Ellenség

Bakancslistához adom
Enemy
kanadai-spanyol thriller, 90 perc, 2013

Értékelés:

92 szavazatból
Szerinted?

Adam rosszkedvű, magának való férfi. Történelmet tanít a Torontói Egyetem, és a diákokon kívül az egyetlen emberi kapcsolata a barátnője, Mary, bár a vele töltött időtöltés szinte csak a szexre korlátozódik. Amikor az egyik kollégája ajánlására megnéz egy filmet megdöbbenve fedezi fel, hogy a főszerepet játszó színész az ő tökéletes hasonmása. Adam elsöprő vágyat érez, hogy találkozzon Anthonyval. Hamarosan azon veszik észre magukat, hogy az életük bizarr módon összefonódik egymással.

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Tinussh jan. 27. 17:46:37 10/10
Sokan úgy nézték meg hogy nem értik, nem olvasták a könyvet kis segítség Az ellenség Film lényege értelmezése:
Spoiler🙂

Anthony lefekszik Maryvel. Aztán Mary rájön, hogy Anthony házas ember, összevesznek (amint az film vége felé látható) és később autóbalesetet szenvednek. Anthony életben marad, bár megsérül. Innen vannak a hegei.
Helen természetesen rájön, hogy Anthony-nak autóbaleset volt egy nővel, akivel megcsalta őt, de megbocsájt neki. Van egy jel, ami arra utal, hogy Mary túlélte a balesetet, erre később rátérek.

Anthony próbál visszatérni a régi kerékvágásba, de ez nem megy könnyen. Egyfelől erős bűntudat gyötri, viszont még nem képes rávenni magát, hogy felhagyjon a régi életvitelével (gyak. a nők hajszolása, ahogy azt az anyjától hallottuk). Elkezd szex-klubbokba járni, átmenetileg így próbálja megoldani a problémáit.
Figyeld meg, hogyan taposnak el egy pókot a klub-jelenetben. Azt hiszem a pók jelképezi Anthony félelmét a Helennel való életéttől és az apaságtól.

Hiába, a félelem (és esetleg a bűntudat) újra erőt vesz Anthonyn és valami más módon kell ezt megoldania. Ekkor hoz létre magában egy alteregót - Adamet, az egyetemi professzort. Talán utananézett egyetemeknek és belebotlott Adam nevébe és tudatalatt úgy "döntött", hogy ezt a nevet fogja használni az új személyiségével. Valóban létezik egy Adam Bell nevű professzor, de amikor Anthony és Helen utánanéznek, csak egy nevet találnak, képeket nem. Így hát Adam Bell akárki lehet.

Figyeld meg, hogy Adam életének nagy része (ami, csak Anthony fejében létezik), kissé szürreális és üres. Kétszer ugyanazt az előadást tartja meg a hallgatóknak (a film elején) és egyszer egy üres tanterembe sétál be. Az előadások a film elején csak Anthony fejében történtek meg, viszont az üres tanterembe való besétálás valóság, mert később összefut Helennel. Azt hiszem az üres tanterem hivatott megmutatni nekünk, hogy ő nem tanít az egyetemen.

Anthony Adamen keresztül próbál elszakadni a valóságtól. Figyeld meg, hogy a képnek, amit később az ő és Helen lakásában látunk csak a fele van meg. Adamként szimbólikusan kiszakította Helent az életéből (ezért, az eltépett kép) és helyette Maryvel van kapcsolata. Viszont az igazi életének momentumai elkezdenek beszivárogni a tudatába, míg ő az álomvilágát éli Adamként. Adam barátja (aki szitén Anthony képzeletének szüleménye) ezért javasolja neki, hogy nézze meg a filmet. Ekkor kezd az álomvilága összeomlani.

Helen észreveszi, hogy valami nincs rendben a férjével. Először azt hisz, hogy ÚJRAKEZDŐDÖTT a Maryvel való kapcsolata.
Ezér hiszem, hogy Mary szintén túlélhette a balesetet. Helen gyanakodni kezd, kikeresi az állítólagos professzort és úgy dönt, hogy tesz nála egy látogatást, hogy megtudja egy "féltékeny férjjel" van-e dolga. Mikor megérkezik az egyetemhez, egy megdöbbentő felfedezés éri. Belefut Anthonyba, aki akkor éppen teljesen az alteregója irányítása alatt van.
Helen kiborul, amint az egy későbbi jelentben látható, amikor valami olyasmit mond, hogy "Tudod te, hogy miről van szó." Helen nem tudja eldönteni, hogy Anthonynak valamilyen mentális betegsége van vagy csak át akarja verni őt.

Anthony nincs tudatában a saját helyzetének és találkozik Adammel. A találkozó természetesen csak a fejében történik meg, ezért az elszigetelt motel. Adam, akinek a pusztulása a küszöbön áll (mert lehet, hogy Anthony rájön, hogy ő csak egy alteregó) hirtelen visszavonul a beszélgetéstől, ezáltal lehetővé téve, hogy Anthony tovább élhesse a képzelgéseit.

Anthony ekkor már Helennel akar maradni, de Maryvel is fenn akarja tartani a kapcsolatát. Ezért ragaszkodik hozzá, hogy elvihesse Maryt egy romantikus üdülésre. Ehelyett azonban visszamegy a lakásba, ahol Helennel élnek, de ezúttal Adamként, mert az alteregója átvette felette az irányítást. Helen észreveszi, hogy Anthony furcsa és ki akarja deríteni, hogy újra Adamnek hiszi-e magát. Ezért kérdezi meg tőle, hogy "Milyen volt a iskola?". Ezután már meg van róla győződve, hogy Anthonynak mentális problémája van. Anthony elalszik és a Maryvel való balesetéről álmodik. Mikor felkel, ráébred, hogy valami nincs rendben vele, összeomlik és sír.
Helen a segítségére siet és arra kéri, hogy ne menjen el, ami azt jelenti, hogy jobban szerette az Adam alteregót mint a valódi személyiségét.

Egy ideig úgy látszik minden rendben van. A következő reggel Anthony hall valamit egy balesetről, de kikapcsolja a rádiót, mert ez a saját balesetére emlékezteti. Most már diktátorként viselkedik, aki cenzúrázza az információkat. Mikor rátalál a klub kulcsára, a régi személyisége kerül a felszínre
az apaságtól való félelmeivel (és talán a nők gondolata is újra előkerül) ezért látja Helent egy óriási pókként. Ez az a pillanat, amikor a történelem megismétli önmagát. A nőktől való félelme lehet hogy az anyjával való kapcsolata miatt alakult ki, aki kissé távolságtartónak tűnik és nem valami megértő Anthony gondjai iránt.


5/10
nick név 2021 nov. 29. - 11:45:30 5/10
A címe alapján nem emlékeztem rá, de én ezt már láttam valamikor. Az viszont jól leírja a filmhez fűződő viszonyomat, hogy mennyire nem maradt a címe és a stábja alapján emlékezetes. Meg lehet nézni, de a részemről hiába Jake Gyllenhaal és hiába csavaros a történet (nem rossz elgondolás, de semmi különös), a megvalósítása teljesen középszerű, nem tudott bevonni, el sem gondolkoztatott, ez a film a leginkább időpazarlás.
SaliBea 2020 nov. 26. - 21:56:58 Előzmény Owl
Ma néztem meg. Nagyjából én is azt gondoltam amit írtál, viszont
-SPOILER- szerintem eleve disszociatív személyiségzavarban szenvedett az ember, már a baleset előtt is úgy élt, hogy fogalma sem volt a másik énjéről. Írtam új hozzászólást, abban leírtam amit én gondolok.
SaliBea 2020 nov. 26. - 21:49:55
Most néztem meg a filmet, és a korábbi posztokra reagálok.
SPOILER következik!!!!!
Többen említették a skizofréniát, de látom hogy sokan nincsenek képben a betegség tüneteivel. Nekem van skizofrén családtagom, sajnos tudom miről van szó. A skizofrénnek valóban vannak téveszméi, látomásai, és ami jellemző rá, hogy az érzelmi dolgokat nem tudja megélni, kifejezni úgy mint egy normális ember. A filmbeli karakter nem skizofrén, hanem disszociatív személyiségzavarban szenved, rájuk jellemző, hogy legtöbbször tudatában sincsenek, hogy van egy másik személyiségük is, mert teljesen külön utakon jár, és igen is lehetséges, hogy az egyik személyiség szereti az áfonyát, a másik pedig nem. De ennél durvábbak is vannak az életben, pl. az egyik rövidlátó, a másik nem, vagy az egyik cukorbeteg, a másik nem. Szóval én azt állítom, erről van szó a filmben. Ami viszont nem tiszta számomra, hogy ki halt meg a balesetben. Mert bár úgy tűnik, a szeretővel szenvedett balesetet, viszont a film végén az ajtóban megjelenő pók látomás arra utal, hogy valami sokkal szörnyűbb lelkifurdalás gyötri. Az állapotos feleség bemegy a szobába, de amikor rányit, egy hatalmas pók jelenik meg. Ez elgondolkodtató.
9/10
Owl 2019 dec. 26. - 15:24:22 9/10
Tényleg érdekesen rakták össze. SPOILER Én úgy értelmeztem, hogy a várandós felesége mellett szeretőt tartva és szexklubba járva élte ki magát, majd jött a baleset. Ő megsebesült, a szeretője is túlélte. Valószínűleg itt jött egy jó kis amnézia, ami lenullázta addigi életét. Talán agysérüléssel kombinálva. "Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat." Így aztán tudathasadásos állapotban, két személyiségben éli tovább mindennapjait. Nekem tetszett, agyalni lehetett rajta.
6/10
Mayuli 2019 nov. 28. - 22:54:52 6/10
Valóban bekúszik az ember bőre alá, mert nem bírtam ki és végig olvastam az összes kommentet! Cseppet sem volt unalmas, sőt nekem bejött a képi világa, a színtelenség a zene! Csak Anthony motorja és sisakja ami a száguldással együtt színt visz a filmbe!
4anyreg 2018 okt. 28. - 22:34:09
A film lassúságával nincs baj, bár nekem néhol Lynch-re játszik, és azt a magasságot azért elég nehéz utolérni: feszültséget teremteni úgy, hogy közben gyakorlatilag semmi nem történik - lássuk be, csak neki megy. Itt is erre gyúrtak, de közben nem jött meg a hatás.

