Harminckét nevem volt

Bakancslistához adom
magyar dráma, 89 perc, 1972

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
Zywanny 2021 jún. 19. - 13:01:29 4/10
A kommunista mártír, Ságvári Endre életének utolsó szakaszát, az akkori munkásmozgalmi szervezkedéseket mutaja be a film. Szerintem végtelenül unalmasan. A színészi játék sem igazán magával ragadó, a forgatókönyv is nyögvenyelős.

Èrtem én, hogy kötelező volt ilyen filmeket forgatni, de talán a nézők szórakoztatására is gondolhattak volna az alkotók. A tizedes meg a többiek szintén rendszerhű alkotás, mégis élvezhető még ma is.

Egy dologra mégis jó volt a film, felkeltette az érdeklődésemet Ságvári Endre iránt. (Akiről eddig mindig csak Okoska törp jutott az eszembe a szemüvege meg a kerek ábrázata miatt.) Vajon, ha ugyesebben konspirálnak, el tudtak volna bármit is érni a németek ellen? Ha partizánkodhattak volna, gyorsabban vége lett volna a háborúnak és így sokakat megmenthettek volna? Rákosi lenyomta volna öt is, vagy szolgálta volna a diktatúrát? `56-ban hova állt volna? Szerencsétlen nem tudta rendesen végigszenvedni az évszázadot, mert fiatalon lelőtték. Ráadásul, amikor divatos volt, ilyen vacak filmet csináltak róla, most meg esélytelen lenne egy Ságvári film forgatására pénzt szerezni.