Evita

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, 135 perc, 1996

Értékelés:

117 szavazatból
Szerinted?

Törékeny, szőke asszony áll egy hatalmas ország elnöki palotájának az erkélyén. Előtte százezres rajongó, zokogó tömeg, s ő könnyekkel a szemében búcsúzik: "Ne sírj értem, Argentína". Ő Evita Peron, a nő, aki hihetetlen mélységekből jött és hihetetlen magasra jutott. A nő, akit istenként imádtak, mert nem akart más lenni, mint egyszerű ember: bár a pompa lett az osztályrésze, nem felejtette el, mit jelent a nyomor.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb betétdal: Andrew Lloyd Webber
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb színésznő - zenés film és vígjáték kategória: Madonna
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb betétdal: Andrew Lloyd Webber
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Penny Rose
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb vágás jelölés: Gerry Hambling
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb operatőr jelölés: Darius Khondji
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Antonio Banderas
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb rendező jelölés: Alan Parker
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Oliver Stone
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb filmzene jelölés: Tim Rice
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb operatőr jelölés: Darius Khondji
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Alan Parker
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb látványtervezés jelölés: Brian Morris
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb vágás jelölés: Gerry Hambling
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb hangkeverés jelölés
 • BAFTA-díj

  1997
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb látványtervezés jelölés: Brian Morris

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Mf7hd 2023 máj. 18. - 23:16:49 10/10
Andrew Lloyd Webber és Tim Rice ikonikus musicaljeit sosem volt hálátlan feladat megfilmesíteni, Tom Hooper 2019-es borzalmas Macskák feldolgozását leszámítva három kifejezetten jó film is készült belőlük és ezek közül is egyértelműen az Evita viszi a prímet. A 2020-ban elhunyt Alain Parker már vén rókának számított a szakmában számos nagy sikerrel a háta mögött, amikor azonban ezt a filmet rendezte hosszú karrierjének egyetlen csufósan elrontott filmje, a tényleg vacak Promenád a gyönyörbe bukása után volt és nyilván nem akart még egy fiaskót. És ezt el is kerülte, bár ebben szerepet játszott a bivalyerős alapanyag is, amely a szerzőpáros talán legösszetettebb, zene és szöveg terén is legjobban megírt műve. Az Evitának kifejezetten jót tett a monumentális rendezés, a néhol több ezer statisztát is felvonultató nagyjelenetek, a szép eneriőrök (a közhiedelemmel ellentétben egyénként a filmet csak részben forgatták Pesten, részben pedig Buenos Airesben), a pazar jelmezek és mindehhez jöttek még a filmért Oscarra is jelölt Darius Khondji gyönyörű képei. A casting kapcsán mindig fellángol a vita, hogy a hagyományosan nagyon komoly hangi adottságokat követelő Webber musicalek mércéjét Madonna azért kicsit vékonyabb hangja megütötte-e, de azt kell mondani, hogy végülis igen. Az abban az időben az első számú női popsztárnak számító énekes-színésznő profizmusa át tudta lendíteni a komolyabb hangterjedelme váró részeken is. A serpenyő másik oldalán viszont ott van Banderas, aki egyszerűen tökéletes, nála jobb Che sem előtte sem utána nem igazán volt, generációjának legnépszerűbb spanyol színésze ebben a filmben mutatta a nagyvilágnak meg egészen kiváló énektudását és remek hangját is. Összefoglalva Alain Parker filmje 27 év után sem öregedett semmit, remek szórakozás és mindenkinek ajánlható.
9/10
Drizari 2022 nov. 03. - 11:37:01 9/10 Előzmény Xxy92
"1951 júniusában diagnosztizálták – többszöri rosszullétek után –, hogy Evitának méhnyakrákja van. Ekkor még műthető lett volna, ő azonban nem akart eltűnni a nyilvánosság elől. 1952 májusában még megjelent a közvélemény előtt a Casa Rosada erkélyén (33 kilóval könnyebben), majd július 26-án meghalt." - segített a Google.
7/10
Xxy92 2019 szept. 22. - 15:23:34 7/10
Már gyermekkorom óta szeretem a Don't cry for me Argentina c. dalt, így nagyon régóta szerettem volna megnézni ezt a filmet. Nem vagyok az online-filmezés nagy híve, így ez sokáig elmaradt, de tegnap végre leadták a tévében, ráadásul a Dunán, ahol nem szakították félbe egy órányi reklámmal.

