Háziúr kiadó

Bakancslistához adom
Adopte un Veuf
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia vígjáték, 97 perc, 2016

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Hubert Jacquin, az egykoron megbecsült szülészorvos a magányos nyugdíjasok ingerszegény életét éli. Nemrég köszönt el munkahelyétől és szeretett felesége is a közelmúltban hunyt el. A teljes apátiából barátja, Samuel próbálja megmenteni, nem sok sikerrel. Hubert, ellenállva minden kísérletnek, inkább a Párizs belvárosában található hatalmas, négy hálószobás lakása biztonságát választja. Kedvenc pékségében is aggódva figyelik elmagányosodását, ahol végül rábeszélik, fogadjon fel egy házvezetőnőt. Csakhogy a házvezetőnő helyett egy albérletet kereső telefonszámát hívja fel. Manuela, a fiatal és extravagáns lány szinte azonnal felforgatja Hubert életét. Egy közösen átbulizott éjszaka mámoros pillanatában Hubert még abba is beleegyezik, hogy a két további üres szobáját is kiadja. Mire józanul is végig gondolhatná, már késő, a lakótárs keresés kezdetét vette. Marion, a szorongó nővér és Paul-Gérard, a válófélben lévő ügyvéd már friss lakótársként jön szembe az előszobájában reggelente...
Az alapvető különbségek ellenére a négy karakter látszólag igen hamar összecsiszolódik, csakhogy a magánéletük alakulásai nem várt hatással lesznek közös együttlétükre, és Hubertnek sem könnyű a saját szokásaitól, beidegződéseitől megválnia...
Bemutató dátuma: 2017. március 16. Forgalmazó: MTVA

Stáblista:

Szereplők

Hubert Jacquin
Manuela Baudry
Marion Legloux
Paul-Gérard Langlois
Samuel Edlemann

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Ildchen 2019 márc. 10. - 11:53:29 7/10
Könnyed, sírva-nevetős, jó kis francia vígjáték! Tetszett!
6/10
Judga 2019 jan. 20. - 12:15:33 6/10
Egy baja van ennek a filmnek, hogy egyszerre minden akar lenni. Az alapszituáció egy valódi konfliktus, és minden szereplő újabb komoly problémával érkezik. A történet során is vannak drámai fordulatok. Próbál komikus is lenni, ezt két karakter képviseli, valamint néhány - szerintem erőltetett - viccesnek szánt helyzet. De valahogy nem jön össze a kettő.
Dussollier játéka és a francia életérzés miatt mégis élvezhető film.
Nálam is 6-os.
szalapala 2019 jan. 19. - 19:51:20
Nem rossz darab, de azért saját műfajában - francia ! vígjáték - talán ha a közepes szintet éri el, (persze így is kenterben veri tengerentúli vetélytársai döntő hányadát.)

SPOILER is lehet a következőkben !!

Ami a film erőssége szerintem : a párhuzamos helyzetek..., hogy kire hogy hat ugyanaz a szitu.

Pl. idős férfi-fiatal lány .. Amíg Samuel a fiatal lányokra szórakozási lehetőségként tekint, addig Hubertnél inkább egy apa-lány - sőt talán nagyapa-unoka ! - kapcsolat/érzés dominál.
Bár nyilván Samuel hozzáállása is gyakori, de a rokonszenv egyértelműen Hubert-t illeti - mondja ezzel a rendező.

Vagy a másik : az orvosi-ápolói szakma sajnálatos, de sűrű és elkerülhetetlen velejárójának, a halálnak a feldolgozása a fiatal ápolónő és a nyugdíjas orvos szemszögéből. Hozzá kell sajnos szokni és fel kell tudni dolgozni a halált - mondja gyakorlatilag Hubert Marionnak a fiú halálakor.
(Az a Hubert, aki viszont a saját felesége halálát képtelen volt feldolgozni...
Nem tudom, lehet, hogy ez egy kis fricska az orvosok felé, hogy addig, amíg mások haláláról van szó, könnyen beszéltek a feldolgozás fontosságáról, de ti saját magatok se tudjátok, ha titeket is érint.)

Ami a film gyengéje - szerintem - az az életszerűtlenség.. (Ami persze lehet, hogy direkt van beépítve..)
Az alapszitu is elég gyenge lábakon áll, de aztán, hogy a 26 éves lány elviszi bulizni a 70 éves főbérlőjét, az meg el is megy és ott ropja vele - tegnap még depis volt, ma meg huszonévesek közt a dizsiben ott ropja... ez csak paródia lehet, annak meg elég gyenge.
Paul-Gérard ügyvédfigurája is eléggé életszerűtlen. Egy ügyvédnek alapvetően folyamatosan másokat kell meggyőznie, sőt manipulálnia, sakkban tartania, irányítania. De ez a figura ? Ez ??
A direkt börleszkként előadott hüllőházi vagy milyen jelenet meg nem is nagyon illett a film stílusába...

Persze szerethetőek a figurák és jók az alakítások is... de összességében szerintem ennek a filmnek a vígjátéki felületénél értékesebbek a közvetetten ábrázolt vetületei.

