Fekete kolostor

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 102 perc, 1986

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Kuncz Aladárt az I. világháború kitörése Franciaországban érte, s ellenséges állam honpolgáraként társaival együtt öt évig gyötrődött különböző francia internálótáborokban. Művében rendkívüli egyszerűséggel és erővel idézi fel a nacionalista gyűlölködésnek kiszolgáltatott rabok szenvedéseit. Egyedüli iránytűje és mentsége a megértő humanizmus, ami megóvja a durva általánosítástól, hogy ne a francia népből, kultúrából ábránduljon ki, hanem a polgári demokráciának álcázott imperializmusból.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
LajtaJ 2014 nov. 27. - 10:21:12 10/10
A film bemutatja, hogy a "humanista" és "kultúrált" franciák milyen embertelen módon bántak a náluk élõ idegenekkel. Ezzel szemben a "mûveletlen" és "embertelen" magyarok és osztrákok egy ujjal sem nyúltak a háború idején náluk élõ franciákkal és angolokkal.

Akkor kinek is és mit is kellene tanulnia a másik nemzettõl?
feketevipera 2010 júl. 29. - 22:02:46
Nagyon hatásos film, meg kell hagyni. Ráadásul sok kiváló színészünk szerepel benne. Szerintem aki egyszer látta A fekete kolostort, az emlékezni fog rá, legalábbis néhány jelenetére biztosan. A történet hitelesen, de szikár tömörséggel, az érzelgõsség csapdáit kikerülve mutatja be a hadifoglyok kálváriáját, akik egyik napról a másikra gyûlöletes ellenséggé váltak sokak szemében. Azt hiszem, a francia nép történetében ez az egyik olyan epizód, amelyre nem lehetnek büszkék. Ahogyan az a film elején is elhangzik, maga az író sem értette, hogyan változhatott meg ilyen hirtelen a közhangulat, hogyan lehetséges, hogy egy magát civilizáltnak mondó nép ilyesmire vetemedett. Hogy egy óriási közhellyel éljek, a történelmet a gyõztesek írják, és mint oly sok esetben, a gyõztestõl itt sem kérték számon, hogy mi is történt. A fekete kolostor mementóként szolgálhat, hogy mire is képes az ember saját embertársai ellen.
hecsedli 2010 jún. 24. - 23:19:13
azért én óva intenék mindenkit az ilyen és efféle összehasonlításoktól.

ha valakit megfosztanak a szabadságától, és sejtelme nincs arról, hogy mikor szabadulhat, hanyagolható, hogy milyen körülmények között tartják fogva. egy átlagembernek ez elviselhetetlen, hidd el.

választásra ilyenkor amúgy sincs sok lehetõség...
Flóra_kisasszony 2010 jún. 24. - 22:53:28
Én is csak a könyvet olvastam, sajnos lemaradtam a filmrõl. Viszont ha választanom kéne (s azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül), inkább töltsek fogságban annyi évet és úgy, ahogyan õ, mint mondjuk egy Ivan Gyenyiszovics...
Anyacs 2010 jún. 24. - 20:45:38 Előzmény hecsedli
Bizony igaz, szegény Kuncz Aladár a könyv megírása után 1 éven belül belehalt az átélt nélkülözésekbe. A filmet még nem láttam, de a könyv olyan döbenetes volt, hogy hetekig a hatása alatt voltam.
hecsedli 2010 jún. 24. - 12:30:48
Nagyon jó és igen tanulságos film.

Egy francia tanár kálváriája Franciaországban, aki megõrzi méltóságát. Egy tisztességes magyar emberrõl szól akit a zsákutcás történelem megfoszt minden jogától. Hogyan lesz valakibõl fogoly, akinek egyetlen bûne, hogy egy 'ellenséges' ország polgára?

Az internáló táborok, munkatáborok szégyenletes története nem a II. vh-val kezdõdött. Történelmi lecke mindenkinek aki többet akar megtudni a ma érvényes és unalomig szajkózott 'történelmi igazságok' elõzményeirõl és annak igazi okairól.

Megdöbbentõ és bizonyára igaz film.