne. Nekem hatalmas élményt adott a film. Imádtam az elejétõl a végéig. Ilyen Hollywood-i filmmel nem sokszor fordul elõ. Ilyet legutoljára Hollywoodból csak a Forrest Gump tudott. Nálam kultuszfilm. És a zenék benne szintén 10/10-esek. David Bowie nagy kedvencem, a Heroes c. száma meg egyenesen telitalálat a filmben. Ahogy a The Smith Asleep-je is, de a többit is imádtam. Szóval a filmet és a zenéjét is kismilliószor hallgatom, nézem meg. Kedvenc.
10/10
Morfondír 2015 júl. 01. - 21:52:47 10/10
imádom ezt a filmet. Már csak a zenéi miatt is. Az a fajta keserédes nosztalgikus hangulatom lesz tõle. Nyilván nem küzd minden kamasz ilyen gondokkal hál' istennek, mint Charlie, de nehézségek akadnak dögivel. Szerintem abszolút visszaadja a film, amit egy kissé elveszett, önmagát keresõ fiatal érez. Na, mindegy! én tudtam azonosulni a filmmel, egész személyesnek éreztem.
Edmond Dantes 2015 ápr. 17. - 10:49:07
Szokványosnak látszó, de nem szokványos film kamaszkorról, felnõtté válás felé vezetõ útról, múlt árnyairól. A regény még jobb lehetett: az egyes szám elsõ személyben, Charlie által elmesélt filmes történet stílusa, szófordulatai gyakran kicsit tudálékosnak-modorosnak-koravénnek tûnt/ek. A fiú problémáinak valódi motívuma csak a végén derül ki, számomra alig észrevehetõen és kissé erõltetettnek is tûnik. Az író, Chbosky talán átengedhette volna a forgatókönyvírást vagy a rendezést másnak, így eléggé maga köré tekeredett. Mindezek ellenére ajánlom az érintett korosztálynak és felnõtteknek is, sokan meg fogják találni benne a nekik szóló "üzeneteket". 16-os karikával vetítették, de megtekintését 15 éveseknek is megengedem :) maga Charlie is 15 a filmben.
7/10
trev 2014 okt. 18. - 12:09:20 7/10
Felemás érzéseket keltett bennem a film. Végig az volt a benyomásom, hogy a rendezõ nagyon ki akar bökni valamit, de nem tudja, hogy kell, vagy nem meri, mert fél, hogy esetleg aránytalan lesz az egész. Így viszont elég lagymatag lett, mindenbe belekap egy kicsit, de szinte semmi nem tud kibontakozni teljes súllyal. A nagynéni által generált probléma szinte alig van elõkészítve. Egy újabb veszteségélménnyel (barátok távozása) párhuzamosan tetõzik, így kifejtve sincs. Mi van mögötte? Bûntudat? Vagy tényleg a nénit szerette legjobban, ahogy el is hangzik? Elég zavaros lett, de a hézagok könnyû kipótolhatósága miatt mégis élvezhetõ. 7/10
9/10
Caline 2014 okt. 11. - 11:50:47 9/10
Elõször zseniálisnak tartottam a filmet, mert a mostani konzum-áradat, amiben fuldoklik a magyar mozi, abból kitûnnek az ilyen bátrabb alkotások. Az egészet viszont a meleg srácot alakító Ezra Miller viszi el, vagyis dobja fel. A többiek haloványabbak, bár próbálkoznak. Logan Lerman is jó. Aki viszont szerintem nem annyira jó színész lány, az Emma Watson. Biztos meg fognak dobálni kõvel; szerintem Emma Watson itt is csak egy betanult szerepet, szöveget ad elõ (eddig még ott is van a dolog, hiszen a filmekhez kell szöveget tanulni) De még mindig az az eminens kis Hermione ugrik be, aki tökjól tudja a feleletet, meg okos, meg bájos is - csak valami nagyon hiányzik belõle. Lehet diplomás, meg ENSZ nagykövet 23 évesen, de szerintem még érnie kellene, hogy a játéka hitelesebbé váljon. (...)

A film csodaszép volt sok helyen, a képek, a színek - végre-végre nem átlagosak, bátrabbak, különlegesek.
9/10
huanmigel 2014 jún. 25. - 20:46:23 9/10
Reális a pontozás
MolnarErik 2014 jún. 23. - 22:56:35 Előzmény Vivien Györkös
Vivien Györkös 2014 jún. 19. - 21:40:23 Előzmény MolnarErik
SPOILER
Mint pszichológushallgató, bátran kijelenthetem, hogy ahogy egy kislánynak traumát okoz, ha szexuálisan zaklatják, úgy a kisfiúknak is (a "kielégülés" ellenére is). Teljesen mindegy, hogy akkor hogyan élte meg, mindenképp törést okoz benne késõbb.
8/10
-NOMAD- 2014 jún. 11. - 23:33:17 8/10
Csalódás volt. Sokak által "kultuszfilm"-ként lett leírva, pedig részemrõl éppen belefér a 8/10 kategóriába.
Jó film, kellõen fordulatos és mozgalmas, de kevésbé drámai mint sok, általam jobban értékelt társa.
Ezek ellenére mindenképp ajánlom a mûfaj kedvelõinek. Egyszer végignézhetõ és lesz akinek bejön.
MolnarErik 2014 ápr. 05. - 21:12:09 Előzmény Vadrenalin
És I58J-nek is.
SPOILER
Ezekben az esetekben viszont Helen néninek vmi nagyon nem kellemes dolgot kellett a sráccal csinálnia (ha kielégült volna, azt miért akarná elfelejteni), márpedig a fiúknak csak akkor nem kellemes, hha vmi nagyon bizarr dolgokat csinálnak velük. Szal továbbra is ott tartunk, h Helen néni csinált vmi szörnyûséget, amirõl nem tudjuk, h mi.
Az meg, h valaha létezett-e a levelezõpartner, nekem továbbra is kétséges. Egyszer beszélt róla, pont befüvezve. Nekem inkább tûnt vmi terápiás módszernek.
De hha vki a könyv ismeretében tud vmi konkrétat, az mondja nyugodtan.
7/10
Vadrenalin 2014 márc. 29. - 15:09:59 7/10 Előzmény MolnarErik
Nekem úgy tûnik, hogy egy eshetõséget kihagytál, ami szerintem a helyes választ megadja, de mintha itt mindenki megfeledkezett volna errõl az összefüggésrõl (bár tény, hogy én is nehezményeztem, hogy a film ezt nem fejti ki bõvebben).

*** Spoiler ***
Helen néni zaklatása az én értelmezésemben nem önmagában okozta a srác bekattanását. Mi is történt? Ott volt egy nõ, akit a kis srác nagyon szeretett, és bízott benne. Az elkezdett vele olyan dolgokat csinálni, amik legalábbis összezavarták, különösen, hogy beszélnie sem szabadott róla. Innentõl a szeretet és a gyûlölet eléggé keveredett benne, és megesett, hogy Helen néni halálát kívánta. Amikor az tényleg meghalt, akkor úgy érezte, hogy az õ kívánsága okozta ezt, õ a felelõs Helen néni haláláért, akibõl ráadásul akkorra már csak a jó dolgokra emlékezett, mert a rosszat törölte az agyából a bûntudat. Ehhez jött még hozzá az egyetlen barátjának öngyilkossága, így nem maradt senki, akivel bizalmasan megbeszélhette volna a dolgokat. Nem csoda hát, ha kitalált helyette valakit, akinek leírhatja a gondjait, és mindezek a dolgok együtt már egész jó alapot adtak egy kis megzakkanásra is.
I58J 2014 márc. 23. - 19:31:58 Előzmény MolnarErik
***moderálva***

Egyébként meg azért sérül ez miatt pszichésen, mert az agya eleve elutasítja ezt az emléket, ezért szinte õ maga se emlékszik rá, ezért nem tud a traumával mit kezdeni és akkor törnek rá a rossz emlékek, amikor éppen egészséges szexuális élményeket próbálna átélni. Akivel ilyesmi történik annak minél elõbb segítséget kell kapnia, csak egy fiúnak még nehezebb ezzel szembenéznie, fõleg ha még nem volt esélye ilyesmit (igazi) élvezettel átélni. Ja és még az se tesz jót, ha ismerõsök/idegenek baromságokat pofáznak...
Towner 2014 febr. 19. - 20:03:00
Jéé! Egy nem gagyi tinifilm. Nahát. 10/8
MolnarErik 2014 febr. 07. - 17:45:25 Előzmény _Manoka_
A hosszú neked ment.
