Halál a kertben

Bakancslistához adom
La mort en ce jardin
francia-mexikói filmdráma, 100 perc, 1956

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A José-André Lacour regénye alapján készült film üldözött menekültekről szól, köztük egy papról, akinek nézetei életképtelenek a brutalitás valóságban. Amikor egy dél-amerikai rendőrállam kisvárosában felkelés tör ki, a hatalom bitorlói úgy döntenek, hogy kegyetlenül leverik azt. Elrettentés képpen ki akarnak végezni néhány találomra kiválasztott lakost.
A börtönből szökött Shark, a vén Castin süketnéma lányával, valamint Lizardi atya a dzsungelben keresnek menedéket. Lizardi naív és jószívű ember. A brutális agresszió árnyékában tettei ellene és elnyomott társai ellen fordulnak, ami végül a halálát okozza.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2020 máj. 01. - 21:15:42
Kissé szokatlan módon a film első fele tele van akcióval, lövöldözéssel és erőszakkal. A diktatórikus állam erőszakszervezete brutálisan és megfélelemlítően lép fel a törvényt nem tisztelőkkel szemben, valójában bárkivel szemben aki nem ért egyet a hatalmon levőkkel. A fő karakterek sem mint erkölcsi példaképek vonulnak föl, talán Lizardi atya kivételével bár ő sem egy meggyőző figura, sőt Piccoli előadásában elég erőtlennek is tűnik. A kurtizán (Simone Signoret) és a kalandor (Georges Marchal) a két legérdekesebb karakter bár róluk sem lehet túl sokat megtudni.
A film második fele a menekülést követően a dzsungelben játszódik ahol látványban nincs hiány viszont több lényegre törő vagy üzenettel bíró párbeszédet vártam, minthogy ez egy Luis Buñuel darab.
Összességében, igen látványos és szinte már akció-filmnek mondható azonban gondolatgazdagságban, szürreális elemekben jócskán elmarad a rendező több korábbi mexikói filmjétől, és persze az ezt követő kiemelkedő alkotásaitól. Azért mindenképpen érdemes megtekinteni, ez egy viszonylag könnyen fogyasztható és eléggé szórakoztató alkotás.
Lyanos1 2019 jan. 07. - 20:52:00

A rendező közismerten vallásellenes.
Ennek megfelelően a főszereplő pap annyira naív, hogy az már idiotizmus. Miatta szökik meg a minden hájjal megkent hajós (és ráadásul elviszi az összes élelmiszert magával). A dzsungel közepén, valahol az élet-halál határán számára az a legfontosabb, hogy a néma lány ne tartsa meg a repülőgépen talált ékszereket. Annyi bajt okoz a viselkedésével, hogy a néző szinte elégtételnek érzi, amikor a megőrült öreg a papot is lelövi.


Bigman 2011 dec. 26. - 00:05:55 Előzmény orgyen
Tudtommal ennek a filmnek csak színes változata van, hiszen úgy forgatták.
orgyen 2011 nov. 04. - 23:04:27 Előzmény bluebird
Sajnos csak ritkán mutatják be.
A mester egyik legjobb filmje, a mexikói korszakából.
Sikerült megszereznem eredeti DVD-n, (sajnos csak a színezett változatot) a kiváló Pannóniás szinkronnal.
10/10
bluebird 2010 febr. 20. - 09:47:46 10/10
Vajon miért nem mutatja be a TV?
lenyûgözõen érdekes film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu