Evangelion 1.0 (Nem) vagy egyedül

Bakancslistához adom
Evangerion shin gekijôban: Jo / Evangelion 1.0 You Are (Not) Alone
japán animációs film, 98 perc, 2007

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
AdamJ 2011 szept. 12. - 14:48:08 9/10
A japán animék közel állnak a szívemhez. Filozófiából diplomáztam, olvastam ezt-azt, de fõleg az ókori görög filozófia áll a legközelebb számomra az anime világához. Ezt úgy értem, hogy miközben pl. Platónt olvas az ember a leírt szavak mögötti jelentés bizony sokkal, sokkal több, mint azt elsõre feltételeznénk. Miközben az Evangelion sagat nézi az ember úgy érzi, hogy amit hall és lát az csak a felszín, valami sokkal komolyabb és mélyebb jelentés húzódik a háttérben és egyre inkább arra sarkalja az embert, hogy gondolkodjon. Pont, mint a filozófiában.
Az anime kialakulása (II. Világháború után) sok nyomott hagyott a mûfaji sajátosságokon. Ez a feszültséggel, depresszióval teli világkép fokozottan jellemzõ az Evangelion összes részére és ez alól az Evangelion 1.0 sem kivétel. Általában az ember egy bizonyos filmmel találkozik elõször, amibõl sorozatot forgatnak késõbb, ez jelen esetben fordítva van. Itt a 26 részes Neon Genesis Evangelion volt elõször, majd pénzhiány miatt az utolsó két rész nem olyan lett, mint amilyennek Anno Mester szerette volna, ezért késõbb készítettek egy alternatív befejezést is The End of Evangelion címmel. 2007-ben újraélesztették a sztorit és négy részes egész estés moziban teljesedik ki az Evangelion. Ennek az újraélesztésnek az elsõ része a Evangelion 1.0: You Are (not) Alone.
Aki látta a sorozatot, annak ez a rész egy zanzásított „összefoglaló” lehet, többet nem nagyon tudhat meg a sztoriról, mint a sorozatban.
Elõször egy robotos-harcos kép tárulhat elénk, de mint korábban írtam, a sztorinak sokkal mélyebb jelentése van, oly annyira, h elsõre még felfogni/elfogadni is nehéz, ha kellõen beleéli magát az ember. Japán, a világ, a teológia, az emberi psziché, és a káosz mind mind vastag tollal írja a történetet, és a szereplõk néha tudtukon kívül is terveket hajtanak végre, igazgatják egy sötét összeesküvés fonalait.
Aki most elõször találkozik ezzel a mûvel, nézze meg de mindenképpen merüljön el a sorozatban is, és biztos vagyok magával ragadja a fantasztikus és egyedülálló világ.
10/10
Dietrich 2008 nov. 29. - 15:39:08 10/10
Nagyon jó kis film volt. Újabb godzilla újraírás :) szokásos japán érzelgõsséggel és az emberi kapcsolatokban fellépõ problémák elnyújtott megoldásával.. élvezhetõ, nagyon jó kis anime!! Még a technikai részre is odafigyeltek, tehát semmi mûszaki halandzsa :) A magyar fordítás kritikán aluli volt, de a füles feltétele nem volt kötelezõ, így nem tudta elrontani az élvezetet annak, aki tudott angolul és/vagy japánul :) Reméljük minél elõbb kijön a köv. két rész is :)