Halhatatlan kedves

Bakancslistához adom
Immortal Beloved
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol romantikus dráma, 116 perc, 1994

Értékelés:

63 szavazatból
Szerinted?

Ludwig van Beethoven - a férfi, akit félistenként csodáltak és fékevesztetten gyűlöltek. Aki számtalan rajongót szerezett a halála után, s számos ellenséget az életében. Akit szenvedélyei olykor őrületbe kergettek, vágyai pedig különös világokba vezették. Egy férfi, akinek mélyen őrizte titkát: legnagyobb szerelmét, melyről soha senkinek sem beszélt. Csak amikor meghalt, derült fény a rejtélyes nő személyére, aki elrabolta az esendő óriás szívét. A szálak Bécsbe, Karlsbadba és Martonvásárra vezetnek, Brunswick gróf és családja birtokára.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Ludwig van Beethoven
Erdődy Annamária
Johanna Reiss
Anton Felix Schindler
Giulietta Guicciardi
Clemens Metternich
Karl van Beethoven
Therese Obermayer/van Beethoven
Nanette Streicher

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
BushidoTheWayOfTheWarrior ápr. 25. 18:26:29 10/10
Beethoven örök. 10/10
fclariss 2019 okt. 05. - 20:42:55
Mit mondjak..., tipikus amerikai hatásvadászó film, váratlan, lehetetlenségig valószerűtlen fordulatokkal, megoldáoskkal, nem tudom..., a kedvenc szenszerzőm egyikéről van szó, szimfóniái szinte utánozhatatlanok, de a szonátái, és az összes egyéb műve (van, amit magam is énekeltem kórussal, többször is életemben), de ez a film..., nem tudom, egy csalódás, egy dologban volt csak művészi: a zeneműhöz "komponált" élettörténeti momentumok. De ezek történeti hűsége enyhén szólva kétségesek. Minden esetre, én maradnék a mester zenéjének hallgatásánál, és nem ábrándítom ki magam többet ilyen történetietlen filmek kel, mint ez, vagy a Beethoven árnyékában. c. film, vagy egy szépirodalmi, vagy bestseller regény.
elemes 2016 dec. 09. - 08:07:49
(mindenesetre különös, hogy a forgatókönyvíró Johanna Reiss-ben vélte megtalálni az ismeretlen kedvest, talán beleesett abba a csapdába, amibe szendigábor és követõi: mondj valami megdöbbentõt és többen fognak rád figyelni, mintha az igazat mondanád.)
elemes 2016 dec. 09. - 08:02:29 Előzmény Canela
azért nem Martonvásár, mert a szlovákok ügyesebben lobbiztak a rendezõnél.
"Immortal love" személyét illetõen nincs konszenzus a beethoven-kutatók között, de azért erõs többségben vannak és leginkább meggyõzõ érveket azok hoznak, akik szerint a címzett Josephine Brunsvik.
szepipiktor 2016 dec. 08. - 22:18:57 Előzmény husimusi88
Az a baj, hogy Johanna ter Steege egyáltalán nem ronda nõ!
A filmben egy igazi germán nõt alakít - szenzációsan.
Õ holland és nem szép, hanem különleges és férfiszemmel vonzó és kívánatos!
1992-ben fõszerepe játszott Szabó istván Édes Emma, drága Böbe remekében. Ott is zseniális a nõ!
szepipiktor 2016 dec. 08. - 22:14:50 Előzmény Rahar
Fikció vagy nem, a szenzációs szereposztású film a Mester életébe, sorsába enged betekintést. Én is olvastam Székely Júlia könyvét, a film egy az egyben azt játssza vissza. Oldman és a többiek zseniálisak, a tröténet könnyfakaszató.
Sajnos nem futotta be azt az ívet, amit érdemelne.
Tudom, ma nem divat ilyenekre figyelni, de a film "háttérzenéje" is komoly, eredeti mûveket hallhatunk a London Symphony Orchestra elõadásában Sir Solti György vezénylésével...
7/10
Rahar 2014 márc. 02. - 23:41:21 7/10
Többen jelezték a fórumban, hogy nem szeretik ha életrajzi filmet a fantazy irányába viszik el vagy legalábbis fiktív részeket raknak bele. A halhatatlan kedves megjelenése az életében tipikusan ilyen. Elolvastam az életének a hivatalos leírását és abban nincs szó eme személyrõl, bár egy fórumozó adott meg angol nyelvû linkeket, mely szerint mégis van alapja, csak azt nem lehet tudni, hogy valóban ki volt. A fõszereplõ személyisége borzasztó, annyit olvastam róla, hogy hirtelen haragú volt, ám a filmben bemutatott személy azért sokkal rosszabb ennél.
Ha az ember mindenféle elõismeret nélkül nézi meg szerintem élvezhetõ a megtekintése.
10/10
Grigorij 2014 febr. 01. - 11:31:57 10/10
A tavalyi beszélgetésre reagálva és talán a megoldást is átnyújtva:
A film írója kamu!
Az eredeti sztori, az alapmû Székely Julianna 1961-es (Zenemûkiadó) "A halhatatlan kedves" címû regénye!
Itt van elõttem, nehezen volt megszerezhetõ...
Ebbõl készül ez a halivúdi szösszenet...
Kár hogy senki sem vette észre a lopást.
bvbmassa 2013 márc. 10. - 00:22:10 Előzmény napraforgó
Kedves napraforgo, amikor olyat írsz, hogy xy zeneszerzõ nem volt "jó ember" (tudom, hogy pontatlan a megfogalmazás, mert ugye viszonylagos a dolog, de úgy értem, ahogy te), azt ilyen "ismeretterjesztõ" filmekre alapozod? Ne tedd, mert gyakran a történetiség kedvéért olyan dolgokat állítanak, amik egész egyszerûen nem igazak, adott korabeli pletykákra épülnek, melyek jól cáfolhatók. Talán Wagner valóban egy végtletesen önzõ ember volt (persze azért lehetne árnyalni a dolgot), Beethoven (szerintem érthetõ okokból) mogorvának és zárkózottnak tûnt, de arról a Liszt Ferencrõl, aki, azt hiszem, mai emberi fogalmak szerint bõven kiérdemli a "jó ember" jelzõt, nem hiszem, hogy ilyet írnál, ha hitelesebb forrásból merítenél.
husimusi88 2012 aug. 26. - 16:05:38
Lehet,hogy itt Mindenki nagy zenetörténész, meg filmkritikus és nagyon ért a "szakterületéhez",de véleményem szerint egy nagyon jó film. Nagyon jó színészekkel, jó képi világgal és természetesen fantasztikus zenével. A zenetörténész "szakértõkkel" azért nem értek egyet, mert : 1. senki nem volt ott, nem tudta,hogy és mikor történt, a történelmet, minden kor, rendszer és ember úgy alakítja, kénye kedve szerint, ahogy akarja, így én úgy tekintek rá, mint egy színezõ könyvre, a körvonalakat nézem csak, mert mindenki úgy színez,ahogy akar. 2. Hogy értette az, egy úriember, hogy ilyen ronda nõ nem lehetett a mester nagy szerelme?! Érdekes úr lehet, aki nem a belsõ értékek alapján választ, hanem azt nézi, mekkora a kosár és a mûszempilla...csak halkan súgom meg, van még akit érdekel az is,hogy lehessen értelmesen beszélni az asszonnyal és röhögni az ilyen értékrenden. "By the way" szerintem meg kell nézni, élvezni a zenét a hangulatot, együtt nevetni, sírni a szereplõkkel. Aztán ha vége megölelni azt, akit szeretünk és hálásnak lenni, hogy megtaláltuk, velünk van és együtt aszalódhatunk meg.
8/10
judephil 2011 márc. 16. - 16:17:47 8/10
Miért kellett újraszinkronizálni a filmet?A Duna eddig ilyet nem nagyon csinált!Felháborító a szinvonala ezeknek a szinkronoknak, gyakorlatilag élvezhetetlenné teszik a filmet....
ammami 2011 febr. 28. - 12:32:31
Egyetértek kgyuri0-val!Amerikai SZEMÉT!
napraforgó 2011 febr. 28. - 09:25:20
Nekem nagy csalódás volt a film. A Brunswick lányok sehol se voltak benne. Viszont ott volt a sógornõ, akit Beethoven végig kurvának titulált. Õ lett volna a nagy szerelem, a halhatatlan kedves??? És a film sejtetni engedte, hogy a kis Karl, talán nem is az unokaöccse, hanem a fia volt - különben miért is nyugodott volna bele az anya, hogy elvette tõle???
Persze én azt se tudtam, hogy olyan fiatalon megsüketült, azt hittem, csak idõs korára.
Na mindegy, ahogy így látom sorra a nagy zeneszerzõk életét - Liszt, Wagner, Beethoven, hát lehet, hogy lángelmék voltak a zenemûvészet terén, na de mint emberek.... hát jó, hogy nem találkoztunk.
pneklara 2011 febr. 27. - 23:40:45
Nem tudom, van-e joga valakiknek ilyen filmet készíteni?Fikciót valóságnak ábrázolni. SPOILER!!!! Sokáig úgy tudtuk, hogy a halhatatlan kedves valamelyik Brunszvick lány volt.De lehet, hogy nem. Viszont igen meredek feltételezés, hogy Karl a fia lehetett Beethovennek.Ha jól értelmeztem a filmet, mert eléggé felgyosult a ritmusa a végére.
De a zenéje az csodálatos. Azt nem lehet hamisítani. Az örök, állandó érték.Én gimnazistaként olvastam Amenda: Eroica c. regényét, emlékezetem szerint óriási hatással volt rám. El is olvasom megint, van-e utalás a halhatatlan kedves személyére.
offtopic
Rika 2011 febr. 27. - 20:01:25
A halhatatlan kedves c. könyvet(Székely Júlia) olvasta még valaki? Vélemények?
Rika 2011 febr. 27. - 19:57:21
Az emberek alapjaiban nem változtak. Kevés az igazán nagy, halhatatlan szerelem, és ennek okai vannak.
Muszáj azt képzelnünk, hogy Beethoven más volt, csak azért mert legenda volt, máris legendásan szeretett?
Érzékeny volt, mûvészember, sok szerelmi sztorival a háta mögött. Értelmetlen valami csodálatos "te voltál életem szerelme, a hallhatatlan kedves" szálat beleképzelni az életútjába. Azt hiszem manapság is szokás, persze jóval egyszerûbb módon, szerelmesleveleket írni. Az aktuális barátnõjét meg mindenki különlegesnek érzi és megismételhetetlennek a szerelmüket.
Akárkit is szeretett halhatatlan kedvesként Beethoven, lehetséges, hogy ugyanolyan fontosságú volt, mint a többi barátnõje.
kgyuri0 2010 szept. 12. - 20:33:14 Előzmény kgyuri0
Azért történetként egy amcsi szemét, teli eldolgozatlan, dramaturgiailag lötyögõ szitukkal, ki volt az a nõ, akivel rohant a parkban mindenkit meglökve(igazi forradalmárként(ahogy azt csökkent értelmû amcsi tinik elképzelhetik), aki panaszolkodott, hogy hiszen õ is grófnõ? Idétlen és nyögve nyelõs jelzések, mint ez, Beethoven talán megérdemelne egy komoly filmet!
gabroca 2010 szept. 11. - 19:34:23
Én egyszer megtettem, soha nem láttam annyi szúnyogot támadni még ott a tó mellett...
7/10
Rahel 2010 szept. 11. - 19:15:20 7/10
-A film bár nem a legjobb, de Gary Oldman tökéletes alakításával megmentette az alkotást!
-És hát a zenje is nagyon megfogja az embert
kgyuri0 2010 szept. 11. - 17:53:45 Előzmény Grigorij
Nem értlek.
Sztem a film amellett teszi le a garast, hogy a hölgy a sógornõ volt, de ez a történelmi tényeket tekintve nem igaz. Ezért írtam, hogy ez a sógornõ vonal valami szimbólum akar lenni, és, hogy a film, érzésem szerint, nem is akar határozott választ a nézõre kényszeríteni, és amennyiben így tekintem(hogy ui. kérdést fölvetve "foglalkozik" Beethovennel), akkor nagyon tetszik.
Hogy nálun, Magyarországon elterjedt a hiedelem, hogy Brunszvik lány lehetett,az csak fontoskodó, beképzelt mitológia.
És milyen gonoszságokra gondolsz B-vel kapcsolatban?
Összes hozzászólás