A nagy várakozások ellenére vegyes szájízzel álltam fel a fotelből. Hagyományos filmként szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni ebből, mint így, musical-formában. Bár a két óránál is hosszabb műsoridő szinte fel sem tűnt, mégis sok ponton hiányérzetem volt a filmmel kapcsolatban. Bizonyos részek nagyon el lettek húzva, míg más helyeken nehéz volt követni az eseményeket. Példát is mondok: jó 15 perc szólt arról, hogy hogyan került fel a fővárosba, míg a négy európai országban tett látogatása max. 10 percbe volt belesűrítve, s aki nincs toppon a XX. századi politikában, az csak kapkodhatta a fejét, hogy miért fújjogtak rá az olaszok vagy épp az angolok.

Ezenkívül elképesztően idegesítő volt a magyar felirat, melyben a szavak köszönőviszonyban sem voltak az eredeti szavakkal. Sok helyen még a jelentéstartalom is csak ímmel-ámmal volt megfeleltethető az eredetinek. Mégis ki és honnan veszi a bátorságot, hogy egész mást jelenítsen meg, mint amiről valójában szó van? Értem én, hogy azt akarta kihozni, hogy rímeljen, de el lehet gondolkozni, mi a fontosabb: a rímelés, vagy a gondolatok autentikus megjelenítése?! Kérem szépen, ez nem költészeti műhely, hanem filmfordítás! Ráadásul még egy orbitális baki is becsúszott, mikor a 'Junín, 1920' feliratot úgy fordította le a főokos fordító, hogy "1920 júniusa", holott Junín egy argentin város...
Arról nem is beszélve, hogy vajon mennyire hathat autentikusnak, az hogy a '30-as években egy dél-amerikai ország munkásnépe perfekt angolból s a hozzájuk folyton angolul szóló elnöknő minden szavát értik. Értem én, hogy amerikai a film, de én csak nem tudok napirendre térni efölött, még ha a transzparensek spanyolul is voltak megírva.

Azt sem értettem, mire föl ment ő egyedül áldozni egy hatalmas templomba, úgy hogy százak nézték. Mármint nincs ellene ellenvetésem, csak nem értem, milyen apropóból történt ez, mert nem volt megmagyarázva. Mint ahogy az sem, hogy tett-e valaki valamit az ostyára, s attól lett-e rosszul, vagy valami más betegségben halt meg? Mert erről sem volt egy fél információ sem. A haldoklása tehát nem volt megmagyarázva, nem értettem, miért történt mindez.A filmre összességében 8-ast adnék, de a vérlázító félrefordítások miatt 7-est kap. Mindenesetre köszönöm a Duna tévének, hogy az unalomig ismételt sorozatok és francia limonádék mellett néha még értéket képviselő filmeket is műsorra tud tűzni.
andru1@freestart.hu 2019 aug. 09. - 17:42:48
Madonna nem játszik rosszul, de sosem lesz kedvencem ez a film. A Peron házaspár nácikat bújtatott Argentinában, köztük Mengelét is.
christine97 2016 szept. 16. - 17:25:43
Nagyon szép és megindító film! 2006 karácsonyán mintha leadta volna az RTL Klub.. Sajnos azóta sem láttam. :(

