Gibraltár

Bakancslistához adom
Gibraltar
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-kanadai thriller, 116 perc, 2013

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Marc Duval (Gilles Lellouche) a nyolcvanas évek második felének Gibraltárjában üzemelteti a kocsmáját, mely a tengerészek gyakori találkozási pontja. A férfi úszik az adósságokban, fogalma sincs, hogy meddig tudja még fenntartani a helyet és mikor válik képtelenné a családja eltartására. Ekkor környékezi meg az ambiciózus vámügynök, Redjani (Tahar Rahim) egy olyan ajánlattal, mely kiránthatja Marcot a mélyből - feltéve, ha előtte nem süllyed el benne teljesen. Arra kéri a bártulajdonost, hogy nyissa ki a fülét és adjon tippeket a hatóságoknak, a kikötő ezen szakasza ugyanis a drogcsempészek kedvelt áruszállítási útvonala, akik mindig egy lépéssel üldözőik előtt járnak. Marcot a rajtaütések után fejpénz illeti, a kezdeti sikerek pedig felbátorítják. Egyre mélyebbre ássa magát a drogügyletekben, hamarosan nem csak megfigyelője, de részese is lesz az áruszállításnak. Amikor felfigyel rá egy rettegett olasz maffiafőnök (Riccardo Scamarcio), már késő kiszállnia: a férfi nemcsak a Marc-kal való üzletben lesz érdekelt, hanem viszonyt kezd annak gyönyörű és makacs húgával is (Mélanie Bernier).
Bemutató dátuma: 2014. november 20. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Redjani Belimane
Mario / Claudio Pasco Lanfredi
Cécile Duval
Bobby Sims
Contrôleur Nichols

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
benvenuto1 2016 márc. 05. - 01:28:29 1/10
Az egyre szaporodó "megtörtént esetek" feltüntetése olyan, mint valami védekezés, ami felmenti a film készítõit minden alól, amit számon lehet kérni egy mûalkotáson. Nem az igazságot kell számon kérni, hanem a mûvészetet. Mert a film mindig fikció marad. Attól még nem lesz jobb, hogy a "valóságot" kvázi eljátszották. Ennek a filmnek annyira silány a mondanivalója, hogy az már közhely: aki lúzer volt, az is maradt. Ekkora gondolat belefér egy amatõr népszínmûbe is. Valahogy nem voltak meggyõzõbbek Gibraltár díszletei sem.
8/10
fantyoyo 2016 jan. 26. - 20:12:52 8/10
a filmnek legtöbbet a "mûfaj" ártott, a drogfilmek nézõi olyan thriller-elemeket, olyan ördögi gonoszságot, olyan túlpörgetett erõszakot szoktak meg, ami szintén drog hatású, ez a film viszont a realizmus talaján próbált maradni, bár akadt benne pár sablonjelenet, néhány dialógus, néhány dramaturgiai feszültségfokozó hatáselem, ami ennek a realista megközelítésnek a hitelességét gyengítette.

feltételezem, hogy a valóságos történet ennél pont egy kicsit "komplikáltabb" és helyenként kevésbé regényes lehetett.
7/10
berto49 2015 dec. 09. - 18:51:45 7/10
SPOILER!!!
Nem érdemes beszállni a drogüzletbe még besúgóként sem, mert a megbízók pácban hagyják az embert. Megtörtént eset alapján készített eléggé lagymatag film egy szimpatikus fõhõssel, aki a családjáért és a meggazdagodásáért próbálkozik a besúgással, de pórul jár. Hiába, a szegény emberre rájár a rúd.
k11zoltan 2015 aug. 31. - 12:05:29
Nem volt rossz, de nem is kötött le.