Fura, hogy a hasonmás megtalálása milyen elképesztő frusztrációt okozott mindkét személynél, és még a feleségnél is - ezt egyszerűen nem értem. Manapság sok ilyen esetet látni a médiában, és mindenki nagyon boldog/felszabadult, nem kezdenek el agonizálni, történeteket ráhúzni, vagy félni a helyzettől - de lehet, ez csak a média hatalma (rám nézve). :) Akár ikertestvérek találkozásának esetében is igen pozitív várakozással állnak a dolgokhoz, míg itt éppen ellenkezőleg: valamitől azonnal rettegnek - és a film nem hozza ennek a létjogosultságát, miközben erre építi az egész vezérmotívumot.

Franszoá81 elképzelése érdekes, de olyan sok benne a feltételezés/fantázia, hogy nem találtam meg a megnyugtató választ (ráadásul az egyik hasonmás látta a másikat a barátnőjével együtt, akik kommunikáltak egymással) - de azért érdekes felvetés.

Kicsit Spoiler ---- esetleg anyukája által felhozott "zsé kategóriás filmszínész" vágy egy érdekes irányvonal. Egy sekélyes kapcsolatban élő, unalmas ember által megteremtett álom a jobb és teljesebb életről, továbbá ennek bekeveredése a saját valóságába, amelyet egy irracionális esemény, a pók megjelenése tör meg többször is.
Az ilyesmi filmeket sokszor megnézem, mert van min gondolkozni, de ez kivételesen nem lesz másodszorra megnézős sem, nem adja a kategória lényegét.
1/10
Károly Keresztesi 2018 okt. 14. - 10:17:42 1/10
Röviden fogalmazva ez a film egy borzalom. Annyira, unalmas, lssúúúúú, hogy nekem három estém ment rá, hogy végignézzem. Na nem azért mert mindig elölről kezdtem, hanem azért mert mindig belealudtam.
Olvastam az előző hozzáoszlásokat is, hogy állítólag a hapi skizofrén, mi tagadás bennem is felmerült ez a gondolat, viszont ezt elég bénán oldották, meg, mert a skizofrén emberek, elég ritkán telefonálgatnak magukkal, és még ritkábban fojtogatják saját magukat.
Számomra ez a film semmiről nem szólt, körülbelül pont az történik a filmben ami az ismertetőben le van írva, mindez kicsit kiszínezve, mert megnézhetetd, hogy ül a padon, hogy veszi fel az inget, hogy hajtogatja össze a ruháját és rakja be a szekrénybe. Néha napján még beszélnek is benne, igaz az is semmitmondó nyögvenyelős párbeszéd, olyan mintha akkor találnák ki, mit is kellene itt mondani, de minden egyes szó előtt elgondolkozik.
Az ember azt várná, hogy a film végén majd hirtelen minden világos és egyértelmű lesz, mint mondjuk a Viharsziget című filmben, de itt semmi ilyet ne várj! Itt nem derül ki semmi nincs a végén csattanó, sőt igazából nincs is vége, ami meg van az egy szánalom. (most lelővőm a poént: Benéz a hálószobába, ahova az előbb ment be a barátnője, és egy villanás erejéig a sarokba egy három méteres madárpókot lát. És itt a vége!! Stáblista. )
A film olyan lassú és vontatott, hogy ha ennél is lassabban mozogna Jake Gyllenhaal, akkor lehet ki kellene hívni a halottkémet, mert azt hinném, hogy egy halott embert látunk.
A film hivatalosan csak 90 perc hosszú, de a valóságban ez egy 6 óra 45 perc hosszú film. (legalábbis én igy éreztem)
A képi világ is borzalmas, olyan mintha VHS kamerával forgatták volna még 1990 es évek környékén, sárgás, homályos, unalmas.
Hogy ajánlanám e a filmet megnézésre: hát egyértelműen nem! Persze kivéve akkor ha
mazochista hajlamaid vannak, mert akkor minden bizonnyal élvezni fogod a film minden egyes percét.
offtopic
Jehudet 2018 jan. 17. - 13:12:52
A film valódi címe: Pókember!
10/10
prosecutor 2018 jan. 13. - 14:26:04 10/10
Hogy a francba tudott a fazon 2 háztartást fenntartani egy tanári fizuból? Kanadában ilyen jók a fizetések? Amúgy király film. Nekem bejött 10/10
Viharsziget 2016 nov. 04. - 11:47:16
spoiler:


Összefoglalva.

A férfinek van egy felesége, de viszonya van egy másik nõvel is. Ez a gyûrûs jelneteknél kivehetõ. A férfi addig csalja a feleségét, amíg a másik nõ rá nem jön, hogy van egy feesége (gyûrrûs jelenet, amikor nincs rajta, de ott a helye) és elindulnak autóval, veszekednek, majd balesetet szenvednek, ez teljesen más idõbe történik, ez a múlt, amikor a végén fekszik a feleségével, akkor visszaemlékszik erre, vagy álmodja,vagy bevágják ezt a részt, akkor már nem volt másik nõ, és ekkor tudjuk meg a múltat, a balesetet. A feleség egy kicsivel elõbb megkérdi, hogy milyen volt a suliban? Itt kiderül, hogy a férfinek két énje van, hiszen úgy tudja (vagy dierkt kérdezi) hogy tanít, na de elviileg az a színész énje lakik vele a film szerint.lenne.

Az is lehet, hogy Adamnak a balesetig nem volt két személyisége, és tudatosan csalta a feleségét, és az is lehet. hogy kettõs személyisége volt, és az egyik nõvel színészként élt, a másikkal tanárként. Az viszont tuti, hogy amikor a feleségével fekszik az ágyon, akkor a tanár énje van, ekkor már rég megtörtént a baleset, ez jut eszébe, ez fáj neki, és ekkor már csak a felesége van.

A film úgy mutatja be, hogy egy idõsávban történek a dolgok, de szerintem több idõben történõ dolgokat látunk. A film szerint, amikor Adam fekszik a feleségévvel, akkor két személisége van, és épp a tanárt látjuk, de abban az idõszakban már nincs az éltében a másik nõ, a baleset a múlt, akkor elmúlhatott a kettõs személyisége, viszont ennél a jelenetnél mi nézõk azt hisszük, hogy itt a tanár férfi adja ki magát színészként a feleségének, és ugye ez a baleset után van, na akkor most ez megint elondolkodtató, mert a film szerint akkor van kettõs énje, amikor párhuzamos kapcsolata van,de az is levehetõ és benne van, hogy a kettõs énje a baleset utántól lett, csak akkor meg nem értem, minek a másik énje, és mire használja, ha már csak a feleség maradt?Tehát ezer felvetés lehet, nekem tuti meg kell néznem még, hogy értsem!
Viharsziget 2016 nov. 04. - 10:17:21
spoiler:

rengeteg minden lehet, a film és a véleményem alapján vázolom a következõket:

Hogy kettõs személyisége van, vagy/és hölgy a terhes nõvel él együtt, az kiderül, mikor a nõ megkérdi, hogy milyen volt a suliban, vagy tanárként, valami ilyesmit kérdez (ugye eddig az derül ki, hogy a tanár énje van a másik nõvel).

Adamnek viszonya van egy másik nõvel, két kapcsolatot tart fenn, erre magyarázat a gyûrûs jelenetek. Az autóbalesetes rész igen kérdõjeles, erre vagy visszaemlékszik, vagy csak bevágják ezt a részt, de más idõrendben játszódik, és pontosan itt lett vége Adam két különbözõ életének, személyiségének, és meghalt az alkalmi kapcsolatot ápoló nõ.

Persze lehet olyan vélemény, hogy két külön ember volt, erre utatalhat, hogy az egyik szereti az áfonyát, a másik meg nem, és ott a telefon, amikor a nõ megcsalásra gyanakszik, de ugye a férfi beszélt a férfivel, persze ezt is odaképzelhette, bármi lehet.

A film ugrálhat akár több idõben, lehetek képzelt jelenetek is, de az tuti, hogy ezt még egyszer meg kell néznem, hogy igazán értsem!
10/10
Morfondír 2016 aug. 23. - 12:24:38 10/10
...hát, szerintem mesteri film, elképesztõen jó színészi játékokkal! Persze, én szeretem az efféle "elvont" filmeket is. Ennek másnap is a hatása alatt voltam. Nem tudom milyen lehet a könyv, de tuti azt is beszerzem.
10/10
Csenge(ttyû) 2016 máj. 28. - 02:41:46
Szerintem az a megfejtése a filmnek, hogy boci boci tarka, se füle se farka. :D Kb ennyirõl is szól a film. Nem kell benne logikát keresni, mert az nincs. Nincs egy értelmezhetõ logikus szál, amin ellehetne indulni. Nem tudom mirõl szól a film alapjául szolgáló könyv, de ha ennyirõl mint ez a nemistudommineknevezzem, csoda ha egy darabot eladott belõle az író. De egyébként nem volt rossz, a színészek jól játszottak benne, és szerizótem ez volt a lényeg, erre ment ki a rendezõ, nem a mondanivalójára. Mintha egy pantomimelõadást láttunk volna, amiben neked kell kitalálni a történetet a gesztusok a mimikák a kézmozdulatok alapján. Hát furcsa egy film volt, de valahogy nem érzem csalódottnak magam. Pedig nem erre számítottam, na mindegy ... nézze meg mindenki aki még nem látta, oszt kreáljon még jobb megfejtéseket mint az eddigiek, hátha egyszer mégis összeáll a kép. Mondjuk a pók leadhatná az infót, õ biztos tudja, ha már befalta Helent :D
kesztió 2016 márc. 19. - 07:10:10
Azt a teóriát, miszerint a két fickó valójában ugyanazon személy két alteregója, megerõsíti az a tény is, hogy a két hasonmást egyetlen külsõ szereplõ sem látta soha egyszerre, a film egyetlen másodpercére se.
7/10
InteriorLulu 2015 dec. 22. - 13:53:09 7/10 Előzmény franszoá81
SPOILER!

"annak aki nem érti itt a teljes valóság"

Bravó! Idézõjelben van az egész szöveg, tehát nem elég hogy forrásmegnevezés nélkül beteszel ide valahonnan valamit, de még "a teljes valóságként" is tálalod. Nem tudom, vágod-e, de ez a filmértelmezés így nem több arrogáns kinyilatkoztatásnál.
Pláne hogy olyan elemeket is tartalmaz, melyek egyszerûen vagy nem történtek meg, vagy egyáltalán nem biztos hogy megtörténtek/úgy történtek: "így lett sebhelye", "Helen persze rájön, hogy [a férfi] azzal a nõvel szenvedett balesetet", "az üres osztályteremben sétál, az valóban megtörténik", "elkezd sírni", "arra kéri õt, hogy maradjon Adamként" stb...
Nem azt mondom hogy ne lenne egyben ez az értelmezés, de - kizárólag a film alapján, azaz nem támaszkodva a könyvre vagy a készítõk esetleges nyilatkozataira, kvázi segítségére - itt ami biztosnak mondható, az az, hogy a két férfi egyetlen személy, illetve hogy a pók szimbolizál valamit. Igen, valószínûleg a férfi félelmeit.
Lannister Tyrion 2015 nov. 10. - 04:17:41 Előzmény franszoá81
Azta k*rva az elöbb néztem meg nekemis sántított a történet gondoltam hogyvalami skizos egot láthatunk de ez ez egyedi alkotás!
Végigkellett olvasnom a hozzászólásodat ahoz hogy kajakra összerakjam a képet !
durva és köszi :D
offtopic
gothic 2015 okt. 13. - 21:49:50 Előzmény tamast2
Nekem 143-as az IQ-m. :)
4/10
NADALFAN 2015 szept. 28. - 17:28:36 4/10
Nem jött be a film. Sõõt lefárasztott.
4/10
következetlen 2015 szept. 18. - 15:09:46 Előzmény norma1111
:D
Összes hozzászólás