Madonna tökéletes választásnak bizonyult Evita szerepére, a dalok is szuperek! 10/8
Segítõ Béka 2013 jan. 25. - 13:08:30 Előzmény Mike088
mondj konkrét példákat is, az argentinok nemigen szeretik ezt a filmet, nem véletlen gondolom ez se
9/10
mf5hd 2012 okt. 30. - 19:42:10 9/10
Szerintem a mai napig a legjobb musical feldolgozás, ami legfõképp Alan Parker rendezésének köszönhetõ. Na és persze Andrew Lloyd Webber és Time Rice párosának, talán a legkiforottabb musicaljük, ha egyáltalán lehet ilyet mondani a Macskák, az Operaház Fantomja, vagy a Jézus Krisztus Szupersztár után. Bár nem vagyok nagy Madonna rajongó de alakítása elfogadható, Banderas pedig zseniláis, mint mindig. 10/9
9/10
doktormacko 2012 okt. 20. - 11:43:40 9/10
9 / 10 Elfogult vagyok , mert Madonna akedvenc énekesnõm.
Mike088 2012 szept. 25. - 22:07:27
Gyakorlatilag ez az egész zenébõl áll. Van egy Argentín verzió is akit érdekel a téma annak feltétlenül ajánlom: Evita az igaz történet
Mike088 2012 szept. 23. - 22:38:41
Nézhetõ film, bár a készítõk politikai érdekeltsége erõsen ferdíti a történetet, hiszen sok olyan dolgot nem emelnek ki amit ki kéne, amit meg nem kéne azt vastagon az emberek arcába... A peronizmus nyomot hagyott a szegénységben élõ emberek szívében, és még vannak akik ezt az idõszakot Argentína fénykorának tekintik, ahol a nagytõke és a banki hatalom szabad rablásának megfékezésével emberek milliónak javult az élethelyzete.
10/10
DarkGirl 2011 júl. 26. - 19:36:15 10/10 Előzmény Szívkirálylányka
Én is mindíg sírok rajta. :(
Wilde 2010 aug. 03. - 11:26:21
Madonna fogalom: nem sok kolléganõje mondhatja el, hogy ennyi ideje a csúcson töretlenül, és mindig képes megújulni, zenéje, pedig változó, és még mindig remek. Engem nem érdekelnek balhéi, vallása, egyedül mûvészete: bár azért filmvászonra nem valló actori tudása szerint. Itt is hangjával, dalaival pótolja hiányosságait azon a téren, úgy vélem, teljes sikerrel tulajdonképp. Õ persze anno kicsit nagyobb díjakban is gondolkodott: azért nem minden papsajt.....Furcsa, hogy a fajsúlyosabb mozikhoz szokott Alan Parker elvállalta a rendezést, sõt a forgatókönyvet is õ írta Oliver Stone-val: nos itt azért egy mélyebb munkát is elvártam volna, Evita személye nem lett kellõen kitárgyalva, õ ennél ellentmondásosabb személy volt. Ám a zene vérprofi, a rendezés stílusos és a mellékszereplõk is a helyén vannak. Külön öröm hazánk szerepe a moziba, emlékszem mekkora felhajtás volt akkoriban az itt rendezett mozi körül. Madonna szép lassan belátja, a vászon nem neki lett kitalálva, ám amit zeneileg elért, az is tiszteletet parancsoló és egyedülálló, nekem is egyik kedvencem igényessége miatt.
Proci 2009 júl. 25. - 17:49:09 Előzmény Proci
bocs, nem láttam a fától az erdõt, ez is angol:)
Dros 2009 júl. 25. - 15:46:03
Dont cry for me Árdzsentíná!
Proci 2009 júl. 25. - 14:01:12 Előzmény dave1
Már létezik magyar hanggal dvd-vel:
Magyar cím: Evita
Angol cím: Evita
Megjelenése: 1996
IMDB: http://hungarian.imdb.com/title/tt0116250
Egyéb filminfo: http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=661&i_city_id=3372&i_county_id=-1
Menü: nincs
Felirat(ok): Magyar
Hangsáv: Angol 5.1
10/10
dave1 2009 ápr. 21. - 22:35:33 10/10 Előzmény Kry84
Van a filmben max. 5 mondat, annyit nem fognak leszinkronizálni :D Mivel a film 95%-a ének, ezért fölösleges is a magyar hang, nem fogod megtalálni...
Kry84 2009 ápr. 01. - 15:07:37 Előzmény dave1
Szia.Nagyon kéne szinkronossan az Evíta,csak angol hangal találtam meg.Irj,ha tudsz tippet,hogy honnan szerezhetem meg magyar hangal.Elõre is köszi a segítséget.Nagyon fontos lenne.
Zac91 2009 márc. 11. - 10:40:48
