Einstein és Eddington

Bakancslistához adom
Einstein and Eddington
angol-amerikai filmdráma, 90 perc, 2008

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

Albert Einstein nevéhez fűződik a tudományos élet egyik legnagyobb felfedezése, a relativitáselmélet megalkotása. A híres német tudóst barátság fűzte kortársához, az angol tudományos élet kiemelkedő képviselőjéhez, Sir Arthur Eddingtonhoz. Az angol fizikus volt ugyanis az első, aki megértette Einstein elméletét. A két lángelme felvette egymással a kapcsolatot, levelezésük során megosztották egymással észrevételeiket és gondolataikat.

Stáblista:

Szereplők

Arthur Eddington
Albert Einstein
Sir Oliver Lodge
Elsa Einstein
Winnie Eddington

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
JonathanSeagull 2018 szept. 29. - 09:04:29 Előzmény biffco
Ha szeretnél egy kicsit mélyebben elmerülni a megoldatlan problémákban, akkor ajánlom az egyik írásomat: http://szucsjanos.hu/science/myths.html. Ebben a relativitáselméletről is olvashatsz. Egy nagyon érdekes írás:
http://www.conspiracyoflight.com/Paradox/The_Paradox_of_the_Clocks_in_the_Canaries.html.
Azonkívül ajánlom a Sagnac-kísérletről szóló anyagokat is. Magyar nyelven is megjelent könyv, Lee Smolin: Mi a gubanc a fizikával. Ez ugyan nem a relativitáselméletről szól, hanem a fizika és a húrelmélet válságáról, de erősen ajánlott olvasmány. Sajnos sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy csak azért mert a tudomány elfogad valamit igaznak, az igaz is. De ha megnézed, van-e kísérleti bizonyítéka a Lorentz-kontrakciónak (nincs!), vagy csináltak-e egyirányú fénysebesség mérést mozgó fényforrással és mozgó megfigyelővel (nem csináltak!), akkor rá fogsz jönni, hogy alapvető kísérleteket azért nem végeznek el, mert a relativitás-elméleteket ki kellene dobni a kukába, és senki nem tudja, hogy utána mi lesz. Ezért nem vállalnak be kritikus kísérleteket. Gondolj bele, fizikusok, újságírók, tanárok százezrei gondolnak igaznak valamit, amiről egyszerre kiderülne, hogy ámítás volt az egész. Ezért a mai tudomány magakadályozza a publikálási rendszerével az összes olyan cikk megjelenését, amely csak egy kicsit is aláásná a tekintélyüket. A tudomány ma úgy működik, mint a katolikus egyház. Hogy ne hidd azt, hogy ez csak az én összeesküvés elméletem, keress rá olyan könyvekre, mint a "Higgs Fake", vagy a "Farewell to Reality", vagy "Bankrupting Physics".

És ezért írtam a válaszomban, hogy gondolkozni kell, mert manapság nagyon kevesen gondolkodnak, a többség mindent vakon elhisz.
biffco 2018 szept. 25. - 20:39:23 Előzmény JonathanSeagull
oké bocs a stilusért, de amikor valaki egy port.hu forumon kijelenti hogy einstein félrevezette nem kicsit hanem nagyon a fizikát na ez az elgondolkodtato:)
ha van dokumentumod, bizonyitásod, megjelent publikáciod stb, amit a nemzetközi tudostársadalom elfogadott akkor pls linkeld be...rengeteg elmélet van, de ugy tudom egyik sem ütötte meg még azt a mércét(tehát nem tudták bizonyitani) hogy einstein mekkora fafej volt. aki megtehetné (mer van olyan agy mint einstein) az biztos hogy nem a port.hun fogja kijelenti hogy einstein mekkora luzer, illetve nem itt állna le megcáfolni 100 éves elméleteket/bizonyatékokat
JonathanSeagull 2018 szept. 25. - 17:41:57 Előzmény biffco
Ezért maradsz mindig ilyen ostoba, mert nem gondolkozol...
biffco 2018 szept. 23. - 12:51:36 Előzmény JonathanSeagull
jajb****...."visszavetette a fizikát nem kicsit nagyon":D

az önjelölt tudosoktol agyfaszt kapok...
8/10
doktormacko1 2018 aug. 09. - 21:49:20 8/10
8 / 10 Érdemes megnézni , jó film.
JonathanSeagull 2018 aug. 09. - 18:48:20 Előzmény Aszpirin
Sajnos az igazság egészen más, és ezért nem fogom megnézni a filmet, mert gondolom erről egy szó sem lesz benne. Eddington pacifista volt, és a vesztes háború után úgy gondolta mindent meg kell tennie, hogy a német tudósokat támogassa. Az túlzás, hogy megértette volna az általános relativitás-elméletet, egyszerűen tudta, hogy a csillagok képének milyen mértékben kell eltolódni a Nap mellett elhaladva. Két helyen mértek az 1919-es napfogyatkozáskor, sajnos Eddington nem azokat az adatokat használta, amik a legjobbak voltak, hanem azokat, amik a legjobban egyeztek Einstein jóslatával. 1921-ben Einstein Nobel-díjat kapott, érdekes módon nem az Eddington által "megerősített" általános relativitás-elméletért, sőt egyenesen megtiltották neki, hogy a stockholmi előadásán beszéljen a két relativitás-elméletről. Később sem kapott Nobel-díjat értük, vajon miért nem? Einsteinből mítoszt kreáltak, a kicsit őrült zseni mítoszát, akinek az elméleteit senki sem érti igazán. A valóság az, hogy Einstein visszavetette a fizikát, nem kicsit, hanem nagyon. Az éterrel kapcsolatban mind a mai napig nincs világos, egyetértő vélemény arról, hogy létezik, vagy sem. Az ilyen filmek sajnos csak a hamis mítoszt erősítik, és csak arra jók, hogy az embereket megnyugtassák: a fizikában minden rendben van. Valójában újra kellene kezdeni az egészet onnan, ahol 1900-ban tartottunk.
adamnagysweetmovie 2014 nov. 21. - 12:51:58
Hiánypótlásra érdemes lenne, 'magnósok
10/10
Narcysz 2013 ápr. 05. - 19:45:37 10/10 Előzmény Aszpirin
Mindenben egyetértek. Tényleg nagyon jó film!
10/10
Aszpirin 2010 okt. 27. - 20:18:00 10/10
Nagyon tetszett a film. Tárgyilagos, nincs túlspilázva, és el kellett teljen egy kis idõ, amíg rájöttem, mitõl olyan ismerõs Einstein arca... :-)
Mindenkinek ajánlom figyelmébe, a tudománytörténet egy nagyon fontos és ugyanakkor érdekes momentumát mutatja be. Érdekes lenne eljátszadozni a gondolattal, vajon mikor "figyeltek volna fel" Einstein gondolataira, ha Eddington nem karolta volna fel ennyire megszállottan a témát.
Petrapetrus 2010 aug. 23. - 18:43:58
Az én példányom nem!!!!
chagaal 2010 aug. 23. - 18:12:35 Előzmény Petrapetrus
szinkronizált...
makifejû.rókaprém 2010 júl. 29. - 18:20:53
jjaj, énis nagyon szivesen megnézném, nekem sincs hbo-m...
sõt, angolul sem tudok sokat..
Petrapetrus 2010 júl. 07. - 12:55:43
Segíts magadon...

És legalább nem szinkronizált... :-))))
Petrapetrus 2010 júl. 07. - 12:37:57
Szívesen megnézném, ilyenkor sajnálom, hogy nincsen HBO-m. :-(