Dussoliertől akkor már inkább a Családi ügy.. (Jó, igaz, az kicsit más, fekete humorú.)
sexykex 2019 jan. 15. - 07:42:07 Előzmény Trivia Showtime
Nem állítottam, hogy egy tipikus Funés filmet látunk, hiszen a Háziúr kiadó nem burleszkbe hajló vígjáték és Arnaud Ducret nem gesztikulál, sőt talán még az arca sem rángatózik, de Paul-Gérard karaktere és Ducret játéka jó néhány Funés filmbe beilleszthető lenne. Funés-vel úgy voltam, mint a „kis Kabossal” – nem tetszett a bolondozásuk. Bourvil, Fernandel és Funés a francia komédia csillagai, szerintem megkerülhetetlenek egy mai filmrendező számára is, ha klasszikusnak tűnő vígjáték forgatására adta a fejét, ráadásul francia. Valószínűleg ezért lett kissé ütődött az ügyvéd figurája, ellenpontozva a sokkal maibb és normálisabb Manuela és Marion alakját.
A Háziúr kiadó annyira nem burleszk, hogy az alaptémából – öregedés, egyedüllét és depresszió – nem is értem miért próbál Desagnat vígjátékot fabrikálni. Hacsak azért nem, mert ő is tudja, hogy hazugság az egész. A gyászt fel kell dolgozni és dönteni a „hogyan tovább”-ról. Élni akarunk, vagy csak sodortatni magunkat az árral, vagy még azt sem. Hubertnek állítólag az kell, hogy felforgassák az életét. Hát, aki akarja, higgye el neki!
(Ezzel elérkeztünk hozzám, bár én nem szerepeltem a filmben. Lényegtelen, hogy milyen vagyok, de ha már felhoztad: Nem, nem akarok magányos lenni. Én már régen megoldottam, hogy még akkor is egyedül legyek, ha itt a család. Mihelyt meguntam őket, bemegyek a szobámba és bezárom az ajtót. Az asszony úgy is imád az unokákkal játszani.)
7/10
Trivia Showtime 2019 jan. 11. - 10:31:11 7/10 Előzmény sexykex
A filmnek a Funes-féle hagyományokhoz kb. annyi köze van, hogy szintén francia.
A magány pedig nem azonos az egyedülléttel.
Magányos nem akarsz lenni. Egyedül lenni azonban sokszor szeretnél. Szükséged is van rá.
Ha pedig netán magányos vagy, az nem a film bűne.
sexykex 2019 jan. 11. - 10:05:44
Nem emlékszem, hogy túl sokat nevettem volna ezen a vígnak nevezett játékon. A film a Funés féle hagyományokra épül és én már Funés ripacskodásán se nevettem annak idején.
Csak a locsi-fecsik hiszik azt, hogy a magány Isten ellen való vétek. Viszont sorba állni a saját fürdőszobám ajtaja előtt inkább tragikus, mint mulatságos. Ja, és senki se higgye, hogy János bácsit irigyelni kéne a huszonéves nője miatt. Rengeteget kell neki szenvedni, azért a kis hetyegésért. (A film max. 6/10, a jó tanács ingyen volt.)
antibond 2018 dec. 30. - 23:00:18
Sokkal több ilyen üdítő, kedvesen bohókás film kellene az "Éhezők viadala" és hasonló borzalmak helyett.
Vídiafej 2018 dec. 30. - 16:09:52 Előzmény hacsikó
"Mostanában a francia vígjátékok sokkal jobbak mint amerikai társaik. "
Mostanában?? azért a francia filmművészetet ne hasonlítsuk már az amcsi szeméthez..
tisztelet 1-2 kivételnek..
ez legalább annyira durva lenne, mintha a francia barokk építészeti stílust hasonlítanánk egy indiánsátorhoz
9/10
NorbiB 2017 okt. 27. - 22:38:59 9/10
Teljesen rendben van, könnyed szórakozás. :)
Csak ajánlani tudom.
5/10
pihes 2017 okt. 24. - 14:45:26 5/10
Könnyed kis szórakozás ez a film, kis semmiség. Valódi francia!

5/10
gyurmok 2017 okt. 24. - 08:15:18
kiválo film
10/10
hacsikó 2017 okt. 22. - 13:11:46 10/10
Nagyon tetszett, érzelmi szál is bõven volt benne.
Mostanában a francia vígjátékok sokkal jobbak mint amerikai társaik.
9/10
alien1976 2017 okt. 21. - 20:09:33 9/10
Igazi Francia vígjáték. Sok - sok helyzetkomikummal, jó alaptörténettel, s ügyes törénetvezetéssel. Ehez kapcsolódóan a Francia filmeknél mindig megszokott nagyon jól kidolgozott karakterekkel, melyek minde szerethetõek, komikusak, s néha pedig esendõek. Végig nagyon tetszett. Lekötött, szórakoztatott, és megmosolyogtatott. Igazi vidám, kedves film.