Nyáron lesz Evita a szabadtérin. Berkes Gabi lesz Evita.Jegyek már végre kaphatók!
http://musicalinfo.jegy.hu/search.php?s_name=Evita
10/10
dave1 2009 febr. 03. - 23:29:09 10/10
Azon kevés filmek egyike, ami képes megsiratni. Túlzás nélkül állíthatom, hogy Webber legjobb munkája a Macskák mellett, nekem pedig egyértelmû kedvencem, ha musicalrõl van szó. Mint film, kicsit vissza kell vegyek, tulajdonképpen a rengeteg esemény csak tódul egymásba, aki nem ismeri a történelmi hátterét a dolgoknak, elveszik a fordulatokban, sok helyen nem érthetõ, hogy most kik és miért is lázadnak pontosan? Evita karaktere sincs rendesen kidolgozva, sokkal ellentmondásosabb személyiség volt, és azért nem volt õ ennyire szent sem. Ezt néhol a film érzékelteti, de a végén mégis zokogunk, hogy meghalt, és a jó tetteire gondolunk, holott ennek nagyrésze érdekbõl történt. Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, Madonna tette szimpatikusabbá karakterét, csakhogy jobban eladja image-ét, és sok rajongóját visszanyerje a botrányos korszaka után: itt bizony a forgatókönyv volt hibás. De sebaj, egy musicalfilmnél, fõleg egy ilyennél ahol gyakorlatilag 95%-ban a dalok dominálnak, ez eltörpül, de talán magyarázat az Oscar-hiányra. A zene és a látvány viszont elementáris. Gyönyörûen és meghatóan oldották meg a kezdést, a kis Eva pici szerepében is nagyon hitelesen és megindítóan játszik. A dalok egytõl egyig remekek és nagyon igényesek, a rengeteg statiszta, és a remekül megkomponált, korhû tömegjelenetek elhitették velem, hogy ezt tényleg annak idején vették föl. Ráadásul a legtöbb dal, mint egy videoklipszerûen érdekes kamerabeállításokkal van fölvéve (pl. Rainbow High, And The Money Kept Rolling In...), valószínûleg, hogy érdekesebb legyen a film azok számára, akik nem számítottak a zene ilyen mértékû túltengésére.
Madonna tündököl a filmben, csodálatos ruháit és ékszereit mintha ráöntötték volna. Hangja varázslatos, még rajongóit is meglepte vele. Játszik vele, mint egy hangszerrel, rengeteg érzelmet kifejezve. Sajnos ki kell mondani rajongó létemre, Madonna nem tartozik a jó prózai színésznõk sorába, itt azonban hangja pótolta ilyen téren való idegenségét. Abban a pár prózai jelenetben pedig nagyon is meggyõzõ, köszönhetõen annak, hogy egyértelmûen átlényegült Eva Perónná (persze sokat segíthetett, hogy a két nõ életében rengeteg a kapcsolódási pont). Ez a mélyen átélt játék egyedüli az énekesnõ életében, hiszen többi filmjében ezt a színvonalt meg sem közelíti- mint már mondtam nem jó színésznõ, mert egoizmusa nem enged teret más karakternek, õ Madonna: szinte minden szerepérõl ez sugárzott- kivétel ezt a filmet. Az Oscar-díj (vagy legalább a jelölés) itt egyértelmû negatív elfogultságra utal- ezt eddigi véleményemmel együtt fenntartom továbbra is. Banderas karaktere -bár sokaknak nem érthetõ ki õ-mi õ- sztem remek húzás volt: mint Evita lelkiismerete, ott van mindenhol, ahol õ jár, mindenrõl tud, amit tett, vagy amit valaha gondolt. Nagy találkozásuk a Waltz For Eva And Che a film egyik csúcspontja. A többi mellékszereplõ is jól tette a dolgát, és ne felejtsük el, hogy sok jelenetet hazánkban forgattak: kis szuvenirként látható is a Budapest Bank logója mikor Banderas elszalad az éjszakában. Nyilván véleményemhez hozzájárul fanatizmusom is, de obejktíven is úgy gondolom, mint musical remek munkát végeztek, talán a legigényesebbet ebben a mûfajban, filmileg cseppet sem tökéletes, de hát nem minden fenékig tejfel, ez nekem akkor is az egyik - ha nem a- legjobb marad.
offtopic
Ágyús 2009 jan. 05. - 15:22:48 Előzmény rozsaaroma*
Töltsd le!
Összes hozzászólás