Elina

Bakancslistához adom
Elina - Som om jag inte fanns
svéd-finn filmdráma, 74 perc, 2002

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A kilenc esztendős Elina Svédország egy távoli csücskében él az 1950-es évek elején. Beteg volt egy jó darabig, de most már elég erős ahhoz, hogy visszatérjen a többiek közé.
Tuberkulózisa volt, ugyanaz, ami az édesapjának, csak ő belehalt a betegségbe. Elina olyan sokáig maradt távol az iskolától, hogy most minden szokatlannak tűnik neki. Új az osztályfőnöke is, Holm kisasszony. Holm kisasszony nagyon szigorú, különösen a finn származású gyerekekkel. Elina is ilyen. A legtöbb finn gyerek szegény és - legalább is Tora Holm kisasszony szerint - rendkívül rosszul nevelt. A legújabb szabály, hogy egy szót sem szabad beszélni finnül, csakis svédül.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 márc. 11. - 14:24:10
Nem jó a kiírás, nem a legjobb film volt Berlinben, a Kristály medvét kapta, ami egyfajta különdíj lehet.
Megható gyerekfilm, szép tájképekkel, de a dramaturgiája, konfliktusai, karakterei is leegyszerûsítettek. Mindenesetre lélekemelõbb, mint ami ma a legtöbb plázamozi tiniközönségének megy (bár az egyel idõsebb generáció).
Azt hiszem, Svédben van az az autonóm régió, ahol a svéd többségnek is kötelezõ megtanulnia finnül, nemcsak fordítva. Éljen!
kaviics 2008 ápr. 29. - 12:05:53
Keresem Kantelinen Elina c. filmzenéjét (aka Näkymätön Elina, Elina: As If I Didn't Exist/Elina: As If I Wasn't There), ha tud segíteni vki, szóljon.
Láttátok már finnül? Hihetetlen, nagyon szeretem.
Vitona 2006 aug. 07. - 21:24:24
Én most láttam elõször, és nagyon szép volt, kb a felétõl végig bömböltem.
Adalka 2006 aug. 03. - 21:35:57
Egyszer már láttam láttam ezt a filmet, de most még egyszer megnézem, mert az a típusú film, amit nem lehet csak úgy elfelejteni.