MolnarErik 2014 febr. 07. - 17:44:25
SPOILER
A film 5féle dolgot is sugall Helen nénirõl (elõször, h verték, azt ebbõl kifolyólag vmi szörnyûség történt vele, azt h verték, de új életet tudott kezdeni, azt jött ez a balesetes dolog, amiért a srác magát vádolja [ezt ugye az egész család tudja, nekünk mégiscsak majdnem a film végén hozzák a tudomásunkra], és végül a lebegetett nagy szörnyûség[hopp ez csak 4 volt]), de gyak semmit sem állít. És nyilván neked sincs lövésed róla. Attól, h vkinek kiskorában simogatták a combját kiskorában, még senki sem kerül hetekre a pszichiátriára, minél kisebb korában történt, annál kevésbé, mivel egy bizonyos kor alatt (8-10 éves korig), kimondottan ígénylik a simogatást. Verziók Helen néni tetteirõl: Verte (ettõl be lehetne kerülni a pszichiátriára, de kizárható), komolyabb játszadozás is folyt a szervekkel, de az ilyesmit a fiúk élvezik, szal ilyesmitõl más jellegû lelki problémák jönnek elõ, az Oidipusz komplexus nagynénikkel már nem mûködik (hacsak nem a szülõk állandóan azt verik a fejébe, h a szex a legszörnyûbb dolog a világon, de ebben az esetben õk követnek el szörnyûséget vele), állandóan a szexxel foglalkozik, szexuális tárgyként kezeli az ellenkezõ nem tagjait stb (ráadásul az apa karaktere, a nagy macsó ehhez inkább gratulált volna a fiának, mint h fapofával szörnyülködik). Végül Helen néni elõvett vmit a retiküljébõl és jól feldugta v vmi egyéb komoly S/M dolgot csinált, na ez már igazán durva, az ilyenektõl tényleg kialakulhatnak ilyen traumák, de elég nehéz elhinni, pláne ilyen homályos utalgatásokból, h ez történt volna (v bármi még ennél is durvább).
A barát kérdéshez. Lehet, h ez így konkrétan le van írva a könyvben, de a filmbõl egyáltalán nem következik. Azt h tényleg volt 1 barátja, aki öngyilkos lett, azt csak a srác állítja egyszer, de egyébként soha nem kerül elõ, szal miért kéne feltétlenül elhinnünk a srácnak, hisz totál õrült, aki 1 nem létezõ emberrel levelezik. Viszont hha tényleg létezett valaha ez az öngyilkos barát, akkor meg minek kéne helyette 1 másik nem létezõt kitalálnia, hisz õ legalább már létezett valamikor. És még csak 1 kósza utalás sincs arra, h az öngyilkos barát és a levelezõpartner két külön személy lenne, sõt a srác kimondottan EGY(etlen) barátról beszél.
_Manoka_ 2014 febr. 03. - 19:31:46 Előzmény MolnarErik
Nem értem, miért kéne a szájába rágni a nézõnek, hogy mi történik, mikor némi logikával tök egyszerûen kikövetkeztethetõ. Ajánlom, hogy ne csak nézzetek, hanem lássatok is... Rohadtul világos, de azért leírom...
SPOILER
Megvan az a jelenet, amikor Charlie és Sam csókolózik és Sam simogatja Charlie combját és errõl Charlienak beugrik Helen néni? Mi következik ebbõl? Helen néni is simogatta Charlie combját mikor még kicsi volt, de még mutatja is, ahogy simogatja meg mondja az emlékben, hogy ne mondd el senkinek, maradjon a mi titkunk, ne ébreszd fel a nõvéredet. Mi következik ebbõl? Helen néni egy kicsit pedofil volt, amellett, hogy elmebeteg is. Nagyon nehéz volt megfejteni, tényleg. A másik meg... úristen ne keverd már a szezont a fazonnal, volt egy igazi barátja Charlienak, aki öngyilkos lett, meg volt egy ember, akinek leveleket küldözgetett Charlie, a kettõ két külön személy!!! És nyilván azért küldözgetett levelet egy ismeretlennek, mert az egyetlen barátja meghalt...
SPOILER VÉGE
Logika emberek. Ne akadjon már meg senki ott, ha használnia kell egy kicsit a fejét, oké, hogy a mai média nem azt sulykolja belénk, hogy használjuk a fejünket, de attól még nem kell így tenni...
Összes hozzászólás