Fat Man és Little Boy

Bakancslistához adom
Fat Man and Little Boy
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 128 perc, 1989

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

1942-ben, a második világháború harmadik évében az Egyesült Államok a legnagyobb titoktartás mellett nekifog, hogy megépítse a világ első atombombáját. A feladat végrehajtásával Leslie R. Groves tábornokot bízzák meg. A tábornok a zseniális fizikust, J. Robert Oppenheimert bízza meg a kutatások és kísérletek elvégzésével. A két vezető alatt számtalan ember, tudós dolgozik az atombomba kifejlesztésén. Ám ami eleinte csak egy egyszerű minél előbb befejezendő kutatómunkának indult, hamarosan megszállottsággá változik...

Stáblista:

Szereplők

Leslie Groves
J. Robert Oppenheimer
Kitty Oppenheimer
Michael Merriman
Kathleen Robinson

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    1990
    Arany Medve jelölés: Roland Joffé

Hozzászólások

Szerinted?
Nagy1A 2016 márc. 04. - 12:15:21
A szörnyeteg egy kicsit erõs túlzás!! Akkor az emberek, de leginkább maguk a tudósok sem tudták és fel sem fogták, hogy mit is jelent ez a bomba! Nekik, ez csak egy bomba volt, a sugárszennyezõdéssel, senki sem számított. Rendkívül hajlamosak az emberek arra, hogy 40-50 évvel késõbb, békeidõben, a karosszékben, régi ellenségeiket ölelgetve, pálcát törjenek azok felett, akik egyébként az ember legnagyobb átkát, de egyben a fejlõdésének alapvetõ meghatározóját, a másik leölését, legyõzését, egy háború megnyerését, bármilyen módon elõsegítették!
Abban a szituációban, a háború megnyerése, az ellenfél legyõzése volt a legfontosabb feladat! Ennek a legfontosabb eszköze az emberanyag, a katona és a hadi felszerelés, a fegyverek. Ebben, amióta világ a világ, az emberek semmi kivetnivalót nem találtak, a haza védelmére tanítják a szülõk és a tanárok a gyerekeket, ez az egész világon egységesen elfogadott etika, mert ez az ember alaptulajdonságainak egyike! Saját maga, a tulajdona, szerettei, házanépe, országa és majd lehet, hogy egyszer a bolygója védelme. A haditechnika fejlesztése volt és ma is a legfontosabb feladata minden országnak. Az atombomba bevetésének döntõ tényezõi, a japánok gyors térdre kényszerítése, az amerikai emberanyag megkímélése, bosszú Perl Harborért és azért, erõfitogtatás a világ és Szovjetunió felé és mert " hiszen, olyan sok pénz ment el rá" ( mármint az atombomba kifejlesztése )! Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a mosolygós, udvarias japánok, akiket mi magyarok, valamiért kedvelünk, rendkívül kegyetlenek voltak, a megadást nem ismerték, annál nagyobb szégyent nem ismertek. Emiatt nem vették emberszámba a hadifoglyokat sem, nem játszott a genfi egyezmény náluk, simán lefejezték õket. Szóval, nem nagyon kellene ilyen jelzõket aggatni elhamarkodottan Oppenheimerre! Annál inkább nem, mert mint a fülszöveg mondja, nem volt egy zseniális fizikus! Az atombomba 75%-ig magyar találmány!! Teller Ede - Szilárd Leo - Wigner Jenõ és Enrico Fermi az atombomba!!! A Budapesti Fasori Gimnázium, három tudóssal képviseltette magát!! A fülszöveggel ellentétben, Oppenheimer, "a zseniális fizikus", csak adminisztratív vezetõje volt a tudóscsoportnak. Késõbb eladta a hidrogénbombát az oroszoknak, amit Teller Ede fejlesztett ki. Mi magyarok erre büszkék lehetünk!? Egyébként jellemzõ az amerikaiakra ez a fajta történelem hamisítás, lassan jobban utálom õket, mint annak idején az oroszokat!! Amikor az "Iván gyermekkora" címû, "monumentális szovjet filmalkotásban", amit kötelezõ iskolai filmnézésben kellett megnézni, az Iván tartósan fut a Tigris elõl a harcmezõn, azt hittem, hogy palacsinta lesz belõle!!!!!.......de nem,....... mert megfordul és egy molotov koktéllal simán kinyírja! Na, mondom.... persze ....... ezek a csodálatos szovjetek, persze............elfut a tank elõl, na meg az anyátok! Azóta danielkrég most a 007-ben......egyszerûen katasztrófa!! Igaz, akkor azt hittem, hogy minden szép és jó, ami Nyugatról jön! A seggem a földhöz vertem volna, ha láthattam volna egy jó cowboy filmet......netán Buffalo Billt, persze akkor nem tudtam, hogy nagy kamu az egész! A jó "kovboj" és a rossz indán! (akkor a sztyúárd még stevard volt nekünk!) Totális hazugság, népírtás és történelem hamisítás!! Nemrégen újra megnéztem a Negyvenegyedik címû szovjet filmet, amire akkor ostorral kellett volna kergetni, meg kötelezõ filmnézéssel tudtak rávenni csak,....... nem tudom, hogy háliwúdban csinálnak-e valaha egyszer ilyen szintû filmet............ezt már régen elfelejtették!!
Stirlitz 2016 márc. 03. - 13:58:13 Előzmény gtothistvan
Nincs rossz filmje P. Newman-nek.
crackjack 2012 márc. 21. - 01:34:53
Nekem az a rész a legemlékezetesebb amikor a próbarobbantásra készülnek és megszólal a Diótörõ egyik tétele. Az a zene pont odapasszol, hangzásban is meg iróniában is,- hogy az ember milyen csodálatosat tud alkotni, mint zene és milyen borzasztót, mint atombomba.
gtothistvan 2008 jún. 29. - 19:57:31
Paul Newmannak egyáltalán van rossz filmje??? Nekem pl a "színek" csücske. A rendelkezésre álló üz.küldõ rovat kevés, az Õt magasztaló kritika terjedelmére.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu